Ανακοίνωση ΚΟ Σύρου του ΚΚΕ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

  • Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, 2015 - 10:49

H  K.O. Σύρου του Κ.Κ.Ε. με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, εύχεται καλή χρονιά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του νησιού μας, που σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη για τη στοιχειώδη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών.

Δυστυχώς και τη φετινή χρονιά, στο ξεκίνημά της, η δημόσια εκπαίδευση  αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, τα μεγαλύτερα των τελευταίων δεκαετιών όπως καταγγέλλουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών, με 480 εκπαιδευτικούς της  πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 280 της δευτεροβάθμιας να λείπουν στις Κυκλάδες. Όπως ακόμη καταγγέλλουν οι  εκπαιδευτικοί , δεν έχει γίνει ούτε ένας διορισμός στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ οι “μόνιμοι αναπληρωτές”  θα εμφανιστούν στα σχολεία στην καλύτερη των περιπτώσεων, στα τέλη Σεπτέμβρη. Δεκάδες σχολεία παραμένουν κλειστά και αναμένουν κάποια στιγμή στα τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη να ανοίξουν, ενώ και οι σχολικές καθαρίστριες παραμένουν απλήρωτες.

Η κατάσταση αυτή δεν «έπεσε από τον ουρανό». Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής  πολιτικής όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων, που θεωρεί τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού μας (παιδεία, υγεία – πρόνοια, κοινωνική ασφάλιση) ως «παροχές» και «κόστος» που πρέπει να περικοπούν προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη  όσων εμπορεύονται αντίστοιχες υπηρεσίες. Είναι η πολιτική που επιβάλλουν όσοι μιλάνε για «λιγότερο» ή «σπάταλο» κράτος, αφού θεωρούν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών «σπατάλη».

Η  K.O. Σύρου του Κ.Κ.Ε. καλεί τους μαθητές και τους γονείς τους, να αγωνιστούν, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, για την ανατροπή της πολιτικής που υπονομεύει την δημόσια παιδεία. Η παιδεία, αποκλειστικά  δημόσια δωρεάν και για όλους, όπως και   η υγεία – πρόνοια και  η κοινωνική ασφάλιση,  είναι αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα ή «παροχές». Είναι υποχρέωση της πολιτείας η παροχή τους και μάλιστα στο  επίπεδο που η επιστήμη  και οι δυνατότητες της εποχής μας, επιτρέπουν. Αποτελούν τμήμα του κοινωνικού μισθού των εργαζομένων και κάθε περικοπή σημαίνει νέα βάρη για τα λαϊκά στρώματα.

Σήμερα που ο πλούτος και η γνώση αυξάνονται ραγδαία,  η αρχή της σχολικής χρονιάς  συνοδεύεται από άγχος  μαθητών και γονιών  αν "θα τα βγάλουν πέρα", γιατί η τσέπη του καθενός  καθορίζει το δικαίωμα στη μόρφωση! Αυτό δεν είναι μοιραίο ! Τα κόμματα που κυβερνούν, δουλεύουν για λογαριασμό αυτών που κατέχουν τον πλούτο που εμείς, οι εργαζόμενοι, παράγουμε. Δίνουν στην νέα γενιά, με το σταγονόμετρο όση γνώση χρειάζεται, για να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Το μνημόνιο που ψηφίστηκε έχει μια πρωτοτυπία σε σχέση με τα προηγούμενα ως προς την Παιδεία.

Είναι η πρώτη φορά που σε μνημόνιο, δηλαδή σε συμφωνία του ελληνικού αστικού κράτους με τα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα, μπαίνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις που αφορούν την επιτάχυνση στην υλοποίηση και εφαρμογή των στρατηγικών επιλογών για την Παιδεία και όχι απλά δημοσιονομικοί στόχοι περικοπών. Για παράδειγμα: Μπαίνει το ζήτημα ελέγχου για το πώς υλοποιούνται οι κατευθύνσεις του «νέου σχολείου» της Διαμαντοπούλου, που άνοιγε συνολικά τη βεντάλια των αντιδραστικών αλλαγών στα σχολεία (κατηγοριοποίηση των σχολείων, συγχωνεύσεις, παραπέρα αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, αντιδραστική αξιολόγηση). Συνεχίζεται η εφαρμογή του νόμου 4186/2013 (Αρβανιτόπουλου) για το Λύκειο (επέκταση της μαθητείας, πρόωρη κατηγοριοποίηση των μαθητών, άμεση παρέμβαση των επιχειρήσεων στις δομές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης). Φυσικά, το μνημόνιο 3 συνεχίζει την κατεύθυνση για στάση πληρωμών από την πλευρά του αστικού κράτους προς τις δημόσιες δομές Εκπαίδευσης. Ενσωματώνει βασικές αντιλαϊκές προβλέψεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και των κρατικών προϋπολογισμών, όπως ο εξορθολογισμός των δαπανών για την Παιδεία (που προφανώς ήταν... παράλογες!), η αύξηση της αναλογίας μαθητών - εκπαιδευτικών, που φτάνει σε 30άρια τμήματα κ.ά.

Σήμερα κιόλας μπορεί να οργανωθεί η αντίσταση έτσι αύριο να ανοίξει δρόμος για την ανατροπή της πολιτικής που μας βασανίζει. Στο σχολείο, στο σωματείο, στη λαϊκή επιτροπή, στη γειτονιά, να οργανωθεί  η πάλη  για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Διεκδικούμε -  αγωνιζόμαστε τώρα για :

  • Άμεση κάλυψη των κενών, καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
  • Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους ανέργους, για υλικά αναλώσιμα κ.ά.
  • Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές, άμεση υποδομή για δωρεάν δελτία υγείας.
  • Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.

Πρόσφατα το ΚΚΕ έφερε στη βουλή προτάσεις για την παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τη διαγραφή όλων των χρεών των σχολείων προς τις ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο). Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (μαζί και αυτοί που έφυγαν και έφτιαξαν τον ΣΥΡΙΖΑ 2) – ΑΝΕΛ, τις αρνήθηκε.

Μπροστά στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη να μην χαθεί άλλος χρόνος σε ψεύτικα λόγια και κούφιες υποσχέσεις. Από την 21η Σεπτέμβρη η εφαρμογή  των όρων του 3ου μνημονίου (που προστίθενται σε αυτά    του 1ου και του 2ου ), από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ,   που μαζί με το κόμμα Λαφαζάνη και τους ναζιστές της  χρυσής αυγής, υποκλίνονται στην  λεγόμενη  ευρωπαϊκή πορεία της χώρας , προμηνύουν την παραπέρα υπονόμευση των λαϊκών δικαιωμάτων. Μην το επιτρέψεις!

Λύση υπάρχει! Την δείχνει η ίδια η πείρα του λαού μας : Είναι ο δρόμος της πάλης και της ανατροπής που προτείνει το ΚΚΕ.

Πλούτος και γνώση υπάρχουν για να μπορούν όλοι οι νέοι να μορφώνονται ολόπλευρα και να μπορούν να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει. Για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με σύγχρονες υποδομές γνώσης, άθλησης και πολιτισμού, για να μπορούν οι μαθητές να παίζουν, να αθλούνται, να δημιουργούν. Μην επιτρέψετε με την ψήφο σας να συνεχιστεί η ίδια πολιτική!

Αξιοποιήστε  τις βουλευτικές εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη για να δυναμώσει η πάλη  για τη μόρφωση και  τα δικαιώματα του λαού μας.

Καταδικάστε  τα  κόμματα που θέλουν η μόρφωση να δίνεται ανάλογα με την τσέπη.

Τώρα με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής.