Μήνυμα Γιώργου Μαραγκού για την "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας"

  • Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2015 - 15:54

"Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» αποτελεί καθιερωμένο θεσμό  σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 2002 και στοχεύει στην ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών, ώστε να προάγουν βιώσιμα πρότυπα κινητικότητας. Αποκορύφωμα αυτών των δράσεων είναι η «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», που ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1998.

Κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου, οι αρχές πολλών ευρωπαϊκών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα στέλνοντας το μήνυμα να στραφεί το κοινό σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής και να γίνουν οι πόλεις μας πιο ασφαλείς, καθαρές και λιγότερο συνωστισμένες, δηλαδή ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε.

Φέτος, η  «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» πραγματοποιήθηκε στις 16 – 22 Σεπτεμβρίου 2015 και το σύνθημα ήταν «επιλέγω, αλλάζω, συνδυάζω», σε μια προσπάθεια να συνδυαστούν οι τρόποι μετακίνησης στον αστικό ιστό και ταυτόχρονα να επιλεχθούν εναλλακτικοί και πιο βιώσιμοι τρόποι μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή και  ο συνδυασμός όλων αυτών.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, υποστηρίζοντας δράσεις όπως η παραπάνω, έχει εφαρμόσει ήδη ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  για το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, περιορίζοντας κατά το δυνατόν την κίνηση, τη στάση και τη στάθμευση των οχημάτων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας και να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες μετακίνησης, προκειμένου να συντονιστούμε σε μια συλλογική προσπάθεια με στόχο την ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος και την εξασφάλιση μιας «ποιοτικής» ατμόσφαιρας  ζωής και δράσης των κατοίκων".