Ιεράρχηση αναγκών και κατάθεση προτάσεων της Δημοτικής Κοινότητας Βάρης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2016

Στόχος η καλυτέρευση της καθημερινότητας

Τη “σκυτάλη” για την κατάθεση των προτάσεων προς την Τεχνική Υπηρεσία ενόψει της σύνταξης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2016 πήρε η Δημοτική Κοινότητα Βάρης εγκρίνοντας ομόφωνα τα αιτήματα που αφορούν στο σύνολο της γεωγραφικής περιοχής του νησιού που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.

Ειδικότερα, το ΔΣ κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασής του, κατέγραψε 22 προτάσεις εντός των οποίων αποτυπώνονται τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους δημότες και τις διάφορες περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Βάρης και τα οποία προωθούνται προς την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου με σκοπό να υλοποιηθούν όσα περισσότερα εξ αυτών είναι εφικτό.

Υπογραμμίζεται πως, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του προέδρου, Ιωσήφ Σαργολόγου εκτός Σύρου, προήδρευσε ο αναπληρωτής πρόεδρος, Ιωσήφ Ρούσσος, με τον πρώτο ωστόσο, να προβαίνει σε λιτή δήλωση προς την εφημερίδα αναφορικά με τα παρακάτω αιτήματα.

Κεντρικές παρεμβάσεις προς όφελος των πολλών

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους της νέας δημοτικής θητείας τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Βάρης ήρθαν σε επαφή με τους δημότες και κατέγραψαν τις μεγάλες ανάγκες που παρουσιάζουν οι διάφορες περιοχές. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας προχώρησαν στην ιεράρχηση αυτών των αναγκών διαμορφώνοντας την τελική λίστα με τις προτάσεις τους. Πρώτο αίτημα σε αυτά είναι η αποκατάσταση της οδού Βάρης – Αζολίμνου, στην είσοδο από τον επαρχιακό δρόμο (Αγ. Δημήτριος Βάρης) ενώ ακολουθούν η τσιμεντόστρωση τμήματος δημοτικής οδού στην περιοχή Κοφτές, αλλά και η αποκατάσταση οδού από το πεδίο βολής της Βάρης έως το παλαιό πρατήριο καυσίμων.

Επιπρόσθετα, σημαντική είναι η πρόβλεψη για κάθετη και οριζόντια σήμανση σε όλο το δημοτικό οδικό δίκτυο αλλά και η δημιουργία χώρου μετακίνησης ΑΜΕΑ από τη στάση των λεωφορείων στο όρμο της Βάρης μέχρι και την παραλία (πλησίον του νέου στηθαίου) ενώ κάτω από τα προαναφερθέντα, τη λίστα συμπληρώνουν ακόμη το αίτημα για κατασκευή και τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στο πλατύσκαλο της καθόδου προς το βραχώδες σημείο από το πεζοδρόμιο στον όρμο της Βάρης αλλά και η κατασκευή σημείου απορροής όμβριων υδάτων με σκάρα στην είσοδο της οικίας κ. Στεφάνου Ραφαήλ και τη σύνδεσή της με την υπάρχουσα σκάρα της εισόδου της οικίας του κ. Ρούσσου Ιωάννη αλλά και η κατασκευή αντίστοιχης στο δρόμο της περιοχής Μαντρώνια (πάνω από την αποθήκη Πετσόπουλου).

Παρέμβαση στο οδικό δίκτυο προτείνουν και για το τμήμα στο Συγκρότημα “Άνεμος” ώστε να διορθωθούν μέρη του, αλλά και να τοποθετηθούν οριοδείκτες. Στις πρώτες δεκαπέντε προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Βάρης εντάσσονται επίσης και η κατασκευή φορητής ή μόνιμης ράμπας πρόσβασης στην παραλία της Αγίας Μαρίνας στην περιοχή του Μέγα Γιαλού αλλά και η διαμόρφωση του μονοπατιού της παραλίας Λιαρωπά καθώς επίσης και η τοποθέτηση προστατευτικής μπάρας στη στροφή προς την περιοχή Αχλάδι αλλά και στη στροφή μετά την παιδική χαρά της Βάρης (πλησίον π. ΚΕΠ).

Βελτιώσεις σε δρόμους και δημοτικές οδούς

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, τα μέλη του ΔΣ της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα δίνουν έμφαση και στις καταγεγραμμένες ανάγκες βελτίωσης των δρόμων και των δημοτικών οδών σε αρκετά σημεία. Συγκεκριμένα, προτείνουν προς ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα την τσιμεντόστρωση του δρόμου νότια της Αγίας Θέκλας στον Μέγα Γιαλό καθώς και την τσιμεντόστρωση τμημάτων των δημοτικών οδών που έχουν αιτηθεί οι κκ Πρίντεζη Ελισάβετ, Μονογυιός Γεώργιος, Θεοδώρου Μαρία και Δρόσος Γεώργιος ενώ ακόμη ζητούν και τη διαμόρφωση του υφιστάμενου χωματόδρομου εντός οικισμού Βάρης στην περιοχή Λιώνας αλλά και τη βελτίωση της βατότητας δημοτικού δρόμου στην περιοχή Ποταμιές. Τέλος, γνωστοποιούν και τα αιτήματα δημοτών αναφορικά με την τσιμεντόστρωση τμήματος δημοτικής οδού της κ. Σκόνδρα αλλά και την ανάγκη υλοποίησης αντίστοιχων εργασιών στη δημοτική οδό Κοσκινά.

Ι. Σαργολόγος: Πονοκέφαλος το οικονομικό ζήτημα

Στην αυτονόητη απαίτηση όλων των μελών των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Σύρου συνηγόρησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βάρης, Ιωσήφ Σαργολόγος, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, υπογράμμισε πως επιθυμία του ΔΣ είναι να υιοθετηθούν όσες περισσότερες προτάσεις έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα για το Τεχνικό Πρόγραμμα του επόμενου έτους. “Προβάλλουμε τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας” σημείωσε, εξηγώντας ωστόσο, πως προβληματισμό προκαλεί η παράμετρος της οικονομικής συνθήκης της εποχής. “Το οικονομικό είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Θέλουμε όσα περισσότερα αιτήματα μπορούν, να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα” πρόσθεσε, καταλήγοντας πως, “προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των δημοτών γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν περιορισμένοι πόροι σε οικονομικό αλλά και ανθρώπινο δυναμικό”.