Σε ιδιωτική εταιρεία οι υπηρεσίες φύλαξης χώρων αθλητισμού και πολιτισμού την προσεχή περίοδο στη Σύρο

Να τηρηθεί η νομιμότητα

Έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής για τη δέσμευση ποσού ύψους 69.497,92 ευρώ

Περί τις 70.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν από τα δημοτικά ταμεία για τη φύλαξη των πολιτιστικών και αθλητικών χώρων την προσεχή περίοδο (2016 – 2017), οπότε και θα καταγραφεί οργασμός εκδηλώσεων στη Σύρο, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, να τονίζει πως, σκοπός του Δήμου είναι να ενεργήσει αυστηρά νόμιμα, προκειμένου να αποφύγει τις περυσινές σοβαρές παρατυπίες.

Οι υψηλοί τόνοι που συνόδευσαν το εν λόγω θέμα σε κάθε δημόσια συζήτηση εντός του δημοτικού συμβουλίου προ μηνών, με φόντο τις ευθείες βολές που εξαπολύθηκαν από παρατάξεις της αντιπολίτευσης που επεσήμαναν ότι η Δημοτική Αρχή ενήργησε – πέρυσι - ενδεχομένως και “αδιαφανώς” προκειμένου να καλύψει και τα μέτρα της θερινής πεζοδρόμησης, φαίνεται πως, επιδιώκεται να χαμηλώσουν, με τον Γιώργο Παπαμανώλη να δηλώνει χαρακτηριστικά πως, “τα περυσινά λάθη έγιναν για εμάς μάθημα”.

Στις δηλώσεις που κλήθηκε να παραχωρήσει στην εφημερίδα συνολικά για το θέμα, αναφέρθηκε με σαφήνεια στο πλάνο του Δήμου για το προσεχές διάστημα δεδομένων των αναγκών φύλαξης χώρων που θα προκύψουν από την υλοποίηση του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου τους επόμενους μήνες, καθώς και τη διεξαγωγή σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων, ενώ μίλησε και για τη στασιμότητα που παρατηρείται όσον αφορά στην περυσινή σχετική απόφαση που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και συγκεκριμένα, την εξέταση των προσφυγών από την Επιτροπή του άρθρου 152.

Δέσμευση ποσού. Τελική έγκριση στη συνεδρίαση της Δευτέρας

Η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος “άνοιξε” εκ νέου στην Οικονομική Επιτροπή στις 27 Απριλίου, οπότε και κατά πλειοψηφία ενέκριναν τα μέλη της τη δέσμευση ποσού ύψους 69.497,92 ευρώ, το οποίο και θα κατανεμηθεί για το 2016 στο ποσό των 34.497,92 ευρώ και για το 2017 στο ποσό των 35.000 ευρώ για την κάλυψη των υπηρεσιών φύλαξης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαμανώλη, ο Δήμος μετά από διαγωνισμό θα προχωρήσει στη σύναψη ετήσιας σύμβασης με ιδιωτικό συνεργείο για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης χώρων πολιτισμού – αθλητισμού, σύμφωνα και με τη σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης.

Στην ουσία του, το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα, 9 Μαΐου, οπότε και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα εγκρίνουν ή όχι την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Αξίζει να αναφερθεί πως, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών επεσήμανε την αναγκαιότητα που προκύπτει για τη σύναψη της συγκεκριμένης σύμβασης, δεδομένου του όγκου δουλειάς που θα αναπτυχθεί σε πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους που θα απαιτήσουν παροχές φύλαξης. “Η σύμβαση με ιδιώτη είναι ο μοναδικός τρόπος, καθώς ο Δήμος έχει μόνον δύο άτομα προσωπικό που προέρχονται από τον πρώην ΟΠΑΣ και άρα, με αυτές τις δυνάμεις δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να προστεθεί δε, πως, στο σκεπτικό της εισήγησης της αναρτημένης στο Διαύγεια απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, υπενθυμίζεται μεταξύ άλλων, πως, ο Δήμος δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία, καθώς από τους πέντε πρώην δημοτικούς υπαλλήλους, μόνον οι δύο θέλησαν την επαναφορά τους, με αποτέλεσμα να κρίνεται επιβεβλημένη η ανάθεση των υπηρεσιών φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία.

Η Οικονομική Επιτροπή πέρασε την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης που είναι προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει ο Δήμος της διαδικασία δέσμευσης των χρημάτων. Το θέμα θα συζητηθεί στην ουσία του, στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας” σημείωσε παρακάτω ο κ. Παπαμανώλης.

Κατόπιν παρέμβασης της μείζονος αντιπολίτευσης, η γνωμοδότηση νομικού συμβούλου

Στην κατεύθυνση της πάγιας στάσης της μείζονος αντιπολίτευσης που επιθυμεί την άκρως τυπική και νόμιμη λειτουργία του Δήμου, όπως άλλωστε επιβάλλεται στα δημοτικά πράγματα όταν γίνεται λόγος για δαπάνες και μάλιστα αρκετά υψηλές, κινήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, Ανδρέας Γιαλόγλου στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο ίδιος καταψήφισε την εισήγηση για τη δέσμευση του ποσού, αιτούμενος να υπάρξει γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, σχετικά με το σύννομο ή όχι, των διαδικασιών που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή. Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησε η εφημερίδα μαζί του, ο ίδιος δήλωσε πως, η γνώμη του νομικού συμβούλου “Είναι μία δικλείδα για να διασφαλίσουμε την αποφυγή λαθών. Ο Δήμος νομιμοποιείται να προσλαμβάνει τέτοιες υπηρεσίες; Ας μας το πει και ο Νομικός Σύμβουλος και θα το στηρίξουμε. Εμείς μειοψηφήσαμε και το επισημάναμε. Θα κρίνουμε τί θα κάνουμε αν εξασφαλίσει η Δημοτική Αρχή τη σχετική γνωμοδότηση”.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, ρωτήθηκε ο κ. Παπαμανώλης, τονίζοντας πως, εν τέλει ζητήθηκε κι εξασφαλίστηκε η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. “Έχουμε πλέον τη γνωμοδότηση του γραφείου Νομικής Υποστήριξης. Έχει κάνει κάποιες παρατηρήσεις που θα ληφθούν υπόψιν για τη διαδικασία, αλλά η ουσία είναι πως ο νόμος είναι σαφής και είναι σύννομη η ανάθεση σε εταιρεία security της φύλαξης δημοτικών κτιρίων και δημοτικών κοινοχρήστων χώρων”.

Επί της ουσίας του θέματος και με άξονα τις έντονες συζητήσεις του παρελθόντος για το ίδιο ζήτημα και την απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης, ο κ. Γιαλόγλου κληθείς να παραθέσει την άποψή του για το αν κρίνει σωστή τη διαδικασία που ακολουθεί η δημοτική πλειοψηφία ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των πολιτιστικών και αθλητικών χώρων, υπήρξε συγκεκριμένος: “Εάν όντως αξιοποιηθούν στους πολιτιστικούς χώρους και δεν γίνουν παράνομοι τροχονόμοι όπως πέρυσι, εντάξει. Πέρυσι όμως έβαλαν εθελοντές φύλακες να επιτηρούν τα κυκλοφοριακά μέτρα κάτι που είναι τελείως παράνομο” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στην πεπατημένη άλλων Δήμων για την αποφυγή... παρατυπιών

Στις γενικότερες δηλώσεις του, ο Γιώργος Παπαμανώλης επανέλαβε αρκετές φορές πως η Δημοτική Αρχή φέτος επιχειρεί να μην επαναλάβει λάθη που υπήρξαν στις περυσινές διαδικασίες, ώστε να μην προκύψουν κωλύματα, που η ίδια ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζει ως συνέπειες των ενεργειών της. “Έχουμε ζητήσει τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου και την λάβαμε που βεβαιώνει τη νομιμότητα της ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη φύλαξης. Αυτό το λάθος που είχε γίνει πέρυσι σχετιζόταν και με την υπεργολαβία και με την αδειοδότηση. Είναι πιο αυστηρή η φετινή μελέτη και κάναμε έρευνα και σε άλλους Δήμους” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, προσθέτοντας μάλιστα πως, “τα λάθη που έγιναν ουσιαστικά ήταν μάθημα για εμάς, ώστε να γίνει σωστά η διαδικασία φέτος”.

Όπως εξήγησε, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης κινείται στην πορεία που ακολουθεί ο Δήμος Μυκόνου, έχοντας λάβει υπόψιν του επιπλέον, όλες τις παρατηρήσεις που υπήρξαν στην απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης πέρυσι. “Μέσα από διαγωνισμό θα αναδειχθεί η εταιρεία. Φέτος έχει αναφερθεί ξεκάθαρα πως οποιαδήποτε επιχείρηση αναλάβει το έργο, θα πρέπει να έχει πιστοποίηση από την Ελληνική Αστυνομία για την άσκηση και παροχή αυτής της υπηρεσίας. Αντιλαμβάνεστε ότι “κλείνει” αρκετά η αγορά. Βέβαια δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον κι από εταιρεία εκτός Σύρου” σχολίασε, λέγοντας παράλληλα πως, “έχουμε εξετάσει και τον τρόπο που ενήργησε ο Δήμος Μυκόνου και θα ακολουθήσουμε δοκιμασμένη τακτική”.

Προτού ερωτηθεί για το φλέγον ζήτημα των μέτρων πεζοδρόμησης, το οποίο κι αποτέλεσε την βασική αιτία – ως φάνηκε εκ του αποτελέσματος – της εξέλιξης απόρριψης της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τη φύλαξη των προαναφερθέντων χώρων κατά την προηγούμενη σεζόν εκ μέρους του αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου, ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις που απαιτείται η παροχή φύλαξης.

Η φύλαξη έχει μία εποχικότητα αναφορικά με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και κάποιες αθλητικές, όπως το “3 on 3” που γίνονται ενέργειες για τη διεξαγωγή του στην πλατεία και θα απαιτείται η φύλαξη του χώρου, ή ακόμη και εκθέσεις στην Πινακοθήκη με έργα τέχνης σημαντικής αξίας” ανέφερε, κάνοντας μνεία και στο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, για το οποίο γνωστοποίησε πως, σχεδιάζεται “μία έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη στην οποία θα υπάρχουν μουσικά όργανα υψηλής αξίας και βιβλία. Δεν ζητήθηκε κάτι περισσότερο από τον Δήμο, παρά μόνον η φύλαξη του χώρου” τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Το βλέμμα... στα μέτρα πεζοδρόμησης

Ωστόσο, ερωτηθείς να εστιάσει τις δηλώσεις του στο επίμαχο θέμα της εφαρμογής κυκλοφοριακών μέτρων υπέρ της πεζοδρόμησης του κέντρου της πόλης, αναφορικά με το οποίο πέρυσι ξέσπασε μεγάλη ένταση σε τοπικό επίπεδο, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος όσον αφορά στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής ώστε να αξιοποιηθούν - σχετικά - δυνάμεις στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και σύννομο και την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο.

Στη σαφή ερώτηση, αν υπάρχει αυτό το σενάριο στο πλάνο του Δήμου, ο ίδιος απάντησε τα εξής: “Φύλαξη κοινοχρήστων χώρων, περιπολία σε εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους σύμφωνα με τη σύμβαση του Δήμου Μυκόνου μπορεί να γίνει και γίνεται. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει, είναι να τροχονομεί ο φύλακας. Αν ενημερώσει ή δώσει ένα φυλλάδιο, αυτό είναι θεμιτό. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να κάνει τη δουλειά του τροχονόμου. Μπορεί να ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς και να κάνει έναν έλεγχο μεταξύ θεάτρου “Απόλλων” - πλατείας Μιαούλη. Πάντα με τη στολή του, όπως είναι εγκεκριμένη από την Ελληνική Αστυνομία, με την άδεια και την πιστοποίηση και αυτού που παρέχει την υπηρεσία και όχι μόνον της επιχείρησης”.

Μάλιστα, στα ανωτέρω, θέλησε να επαναλάβει πως, ο Δήμος κινείται στον άξονα του γειτονικού Δήμου Μυκόνου, διαβάζοντας το απόσπασμα της μελέτης της υπηρεσίας που όπως τόνισε θα έχουν στη διάθεσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι, προκειμένου να μπορούν να αποφασίσουν στη συνεδρίαση. “Θα σας πω ακριβώς το απόσπασμα, όπως το γράφει η μελέτη της υπηρεσίας. Έχει φύλαξη δημοτικών χώρων και κοινοχρήστων και θα μπορεί μεταξύ άλλων ο φύλακας να ενημερώνει και τους διερχόμενους επισκέπτες για θέματα που θα τους δοθούν οδηγίες. Αυτά γράφει και η προκήρυξη του Δήμου Μυκόνου και πάνω εκεί κινούμαστε κι εμείς με μία δοκιμασμένη πρακτική. Οτιδήποτε παραπάνω είναι έξω από τα όρια της σύμβασης” κατέληξε.

Σε αναμονή για τη νόμιμη καταβολή δεδουλευμένων

Στον αντίποδα με τις εξαιρετικά φειδωλές αναφορές – πέρυσι - των μελών της Δημοτικής Αρχής για το σοβαρό ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, αφού ακυρώθηκε η σύμβαση βάσει της οποίας εργάστηκαν προς όφελος του Δήμου, ο κ. Παπαμανώλης φάνηκε - σήμερα - να αναγνωρίζει δημόσια το πρόβλημα και να απαντά – στο μέτρο του δυνατού και βάσει των συνθηκών – συγκεκριμένα. Υπενθυμίζεται πρωτίστως, πως, τον περασμένο Οκτώβριο έγινε γνωστή η απόφαση της Αποκεντρωμένης να ακυρώσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου με θέμα τις “Υπηρεσίες φύλαξης χώρων πολιτισμού – αθλητισμού” για 23 λόγους που είχαν παρουσιασθεί στο φύλλο της Κοινής Γνώμης στις 26 Οκτωβρίου.

Μετά τις εξελίξεις, όπως ανέφερε ο κ. Παπαμανώλης, “Είχαμε λύσει τη σύμβαση με τον εργολάβο. Έχουν “τρέξει” κάποιες ώρες βέβαια φύλαξης κι ως εκ τούτου, είχε κάνει προσφυγή ο ίδιος ο ιδιώτης, αλλά και ο Δήμος στην Επιτροπή του άρθρου 152”. Έως σήμερα, τόνισε πως, “Δεν έχουμε κάποιο νεότερο” διευκρινίζοντας πως, “Ο Δήμος δεν έχει δώσει χρήματα αφού ακυρώθηκε η απόφαση από την Αποκεντρωμένη. Έχουμε προσφύγει και οι δύο πλευρές ώστε να τηρηθεί η διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί. Θα έπρεπε ήδη να είχε πάρει απόφαση η Επιτροπή. Αν δεν δικαιωθεί ο εργολάβος θα τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται”.

Προτού κλείσει την αναφορά του, πρόσθεσε δε, πως, “Ο Δήμος είχε προϋπολογίσει το κόστος” κάτι που σημαίνει πως, δεν θα υπάρξει επιπλέον δημοτική οικονομική επιβάρυνση, όμως, όπως σημείωσε, “Το θέμα είναι πώς μπορεί να πληρωθεί νόμιμα η υπηρεσία που παρασχέθηκε. Ο εργολάβος δεν διεκδίκησε διαφυγόντα έσοδα για το μέλλον, αλλά επιφυλάχθηκε μόνον για τα δεδουλευμένα. Το θέμα είναι να βρεθεί νόμιμος τρόπος να πληρωθεί η εργασία” επανέλαβε, υπενθυμίζοντας πως, “Και σε αθλητικούς χώρους για τη διεξαγωγή συναυλιών υπήρξε φύλαξη και στους αθλητικούς χώρους”.

Σημειώνεται πως, για οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια ζητηθεί, που σχετίζεται με το θέμα, ο κ. Παπαμανώλης θα τοποθετηθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας.