Εκτός της Τουριστικής Επιτροπής έθεσε εαυτόν ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης

Παραίτηση Γ. Μαραγκού

  • Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 17 Νοε. 2016 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, προχώρησε σε υλοποίηση της πρόθεσης του, την οποία είχε ανακοινώσει προ μηνών, για παραίτηση του από την θέση του προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Εχθές πραγματοποιήθηκε μονοθεματική συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής, με αποκλειστικό θέμα την έγκριση του προσχεδίου του τουριστικού πλάνου για το 2017, ενόψει κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Κατά τη συνεδρίαση γνωστοποιήθηκε από τον Δήμαρχο η απόφαση του να παραιτηθεί από την θέση του προέδρου, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής και για τον αντικαταστάτη του, ο οποίος είναι ο δημοτικός σύμβουλος, Δομένικος Σαγκινέτος.

Παρά του ότι, όλο το προηγούμενο διάστημα, εκ μέρους της Δημοτικής αρχής υπήρξε μία επικοινωνιακή θριαμβολογία για την αύξηση των αριθμών σε ότι αφορά στην επισκεψιμότητα του νησιού κατά τους θερινούς μήνες και παράλληλα για την επιτυχία των διοργανώσεων που συνέδραμαν θετικά στην προβολή της Σύρου, ο Γιώργος Μαραγκός επέλεξε τον δρόμο της παραίτησης.

Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία , καθώς η κίνηση αυτή ήταν προαποφασισμένη εκ μέρους του Δημάρχου, όταν την σχετική προαναγγελία είχε κάνει μήνες πριν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κοινή Γνώμη», επικαλούμενος φόρτο εργασίας, που δεν του επιτρέπει να κατέχει και τη συγκεκριμένη θέση.

Επίκληση φόρτου εργασίας

Σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, προκειμένου να αιτιολογήσει αυτή την του κίνηση, με δηλώσεις του στην εφημερίδα επιβεβαίωσε πως η απόφαση του εδράζεται στα όσα είχε επικαλεστεί και στο παρελθόν σχετικά με τον υπερβολικό φόρτο θεμάτων που πρέπει να διαχειριστεί ως Δήμαρχος και των ευθυνών επί σημαντικών θεμάτων, που δεν του επιτρέπουν να ανταποκρίνεται με άνεση και στις ευθύνες του προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής.

Σε μία συνοπτική καταγραφή των αποτελεσμάτων, ως αποτέλεσμα του έργου της Τουριστικής Επιτροπής, ο Γ. Μαραγκός ενημέρωσε ότι «Ευχαρίστησα τα μέλη της Επιτροπής για την μέχρι σήμερα εποικοδομητική και αποδοτική συνεργασία μας όλο το προηγούμενο διάστημα, η οποία και έδωσε αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο εξωστρέφειας και προβολής του νησιού, έγιναν εκδηλώσεις τουριστικές, πολιτιστικές, αθλητικές, οι οποίες σχετίζονται με τον τουρισμό, δράσεις εξωστρεφείς εντός και εκτός Ελλάδος, με τις οποίες ακούστηκε το νησί. Αυτό το κεφαλαιοποιήσαμε, βάσει των δεικτών επισκεψιμότητας, ήταν μία καλή χρονιά φέτος για τη Σύρου, όσον αφορά και τους τουριστικούς επισκέπτες και τους επισκέπτες κρουαζιέρας, και τα τουριστικά σκάφη και επιμέρους δείκτες που δώσαμε στη δημοσιότητα. Αυτή η πολύ καλή συνεργασία είχε μία αντανάκλαση και σε επίπεδο αποτελέσματος για τις τουριστικές επιδόσεις του νησιού».

Σε ότι αφορά στην ανακοίνωση της παραίτησης του, επιβεβαίωσε πως αυτή προέκυψε λόγω του φόρτου των δημαρχιακών του υποχρεώσεων, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «Ενημέρωσα τα μέλη της Επιτροπής ότι για λόγους υπερβολικού φόρτου και μάλιστα εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα για το μέλλον του νησιού, όπως η αξιοποίηση του στρατοπέδου, η ανάπτυξη υποδομών στον λιμένα της Ερμούπολης, η επέκταση του αεροδρομίου και άλλα σημαντικά ζητήματα επί των οποίων θέλω να έχω ιδία άποψη και συστηματική συμμετοχή. Είχα δηλώσει στο παρελθόν αυτό που έπραξα σήμερα, ότι επιθυμώ να παραιτηθώ από πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής».

Ειδικά για την επιλογή του Δομένικου Σαγκινέτου ως αντικαταστάτη του, ο Δήμαρχος ανάφερε ότι «ένεκα του περιορισμού που θέτει ο «Καλλικράτης» και βάσει του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής πρέπει να είναι αιρετός, πρότεινα στον κ. Σαγκινέτο, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων και τουριστικός επιχειρηματίας, να αναλάβει τα ηνία της Επιτροπής. Ζήτησα και από τα υπόλοιπα μέλη να τον στηρίξουν, να αγκαλιάσουν τις προσπάθειες του και όλοι μαζί να επιδιώξουμε και το επόμενο διάστημα η Σύρος, σε επίπεδο προβολής και εξωστρέφειας να επιτύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

Πέραν αυτής του της ενέργειας γνωστοποίησε την πρόθεση του μην αποκόψει τις σχέσεις με την Τουριστική Επιτροπή, καθώς όπως είπε «δεν θα απέχω από τα πράγματα. Θα παραμείνω μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στην Επιτροπή και δεδομένου ότι πιστεύω στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, θα υποστηρίζω και συνεπικουρώ κάθε προσπάθεια τόσο του προέδρου όσο και των μελών της Τουριστικής Επιτροπής προς την κατεύθυνση αυτής της ανάπτυξης».

Ψήφιση του προϋπολογισμού της τουριστικής προβολής

Κατά την συνεδρίαση του οργάνου, που είχε ως μοναδικό θέμα τον προγραμματισμό των δράσεων και ενεργειών της τουριστικής προβολής του νησιού για το επόμενο έτος, συζητήθηκε και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που ανέρχεται σε 150.000 ευρώ για την υλοποίηση αυτών.

Υπάρχουν πέντε βασικές κατηγορίες ενεργειών προώθησης, οι οποίες είναι οι δημόσιες σχέσεις, η συμμετοχή σε εκθέσεις, η τηλεοπτική και ραδιοφωνική διαφήμιση με την παραγωγή προωθητικών video, το web marketing και η σύνδεση της δημοτικής καμπάνιας τουριστικής στρατηγικής προώθηση με την γενική καμπάνια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Το ποσό αυτό έτυχε σχολιασμού κατά την συζήτηση των συμμετεχόντων επτά μελών της επιτροπής, καθώς κρίθηκε από ένα μέλος της ως ιδιαιτέρως χαμηλό, με τον ισχυρισμό ότι απαιτείται ένα ποσό για τις δράσεις αυτές κατά πολύ μεγαλύτερο.

Σαφώς και οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του Δήμου δεν αφήνουν περιθώρια μεγαλύτερου προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο θέμα, γεγονός που υποχρεώνει σε περικοπές πρωτίστως των ελαστικών δαπανών, υπενθυμίζοντας ότι και ο περυσινός προϋπολογισμός των 210.000 ευρώ κατέληξε σε πραγματικές δαπάνες 150.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας αυτή την μείωση του προϋπολογισμού ο Γ. Μαραγκός είπε πως «χωρίς να υποβαθμίζουμε την ποιότητα και το επίπεδο των δράσεων προβολή, αυτό το ποσό, με βάση το πνεύμα της εποχής και την δραματική περικοπή πόρων, την οποία αντιμετωπίζουμε κι εμείς ως Δήμος όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, νομίζω ότι είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος σε τίποτα δεν θα μας εμποδίσει να προβάλλουμε το νησί όπως πρέπει και το 2017».

Τελικώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού των δράσεων της Τουριστικής Επιτροπής ψηφίστηκε με 6 θετικές ψήφους έναντι 1 αρνητικής.