Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Εγκρίσεις συνοδευμένες με διαφωνίες

Βοήθεια στο Σπίτι, δίμηνη σύμβαση με ΚΤΕΛ και υπόθεση στρατοπέδου απασχόλησαν το σώμα

Ατζέντα που περιελάμβανε την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, την έγκριση δίμηνης νέας σύμβασης με την ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. αλλά και την ψήφιση δαπάνης για τη φιλοξενία εκπροσώπων της εταιρείας enterprisegreece στη Σύρο για την υπόθεση του στρατοπέδου απασχόλησαν το σώμα του δημοτικού συμβουλίου στην πρόσφατη συνεδρίασή του, ανάμεσα σε μία σειρά άλλων σοβαρών ζητημάτων.

Με συγκεκριμένες διαφωνίες και παρατηρήσεις επί των δύο εκ των τριών εισηγήσεων, τα ανωτέρω θέματα στο σύνολό τους εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με το πρώτο μόνον να αποσπά τη θετική ψήφο όλων των παρευρισκομένων αιρετών.

Έως 12 Δεκεμβρίου του 2016 οι συμβάσεις των εργαζομένων

Ειδικότερα, η συνέχιση του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” που έχει έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο χρονικό διάστημα, με φόντο και το σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε το σώμα για την διασφάλισή του, σε σταθερή και μόνιμη βάση, πέραν των προσωρινών περιορισμένης διάρκειας αποφάσεων παράτασής του, απασχόλησε και όσον αφορά στην εξασφάλιση των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, βάσει της εισήγησης της κοινωνικής υπηρεσίας προς το δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με την ομαλή παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών που απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που ανήκουν στην Τρίτη Ηλικία στη Σύρο, προτάθηκε και υπερψηφίστηκε ομόφωνα η παράταση των συμβάσεων των πέντε εργαζομένων του Προγράμματος. Η χρονική διάρκεια αυτών των συμβάσεων θα ισχύσει έως και τις 12 Δεκεμβρίου του 2016, οπότε και το σώμα θα κληθεί εκ νέου να εξετάσει τα νέα δεδομένα που θα έχει στη διάθεσή του.

Σημειώνεται πως, στη σχετική εισήγηση προέβη ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος μεταξύ άλλων, διευκρίνισε τον λόγο ψήφισης του θέματος ως κατεπείγουσας σημασίας, προσθέτοντας πως, οι δαπάνες μισθοδοσίας τους κλπ καλύπτονται από εθνικούς πόρους.

Βραχυπρόθεσμη σύμβαση με ΚΤΕΛ

Με τη σύμφωνη γνώμη των μελών – μόνον - της πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε η βραχυπρόθεσμη δίμηνης διάρκειας σύμβαση ανάμεσα στην ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, για την κάλυψη του μεταφορικού έργου μέχρι την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και άρα, την εφαρμογή της νέας 4ετους διάρκειας σύμβασης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, μέσω της δίμηνης σύμβασης κατοχυρώνεται ο Δήμος - και τυπικά - στην ομαλή και απρόσκοπτη κάλυψη των μετακινήσεων των πολιτών με τα mini bus από και προς το κέντρο της πόλης, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Για την εφαρμογή της, προβλέφθηκε το ποσό των 85.955,91 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Κάθετα αντίθετος τάχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου υποστηρίζοντας πως, μέσω αυτής επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να παρέχει προς την εταιρεία παράταση σχετικά με το χρονικό περιθώριο για την επισκευή των μικρολεωφορείων, ενώ το περιεχόμενό της νομιμοποιεί τη νέα 4ετή σύμβαση, με την οποία – ως προς το θέμα της διάρκειάς της κατά κύριο λόγο – η μείζον μειοψηφία διαφωνεί.

Υπενθυμίζεται, πως η παράταξη του κ. Γιαλόγλου είχε υποστηρίξει πως, δεν είναι σώφρον – εν μέσω οικονομικής κρίσης - να δεσμεύεται ο Δήμος για πολλά έτη με υψηλά χρηματικά ποσά έναντι εταιρειών.

Επιπλέον, αρνητικός υπήρξε και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Νικόλας Καΐλης επισημαίνοντας πως η παράταξή του τάσσεται αντίθετη στην επιβολή αντιτίμου και τη θέσπιση εισιτηρίου για τη χρήση των mini bus από τους δημότες.

Αντιπαράθεση με φόντο την άφιξη κλιμακίου της enterprisegreece

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, υπήρξε έντονη διαφωνία ανάμεσα στον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό και τον δημοτικό σύμβουλο της Κίνηση Πολιτών Σύρου, Κομνηνό Στρογγύλη, σχετικά με την έγκριση δαπάνης για την υποδοχή και φιλοξενία κλιμακίου στη Σύρο, εκ μέρους της enterprisegreece, για την εξέλιξη της υπόθεσης του στρατοπέδου.

Σύμφωνα με όσα εισηγήθηκε o κ. Μαραγκός μετά από την ψήφιση εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου του “κατ΄αρχήν πλαισίου συμφωνίας της από κοινού αξιοποίησης του στρατοπέδου με το ΤΕΘΑ”, έχει προγραμματισθεί η επίσκεψη κλιμακίου από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο κυβερνητικό φορέα που είναι ο “επίσημος εισηγητής του κράτους για τη σχεδίαση, διαστασιολόγηση, ωρίμανση και χρηματοδότηση των στρατηγικών ιδιωτικών ή δημόσιων επενδύσεων” στη χώρα, το οποίο και θα εξετάσει “τεχνικές λεπτομέρειες” σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα. Σημείωσε δε, πως αυτή η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια άλλων που έλαβαν χώρα κατά το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα, εκφράζοντας την ανάγκη η υπόθεση του στρατοπέδου με την παρουσία του κλιμακίου στη Σύρο να βαδίσει σε θετική πορεία για το συμφέρον του τόπου.

Σε επίπεδο πολιτικής διαφωνίας εστίασε την διαφοροποίησή του αλλά και την αντίθεσή του ο κ. Στρογγύλης, λέγοντας πως, η αρνητική ψήφος του, δεν αφορά στο ποσό των 800 ευρώ, αλλά στη διαβεβαίωση του δημάρχου πως, αφενός “δε θα είχε καμία επίπτωση οικονομική στον Δήμο” αυτή η ιστορία, κι αφετέρου στο ότι, πρόκειται για μία “αόριστη πρόσκληση” την ίδια στιγμή που δεν έχει συσταθεί και δεν έχει προχωρήσει το έργο της, η Επιτροπή που κανονικά πρέπει να θέσει και να προτείνει το αναπτυξιακό σχέδιο. “Θεωρώ πλεονασμό και μία αόριστη πρόσκληση των ανθρώπων που θα έχουν την ευθύνη να εξετάσουν και να προτείνουν το αναπτυξιακό σχέδιο, για το οποίο πρωτίστως εσείς θα έπρεπε να είχατε την ευθύνη” υποστήριξε ο ίδιος, ισχυριζόμενος πως η Δημοτική Αρχή ακολουθεί τις πολιτικές της χώρας σε κεντρικό επίπεδο, οι οποίες οδήγησαν σε αδιέξοδο και “επικαλούμενες την ανάπτυξη, φτωχοποίησαν την Ελλάδα”.

Αρνητικός στο θέμα υπήρξε και ο Νικόλας Καΐλης βάσει της επιχειρηματολογίας του στη συνεδρίαση για την έγκριση του αρχικού πλαισίου διαπραγμάτευσης.