Ερωτήσεις από επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας σχετικά με “αμοιβές εθελοντών” για την τήρηση των κυκλοφοριακών μέτρων στην Ερμούπολη

“Ραντεβού” με τα απολογιστικά στοιχεία

Γ. Μαραγκός: “Ο Δήμος δεν έχει καμία συμμετοχή στην επιλογή των προσώπων που κάνει η εταιρεία φύλαξης”

Το υψηλό κόστος της σύμβασης στην οποία προχώρησε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με την εταιρεία που ανέλαβε φέτος τις υπηρεσίες φύλαξης δημοτικών χώρων, αποτέλεσε την αιτία του ερωτήματος που έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας προς τη Δημοτική Αρχή, σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης αμοιβής των εθελοντών που “φρουρούσαν” μέχρι προχθές τα κυκλοφοριακά μέτρα στην Ερμούπολη.

Ο Ανδρέας Γιαλόγλου ανεξάρτητα από την απάντηση που έλαβε τόσο από την πλευρά του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού αλλά και του αντιδημάρχου, Σταύρου Γουσγουνέλη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το περιεχόμενο του ερωτήματός του, αγγίζει τα όρια της ανηθικότητας, τόνισε πως, η παράταξή του θα επανέλθει στο θέμα, μετά το πέρας της προσδιοριζόμενης στη σύμβαση περιόδου, ώστε την απάντηση να δώσουν, τα απολογιστικά στοιχεία.

Αξίζει να αναφερθεί, πως, με αφορμή το ερώτημα του κ. Γιαλόγλου, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης ζήτησε συμπληρωματικά από τον δήμαρχο μία σαφή απάντηση, εξηγώντας πως στην περίπτωση που έχει βάση η ανωτέρω αναφορά, η Δημοτική Αρχή θα είναι εκτεθειμένη στα μάτια όσων πράγματι συνεισέφεραν εθελοντικά.

Έλεγχος μέσω ταυτοποίησης ωραρίων λειτουργίας χώρων – παροχής υπηρεσιών

“Θέλω να ρωτήσω εάν στην πρόσφατη εγκριθείσα απόφαση για σύναψη σύμβασης φύλαξης πολιτιστικών χώρων υποκρύπτεται η αμοιβή για κάποιους εκ των εθελοντών των κυκλοφοριακών μέτρων” δήλωσε με σαφήνεια ο Ανδρέας Γιαλόγλου, αναλύοντας παρακάτω τον λόγο, ο οποίος συνηγόρησε στη διατύπωση του σχετικού ερωτήματος. “Ο συλλογισμός μου αντλείται από το γεγονός ότι πέρυσι για τις αντίστοιχες υπηρεσίες φύλαξης πολιτιστικών χώρων είχαν προσληφθεί 2μηνίτες, το κόστος των οποίων δεν ξεπέρασε τις 25.000 ευρώ” τόνισε, λέγοντας μάλιστα πως, “Φέτος η σχετική σύμβαση υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Θέλω να πω εκ προοιμίου, ότι καταλαβαίνετε ότι είναι παράτυπο αν γίνεται αυτό και δευτερευόντως θέλω να πω ότι στο τέλος της περιόδου θα ζητήσουμε τα απολογιστικά στοιχεία βάσει των οποίων πληρώνονται οι εν λόγω υπάλληλοι που θα κάνουν τη φύλαξη και θα ταυτοποιηθούν με τα ωράρια λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο”.

Στο πλαίσιο της διατύπωσης των ερωτημάτων στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, ο Παύλος Χρυσαφίδης, παρατήρησε με τη σειρά του πως, “Σχετικά με όσα είπε ο κ. Γιαλόγλου για την τυχόν υποκρύπτουσα αμοιβή σε διαφόρους για τα κυκλοφοριακά μέτρα της Ερμούπολης, θα ήθελα μία σαφή απάντηση γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε, σκοτώσαμε εμείς οι ίδιοι τον εθελοντισμό”. Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, τόνισε δε, “Φανταστείτε να φανεί στο άμεσο μέλλον ότι δύο τρία άτομα από όσους είναι εθελοντές πληρώθηκαν ενώ οι υπόλοιποι πήγαιναν εκεί και προσέφεραν έργο”.

Στ. Γουσγουνέλης: Μεγάλες οι ανάγκες φύλαξης και λειτουργίας χώρων. Αναγκαία η “επιστροφή” υπαλλήλων στο Τμήμα Μικρών Έργων

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, τον λόγο πήρε πρώτα ο Σταύρος Γουσγουνέλης, λέγοντας πως, “Καταρχήν από την πρώτη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015 είχαμε συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη μελέτη για φύλαξη πολιτιστικών, αθλητικών, δημοτικών και λοιπών χώρων του Δήμου και ήταν μία πρόταση δική μου, έχοντας στο μυαλό μου ότι θα πρέπει οι εργάτες που απασχολούνται στους αθλητικούς χώρους και ανήκουν στο Τμήμα Μικρών Έργων, να προσφέρουν πράγματι στο Τμήμα τους” εξηγώντας παράλληλα, πως, τα μέλη της Δημοτικής Αρχής “θα έπρεπε να έχουμε κάποιον άλλον τρόπο για τη φύλαξη των χώρων”. Προσθέτοντας μάλιστα πως, “γνωρίζοντας την ανάγκη για τη φύλαξη και λειτουργία όλων αυτών των χώρων”, κατέστησε σαφές πως, “έπρεπε να προβλέψουμε από τότε ένα κονδύλι”.

“Τότε δεν υπήρχε στο μυαλό μας, καμία σκέψη για φύλαξη των δρόμων ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής” σημείωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας τη δυσφορία του για τον τρόπο που τέθηκε το θέμα στη δημόσια συνεδρίαση από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας. “Νομίζω ότι όπως θέσατε το θέμα είναι προσβλητικό και για εμένα και για όλους τους εθελοντές που καθόμαστε και βοηθάμε ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα κυκλοφοριακά μέτρα και τα στηρίζουμε με τον καλύτερο τρόπο. Εννοείται ότι κανένας δεν πληρώνεται” δήλωσε παρακάτω, καταλήγοντας πως, “Μέσω αυτής της μελέτης και αυτής της υπηρεσίας (σσ εταιρεία φύλαξης) θα μας λυθούν τα χέρια ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλοι οι χώροι του Δήμου”.

Γ. Μαραγκός: “Είμαι ευγνώμων για την ανταπόκριση των εθελοντών”

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος αναλυτικά σημείωσε, “Όσον αφορά στην επίκληση της εθελοντικής συνεισφοράς εκ μέρους πολύ μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, να σας υπενθυμίσω και να επισημάνω ότι ένας αριθμός περί τους 35-40 συμπολίτες μας, αρκετοί εκ των οποίων είναι εκλεγμένοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και άλλοι είναι απλοί πολίτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε να υποστηρίξουν σε επίπεδο ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης την εφαρμογή, την υιοθέτηση και την επιτυχία των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος επάνω σε αυτό, διότι οι εθελοντές δεν έχουν καμία αρμοδιότητα προληπτικής ή κατασταλτικής αστυνόμευσης και άρα λοιπόν, δεν θέλουμε να συγχέεται η παρουσία των εθελοντών στους χώρους εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Είμαι προσωπικά - τουλάχιστον - βαθιά ευγνώμων απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αφιερώσει πάρα πολλές ώρες από τον προσωπικό χρόνο τους εδώ και έναν μήνα για να στηρίξουν την επιτυχία αυτών των μέτρων. Μακάρι αυτοί οι άνθρωποι να έβρισκαν περισσότερους μιμητές και εκ μέρους των εκλεγμένων δημοτικών και τοπικών συμβούλων από άλλες παρατάξεις, διότι πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα”.

“Ευθύνη της εταιρείας ακόμη και η επιλογή προσώπων που μπορεί να ήταν εθελοντές”

Εστιάζοντας στην ουσία του ερωτήματος, ο κ. Μαραγκός, υποστήριξε στη συνέχεια πως, “Θέλω να πω ότι είναι ανήθικο το να γίνεται επίκληση (εντός ή εκτός εισαγωγικών και με ερωτηματικό) της ανιδιοτελούς προσφοράς κάποιων στην εφαρμογή των μέτρων” εξηγώντας πως, “Η εταιρεία η οποία μειοδότησε στον διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης έχει την αποκλειστική υπευθυνότητα στο να επιλέξει τους ανθρώπους αυτούς, τους υπαλλήλους, οι οποίοι κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα παράσχουν προς τον Δήμο και προς το νησί τις υπηρεσίες φύλαξης. Εάν - και το ξαναλέω πως αυτό είναι στη διακριτική και αποκλειστική ευχέρεια της εταιρείας -, εάν, δεδομένου ότι μιλάμε για έναν αριθμό φυλάκων περί τους δέκα, θεωρήσει σκόπιμο ή πρέπον ή σωστό να επιλέξει κάποιον ή κάποιους από τους εθελοντές, θεωρώντας ότι μπορεί να γνωρίζουν το αντικείμενο και να έχουν αποκτήσει μία τριβή, αυτό είναι θέμα δικής της, αποκλειστικής ευχέρειας”. Σε κάθε τόνο πάντως, ο δήμαρχος ισχυρίστηκε πως, “Ο Δήμος δεν έχει καμία συμμετοχή στην επιλογή των προσώπων”.