Απαλλαγή τελών ύδρευσης αιτείται η Τοπική Κοινότητα του Φοίνικα λόγω σοβαρών προβλημάτων στην ποιότητα του νερού

Κατ΄ επίφαση η ανταποδοτικότητα

Ζητούν την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για την “αποκατάσταση” της ποιότητας του νερού - Ομόφωνη απόφαση των μελών μετά από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων

Την τρίμηνη απαλλαγή από την καταβολή τελών ύδρευσης προς τη ΔΕΥΑΣ ζητά η Τοπική Κοινότητα του Φοίνικα με ομόφωνη απόφασής της, εξαιτίας της κάκιστης ποιότητας του νερού στην περιοχή καθ΄όλη τη διάρκεια του τελευταίου χρονικού διαστήματος, οπότε και οι δημότες ήταν αδύνατον να κάνουν χρήση του, στις κατοικίες τους.

Έντονες διαμαρτυρίες αλλά και αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής “πέρασαν” το κατώφλι της αρμόδιας Τοπικής Κοινότητας, αφού σύμφωνα με την προχθεσινή απόφαση των μελών της, τονίσθηκε πως, τα παράπονα των δημοτών καταγράφονταν σε καθημερινή βάση, εξαιτίας της διαπίστωσης πως το νερό έμοιαζε και μοιάζει “ακατάλληλο”.

Όπως αναφέρθηκε ρητά προχθές, στην συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα, το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στις κατοικίες και τα ακίνητα που καλύπτουν τις ανάγκες ύδρευσής τους από τη δεξαμενή στη θέση “Μπαμπούνα”.

Αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα, όπως περιγράφηκε και από τον πρόεδρο, Γιώργο Περρή σε τηλεφωνική επικοινωνία της εφημερίδας μαζί του, έχει γνώση η ΔΕΥΑ Σύρου, η οποία και είχε δεσμευθεί πως θα επιληφθεί αποτελεσματικά του θέματος. Ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Επιχείρησης, Δομένικος Σαγκινέτος, αν και δε θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, ωστόσο, διευκρίνισε πως, εντός της εβδομάδας, το θέμα θα έχει λυθεί, δεδομένου ότι οι απαιτούμενες εργασίες αντικατάστασης κάποιων μεταλλικών σωλήνων, με άλλους κατάλληλου υλικού (πλαστικό) τείνουν στην ολοκλήρωσή τους.

Ζητούμενο της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα συνάρτηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης είναι να εξετασθεί και να γίνει αποδεκτό από το ΔΣ της ΔΕΥΑΣ το αίτημα περί απαλλαγής καταβολής τους, αφού κυριολεκτικά οι κάτοικοι έχουν δεχθεί τις αντίστοιχες χρεώσεις, αδυνατώντας όμως επί μήνες, να προβούν στην οικιακή χρήση του.

“Ακατάλληλο νερό, με χρώμα σκούρο καφέ”

Τα πλείστα προβλήματα που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές του νησιού σχετικά με την ποιότητα του παρεχόμενου νερού, κάνουν εκ νέου την εμφάνισή τους, φέροντας στο προσκήνιο αυτή τη φορά, την αγανάκτηση πολλών δημοτών από την περιοχή του Φοίνικα. Ανταποκρινόμενη στις συνεχείς οχλήσεις των πολιτών η Τοπική Κοινότητα του Φοίνικα συνεδρίασε στις 21 Δεκεμβρίου προκειμένου να εξετάσει ποιά πρόταση θα καταθέσει προς το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ, ώστε η εικόνα του “ακατάλληλου νερού” να αποτελέσει όσο το δυνατόν συντομότερα παρελθόν, ενώ με τη σειρά τους οι κάτοικοι που έχουν επηρεαστεί άμεσα, να τύχουν της αυτονόητης κατανόησης αλλά και της οικονομικής ελάφρυνσης με απόφαση εκ μέρους των αρμοδίων.

Το μέγεθος του προβλήματος, περιγράφηκε γλαφυρά από τον κ. Περρή στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου, ο οποίος συνοψίζοντας, τόνισε μεταξύ άλλων πως, “το τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκε πρόβλημα στο νερό ύδρευσης που παρέχεται από τη δεξαμενή στη θέση Μπαμπούνα στο Φοίνικα, με αποτέλεσμα στις υδροδοτούμενες περιοχές να φτάνει ακατάλληλο νερό προς ύδρευση, με χρώμα σκούρο καφέ και διάφορα αιωρούμενα σωματίδια, αγνώστου σύστασης για εμάς”.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα πρόσθεσε, “Μετά από συνεχείς προφορικές οχλήσεις μας προς τη ΔΕΥΑΣ έως και σήμερα δεν έχει βελτιωθεί η ποιότητα του νερού” ενώ “Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων που δεχόμαστε είναι καθημερινές και πλέον έχουν γίνει πολύ έντονες”.

Εξαντλήθηκε η υπομονή, ανταποδοτικότητα στην πράξη

Η πολύμηνη ταλαιπωρία των κατοίκων του Φοίνικα που υδροδοτούνται από τη δεξαμενή στη θέση “Μπαμπούνα”, οι οποίοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα – περίπου τεσσάρων μηνών - έως και σήμερα, αδυνατούν όχι μόνον να χρησιμοποιήσουν το νερό ως πόσιμο, αλλά και να διεκπεραιώσουν απλές καθημερινές “υποθέσεις” τους, όπως η λειτουργία των πλυντηρίων τους, συνάντησε τουλάχιστον ευήκοα ώτα στην Τοπική Κοινότητα του Φοίνικα. Τα μέλη της, κατόπιν της εισήγησης του προέδρου και με δεδομένο ότι η παρεχόμενη υπηρεσία προς τους πολίτες επιβάλλεται να εκπληρώνει τον ανταποδοτικό χαρακτήρας της, ενέκριναν την πρόταση να υπάρξει απαλλαγή από την υποχρεωτική καταβολή των αντίστοιχων τελών για ένα τρίμηνο. Πέραν αυτού, στο περιεχόμενο της απόφασής τους, σημειώνουν επιπλέον, πως, πρέπει “η ΔΕΥΑΣ να προβεί άμεσα σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας νερού στον Φοίνικα”.

Αντικατάσταση σωλήνων και καθαρισμός δεξαμενής

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν στην επικοινωνία της εφημερίδας με τον κ. Σαγκινέτο, η ΔΕΥΑΣ γνωρίζοντας το πρόβλημα, είχε πάρει απόφαση προ τετραμήνου να προβεί στην υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών για την επαναφορά της ποιότητας του νερού στο χωριό, προκειμένου να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι κάτοικοι και η υδροδότηση να τυγχάνει της ποιότητας που πρέπει, για την οποία και πληρώνουν αδρά οι πολίτες, εξοφλώντας το τριμηνιαίο τιμολόγιό τους.

Ο ίδιος, όπως πρόσθεσε δε, ήδη χθες, επρόκειτο να ολοκληρωθεί η επανένωση του δικτύου σε ένα βασικό τμήμα, όπου και έγινε η αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων με νέους, προκειμένου εντός της εβδομάδας να έχει βελτιωθεί σημαντικά κι εμφανώς η ποιότητα του νερού. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως, οι εργασίες υλοποιήθηκαν από τον ανάδοχο του μικρού έργου, μετά από απόφαση ανάθεσης της ΔΕΥΑΣ, ώστε η ροή να ομαλοποιηθεί και να επανέλθει η δυνατότητα χρήσης του νερού από τους κατοίκους της περιοχής. Εκτός των προαναφερθεισών εργασιών, η δεξαμενή έτυχε του απαιτούμενου καθαρισμού, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σαγκινέτου, “είχε να καθαριστεί σχεδόν από την κατασκευή της”.

Άγνωστη η δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος απαλλαγής

Πονοκέφαλος για τη ΔΕΥΑΣ ωστόσο, πρόκειται να αποτελέσει άμεσα το δίκαιο αίτημα της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα, σχετικά με την τρίμηνη απαλλαγή των κατοίκων που υπέστησαν τις συνέπειες του “απαρχαιωμένου” δικτύου ύδρευσης. Αν και ο κ. Περρής στην εισήγησή του, δεν προσδιόρισε τον αριθμό των ακινήτων που επηρεάστηκαν τους τελευταίους μήνες από το σημαντικό πρόβλημα και παρόλα αυτά, οι ιδιοκτήτες τους, κλήθηκαν να καταβάλλουν τα προβλεπόμενα ανταποδοτικά τέλη, ωστόσο, πρόκειται για ένα χρηματικό ποσό που σαφώς έχει προϋπολογιστεί στα έσοδα της Δημοτικής Επιχείρησης και που αν δεν εισπραχθεί, δεν αποκλείεται να μεταβάλει ελαφρώς τα οικονομικά δεδομένα.

Σήμερα, δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της Τοπικής Κοινότητας, ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο αυτό να εξετασθεί με τη δέουσα υπευθυνότητα από το ΔΣ της ΔΕΥΑΣ για το σύνολο των δημοτών που υδροδοτούνται από τη δεξαμενή στη θέση “Μπαμπούνα”.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως, ασφαλείς πληροφορίες, θέλουν ανάλογο πρόβλημα να καταγράφεται και στην περιοχή του Γαλησσά, με τη ΔΕΥΑΣ να έχει προβλέψει ήδη ένα μικρό ποσό για την υλοποίηση τεχνικού έργου εντός του 2016.

Σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης για το 2016

Ανακουφιστική εξέλιξη για τους δημότες συνολικά της Σύρου, αποτελεί η απόφαση της ΔΕΥΑΣ να διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο το ύψος των δημοτικών τελών ύδρευσης - αποχέτευσης για το νέο έτος, λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική συγκυρία της εποχής, κάτι που, υπενθυμίζεται απλά πως, δεν ίσχυσε για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Την εν λόγω απόφαση υπερψήφισαν τα μέλη του ΔΣ στην πρόσφατη συνεδρίασή τους, κατόπιν της οποίας εξέδωσαν ενημερωτική ανακοίνωση. Αυτούσιο το περιεχόμενό της, ακολουθεί: “Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015 συνεδρίασε το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Σύρου, με κύριο θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού της Επιχείρησης, για το έτος 2016. Παρά τις δυσκολίες και τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης, το ΔΣ αναλογιζόμενο την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας μας, των δημοτών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, αποφάσισε ομόφωνα την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο οποίος δεν προβλέπει καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και στα λοιπά τέλη, για το έτος 2016.

Η απόφαση αυτή, σε τίποτα δεν επηρεάζει, την εκτέλεση των τεχνικών έργων της ΔΕΥΑΣ, τα οποία το 2016, θα ξεπεράσουν τα 470.000 ευρώ, με σκοπό την καλυτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους καταναλωτές καθώς και την συντήρηση και επέκταση του δικτύου. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εσωτερικών με την με Αριθμ Πρωτ. 43675 απόφασή του, της 14/12/2015, για την Β' Κατανομή ποσού 2.150.000,00 € σε Δήμους της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2015, προς κάλυψη δαπανών λειτουργίας εργοστασίων αφαλάτωσης ύδατος, αποδίδει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης το ποσό 404.720,52 ευρώ.”.