Διαφορετικές απόψεις στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για την τροπολογία χρηματοδότησης των δομών υγείας

Ασάφεια περί υγείας

Ο ένας αντιδήμαρχος εμφανίστηκε πιστός στην ΚΕΔΕ, ο άλλος απέδωσε την πραγματικότητα

Η τροπολογία που αφορά στη δυνατότητα χρηματοδότησης των δομών υγείας από τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτέλεσε θέμα ερώτηση στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί επί του θέματος η θέση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Με αφορμή τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί εξ αιτίας της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση των δομών υγείας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνό Στρογγύλη, η πληροφόρηση για το ποιες είναι οι σχεδιαζόμενες δράσεις και πολιτικές της Δημοτικής Αρχής για προγράμματα και εφαρμογή μέτρων για την προστασία της υγείας πολιτών, σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίνονται στους ΟΤΑ, με τις σημερινές ισχύουσες διατάξεις.

Η ερώτηση αφορούσε για το τι αναλυτικά σχεδιάζεται από τη Δημοτικής Αρχή για το 2016 και ποια ποσά έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του έτους γι’ αυτές τις δράσεις.

Σχολιάζοντας ο δημοτικός σύμβουλος επεσήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει θιασώτες της ανεπάρκειας την οποία δείχνει η κεντρική εξουσία στα θέματα που έχουν σχέση με το δημόσιο αγαθό της υγείας, όχι μόνο σε σχέση με τη χρηματοδότηση, αλλά και τις δομές, με αποτέλεσμα να έχουν συρρικνωθεί οι παροχές υγείας, προσπαθώντας το τελευταίο διάστημα, με όχημα και συμπαραστάτες τους ΟΤΑ αλλά και συλλόγους, να αναπληρώσουν το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί».

Ο Δήμος εκφράζεται από την ΚΕΔΕ

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, είπε ότι «ο Δήμος για θέματα προαγωγής δημόσιας υγείας, επί των οποίων έχει αρμοδιότητα, έχει εντάξει στον προϋπολογισμό ένα ποσό για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, για τον οποίο από το προηγούμενο έτος έχει υπογραφεί σύμβαση με το Νοσοκομείο Σύρου και θα προχωρήσει πιλοτικά για τα επόμενα δύο χρόνια και όσο θα είναι σε εξέλιξη θα ενταχθούν και άλλα τέτοια προγράμματα».

Σε ότι αφορά στην πρόταση νόμου που προβλέπει και τη συμμετοχή των ΟΤΑ στις δαπάνες των νοσοκομείων, ο αντιδήμαρχος παρέπεμψε στις θέσεις που διατύπωσε η ΚΕΔΕ επί του θέματος, αναφέροντας ότι «τον Δήμο τον εκφράζει απόλυτα η ΚΕΔΕ, η οποία διαφωνεί με αυτές τις πρακτικές που μας βάζουν σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι και μας καθιστούν συνεταίρους με το κράτος και άρα συνυπεύθυνους στα θέματα υγείας, που όμως ο Δήμος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί αρμοδιότητες που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση».

Επιβεβαίωση του υπουργού

Ο εκτελών χρέη Δημάρχου στην παρούσα συνεδρίαση, αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Αλέξης Αθανασίου, απαντώντας στο ερώτημα, έδωσε την άλλη διάσταση του θέματος, αδειάζοντας εν μέρει την ΚΕΔΕ, που ζητούσε επιτιθέμενη στον υπουργό Υγείας να πληροφορηθεί «Ποιοι Δήμαρχοι είναι αυτοί που ισχυρίζεται ότι του ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτούν από τους προϋπολογισμούς τους δημόσιες δομές υγείας» και κατ’ επέκταση τον κ. Παπαμανώλη.

Ο κ. Αθανασίου, έθεσε το θέμα στην βάση επί της οποίας απάντησε σχετικά και ο υπουργός υγείας, ότι δηλαδή στις επαφές που είχε με φορείς και αυτοδιοικητικούς του είχε ζητηθεί η διευκόλυνση τους στις ειδικές περιπτώσεις που χρειάζεται να συνδράμουν σε μία υγειονομική μονάδα να έχουν αυτή τη δυνατότητα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «Η εν λόγω τροπολογία, σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει, αλλά διευκολύνει τους Δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις δημόσιες δομές υγείας οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους».

Ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε ότι είχε συμμετάσχει στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με εκπροσώπους του νοσοκομείου και τον τότε αναπληρωτή και νυν υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, στην οποία όπως ανέφερε «είχε τεθεί το θέμα ότι σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις όταν το νοσοκομείο έχει κάποια συγκεκριμένη ανάγκη, τότε να μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση, είτε ο Δήμος είτε η Περιφέρεια, να καλύψει την ανάγκη, όπως προτάθηκε ομόφωνα από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη φορείς».

Διευκρίνισε δε ότι ζητήθηκε αυτή η δυνατότητα «διότι τα νοσοκομεία υπόκεινται και στον έλεγχο των ΔΥΠΕ, με τους μεγάλους διαγωνισμούς να διενεργούνται από εκεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ροή των υλικών προς τα νοσοκομεία να μην είναι πάντοτε στην ώρα τους. Στα νοσοκομεία λείπουν από τα πιο απλά πράγματα, από τσιρότα και γάζες μέχρι οινόπνευμα».

Επιβεβαιώνοντας δε πλήρως τα λεγόμενα του υπουργού και το πνεύμα της τροπολογίας είπε ότι «Αυτό είχαμε προτείνει σαν φορείς της Σύρου στον υπουργό τότε και σήμερα ο κ. Ξανθός έδωσε διευκρίνιση ότι είναι προαιρετική η δυνατότητα είτε της Περιφέρειας είτε του Δήμου για στήριξη των νοσοκομειακών δομών με υλικά. Καταλαβαίνω γιατί επικαλείστε πως η τροπολογία είναι λίγο πονηρή, όμως νομίζω ότι ήταν στο πνεύμα της συζήτησης που είχε γίνει τότε».