Αναπάντητο επί της ουσίας ερώτημα σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Η «τιμιότητα» των απευθείας αναθέσεων

Μη ενεργοποίηση του μητρώου επαγγελματιών

Πάγια τακτική, με πολλές αναγνώσεις και ακόμα περισσότερη κριτική, προσφιλής στους δημοτικούς άρχοντες, αποτελούν οι απευθείας αναθέσεις έργων, γεγονός που θίχτηκε εκ νέου ως ερώτηση-παρατήρηση στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης.

Χρησιμοποιώντας ως εισαγωγή την παροιμιώδη φράση του Καίσαρα ότι «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια πρέπει και να φαίνεται τίμια», ο επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 23 Αυγούστου, έθεσε το ερώτημα περί της συνεχιζόμενης πρακτικής των απευθείας αναθέσεων έργων εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

Παρά του ότι ο δημοτικός σύμβουλος έθιξε συγκεκριμένα σημεία που αφορούν στο θέμα, οι απαντήσεις που έλαβε τόσο από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών όσο και από τον ίδιο τον Δήμαρχο ήταν τόσο γενικόλογες, που άφησαν πολλά σημεία κατ’ ουσίαν αναπάντητα.

Μεθόδευση εκ μέρους της δημοτικής αρχής

Απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό αλλά και προς κάθε αρμόδιο για το θέμα, έθεσε το ερώτημα του ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, σχετικά με τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις εκ μέρους του δήμου.

Αναγνώρισε το νόμιμο δικαίωμα κάθε δημοτικής αρχής να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις, λέγοντας ότι «Είναι γνωστό ότι σας δίνει το δικαίωμα ο νόμος να το κάνετε και δεν το αμφισβητούμε αυτό το δικαίωμα».

Στάθηκε όμως στο ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους δημότες να γνωρίζουν για την εκτέλεση κάποιων έργων ή παροχή υπηρεσιών, που θα τους ενδιέφερε να συμμετάσχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες, που όμως οι ακολουθούμενες πρακτικές το αποκλείουν.

Συγκεκριμένα είπε «αφού θέλετε να φαίνεστε δίκαιος γιατί δεν δίνετε το δικαίωμα της γνώσης σε όλους τους συμπολίτες μας και το δικαίωμα να λάβουν μέρος σε κάποιον διαγωνισμό;»

Απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρο Γουσγουνέλη, στηλίτευσε την μη χρήση του μητρώου επαγγελματιών, που ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι θα ενεργοποιούσε για αυτές τις περιπτώσεις, αποδεικνύοντας τελικά πως η σχετική εφαρμογή έμεινε αδρανής. «Που είναι το μητρώο που λέγατε κύριε Γουσγουνέλη ότι θα κάνετε σαν διαφορά από τους προηγούμενους;», ρώτησε ο Π. Χρυσαφίδης, συμπληρώνοντας «Η ίδια τακτική: Απευθείας ανάθεση σε έναν, αλλά φέρε μας και δύο άλλες προσφορές και οι υπόλοιποι επαγγελματίες δεν παίρνουν χαμπάρι. Θα το αλλάξετε κάποια στιγμή αυτό;»

Θέλοντας δε να γίνει πιο συγκεκριμένο ο δημοτικός σύμβουλος αναφέρθκε σε μία χαρακτηριστική περίπτωση, η οποία υποδηλώνει την μεθόδευση από πλευράς Δήμου, διευκρινίζοντας πως το παράδειγμα του δεν στρέφεται κατά των προσώπων που επελέγησαν.

Όπως είπε σχετικά «Γιατί δεν δώσατε την ευκαιρία και σε άλλα άτομα, που πιθανόν να είχαν και περισσότερα προσόντα, να λάβουν μέρος στο να καταθέσουν την πρόταση τους, για τη διαχείριση του θεάτρου; Κι εσείς ας επιλέγατε όποια θέλατε. Όμως όλα στα κρυφά. Δεν έχουν να κάνουν τα λεγόμενα μου με τα πρόσωπα που καταλαμβάνουν τη θέση, αλλά με την μεθόδευση για την οποία ευθύνεστε μόνο εσείς».

Έγγραφο απαίτησης

Θέλοντας να αποποιηθεί κάθε προσωπική ευθύνη για την ακολουθούμενη τακτική εκ μέρους του Δήμου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, επεσήμανε πως ο ίδιος υπενθύμισε στις υπηρεσίες του Δήμου την υποχρέωση λειτουργίας του μητρώου, απαιτώντας να συλλέγονται προσφορές από τις τοπικές επιχειρήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως η σχετική του απαίτηση δεν εισακούστηκε.

Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι «Σε έναν ανύποπτο χρόνο, 5 Αυγούστου, με επιστολή έχω επισημάνει στις υπηρεσίες, στους προϊσταμένους, εκ νέου την ύπαρξη του μητρώου και έχω απαιτήσει την πιστή τήρηση της εκ περιτροπής συλλογής προσφορών από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε κλάδο. Είναι αναρτημένο στη σελίδα του Δήμου. Μέσα από το μητρώο αυτό υπάρχει πρόσκληση στους επιχειρηματίες αν έχει γίνει λάθος ή κάποιος έχει παραληφθεί για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να έρθει να διορθώσει ή να συμπληρώσει το μητρώο».

«Ο Δήμος είναι και φαίνεται τίμιος»

Σε ένα γενικόλογο ευχολόγιο περί σεβασμού των χρημάτων του δημότη της Σύρου αρκέστηκε να περιοριστεί στην απάντηση του ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ενώ ενημέρωσε περί εκχώρησης της αρμοδιότητας που του δίνει ο νόμος στον αντιδήμαρχο Οικονομικών.

Όπως είπε ο Γ. Μαραγκός «Πράγματι, η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης με απόφαση Δημάρχου, παρά του ότι δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία το αναφέρω, την έχω παραχωρήσει στον αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Παπαμανώλη. Είναι όντως μία προνομιακή δυνατότητα η οποία επιτρέπει στον Δήμο να συνάπτει σχέσεις συνεργασίας (είτε προμήθειες, είτε παροχής υπηρεσιών, είτε εκτέλεσης έργου) με γνώμονα την ταχύτητα και έμφαση στην ποιότητα».

Ο δήμαρχος αναφερόμενος στις επιλογές του Δήμου για τους αναδόχων στους οποίους γίνονται οι απευθείας αναθέσεις, υπεραμύνθηκε της λογικής ότι συνυπολογίζεται η ποιότητα, το κόστος και η ταχύτητα, στην εκτέλεση κάθε έργου, κάνοντας απλώς μία γενικόλογη αναφορά και χωρίς να μιλήσει με τεκμηριωμένα στοιχεία ή να φέρει συγκεκριμένα παραδείγματα.

Περιορίστηκε σε μεγαλόστομες γενικεύσεις περί νομιμότητας και διαφάνειας, λέγοντας ότι «Αυτό το οποίο αναφέρατε ότι «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια πρέπει και να φαίνεται», η «γυναίκα του Καίσαρα, σε ότι έχει να κάνει με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και είναι και φαίνεται τίμια. Λειτουργούμε με απεριόριστο σεβασμό και με γνώμονα του πως θα πιάσει τόπο ακόμη και το τελευταίο ευρώ του Συριανού δημότη, διότι τα χρήματα τα οποία έχουμε στον προϋπολογισμό μας είναι χρήματα τα οποία ανήκουν στους Συριανούς δημότες. Άρα οι αναθέσεις τις οποίες συνάπτουμε με το οποιονδήποτε νομικό πλαίσιο (είτε απευθείας αναθέσεις, είτε διαγωνισμούς ή οτιδήποτε άλλο) γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και με την καλύτερη δυνατή επιλογή προμηθευτών ή εργολάβων (αναδόχων) ώστε να μεγιστοποιείται η ωφέλεια για τον Δήμο και το νησί, τόσο σε όρους ποιότητας όσο και σε όρους ταχύτητας, αλλά και σε όρους κόστους».