Δηλώσεις του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην αρχική θέση του στην Ερμούπολη

Προσωρινή φύτευση έως την επανατοποθέτηση

Δ. Κοσμάς: Εκτιμώ ότι έως το τέλος του 2016 θα έχει τοποθετηθεί το άγαλμα της Νίκης

Η πρόθεση ιδιώτη να επωμιστεί το κόστος της επανατοποθέτησης του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην αρχική θέση του στο παραλιακό τμήμα της προβολής του Δημαρχιακού Μεγάρου έθεσε εκ νέου το ζήτημα επί τάπητος σε δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αιρετά πρόσωπα να προβαίνουν σε νέες παρεμβάσεις προκειμένου να ενημερωθούν με σαφήνεια για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής.

Ωστόσο, η απουσία του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά από τη σχετική συνεδρίαση των μελών, κατέστησε αδύνατη την απάντηση εκ μέρους της δημοτικής πλειοψηφίας, με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό να σημειώνει πως, επί του θέματος θα τοποθετηθεί η διοίκηση του Ταμείου, αρμόδια για το παραλιακό τμήμα της πόλης.

Η εφημερίδα με δεδομένη την πρόθεση του κ. Κώστα Ιωαννίδη να χρηματοδοτήσει την επιστροφή του αγάλματος της Νίκης, μετά από το έργο της ανάπλασης, το οποίο άφησε σημαντικές εκκρεμότητες σε επίπεδο αποκατάστασης “μέρους” της ιστορίας του τόπου, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά προκειμένου να φιλοξενήσει τη θέση του.

Αξίζει να τονισθεί, πως, οι σχετικές ερωτήσεις που επανέφεραν το θέμα στην πρώτη γραμμή της τοπικής ειδησεογραφίας προήλθαν από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλα Καΐλη και το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Βρούτση.

Σε δημόσια συνεδρίαση η πρόθεση ιδιώτη να καλύψει το κόστος

“Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για τη θέση σας σχετικά με την πρόθεση ιδιώτη να πληρώσει για την επανατοποθέτηση του μνημείου. Ποιά είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής σε αυτήν την πρόταση; Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι ο Δήμος έχει τα χρήματα και μπορεί να το κάνει χωρίς να χρειάζεται κάποιον ιδιώτη” σημείωσε ο κ. Καΐλης, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη θετική εξέλιξη που έχει προκύψει εκ μέρους του κ. Ιωαννίδη αλλά και ζητώντας παράλληλα, να ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχει πράξει μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή. “Για να δείξετε την καλή σας θέληση, αφού όπως έχετε πει, επιθυμείτε να βάλετε το μνημείο στη θέση του, θα ήθελα να μας ενημερώσετε αν έχετε απευθύνει κάποια πρόσκληση προς τον κ. Λεοντή, τον γλύπτη για να έρθει και να αρχίσει σταδιακά τη μελέτη που πρέπει να κάνει για την επανατοποθέτηση του μνημείου” τόνισε παρακάτω ο κ. Καΐλης, ενώ συμπληρωματικά και ο Γιάννης Βρούτσης, αιτήθηκε να πληροφορηθεί αν το ποσό των 20.000 ευρώ που “γλίτωσε” ο Δήμος από τις ακυρωθείσες εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού Έψιλον, δύναται να προωθηθεί ενδεχομένως για την επανατοποθέτηση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.

Δ. Κοσμάς: Υποστηρίζω την επανατοποθέτησή του στο ίδιο σημείο

“Ακόμη δεν έχω μιλήσει με τον κ. Ιωαννίδη αλλά εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα επικοινωνήσουμε” δήλωσε αρχικά ο Δημήτρης Κοσμάς, εξηγώντας πως, προ της μεταξύ τους επικοινωνίας η απάντησή του μπορεί να “εξαντληθεί” μόνον σε ό,τι σχετίζεται με την προσωπική θεώρησή του επί του θέματος. “Το μόνο που μπορώ να πω είναι το εξής: Πως αν όλα πάνε καλά, μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει τοποθετηθεί το άγαλμα στη συγκεκριμένη θέση. Εκτός αν ο ίδιος ο γλύπτης μας προτείνει κάτι διαφορετικό, που όμως δεν νομίζω” πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως, “Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένα αξιολογότατο μνημείο καθώς πέραν του συμβολισμού του, έχει ιδιαίτερη αξία από αισθητικής άποψης. Συνολικά είναι ένα εξαιρετικό μνημείο και είναι θετικό το να μπορεί ο κάθε πολίτης κι επισκέπτης να έχει ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση ώστε να το θαυμάσει και να το παρατηρήσει”.

Κληθείς να απαντήσει αν επί τάπητος από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής θα προταθεί εναλλακτική θέση, με φόντο και δημόσιες τοποθετήσεις αιρετών μελών της, όπως του αντιδημάρχου, Αλέξη Αθανασίου σε προηγούμενη συνεδρίαση, ο κ. Κοσμάς υπήρξε σαφής, υποστηρίζοντας για ακόμη μία φορά πως, θεωρεί ότι η επανατοποθέτησή του πρέπει να γίνει στο αρχικό σημείο. “Δεν νομίζω να υπάρξει κάποια άλλη θέση, εκτός αν ο γλύπτης υποδείκνυε κάποιο διαφορετικό σημείο” σχολίασε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας – χωρίς να κατ΄ ονομάζει δημοσίως πρόσωπα – πως, “Όταν είχε ολοκληρωθεί η ανάπλαση ορισμένοι πολίτες είχαν αρνητική άποψη για τη θέση που είχε τοποθετηθεί το άγαλμα επειδή βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το Δημαρχιακό Μέγαρο και το άγαλμα του Μιαούλη”. Συνέχισε δε, λέγοντας πως, “Υπήρξε μία διαφορετική προσέγγιση από κάποιους συμπολίτες μας, ώστε να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο” εξηγώντας όμως πως, “Παρόλα αυτά λέω ξανά πως, θα πράξουμε ό,τι μας προτείνει ο γλύπτης. Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση να επανατοποθετηθεί στο ίδιο σημείο καθώς πρόκειται για ένα θαυμάσιο έργο. Όταν το καθαιρέσαμε για τις εργασίες της ανάπλασης ενημερώθηκα με πάσα λεπτομέρεια από τον γλύπτη για όλα. Το άγαλμα είναι εξαιρετικό όπως και ο συμβολισμός του”.

Σχετικά με την καθυστέρηση με την οποία φαίνεται πως θα “επιστρέψει” το άγαλμα της Νίκης στη θέση του, o ίδιος υπενθύμισε πως, “Κωλυσιεργήσαμε καθώς από την αρχή δεν είχε προβλεφθεί στην ανάπλαση της παραλίας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επιβαρυνθεί το κόστος το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου”. Κληθείς να σχολιάσει τη βούληση του κ. Ιωαννίδη να αναλάβει το σχετικό κόστος, κάτι που μοιραία θα σημάνει την οικονομική διευκόλυνση του Λιμενικού Ταμείου στο ζήτημα της αποκατάστασης της εικόνας του παραλιακού μετώπου, ο κ. Κοσμάς απάντησε κατηγορηματικά τα εξής: “Είμαι θετικός. Αν θέλει να πληρώσει το κόστος ο κ. Ιωαννίδης, δεν λέμε όχι”. Πρόσθεσε δε, πως, “Με τον ίδιο είχαμε συνομιλήσει για διάφορα θέματα” με φόντο την ερώτηση της γράφουσας σχετικά και με τον τρόπο με τον οποίο είχε απομακρυνθεί από την Επιτροπή Πολιτισμού με απόφαση της Δημοτικής Αρχής, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως, “Δεν υπάρχει θέμα για διατήρηση οποιασδήποτε αντιπαλότητας. Δεν ωφελεί κανέναν μας. Η επικοινωνία μας κινείται σε καλό κλίμα”.

Προσωρινή "λύση" η φύτευση

Έχοντας την επιθυμία να προλάβει οποιαδήποτε αντίδραση ο κ. Κοσμάς σχετικά με τις άμεσες ενέργειες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου στη θέση επανατοποθέτησης, η οποία και παραμένει “γυμνή” παραπέμποντας σε σκάμμα, ενημέρωσε για την απόφαση προσωρινής φύτευσης του σημείου, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη που θα επιτρέψει την επιστροφή του μνημείου με ασφάλεια. “Επειδή έχουν αλλάξει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της βάσης του, θα πρέπει o γλύπτης να κάνει μία μελέτη. Έχουν αλλάξει οι διαστάσεις του βάθρου και έως ότου να ολοκληρωθούν όσες διαδικασίες απαιτούνται, θα προχωρήσουμε στη φύτευση του χώρου. Το αναφέρω για να προλάβω τυχόν αντιδράσεις και να ενημερωθούν οι δημότες” επανέλαβε, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως, “θα είναι μία προσωρινή λύση”, η οποία υπογράμμισε πως, “επ΄ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι λειτουργεί αποτρεπτικά στην επανατοποθέτηση του μνημείου”.

Ο κ. Κοσμάς ολοκλήρωσε την τηλεφωνική επικοινωνία, με τη δέσμευση να ενημερώσει εκ νέου επί του θέματος και κατόπιν της προσεχούς συνεννόησης με τον κ. Ιωαννίδη.