Αισιοδοξία για την επανατοποθέτηση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης μέχρι το τέλος του έτους

Αναμονή για τη διάθεση χρημάτων

Εν αναμονή της έγκρισης της απόφασης τροποποίησης του προϋπολογισμού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου παραμένει το διοικητικό συμβούλιό του, προκειμένου να είναι εφικτή η διάθεση του προβλεπόμενου ποσού της επανατοποθέτησης του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης.

Αφορμή για νέα ενημέρωση σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα αποτέλεσε η σχετική ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Νικόλα Καΐλη κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ωστόσο προκάλεσε και τον στιγμιαίο – πλην όμως αδικαιολόγητο σε δημόσια συνεδρίαση - εκνευρισμό του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρη Κοσμά.

Ο τελευταίος, πέραν της λιτής ενημέρωσης στην οποία προχώρησε προς πληροφόρηση του σώματος αναφορικά με τις εξελίξεις, αφέθηκε να κατακλυστεί από τον θυμό που ένιωσε με φόντο την πίεση που έχει ασκηθεί κατά καιρούς για την επανατοποθέτηση του εν λόγω αγάλματος, σχολιάζοντας on camera “κάποιο άγαλμα που με είδε με θυμήθηκε” προκαλώντας στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου ακόμη κι έντονα γέλια.

Επί της ουσίας ωστόσο, ο κ. Κοσμάς και καθώς ο ίδιος από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, πράγματι, εξ αρχής προσπάθησε για την επανατοποθέτηση του μνημείου στην ίδια θέση από όπου και απομακρύνθηκε για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου της ανάπλασης, προέβη σε λεπτομερέστερη ενημέρωση στην εφημερίδα, εκτιμώντας – με πάσα επιφύλαξη – πως, το άγαλμα της Νίκης θα βρίσκεται στη διαθέσιμη βάση, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μία ακόμη δημόσια αναφορά στο θέμα

Πέραν των ανωτέρω, θα αποτελούσε παράλειψη αν δεν σημειωνόταν σήμερα, πως, για το μνημείο που είναι αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση έχουν γίνει πολλές κι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις σε δημόσιες συνεδριάσεις, προκειμένου να καταστεί κατανοητή η απαίτηση τοποθέτησής του στο ίδιο σημείο, το οποίο είχε εγκρίνει ο γλύπτης, Ευστάθιος Λεοντής και είχε πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του αείμνηστου Νίκου Φιλάρετου στον π. Δήμο Ερμούπολης. Ανάλογες παρεμβάσεις δε, είχαν ακολουθήσει δημοσίως και από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγο καθώς και από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκο Παγίδα.

Αυτούσιο το πρόσφατο ερώτημα της παρέμβασης του κ. Καΐλη έχει ως ακολούθως: “Με αφορμή την επέτειο της εθνικής απελευθέρωσης του νησιού αλλά και την επικείμενη της 28ης Οκτωβρίου θα ήθελα να έχω μία ενημέρωση για το τί μέλλει γενέσθαι με το άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης. Ξέρουμε ότι έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου κλπ, αλλά να γνωρίζουμε αν υπάρχουν κάποιες άμεσες ενέργειες που έχει κάνει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, δηλαδή η επικοινωνία με τον γλύπτη και γενικά αν έχει αρχίσει η διαδικασία της επανατοποθέτησης του μνημείου με πράξεις”.

Προϋπόθεση για διάθεση ποσού, η έγκριση της ΑΔΑ

Συγκεκριμένος και λακωνικός στην αναφορά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς γνωστοποίησε πως, κατόπιν της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού προκειμένου να εξοικονομηθεί κονδύλι και χρηματικό ποσόν για την οικονομική κάλυψη όλων των διαδικασιών επανατοποθέτησης, απομένει η έγκριση από την Αποκεντρωμένη.

“Έχουμε κάνει αναμόρφωση προϋπολογισμού, έχουμε κάνει όλα τα βήματα, είναι υπό έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δεν μας έχει έρθει η έγκριση ακόμη, όμως, μόλις την πάρουμε, θα τρέξουμε όλες τις διαδικασίες” σημείωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας μάλιστα, “Έλεος, ηρεμήστε με το άγαλμα”. Όπως θέλησε να διευκρινίσει στην τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, “Έχουμε στείλει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου όπως πρέπει να γίνεται πάντα, προκειμένου να πάρουμε την απαραίτητη έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει το “οκ””. Πρόσθεσε δε, πως, “Πιστεύω ότι ως το τέλος του μήνα θα έχουμε εξέλιξη καθώς έχει καθυστερήσει αρκετά”.

Διευκρίνισε μάλιστα πως, όταν δοθεί η σχετική έγκριση, “αμέσως μετά θα μπορεί να γίνει η διάθεση πίστωσης” δηλαδή να χρησιμοποιηθούν χρήματα για τα επόμενα βήματα μεταφοράς, δημιουργίας νέας βάσης κλπ..

Μελέτη βάσης υπό την καθοδήγηση του γλύπτη

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή επανατοποθέτηση του μνημείου αποτελεί η δημιουργία νέας βάσης του, αφού τα γεωμετρικά δεδομένα του σημερινού διαθέσιμου χώρου έχουν αλλάξει.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσμά, “Έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με τον γλύπτη και από εκεί και πέρα είναι νομίζω γρήγορη η διαδικασία. Χρειάζεται μία μικρή μελέτη για το πώς θα στηθεί ξανά το άγαλμα και είναι μία διαδικασία σύντομη θεωρώ. Η μελέτη θα εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και με τις υποδείξεις του γλύπτη, θα προχωρήσει”. Ο ίδιος, θέλησε μάλιστα να εξηγήσει πως, η νέα βάση του αγάλματος “θα είναι πολύ μικρότερη”, με το πλεονέκτημα για τον ίδιο να εστιάζεται στο ότι, “θα μπορεί ο κάθε πολίτης κι επισκέπτης να προσεγγίζει και να διαπιστώνει τις λεπτομέρειες του μνημείου”. Όπως άλλωστε υποστήριξε, “Η έκταση που είχε παλαιότερα η βάση ίσως εμπόδιζε τους πολίτες να πλησιάσουν και να παρατηρήσουν κάθε λεπτομέρεια”. Επαναλαμβάνοντας δε, πως, “Αν όλα πάνε καλά στο τέλος του χρόνου θα είναι επανατοποθετημένο”, υπενθύμισε πως, το άγαλμα εξακολουθεί να φυλάσσεται σε ασφαλές σημείο.