Λίγο πριν την εκπνοή του 2015 η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο για την προμήθεια του χρήσιμου μηχανήματος για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Νέο σάρωθρο για την Υπηρεσία Καθαριότητας

Η απόκτησή του εκτιμάται πως θα γίνει σε μερικούς μήνες από σήμερα

Την έγκρισή τους για τη διενέργεια προμήθειας νέου σαρώθρου για τις μεγάλες ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας καλούνται να παραχωρήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η καταστροφή του σαρώθρου που διέθετε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, τον Αύγουστο του 2014, υπήρξε η ελάχιστη συνέπεια μπροστά στον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη εργαζόμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας εξαιτίας τροχαίου που είχε συμβεί επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα να εκκινήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες νομικής φύσεως, που θα κατοχύρωναν πρωτίστως τον δημοτικό υπάλληλο.

Έκτοτε, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα η νέα Δημοτική Αρχή όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, είχε γνωστοποιήσει την απόφασή της να ενισχύσει την Υπηρεσία Καθαριότητας με ένα νέο μηχάνημα, το οποίο θα συνέδραμε ουσιαστικά στη διεκπεραίωση του ημερήσιου όγκου των εργασιών εκ μέρους των δημοτικών υπαλλήλων του Τμήματος.

Στην εισήγηση του θέματος, θα προβεί ο αντιδήμαρχος και πολιτικός προϊστάμενος για τα ζητήματα Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Μάριος Βουτσίνος, ο οποίος μίλησε αναλυτικά στην εφημερίδα ενόψει της αποψινής απόφασης.

Διάστημα χειρωνακτικής εργασίας κι επισκευή παλαιού σαρώθρου

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε εξ αρχής ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, το ποσό των 150.000 ευρώ δεν προέρχεται από το ΕΣΠΑ, αντίθετα, είναι χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη (2015) που καταβάλλουν οι δημότες για τις υπηρεσίες καθαριότητας και τα οποία επί της ουσίας, θα τους “επιστραφούν” έμμεσα με την απόκτηση ενός νέου μηχανήματος για τις ανάγκες Καθαριότητας όλων των περιοχών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Όπως ανέφερε, “Από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως και τις αρχές του 2015 δεν είχαμε καθόλου σάρωθρο και ό,τι γινόταν, οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο - έως τον Φεβρουάριο περίπου - σε χειρωνακτική εργασία των υπαλλήλων”. Αυτό, ώθησε άμεσα και τη νέα Δημοτική Αρχή, αμέσως μετά από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της να προχωρήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια ενός νέου μηχανήματος. “Τελειώσαμε τη μελέτη και πλέον, θέλουμε να κάνουμε την προμήθεια” συμπλήρωσε ο κ. Βουτσίνος μιλώντας για το στάδιο των ενεργειών στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Δημοτική Αρχή, λίγο πριν τη συμπλήρωση του έτους 2015. “Από τότε ξεκινήσαμε τη διαδικασία για την προμήθεια ενός σαρώθρου, όμως παράλληλα, επισκευάσαμε κι ένα πολύ παλαιό που είχαμε στη διάθεσή μας” συμπλήρωσε, εξηγώντας ωστόσο, πως αυτό το σάρωθρο είναι περιορισμένων δυνατοτήτων για την καθημερινή δουλειά που πρέπει να εκτελούν οι εργάτες Καθαριότητας. “Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επενδύσει ο Δήμος στο παλαιό σάρωθρο, αφού παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα. Βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση και με την προμήθεια του νέου, το παλαιό μάλλον, θα παραμείνει ως βοηθητικό μηχάνημα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος να “βγάλει” δεκαετία το νέο μηχάνημα

Σήμερα η Δημοτική Αρχή όπως προσθέτει ο ίδιος, έχει καταλήξει με σαφήνεια στο μηχάνημα που κρίνεται χρήσιμο για την Υπηρεσία και τις ανάγκες όλου του νησιού και προχωρά στη σχετική εισήγηση εντός του δημοτικού συμβουλίου. “Μας πήρε κάποιος χρόνος για να καταλήξουμε ποιο σάρωρθο θα είναι το πιο χρήσιμο. Αρχικά σκεφτόμασταν κάποιο μηχάνημα πολύ οικονομικό, ή ίσως και μεταχειρισμένο” σημείωσε, γνωστοποιώντας όμως, πως με το προϋπολογισθέν ποσό, δίνεται η ευκαιρία να αγορασθεί ένα καινούργιο με αυξημένες δυνατότητες συγκριτικά με το προηγούμενο. “Το ποσό αφορά σε 150.000 ευρώ και θα αγοράσουμε ένα σάρωθρο που θα είναι σύγχρονο, καινούργιο, ενώ θα έχει αρκετές δυνατότητες και γνωρίζουμε ότι για μία δεκαετία τουλάχιστον, θα καλύψει τις ανάγκες της πόλης και των χωριών της Σύρου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες απορροφητικότητας και θα έχει τη δυνατότητα προσθήκης εξοπλισμού προσεχώς, ενώ θα αναπτύσσει και μεγαλύτερη ταχύτητα, ώστε να εξοικονομείται χρόνος”.

Αν και η Δημοτική Αρχή έχει άμεση ανάγκη από την απόκτηση ενός τέτοιου μηχανήματος, ωστόσο, βάσει των όσων υπογραμμίζει ο κ. Βουτσίνος, “Με τα διαδικαστικά θέματα και με τη γραφειοκρατία, προσωπικά θα είμαι ικανοποιημένος αν το έχουμε το Πάσχα. Δυστυχώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες”.

Το 2016 η δικαστική εξέλιξη για την αποζημίωση

Κληθείς ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας να ενημερώσει σχετικά με το ζήτημα των δικαστικών εκκρεμοτήτων όσον αφορά σε αυτό το θέμα, εξήγησε πως, ο Δήμος αμέσως μετά την καταστροφή του σαρώθρου, ακολούθησε τη νομική οδό προκειμένου να αξιώσει αποζημίωση. “Υπάρχει και η δικαστική εκκρεμότητα με τον οδηγό ο οποίος προκάλεσε το ατύχημα, από τονν οποίο διεκδικεί ο Δήμος αποζημίωση. Αυτή η υπόθεση θα εκδικασθεί το 2016. Έχει οριστεί δικάσιμος τον Νοέμβριο του επόμενου έτους” συμπλήρωσε παρακάτω, σημειώνοντας πως, το ποσό το οποίο ενδέχεται να περιέλθει στα ταμεία του Δήμου, κατόπιν της απόφασης του δικαστηρίου, δεν θα καλύπτει την αξία του μηχανήματος. “Σε καμία περίπτωση δεν θα καλύπτεται το συνολικό κόστος του σαρώθρου, καθώς εκτιμώνται πολλοί παράγοντες όπως η παλαιότητα του μηχανήματος κλπ, για το ύψος της αποζημίωσης”.