Συνέντευξη του παραιτηθέντος μέλους της Τουριστικής Επιτροπής Ν. Ρούσσου

Περί παραίτησης και τουριστικών προοπτικών

Μία ακόμα παραίτηση στο στρατόπεδο της Δημοτικής Αρχής, αυτή του στελέχους της παράταξης και μέλους της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Νίκου Ρούσσου.

Την παραίτηση του από μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου γνωστοποίησε εχθές στον Δήμαρχο αλλά και τα μέλη της Επιτροπής ο κ. Ρούσσος, επικαλούμενος επαγγελματικούς λόγους.

Στην επιστολή του προς τα λοιπά μέλη της Επιτροπής αναφέρει:

«Αγαπητοί φίλοι,

με το παρόν σας ενημερώνω ότι για επαγγελματικούς λόγους υπέβαλα στον Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου την παραίτησή μου από μέλος της Τουριστικής Επιτροπής, για να διευκολύνω την λειτουργία και το έργο της.

Ήταν τιμή για εμένα και ιδιαίτερα χαρά που είχα την δυνατότητα να συνεργασθώ με ανθρώπους που αγαπάνε το νησί. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου για την έως σήμερα αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία και να ευχηθώ σ’ όλους κάθε επιτυχία, τόσο προσωπικά, όσο και ως μέλη

στο έργο της Τουριστικής Επιτροπής.

Όπως αναφέρω και στην επιστολή μου, παραμένω στην διάθεση όλων όποτε και όταν αυτό χρειασθεί.

Μ’ εκτίμηση,

Νικόλαος Κ. Ρούσσος

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.»

Η παραίτηση σας αυτή ήταν μία κίνηση που προετοιμαζόταν ή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «κεραυνός εν αιθρία»;

Ν. Ρ.: «Δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Όπως εξήγησα στην επιστολή που έστειλα στον πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού αλλά και στα μέλη, έχω επιφορτιστεί τελευταία αρκετά στον επαγγελματικό τομέα και επειδή προέβλεπα ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσα να συμμετάσχω, έστω και μέσω skype, στις συνεδριάσεις, το θεώρησα ασυνέπεια. Επειδή δεν μου ταιριάζει σαν χαρακτήρας δεν θα ήθελα να καταλαμβάνω μία θέση που να είναι πλήρως ανενεργή και να δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της Επιτροπής και ενδεχομένως να προκαλέσει και ποικίλα σχόλια. Οπότε έκρινα σκόπιμο να υποβάλλω την παραίτηση μου και όπως γράφω και στην επιστολή, η αγάπη μου για το νησί παραμένει ανεξίτηλη και ανά πάσα στιγμή, όποτε και όποιος χρειαστεί είμαι στην διάθεση να βοηθήσω όπως το έκανα μέχρι τώρα».

Η Επιτροπή έχει να συνεδριάσει από τον Οκτώβριο, γεγονός που δείχνει μία υποτονικότητα όσον αφορά στον ενεργό ρόλο της. Αυτό τι σημαίνει για σας;

Ν. Ρ.: «Κατ’ αρχήν είναι αληθές. Το για ποιους λόγους δεν μπορώ να το απαντήσω, δεν τους ξέρω, ούτως ή άλλως είμαι και μακριά από το νησί και δεν συμμετέχω καθημερινά στα εκεί δρώμενα. Όμως η απόφαση μου ήταν άσχετη με αυτό. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος θα έλεγε ότι δεν θα έπρεπε να συνεδριάζει συχνότερα. Σίγουρα θα έπρεπε να συνεδριάζει συχνότερα η Τουριστική Επιτροπή. Όταν πριν πάνω από ένα χρόνο είχε οργανωθεί μία ημερίδα τουρισμού όπου είχαμε παρουσιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, έτσι όπως το είχα συντάξει τότε εγώ, μέσα στις προτάσεις που υπήρχαν, υπήρχε και η ίδρυση ενός τουριστικού συνδέσμου από όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμός το νησί. Ο λόγος ήταν ο εξής απλός: ο Δήμος όση καλή διάθεση και να έχει δεν διαθέτει ούτε τη δομή ούτε την τεχνογνωσία να μπορέσει να προχωρήσει. Μέσα από έναν τοπικό τουριστικό σύνδεσμο, στα πρότυπα του ΣΕΤΕ, θα βοηθούσε τα μέγιστα διότι πλέον η ιδιωτική πρωτοβουλία θα έπαιρνε στα χέρια της ένα μεγάλο κομμάτι του σχεδιασμού και της προβολής του νησιού. Τη σημασία αυτής της πρότασης θα την αντιπαραβάλλω με την προχθεσινή εκδήλωση που έκανε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στην Αθήνα, όπου και παραβρέθηκα. Η Περιφέρεια, ως δημόσιος τομέας, δε έχει ούτε την τεχνογνωσία ούτε και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Απευθύνθηκε στο ΣΕΤΕ, εξ όσων έχω καταλάβει, στον οποίο υπάγεται η Marketing Greece, έκανε μία αξιόλογη μελέτη και παρουσίασε ένα στρατηγικό σχέδιο ενός καινούργιου concept, του Aegean Islands. Αξιοποίησε δηλαδή τον ιδιωτικό τομέα. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει στη Σύρο. Στο κομμάτι αυτό είχαμε φτάσει στο να συνταχθεί το καταστατικό, το οποίο ξέρω ότι υπάρχει. Γιατί δεν προχώρησε δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να προχωρήσει».

Και ο Δήμος εδώ στη Σύρο παρουσίασε ένα marketing plan τουρισμού, το οποίο παρουσίαζε πολλές ατέλειες. Εσείς ως ειδικός, αυτό που παρουσιάστηκε έχει καμία σχέση με αυτό που είχατε θέσει εξ αρχής στην παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου; Παράλληλα βρίσκεται στοιχεία επαφής σαν δομή, σαν μελέτη, σαν έρευνα με αυτό που παρουσίασε η Περιφέρεια, στο οποίο αναφερθήκατε;

Ν. Ρ.: «Για να μπορέσει κανείς να κατανοήσει αυτό που παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την εταιρεία του κ. Βακόνδιου, θα πρέπει να έχει μελετήσει καλά και να έχει κατανοήσει την προηγούμενη πρόταση που είχε κάνει η ίδια εταιρεία το 2013, την οποία τυγχάνει να έχω, αλλιώς δεν μπορεί να αξιολογήσει τη νέα πρόταση. Η νέα πρόταση, όπως παρουσιάστηκε, μου έδωσε περισσότερο την εικόνα ενός επικοινωνιακού σχεδίου και λιγότερο σαν marketing plan. Αν το δει κανείς σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη, έχει κάποια θετικά στοιχεία, αλλά υπάρχουν αρκετά βήματα να γίνουν για να βελτιωθεί το συγκεκριμένο. Η ουσία όμως δεν είναι μόνο το να υπάρχει το marketing plan, η ουσία είναι ποιος το υλοποιεί κι εκεί είναι μία από τις βασικές ελλείψεις της Σύρου».

Υπήρξατε από τα «ισχυρά χαρτιά» της Δημοτικής Αρχής, από την προεκλογική ακόμα περίοδο, όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αποτέλεσε και το μεγάλο επικοινωνιακό στοιχείο της. Λόγω των γνώσεων και της επαγγελματικής σας εμπειρίας υπήρξατε πρωτεργάτης αυτού, δίνοντας μία κατεύθυνση που είχε μία δυναμική, μία προοπτική, με δεδομένα ταχείας τουριστικής δράσης και αναμενόμενα άμεσα τα πρώτα, έστω και μικρά, αποτελέσματα. Όμως η πορεία που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια του 1½ χρόνου της θητείας της δημοτικής Αρχής ήταν τελείως διαφορετική, μακριά από όλα αυτά.

Ν. Ρ.: «Δεν είμαι κανένα «μεγάλο χαρτί», είμαι ένας απλό απόδημος Συριανός, που αγαπάω πολύ το νησί μου και μέσα σε αυτό το πνεύμα και μόνο δέχθηκα να βοηθήσω και εξυπακούεται ότι θα βοηθήσω και στο μέλλον. Εγώ τουλάχιστον έκανα ότι μπορούσα να δείξω τι μπορούμε να κάνουμε. Να θυμίσω την παρουσίαση που είχαμε κάνεις το Επιμελητήριο, μία άλλη συγκέντρωση που είχαμε κάνει για την γαστρονομία, την ημερίδα τουρισμού και άλλες προσπάθειες. Έδωσα αυτά που ξέρω και την ευκαιρία σε όλους να μεταφέρω τις γνώσεις μου, αυτό που μπορώ, αυτό που ξέρω, δεν είμαι παντογνώστης, από εκεί και πέρα εάν αυτά αξιοποιήθηκαν ή όχι ή σε ποιο βαθμό αξιοποιήθηκαν εγώ δεν έχω να πω κάτι».

Σας «εκμεταλλεύτηκαν», σας «χρησιμοποίησαν» σε σχέση με αυτό που είχατε να προσφέρετε όσον αφορά στην εξειδίκευση σας στον τομέα του τουρισμού;

Ν. Ρ.: «Αυτό το ξέρει μόνο ο Παντοδύναμος».

Στην Τουριστική Επιτροπή στην οποία μετείχατε, υπήρξαν αρκετές παρεμβάσεις σας για συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, που όμως όπως αποδείχθηκε στην πορεία, δεν εισακούστηκαν. Αυτό αφήνει πικρία;

Ν. Ρ.: «Εάν θα έλεγα όχι θα έλεγα ψέματα. Δεν νομίζω ότι έχει και τόσο σπουδαίο ρόλο. Αυτό που είναι πρωταρχικό είναι να πάει μπροστά η Σύρος. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθώ και είμαι εκεί και όπως το δήλωσα πάλι διαθέσιμος είμαι».

Επειδή η Σύρος έχει τουριστικές προοπτικές και αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτές οι προοπτικές πόσο εφικτές είναι;

Ν. Ρ.: «Έτυχε πριν από αρκετό καιρό να δω ένα video ενός πολύ γνωστού Έλληνα του εξωτερικού, επικοινωνιολόγου, του κ. Οικονομίδη, ο οποίος είπε «ναι μπορούμε» και μιλούσε γενικά για την Ελλάδα. Το αυτό για μένα ισχύει και για τη Σύρο, «ναι μπορεί».

Υπό προϋποθέσεις όμως. Να αξιοποιήσει σοβαρά και σωστά τα πλεονεκτήματα της. Είχα εστιάσει στην πρώτη-πρώτη ομιλία μου στο Επιμελητήριο στη λέξη «διαφοροποίηση». Εάν η Σύρος κατορθώσει και προβάλει σωστά τη διαφοροποίηση, οι ορίζοντες της και οι προοπτικές της είναι στο άπειρο.

Είχατε δημοσιεύσει στις 12 Ιανουαρίου ένα άρθρο του Mike Hume από τους Times του Λονδίνου, το οποίο αναφερόταν στη Σύρο. Από υπέρμετρη αγάπη, όπου βρεθώ κι όπου σταθώ μιλάω για τη Σύρο, κάποια στιγμή σε ανύποπτο χρόνο είχα μιλήσει για τη Σύρο με τον πρόεδρο της HVS Ευρώπης, Russell Kett. Η HVS είναι μέσα στις 3 πρώτες παγκοσμίως συμβουλευτικές εταιρείες στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο και ο κ. Kett είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα. Του είχα μιλήσει πολλές φορές για τη Σύρο. Στις 14 Ιανουαρίου μου έστειλε ένα μήνυμα στο οποίο με ρωτούσε «θυμάμαι καλά;». Του είπα «ναι είναι το νησί μου». Μου απάντησε « I would focus on “Keeping Syros Special” and exclusive, like an upscale boutique hotel would. Avoid mass tourism if you can», δηλαδή «Θα εστίαζα στο να προβάλλω τη Σύρο ως ειδική, σπέσιαλ και αποκλειστική όπως θα έκανε κάποιος σε ένα υψηλής στάθμης ξενοδοχείο. Αποφύγετε τον μαζικό τουρισμό εάν μπορείτε».Η Σύρος έχει όλα τα χαρακτηριστικά να μετατραπεί σε πραγματικά «special» και «exclusive». Εξαρτάται από εμάς».

Βλέπετε να υπάρχει αυτή η στόχευση;

Ν. Ρ.: «Επί του παρόντος γίνονται κάποια δειλά βήματα αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από πολλούς. Δεν φτάνει μόνο ο Δήμος. Θα πρέπει και από τον ιδιωτικό τομέα να γίνουν πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, γι’ αυτό και πάντα επέμενα στη σύσταση του τουριστικού συνδέσμου».

Οι συμμετέχοντες στην Τουριστική Επιτροπή, άλλοι λίγο, άλλοι καθόλου και άλλοι πολύ, έχουν μία σχέση με τον τουρισμό. Καθώς δεν μας δίνεται η δυνατότητα στα Μέσα Ενημέρωσης να παρακολουθούμε τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, μπορείτε να μας μεταφέρετε εάν εισακούγονται οι απόψεις αυτών που βιώνουν σε τοπικό επίπεδο τον τουρισμό.

Ν. Ρ.: «Για να είμαι απόλυτα ακριβής, από περίπου πέρυσι την άνοιξη λόγω φόρτου εργασίας, έχω συμμετάσχει σε λίγες συνεδριάσεις. Με εξαίρεση 1-2 άτομα, τα περισσότερα από τα μέλη της Επιτροπής δεν τα γνώριζα καθόλου, άρα δεν μπορώ εκφέρω άποψη για όσα ο κάθε ένας σχολίαζε και δεν είναι αποφυγή απάντησης. Πολλοί εξ αυτών μιλούσαν προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάτι που έμαθα στη σχολή εφέδρων αξιωματικών πεζικού ήταν το πώς επιτυγχάνεται ο αντικειμενικός σκοπός. Θα σας πως ένα ανέκδοτο και από εκεί και πέρα βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

Κάποτε πέθανε ένας πλούσιος και πήγε στην κόλαση όπου τον υποδέχθηκε ο αρχιδιάβολος και του είπε ότι θα τον ξεναγήσει στον χώρο όπου θα βρίσκεται πλέον στην αιωνιότητα. Του εξήγησε ότι στην κόλαση είναι ένα καζάνι για κάθε εθνικότητα και το φυλάει ένας διάβολος για να μη βγει κανένας έξω. Τον ξεναγούσε και του εξηγούσε που είναι οι Άγγλοι, οι Αμερικάνοι, οι Γερμανοί κ.λ.π. Φτάνουν σε ένα σημείο όπου από τη μία ήταν ένα καζάνι που το φυλάγαν 40 διάβολοι και από την άλλη ένα καζάνι που δεν το φύλαγε κανένας. Του έκανε εντύπωση και ρώτησε «γιατί». Η απάντηση ήταν ότι στο καζάνι με τους 40 διαβόλους είναι οι Εβραίοι και το φυλάνε διότι εάν κάποιος θέλει να πηδήξει έξω θα τον βοηθήσουν όλοι και θα βγει. Στο άλλο καζάνι είναι οι Έλληνες και δεν το φυλάνε γιατί εάν κάποιος θέλει να βγει από το καζάνι θα γαντζωθούν όλοι επάνω του και δεν πρόκειται να βγει ποτέ κανένας.

Για μένα η ουσία είναι ότι τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής θα πρέπει να παραμερίσουν τις όποιες προσωπικές διαφορές, να παραμερίσουν το συμφέρον, διότι μία απόφαση μπορεί να θίγει τον ένα ή τον άλλο, χωρίς να σημαίνει ότι έχει γίνει αυτό και να καθίσουν κάτω όλοι, να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση για να μπορέσει το νησί να ανέβει, γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες. Και όπως είπα, εάν κατορθώσει και πετύχει τη διαφοροποίηση είναι απεριόριστες».

Ποια ήταν η αντίδραση του Δημάρχου όταν του γνωστοποιήθηκε η παραίτηση σας;

Ν. Ρ.: «Ο Δήμαρχος μου τηλεφώνησε. Με ευχαρίστησε για τη συνεργασία έως σήμερα και τον διαβεβαίωσα ότι όποτε χρειαστεί, ο οποιοσδήποτε, όχι μόνο ο Δήμος, είμαι στη διάθεση να βοηθήσω. Είχαμε μία ολιγόλεπτη, σε καλό κλίμα συνομιλία».

Δεν εξέφρασε έκπληξη για την απόφαση σας;

Ν. Ρ.: «Τουλάχιστον δεν το εξέφρασε λεκτικά».

Προσπάθησε να σας μεταπείσει;

Ν. Ρ.: «Όχι».

Κρατάμε τη διάθεση για βοήθεια στο μέτρο που μπορείτε και στο μέτρο που θα σας ζητηθεί.

Ν. Ρ.: «Αυτό εξυπακούεται. Είναι αυτονόητο. Χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη γιατί είναι μία από τις έννοιες που έχει χαθεί στη σημερινή εποχή».