Θετική γνωμοδότηση της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας για τη μονοδρόμηση της δημοτικής οδού Αγκαθωπών κατά τη θερινή περίοδο

Η ανάπτυξη προϋποθέτει μέτρα

Δίμηνη κυκλοφοριακή ρύθμιση για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση διερχόμενων οχημάτων και δικύκλων και την αποτροπή ενδεχόμενου ατυχήματος

Τη δίμηνη μονοδρόμηση της δημοτικής οδού Αγκαθωπών κατά τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, οπότε και παρατηρείται κυκλοφοριακός συνωστισμός κυρίως στην ομώνυμη παραλία της περιοχής δεδομένης και της στάθμευσης αυξημένου αριθμού οχημάτων και δικύκλων ενέκριναν τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας στην τελευταία συνεδρίασή τους.

Εισηγητής της πρότασης, που θα εξετασθεί και από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου για την απρόσκοπτη υλοποίησή της, να ρυθμιστούν όλες οι απαιτούμενες παράμετροι, υπήρξε ο πρόεδρος, Δημήτρης Νταλαχάνης, ο οποίος τεκμηρίωσε αναλυτικά την ανάγκη λήψης κυκλοφοριακών μέτρων στην περιοχή των Αγκαθωπών και ειδικότερα από την μικρή παραλία “Φετουρή” έως την παραλία “Κόμητο” με φόντο και την αναμενόμενη λειτουργία του Δημοτικού Ξενώνα Αγκαθωπών υπό νέα – πολλά υποσχόμενη - επιχειρηματική σκοπιά.

Πρέπει να υπογραμμισθεί εξ αρχής πως, η εφαρμογή της εν λόγω πρότασης δε, θα τύχει συζήτησης και στο δημοτικό συμβούλιο καθώς η απόφαση της Τοπικής Κοινότητας έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Προσδοκίες ανάπτυξης κι εκτιμήσεις προσέλκυσης κόσμου

Προτάσσοντας το “κοινό και συλλογικό συμφέρον” για την περιοχή, η οποία επί πέντε τουλάχιστον χρόνια έχει υποστεί σημαντική ζημία σε οικονομικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο επισκεψιμότητας εξαιτίας της μη λειτουργίας του Δημοτικού Ξενώνα Αγκαθωπών, η Τοπική Κοινότητα έκανε αποδεκτή την πρόταση του προέδρου, επιθυμώντας να διευκολύνει την εκτιμώμενη αύξηση επισκεπτών φέτος το καλοκαίρι. “Τα πέντε τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει την κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή των Αγκαθωπών, η οποία σαφώς οφείλεται γενικότερα στην οικονομική κρίση, αλλά ειδικότερα αυτή επήλθε λόγω της λήξης της λειτουργίας του Δημοτικού Ξενώνα” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νταλαχάνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως, αυτό το ακίνητο ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι το “σήμα κατατεθέν” της περιοχής. “Με δεδομένο το εξαιρετικό γεγονός της επαναλειτουργίας του Δημοτικού Ξενώνα και συνυπολογίζοντας την αναμενόμενη, και ευελπιστώ εκτοξευμένη, τουριστική κίνηση στην περιοχή, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι, εκτός των θετικών προσήμων για την περιοχή των Αγκαθωπών και δη της παραλίας που είναι από τις πρώτες επιλογές ντόπιων και επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες θα υπάρχουν και κάποια αρνητικά” πρόσθεσε, εστιάζοντας στο κύριο πρόβλημα της περιοχής που είναι το κυκλοφοριακό κατά τους θερινούς μήνες.

Σαφές κυκλοφοριακό πρόβλημα κι έλλειψη χώρων στάθμευσης

Προτού αναφερθεί εκτενώς στην πρόταση μονοδρόμησης της δημοτικής οδού Αγκαθωπών, ο πρόεδρος εξήγησε πρωτίστως τους λόγους για τους οποίους αυτή η απόφαση θα αποδειχθεί λυτρωτική κατά τους θερινούς μήνες για την κυκλοφορία οχημάτων και δικύκλων στην περιοχή. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, “Η έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση εμφανιζόταν και τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του ξενώνα και προκαλείτο κατά κύριο λόγο από την στάθμευση των οχημάτων κατά μήκος του δρόμου των Αγκαθωπών αλλά και από την μεγάλη ποσότητα αυτών. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να διακόπτεται πλείστες φορές η φυσιολογική ροή των οχημάτων και να μπλοκάρουν στο σημείο επί πολλών λεπτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όπως εντάσεις, ηχορυπάνσεις, διαπληκτισμοί κι αγανάκτηση οδηγών κ.α.”. Τα προαναφερθέντα προβλήματα, όπως συμπλήρωσε μάλιστα, ήταν απόρροια της παντελούς έλλειψης χώρων στάθμευσης στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να αφήνουν τα οχήματα και τα δίκυκλα κατά μήκος της παραλίας.

Κατέστησε σαφές δε, πως, για το συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν δύο οι λύσεις, οι οποίες ωστόσο είναι ανέφικτες στην εφαρμογή τους. “Η πρώτη ήταν η εύρεση κατάλληλων χώρων για την στάθμευση των οχημάτων, κάτι που δυστυχώς δεν μπορεί να λυθεί στο βαθμό που απαιτείται, καθώς ακόμα και κάποια οικόπεδα που πρόσφατα προτάθηκαν στην Κοινότητα από τους ιδιοκτήτες τους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω του ότι υπάγονται σε ειδικό πολεοδομικό καθεστώς και δεν δύναται να επέλθει καμία παρέμβαση επ’ αυτών” σημείωσε ο Δημήτρης Νταλαχάνης, προσθέτοντας μάλιστα πως, εναλλακτική “απάντηση” θα μπορούσε να αποτελέσει η αστυνόμευση από τα αρμόδια όργανα. Ωστόσο, δεδομένης και της επαγγελματικής εμπειρίας και γνώσης του (σσ. Αστυνομικός) διευκρίνισε πως, η πραγματοποίηση συστηματικής αστυνόμευσης δε θα ήταν εφικτή “λόγω της μεγάλης έλλειψης αστυνομικής δύναμης στο νησί σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό οι υπηρεσιακές ανάγκες της Αστυνομίας”.

Προτεινόμενες αλλαγές για δύο μήνες τις ώρες αιχμής

Βάσει των ανωτέρω, τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας ενέκριναν την πρόταση για την καθιέρωση της δημοτικής οδού Αγκαθωπών, όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο. Πρόκειται για “μία μονοδρόμηση, η οποία έχει δοκιμασθεί επί πολλά έτη, καθώς πραγματοποιείται επιτυχώς κάθε χρόνο κατά την ημέρα διεξαγωγής της εκδήλωσης του τραβήγματος της πεζότρατας, κάτι που ενισχύει την άποψη πως ενδεχόμενη μονοδρόμηση της οδού θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα εξυπηρετήσει κατά το μέγιστο τους επισκέπτες της περιοχής”.

Ως εκ τούτου, συνυπολογίζοντας όλα τα προαναφερόμενα, προτάθηκε η μονοδρόμηση της δημοτικής οδού των Αγκαθωπών, από τη διασταύρωση του ξενοδοχείου “Ποσειδώνιον” (Φετουρή) μέχρι και το Κόμητο, με ροή των οχημάτων προς το Κόμητο, για χρονικό διάστημα δύο μηνών (Ιούλιο-Αύγουστο) κάθε έτους και για τις ώρες αιχμής (12 το μεσημέρι με 8 το απόγευμα) καθώς και η διατήρηση της διπλής κυκλοφορίας των οχημάτων από τον κόμβο της Ποσειδωνίας (Λέσχη) έως και το Κόμητο.

Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο πρόεδρος επεσήμανε πως, “η Τοπική Κοινότητα θα ζητήσει από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης την άποψή της για την προτεινόμενη κυκλοφοριακή ρύθμιση” ώστε σε θετική περίπτωση να υποδείξει τον καταλληλότερο τρόπο υλοποίησης αυτής.

Στον επίλογό του δε, ο κ. Νταλαχάνης δεν παρέλειψε να κάνει λιτή αναφορά σε τυχόν αντιρρήσεις που μπορεί να προκύψουν καθώς δεν αποκλείεται ορισμένοι πολίτες ή κάτοικοι να διαφωνήσουν. Ωστόσο, υποστήριξε πως, πρόκειται για μέτρα που υπηρετούν συνολικά το “κοινό καλό”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, περισσεύει η αναλυτική αναφορά όσον αφορά σε περιπτώσεις εξαιρετικά έκτακτες (π.χ. διέλευση ασθενοφόρου οχήματος), αφού όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος, αυτά τα μέτρα θα διευκολύνουν στην έγκαιρη και απρόσκοπτη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.