Στο Δημοτικό Συμβούλιο το τουριστικό πλάνο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Ειδήμονες και ασάφειες

Με διάθεση, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, υποβιβασμού της σοβαρότητας και μείωσης της σημασίας των παρατηρήσεων και των ενστάσεων που διατυπώθηκαν επί του προϋπολογισμού του τουριστικού πλάνου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, εξελίχθηκε η σχετική συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκτενέστατη συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τον προϋπολογισμό του τουριστικού σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής για το επόμενο έτος, κατά την οποία διατυπώθηκαν πλήθος ενστάσεων επί των προϋπολογιζόμενων ποσών σε κάθε επί μέρους τομέα δράσεων, με το τελικό σχέδιο να υπερψηφίζεται από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, ενώ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των συνδυασμών της μειοψηφίας καταψήφισαν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, oi περισσότερες αντιδράσεις εκ μέρους των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκαν, εκφράστηκαν σχετικά με τα ποσά που αφορούν στο τουριστικό portal του Δήμου, εκτινάσσοντας το συνολικό κόστος σε υπερβολικές χρεώσεις, ενώ οι απαντήσεις που δόθηκαν τόσο από τον Δήμαρχο, όσο και από Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης του, μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, δεν φαίνεται να έπεισαν.

Στοιχείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν εκ μέρους της μειοψηφίας, η επίκληση των παρατηρήσεων επί του τουριστικού πλάνου, που επεσήμανε σε επιστολή του το μέλος της Τουριστικής Επιτροπής και στέλεχος της παράταξης του Δημάρχου, αλλά και απόλυτα σχετικός με το αντικείμενο, Νίκος Ρούσσος.

Μία επιστολή, η οποία όχι μόνο δεν αναγνώστηκε κατά τη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής, αλλά στην σχετική αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιχειρήθηκε από την πλευρά της πλειοψηφίας και ιδιαιτέρως εκ μέρους του Δημάρχου να μειωθεί η βαρύτητα της.

Τον κύκλο των αντιρρήσεων και των οικονομικών παρατηρήσεων επί του τουριστικού πλάνου άνοιξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, ενώ συνέχισαν με το ίδιο σκεπτικό και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Κομνηνός Στρογγύλης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Κεράνης και Μιχάλης Ζουλουφός.

Την υπεράσπιση του προτεινόμενου τουριστικού πλάνου ανέλαβαν πέραν του Δημάρχου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Αλέξης Αθανασίου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Κοσμάς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας Γουλιέλμος Πρίντεζης και Δομένικος Σαγκινέτος.

Το υπέρογκο κόστος του portal

Με χαρακτηριστική φράση ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Ανδρέας Γιαλόγλου, λέγοντας ότι «Σε κάποια σημεία το τουριστικό πλάνο αγγίζει τα όρια του σκανδάλου πλέον».

Αναφέρθηκε και στα όσα παρατήρησε σχετικά και ο Νίκος Ρούσσος στο σημείωμα του προς την Επιτροπή Τουρισμού, στην οποία επεσήμαινε ειδικά για το portal πως «Τα ενταχθέντα κονδύλια είναι εξωπραγματικά από κάθε άποψη» και αφού εξηγεί πως τα προϋπολογιζόμενα κονδύλια για το portal δεν άπτονται της πραγματικότητας καταλήγει πως «Εν ολίγοις, το συνολικό ποσό των 97.000 ευρώ για το Portal δικαιολογείται μόνο αν κατασκευασθεί εκ νέου και από μηδενική βάση και περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες προωθητικές ενέργειες».

Χαρακτηριστική και η φράση του Γιάννη Κεράνη ότι πρόκειται για «Ένα portal με ατέλειες και ασάφειες, πολύ λίγο για τα τρελά λεφτά του», ενώ ο Μιχάλης Ζουλουφός παρατήρησε πως «Αντιλαμβάνομαι τον πλούτο που πρέπει να επιδεικνύουμε σε ένα portal, θεωρώ ότι είναι υπερβολικά τα ποσά γι’ αυτά. Αν ο κάθε ένας μας στην επιχείρηση του πήγαινε να κάνει μία πολύ καλή επαγγελματική δουλειά για να στηθεί ένα site, αυτά τα κόστη θα ήταν πολύ μικρότερα».

Στην απάντηση, ειδικά για το θέμα αυτό, εκ μέρους του Δημάρχου ειπώθηκε πως πρόκειται για ενέργειες που αφορούν στον εμπλουτισμό του portal, την συντήρηση του λογισμικού και του περιεχομένου του, ενότητες που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και δεν καλύπτονται από την αρχική δαπάνη δημιουργίας του.

Όμως η απάντηση δεν κρίθηκε αρκετά πειστική από τον Ανδρέα Γιαλόγλου ο οποίος συμπερασματικά κατέληξε πως «Η σύμβαση που έχουμε για το portal, περιλαμβάνει 12μηνη δωρεάν συντήρηση λογισμικού και του περιεχομένου, όπως αναφέρεται στα άρθρα 24 των σχετικών συμβάσεων, ότι «Ο ανάδοχος αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης του λογισμικού που περιλαμβάνονται στο αντικείμενο του έργου για χρονικό διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία οριστικής παραλαβής του».

Και τώρα προϋπολογίζουμε κάτι που έχουμε δωρεάν από τις συμβάσεις. Εάν αυτό δεν είναι σκανδαλώδες ή τουλάχιστον αδιαφανές, γιατί; Για ποιό λόγο;».

Πέραν του portal, έκανε δύο επιπλέον παρατηρήσεις, ότι «Από τις τρεις απευθείας αναθέσεις του προηγούμενου έτους, η μόνη που πληρώθηκε είναι του video. Κάναμε ένα video, όποιο κι αν είναι αυτό, και αυτό δεν έχει ακόμα ταξιδέψει και προβλέπουμε άλλες 19.000 ευρώ πάλι για video. Δηλαδή αναιρούμε το video το οποίο ακόμα δεν έχει μάθει κανένας και να κάνουμε άλλο video. Ούτε αυτό έχει λογική».

Επίσης στάθηκε στη «Σύμβαση παροχής υπηρεσιών 10.000 ευρώ. Έχουμε ειδικό συνεργάτη με απαιτήσεις στον τουρισμό, στο γραφείο του Δημάρχου. Γιατί δεν το κάνει εκείνος και πρέπει να βγάλουμε άλλη ανάθεση για να μας κάνει αυτή τη δουλειά;».

Αντιφάσεις περί ειδημόνων

Στοιχείο της συνεδρίασης άξιο αναφοράς είναι οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι ομιλούντες από την πλευρά της πλειοψηφίας, καθώς ενώ εγκαλούσαν τους αντιπολιτευόμενους Συμβούλους ως αναρμόδιους για τις τοποθετήσεις τους, υπερασπίζοντας την άποψη ότι τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής που ενέκριναν το πλάνο είναι γνώστες του αντικειμένου, χωρίς όμως να σημειωθεί ότι γνώστες είναι μόνο τρεις από τους παρόντες συμμετέχοντες στην επιτροπή.

Αυτό κατέστη σαφές από τις τοποθετήσεις των ιδίων στην «Κοινή Γνώμη», όταν δημοσιοποιήθηκε το σχετικό θέμα.

Από την άλλη πλευρά, ούτε τις παρατηρήσεις του δικού τους μέλους, κ. Ρούσσου, με την επαγγελματική του συνάφεια με το αντικείμενο αποδέχτηκαν, ο οποίος τους εγκαλεί για τις κοστολογήσεις των δράσεων.

Ο ίδιος στην επιστολή επισημαίνει πως «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν ζητήθηκε η συμβολή μελών της τουριστικής

επιτροπής ή εκπροσώπων φορέων για την σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού. Αν όχι εκτιμώ ότι θα έπρεπε να γίνει», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι από τους γνώστες και τους ειδικούς που μετέχουν στην Επιτροπή, δεν ζητήθηκε η γνώμη τους για τη σύνταξη του πλάνου.

Όπως ανέφερε σε σημείο της τοποθέτησης του ο Ανδρέας Γιαλόγλου «Προς επίρρωση αυτών που λέω θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του κατ’ εξοχήν αρμόδιου ανθρώπου, που κατά την προεκλογική σας εκστρατεία αλλά και στην πορεία της δημοτικής σας θητείας, του κ. Νίκου Ρούσσου, ο οποίος σας έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Τουρισμού, όπου δεν αναγνώστηκε, και απαντάει σε αυτά τα ζητήματα. Νομίζω ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να ληφθεί υπόψη γιατί γνωρίζει το αντικείμενο».

Ανάλογη αναφορά έκανε στις παρατηρήσεις του κ. Ρούσσου και ο Κομνηνός Στρογγύλης, λέγοντας «Δανείζομαι κι εγώ τον συνεργάτη σας και καθ’ ύλην αρμόδιο στα τουριστικά, που ήταν και υποψήφιος στον συνδυασμό σας».

Κι όπως ανέφερε και ο Γιάννης Κεράνης «Στο σχέδιο αυτό υπάρχει και μία ασάφεια στο ποιος ειδικός το πρότεινε ή ποια ομάδα ειδικών εργάστηκε για να το προτείνει στην Τουριστική Επιτροπή. Ότι εγκρίθηκε από την τουριστική Επιτροπή το ξέρουμε. Το θέμα είναι όμως, άλλο ποιος το πρότεινε, άλλο ποιος είναι ο ειδικός επιμελητής του προγράμματος και άλλο να ψηφίσουμε ένα «ναι» τυπικό όπως τώρα οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής θα ψηφίσουν θετικά. Μην ξεχνάτε δε ότι ο ειδικός στον τουρισμό της παράταξης σας ο κ. Ρούσσος, δεν συμμετείχε στην Επιτροπή εκείνη και έστειλε επιστολή με αρνητικά σχόλια».

Να αφήσουν χώρο στους ειδικούς να εκφράσουν άποψη επί του θέματος, προέτρεψε τους διαφωνούντες Δημοτικούς Συμβούλους η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δήμαρχος ο οποίος αναφερόμενος στις αιτιάσεις του μέλους του συνδυασμού του Νίκου Ρούσσου, είπε «Μου έκανε εντύπωση μία καλοπροαίρετη τοποθέτηση του μέλους της Επιτροπής του κ. Ρούσσου, η οποία έγινε σημαία στα χείλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης».

Όμως στη συνέχεια ο Δήμαρχος έδειξε να μην κατανοεί πως οι αιτιάσεις δεν μπορούν να είναι καλοπροαίρετες, όταν μεμφόμενος την αναφορά της αντιπολίτευσης στην επιστολή Ρούσσου, ανέφερε ότι «θεωρήσατε σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε τις καλοπροαίρετες αιτιάσεις και προτάσεις του κ. Ρούσσου, προκειμένου να αναπτύξετε την αντιπολιτευτική σας στρατηγική».

Συνέχισε δε, σε μία προσπάθεια πλήρους υποτίμησης, λέγοντας «Όλοι έχουμε μία τάση να παρουσιαζόμαστε ειδικότεροι του ειδικού και θέλοντας να δείξουμε ειδήμονες προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις άνευ λόγου και ουσίας».

Την στιγμή δε που υποστήριξε πως «η υπερψήφιση του τουριστικού πλάνου από την Τουριστική Επιτροπή, στην οποία κατά τεκμήριο συμμετέχουν επαγγελματίες του τουρισμού», συνέχισε πως την τεκμηρίωση και οι εξειδικευμένες προτάσεις θα προκύψουν από το Marketing Plan, που αναμένεται εντός του Νοεμβρίου.

Τελικά, με την ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος, η σύγχυση περί των ειδημόνων του τουρισμού ήταν γενικευμένη, όταν, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν μπορούν να εκφέρουν άποψη διότι δεν είναι ειδικοί, οι ειδικοί όπως ο Νίκος Ρούσσος, εγκαλούν την Δημοτική Αρχή, αλλά καλοπροαίρετα, οπότε δεν λαμβάνεται υπόψη, ειδήμονες είναι τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής εκ των οποίων μόνο τρεις από τους παρόντες έχουν σχέση με τον τουρισμό, ενώ η εξειδικευμένη άποψη θα εκφραστεί μόνο μέσω του marketing plan.

Ασάφειες των δράσεων

Στην ασάφεια των επί μέρους δράσεων, του τουριστικού πλάνου, οι οποίες συνθέτουν το συνολικό ποσό των 210.000 ευρώ, στάθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος στην τοποθέτηση του ανέφερε «Εγώ κρατάω το σύνολο δράσεων και ενεργειών ότι είναι 210.000 ευρώ. Ξέρουμε ότι αυτοί οι κωδικοί μπορούν να αλλάξουν…. τη στιγμή που έχουμε 210.000 ευρώ θα προτιμούσαμε κάθε φορά που υπάρχει μία εξέλιξη και μία δαπάνη, τότε να έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο να την εγκρίνει και όχι να δώσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο μια λευκή επιταγή, ειδικά για το τεράστιο ποσό που έχετε εγκρίνει για το portal και για το οποίο εμείς ψηφίσαμε λευκό στην Επιτροπή Τουρισμού, γιατί δεν ξέρουμε για τι είναι αυτά τα χρήματα. Να ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Λευκή επιταγή με την ψήφο μας για τα συγκεκριμένα θέματα δεν μπορούμε να δώσουμε. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι με το ποσό το οποίο έχετε διαθέσει για το σύνολο δράσεων και ενεργειών θα μπορούσατε να έχετε συγκεκριμένα, κάθε φορά δράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μπορούμε να έχουμε άποψη και να ψηφίζουμε θετικά ή αρνητικά».

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό του τουριστικού πλάνου ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας, Κομνηνός Στρογγύλης ανέφερε «Υπερβολές, αποσπασματικές αναθέσεις σκόρπιες. Με τι κριτήρια έρχονται όλες αυτές οι προκαταρκτικές συζητήσεις; Κάνατε μία συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής, ποιες ήταν οι παρεμβάσεις των μελών στη διαμόρφωση αυτού του προγράμματος για το οποίο έρχεστε και ζητάτε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου; Κριτήρια δεν υπάρχουν. Παρωχημένες πολιτικές και αποφάσεις στο πόδι, χωρίς όραμα, σχεδιασμό και μη στοχευμένες δράσεις».

Χρησιμοποίησε δε τα όσα παρατήρησε και καθ’ ύλην αρμόδιος στα τουριστικά, που ήταν και υποψήφιος στον συνδυασμό του Δημάρχου κ. Ρούσσος, ο οποίος αναφέρει «Τουριστική προβολή – Δημόσιες σχέσεις: Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα στόχευσης ή έστω προκαταρκτικό χρονοδιάγραμμα ποιούς και τι αφορά; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός Fam Trips; Οι εν λόγω δαπάνες είναι συνάρτηση του Marketing Plan, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο. Υποθέτω λοιπόν ότι οι προβλεπόμενες δαπάνες έχουν τυχαία κατανομή και θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να προσαρμοσθούν όταν παραδοθεί και εγκριθεί το Marketing Plan» και κατέληξε ο κ. Στρογγύλης παρατηρώντας «Προσπαθείτε να βρείτε την ουρά σας κ. Δήμαρχε».

Και ενώ αναμένοντας τις σχετικές απαντήσεις από τον Δήμαρχο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, ξεκαθάρισε πως «Πραγματικά δεν θα ήθελα να ακούσω ότι περιμένουμε το marketing plan για να επανασχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει μία ξεκάθαρη στρέβλωση», ο Δήμαρχος υποστήριξε ακριβώς αυτή την άποψη.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Το ποσό των 210.000 ευρώ, έτσι όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο του τουριστικού πλάνου, το οποίο υπερψηφίστηκε δεν είναι το ποσό το οποίο επ’ ακριβώς θα εφαρμόσουμε και θα τηρήσουμε μέσα στο 2016, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκπόνησης του marketing plan, από εξειδικευμένη εταιρεία στον χώρο. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες του Δήμου, η εταιρεία αυτή, οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα φτάνουν μέχρι του ποσού των 210.000 ευρώ, αναμένουμε να μας κάνει εξειδικευμένες, αιτιολογημένες και κοστολογημένες προτάσεις για το πώς θα ήταν επωφελές να κατανεμηθούν και να δαπανηθούν αυτά τα ποσά. Σήμερα όμως πρέπει να συντάξουμε τον οικονομικό προϋπολογισμό του Δήμου μας και το τουριστικό πλάνο, όπως και το τεχνικό πρόγραμμα, αποτελούν αναγκαίες ενότητες, οι οποίες θα πρέπει να προηγηθούν χωρίς να έχουμε στη διάθεση μας το marketing plan, οφείλουμε να κάνουμε μία ρεαλιστική μεν, πλην όμως όχι οριστική κατανομή των ποσών και στη συνέχεια, διότι δεν μπορεί να καθυστερεί η ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου, εφόσον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουμε το marketing plan, εκεί θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω εξειδικεύσεις και αναλύσεις ώστε τα ποσά αυτά, με ανώτατο όριο τις 210.000 ευρώ θα δούμε πως θα εξειδικευτούν».

Κλείνοντας δε την συζήτηση του θέματος ο Ανδρέας Γιαλόγλου, κατέληξε λέγοντας «Αυτά τα ζητήματα είναι θεμελιώδη για μας και θα παρακαλούσα να διορθωθεί το πλάνο, να επανέλθει σε άλλο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να το στηρίξουμε…Σε κάθε περίπτωση ο τουρισμός αποτελεί κάτι στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε, αλλά με τρόπους διαφανείς για να καταλαβαίνουμε όλοι που πάνε τα λεφτά των δημοτών».