Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για υποβολή πρότασης ένταξης του σημαντικού έργου στη νέα προγραμματική περίοδο

Ολοταχώς στο νέο ΕΣΠΑ το Δημοτικό Βάρης

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενέκρινε την εισήγηση υποβολής πρότασης ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Βάρης στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μετά από την απόφαση προ-έγκρισης ένταξης τον περασμένο Ιούλιο που είχε λάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την πλευρά της Δημοτικής Αρχής να διευκρινίζει πως το νησί είναι καθ΄ όλα έτοιμο να διεκδικήσει την υλοποίηση ενός σπουδαίου έργου που έχει ανάγκη η μαθητική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης, το σώμα προχώρησε στην αποδοχή των παραδοτέων μελετών από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. ενώ ενέκρινε την υποβολή πρότασης ένταξης στη νέα προγραμματική περίοδο, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρο Γουσγουνέλη να προβαίνει σε μία αναδρομή της προσπάθειας υλοποίησης του έργου και να τονίζει επιπλέον, ότι έχουν “απαντηθεί” οι παρατηρήσεις που διατύπωσε η Διαχειριστική Αρχή επί των μελετών.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής πρότασης είναι η 31η Μαρτίου του 2016.

Στην τελική ευθεία μετά από πολύχρονη προσπάθεια

Ειδικότερα, η κατασκευή – επέκταση του Δημοτικού της Βάρης και η δημιουργία νηπιαγωγείου είναι ένα έργο που προέρχεται από τον π. Δήμο Ποσειδωνίας και που καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών συνάντησε αρκετές δυσκολίες και καθυστερήσεις, μέχρι να φθάσει στο “κατώφλι” της υλοποίησής του. Χαρακτηριστικά ο κ. Γουσγουνέλης επεσήμανε πως, “κάναμε αγώνα δρόμου και φτάσαμε στην πολυπόθητη στιγμή να αποφασίσουμε να εγκρίνουμε και να αποδεχθούμε τα παραδοτέα, τη μελέτη αλλά και να αποφασίσουμε θετικά για την πρόταση ένταξης του συγκεκριμένου έργου στο νέο ΕΣΠΑ”. Αναφερόμενος επιγραμματικά στο ιστορικό του έργου συμπλήρωσε τα παρακάτω: “Το έργο είχε ξεκινήσει από τον Δήμο Ποσειδωνίας περίπου το 2007. Είχαν ξεκινήσει να γίνονται οι ενέργειες για την απόκτηση του οικοπέδου και για την ένταξη χρηματοδότησης της συγκεκριμένης μελέτης. Η ένταξη χρηματοδότησης έγινε τον Σεπτέμβριο του 2010. Επειδή τότε ο Δήμος Ποσειδωνίας δεν είχε τα μέσα για να αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την ΕΓΝΑΤΙΑ στις 30/12/2010, την τελευταία ημέρα προτού γίνει η συνένωση των Δήμων. Στη συνέχεια, από το 2010 περίπου και μετά από 2 χρόνια κατάφερε η ΕΓΝΑΤΙΑ να προβεί στον διαγωνισμό και στην ανάθεση της μελέτης σε συμπράττοντα μελετητικά γραφεία. Το 2013 έγινε η παραχώρηση του οικοπέδου απ΄ την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί το έργο ενώ τον Δεκέμβριο του 2013 εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.700.000 ευρώ και τον Απρίλιο του 2014 κατάφερε η ΕΓΝΑΤΙΑ να ολοκληρώσει τη μελέτη και να τη στείλει προς έγκριση τα τεύχη δημοπράτησης στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή. Τότε παρουσιάστηκαν αρκετά θέματα στη μελέτη, ζητήθηκαν διορθώσεις, τροποποιήσεις καθώς και κάποιες μικρές μελέτες απαραίτητες ώστε να μπορεί να θεωρηθεί οριστική η τελική μελέτη”. Έκτοτε, όπως πρόσθεσε και κατά τη διάρκεια της νέας Δημοτικής Αρχής, “και με πίεση δική μας στο διάστημα που αναλάβαμε, ολοκληρώθηκαν αυτές οι μελέτες μας απεστάλησαν και για να μην χρονοτριβούμε άλλο, αφού έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο σχεδιασμός του έργου με απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου αναλάβαμε και προτείναμε τη λύση της προγραμματικής σύμβασης με την ΕΓΝΑΤΙΑ ώστε να μπορέσουμε να έχουμε άμεση και γρήγορη ανταπόκριση, να ελέγξουμε τα τεύχη δημοπράτησης και να αναλάβει ο Δήμος πλέον και η Τεχνική Υπηρεσία τη διαδικασία της δημοπράτησης του έργου”.

Ο κ. Γουσγουνέλης υπενθύμισε μάλιστα πως, “το συγκεκριμένο έργο μετά από όλη αυτήν την χρονοτριβή απεντάχθηκε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και με προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κατέληξε να είναι κατά κάποιο τρόπο προ-ενταγμένο κι έτοιμο για να μπορέσει να δημοπρατηθεί και να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ”.

Το νέο σχολείο

Σε επίπεδο σύντομης παρουσίασης του νέου σχολείου της Βάρης, ο Σταύρος Γουσγουνέλης τόνισε πως αυτό θα “αναπτύσσεται” σε 900 τ.μ. και θα δέχεται 150 τουλάχιστον μαθητές. Θα περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια ενώ θα διαθέτει υπόστεγο διαλείμματος, εξωτερικά γήπεδα και κυρίως θα έχει το σύνολο των υποδομών που απαιτούνται για την πρόσβαση κι εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα. “Το σχολείο θα διαθέτει ειδικούς ανελκυστήρες ώστε αυτά τα άτομα να έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους και γενικότερα, πρέπει να αναφέρουμε πως, θα είναι ένα σχολικό συγκρότημα, το καλύτερο στο νησί μας με διαφορά” σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, πως, παράλληλα με την κατασκευή των νέων χώρων, θα υλοποιηθούν και οι εργασίες επισκευής του υπάρχοντος κτιρίου.

Απάντηση στις παρατηρήσεις της Διαχειριστικής Αρχής

Με δεδομένο ότι η οριστική ένταξη του έργου θα κριθεί μετά το τέλος του μήνα, οπότε και ορίζεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρότασης, τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, όσο και το μέλος της Κίνησης Πολιτών, Κομνηνός Στρογγύλης αιτήθηκαν να πληροφορηθούν αν η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μερίμνησε για την κάλυψη των παρατηρήσεων που αποτυπώνονται από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή σε σχετικό έγγραφο επί των παραδοτέων μελετών. “Επειδή όπως ξέρετε είναι ανταγωνιστική η πρόσκληση παρακαλώ να είμαστε προσεκτικοί. Εάν δεν μπούμε τώρα το χάσαμε το τρένο οριστικά. Να είμαστε πλήρως τακτοποιημένοι ως προς τις παρατηρήσεις που έχουν τεθεί ώστε να μη σκοντάψει. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα, αλλά το λέω με αγωνία. Η προ-ένταξη δεν σημαίνει τίποτα. Τώρα είναι η αξιολόγηση” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλόγλου ενώ αντίστοιχα ο κ. Στρογγύλης πρόσθεσε, “Οι παρατηρήσεις από τη Διαχειριστική Αρχή θεραπεύθηκαν; Τα έχει ελέγξει όλα η υπηρεσία σας ή θα βρεθούμε προ απροόπτου;”.

Κατηγορηματικός υπήρξε ο κ. Γουσγουνέλης σχετικά με την προσπάθεια ρύθμισης όλων των τεχνικών ζητημάτων και λεπτομερειών, απαντώντας πως, “31η Μαρτίου είναι η προθεσμία υποβολής πρότασης και είμαστε 100% έτοιμοι. Έχει πλήρη ωριμότητα το έργο. Νομίζω ότι δεν λείπει κάτι από το φάκελο της υποβολής του, οπότε θα τύχει σίγουρα θετικής αξιολόγησης. Όλες οι παρατηρήσεις που είχαν γίνει από την Διαχειριστική Αρχή έχουν απαντηθεί. Υπάρχουν οι αντίστοιχες μελέτες κι έχουν γίνει οι διορθώσεις. Η μελέτη και όλα τα παραδοτέα έχουν ελεγχθεί μέχρι ένα επίπεδο από την Υπηρεσία. Αν υπάρξουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες, αυτές μπορούν να τακτοποιηθούν κατά την εξέλιξη του έργου”.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, τόσο ο ίδιος, όσο και ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός αλλά και ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου ευχαρίστησαν το σύνολο όσων συνέδραμαν καταλυτικά για την θετική έκβαση της υπόθεσης, ανάμεσα στους οποίους και τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο.