Ακύρωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απόφαση του Δήμου

Βάσει δηλωμένου σκεπτικού

Μία ακόμα ακύρωση απόφασης για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, σχετικά με ανάθεση παράλληλων καθηκόντων σε υψηλόβαθμο υπάλληλο του Δήμου, κατά παράβαση όμως της σχετικής διάταξης του νόμου, όπως προέκυψε κατόπιν εξέτασης της προσφυγής του υπαλλήλου.

Δεδομένη κατάσταση αποτελούν οι τεταμένες σχέσεις της Δημοτικής Αρχής με τους υπαλλήλους του Δήμου, με νωπές τις αντιδράσεις από πλευράς τους, που σημειώθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν, όσον αφορά στον απαξιωτικό τρόπο αντιμετώπισης τους από δημοτικά στελέχη.

Των εντάσεων αυτών ακολούθησε απόφαση του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Αλέξη Αθανασίου, για ανάθεση παράλληλων καθηκόντων σε δύο υψηλόβαθμους υπαλλήλους, ενέργεια που ουσιαστικά αποσκοπούσε στην υποβάθμιση τους, όπως συνάγεται και από την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης.

Ο ένας εκ των δύο υπαλλήλων, προσέφυγε κατά της απόφασης, διεκδικώντας τα όσα εκ του νόμου ορίζονται για την περίπτωση του, με αποτέλεσμα την ακύρωση εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της εν λόγω απόφασης.

Πρακτικές που προαναγγέλθηκαν

Με δηλωμένη (εκ του ιδίου) της πρόθεσης του Δημάρχου να μην χαριστεί σε όσους υπαλλήλους του Δήμου δεν δηλώνουν πίστη στη νέα Δημοτική Αρχή, η παρούσα εξέλιξη έρχεται ως επιβεβαίωση των διατυπωμένων προθέσεων του.

Συγκεκριμένα, ένα χρόνο πριν (15-2-2015), ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, αναφερόμενος σε θέματα αντιμετώπισης των δημοτικών υπαλλήλων είχε τονίσει πως «Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν διάθεση, δεν έχουν την ικανότητα, δεν θέλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, τα οποία ευκρινώς και ξεκάθαρα τους τα 'χουμε προσδιορίσει και τους τα 'χουμε εξηγήσει, θα 'μαστε απόλυτα απέναντι».

Όσον αφορά δε στο ότι οι δημοτικές αποφάσεις σχετικά με τους υπαλλήλους λειτουργούν και ως μορφή «τιμωρίας», πρόκειται για πρακτική που είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Δήμαρχο, όταν δήλωνε «δεν θέλουμε να αδικούμε κόσμο, όμως εν είδει παραδειγματισμού αυτοί οι οποίοι με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους “χαλάσανε την πιάτσα” να 'ναι βέβαιοι ότι θα πάρουν αυτό που τους αξίζει».

Το πλαίσιο αυτό φαίνεται να ακολουθήθηκε πιστά και κατά τη λήψη της απόφασης (αριθ. 255/17-11-2015 ΑΔΑ: 783ΩΩΗΟ-1ΑΜ) για «Ανάθεση παράλληλων καθηκόντων σε υπάλληλους του Δήμου για την αντιμετώπιση υπηρεσιακών αναγκών», βάσει της οποίας ανατέθηκε σε δύο υψηλόβαθμους υπαλλήλους του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού και ΤΠΕ, παράλληλη άσκηση καθηκόντων στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου, για το χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Μόνο που στην περίπτωση του υπαλλήλου, ο οποίος έχει τιμηθεί για τα επιστημονικά του επιτεύγματα με διεθνείς διακρίσεις και στο πρόσωπο του τιμάται ολόκληρο το νησί, ανάλογες «τιμωρητικές» αποφάσεις υποβιβάζουν το επίπεδο της ίδιας της Δημοτικής Αρχής.

Η ακύρωση της απόφασης

Προς διεκδίκηση των όσων εκ του νόμου δικαιούται, ο ένας εκ των δύο υπαλλήλων, προσέφυγε κατά της συγκεκριμένης απόφασης στο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Με την υποβολή της προσφυγής, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα ελέγχθηκε το παραδεκτό αυτής, δηλαδή κατά πόσον τίθεται θέμα έννομου συμφέροντος του προσφεύγοντος και το βάσιμο αυτής, με τον προσφεύγοντα Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού και ΤΠΕ του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης να κρίνεται πως έχει έννομο συμφέρον να προσβάλει την απόφαση, βάσει της οποίας του ανατέθηκε η παράλληλη άσκηση καθηκόντων στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου.

Στην προσφυγή του ο υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι η ανάθεση παράλληλης άσκησης καθηκόντων αποτελεί γεγονός που συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων απασχόλησής του, διότι τον υποβαθμίζει από Προϊστάμενο Τμήματος σε απλό υπάλληλο γραφείου.

Όπως εκ του νόμου ορίζεται «Μετακίνηση προϊσταμένου οργανικής μονάδας γίνεται, σύμφωνα με την παρ. 3 του παρόντος, μόνο σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας αντίστοιχου επιπέδου», ενώ

«Ο υπάλληλος εκτελεί τα καθήκοντα του κλάδου για τον οποίο προσλήφθηκε….», με τον Γενικό Γραμματέα να κρίνει πως δεν προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του νόμου η ανάθεση σε Προϊστάμενο άσκησης καθηκόντων υπαλλήλου σε Τμήμα διαφορετικό εκείνου, στο οποίο έχει τοποθετηθεί.

Στην ανάλυση του σκεπτικού έκδοσης της απόφασης, σημειώθηκε ότι διαπιστώθηκε παράβαση κατ’ ουσία διάταξης νόμου και πρέπει η προσβαλλόμενη απόφαση να ακυρωθεί.

Κατόπιν αυτών έγινε δεκτή η προσφυγή και αποφασίστηκε (αριθ. 5527/27-1-2016 ΑΔΑ: 6Φ9ΠΟΡ1Ι-33Ο) η ακύρωση της απόφασης του Αντιδημάρχου Σύρου-Ερμούπολης ως προς το μέρος που αφορά τον προσφεύγοντα.

Βάσει της εξέλιξης αυτής ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε μερική ανάκληση της αρχικής απόφασης (αριθ. 15/16-2-2016 ΑΔΑ: 6ΡΗ4ΩΗΟ-Ζ7Ν), γεγονός που σημαίνει ότι ο προσφεύγων δικαιώθηκε, ενώ η απόφαση για την εκτέλεση παράλληλων καθηκόντων ισχύει για την δεύτερη υπάλληλο.