Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου

"Άμεση αποκατάσταση του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην Ερμούπολη"

Ν. Καΐλης: Η Δημοτική Αρχή επικαλείται οικονομικό κώλυμα όταν σπαταλά αφειδώς χρήματα για φιέστες
  • Δευτέρα, 9 Μαΐου, 2016 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 9 Μαΐου. 2016 - 7:30

Την 9η Μάη 1945, η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης ανεμίζει θριαμβευτικά πάνω από το Ράιχσταγκ. Το ναζιστικό θηρίο καρφώνεται στην καρδιά του από τον προελαύνοντα Κόκκινο Στρατό που είχε συντρίψει τον κύριο όγκο των θεωρούμενων ως ανίκητων, στρατευμάτων του ναζιστικού γερμανικού κράτους.

Ξημερώματα της 9ης Μάη 1945 η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων, σημαίνοντας ουσιαστικά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετατρέποντας την ημέρα αυτή σε ημέρα τιμής και μνήμης της μεγαλειώδους Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Το ενθικοαπελευθερωτικό κίνημα της χώρας μας, το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ, ο ΕΛΑΣ, το ΕΛΑΝ, η Εθνική Αλληλεγγύη, κύριος αιμοδότης και εμπνευστής του οποίου ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο μαζικά των κατεχόμενων χωρών. Το ΕΑΜ οργάνωσε την ένοπλη λαϊκή αντίσταση και έσωσε το λαό από την πείνα. Χάρη στη δράση του ΕΑΜ δεν στάλθηκε ούτε ένας εργάτης για να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια, με εξαίρεση αυτούς που είχαν συλλάβει ομήρους οι Γερμανοί, δεν στάλθηκε ούτε ένας για να πολεμήσει κατά της Σοβιετικής ένωσης, ενώ ο ΕΛΑΣ καθήλωσε 8 έως 12 εχθρικές μεραρχίες.

Ημέρα τιμής σήμερα, για όλους εκείνους που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Στους αμέτρητους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς και από την πείνα, με πρώτο και μεγαλύτερο θύμα τα παιδιά. Τα εκατομμύρια εκείνων που βασανίστηκαν στα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου και κάθε χώρο φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο έσχατο σημείο της με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν αποτέλεσμα της μεγαλομανίας ενός τρελού, όπως συχνά ακούγεται. Ήταν γέννημα της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού κατά το μεσοπόλεμο και της βαθιάς πολιτικής κρίσης που προκάλεσε. Η μεγάλη ανεργία και φτώχεια που έφερε η βαθιά οικονομική κρίση του ’29-‘33 για τις λαϊκές δυνάμεις, ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν τις αστικές Δημοκρατίες στην αποσταθεροποίηση, έδωσαν έδαφος και υλικά για ν' αναπτυχθεί ως άλλη εναλλακτική πολιτική μορφή διαχείρισης του συστήματος ο φασισμός, ο «εθνικοσοσιαλισμός».

Σήμερα οι απόγονοι των ναζιστών χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο και μας καλούν να δούμε ως εχθρό το συνάδελφό μας, τον πρόσφυγα, το μετανάστη και να κάνουμε φίλο τον πραγματικό εχθρό μας, τα κόμματα και τις πολιτικές που μας θέλουν να δουλεύουμε για ένα ξεροκόμματο, πολλές φορές απλήρωτοι, μέχρι τα βαθιά γεράματα και αντί σύνταξης να μας δίνουν ένα επίδομα πείνας. Αυτούς που βάζουν τη σφραγίδα για να χύνεται αίμα στη γειτονιά μας και αλλού και αφήνουν το ΝΑΤΟ να αλωνίζει στο Αιγαίο. Αυτούς που ευθύνονται για την ανεργία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Ο καθένας μας έχει χρέος να μάθει και να διαδώσει την αλήθεια για την ιστορία, να πολεμήσει το δηλητήριο του φασισμού, να αντιπαλέψει την αντιδραστική θεωρία των «δυο άκρων». Η Δημοτική Αρχή χρησιμοποιώντας φθηνές δικαιολογίες καθυστερεί την αποκατάσταση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης επικαλούμενη οικονομικό κώλυμα την ίδια στιγμή που σπαταλάει αφειδώς χρήματα σε portals και διάφορες φιέστες.

Τιμάμε όλους όσους αγωνίστηκαν κατά του φασισμού.

Πιάνουμε το νήμα των αγώνων του λαού μας και συνεχίζουμε, με πείσμα, ξέροντας ότι όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν!