Ψήφισμα για την επανατοποθέτηση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης από τον Σύλλογο Κατοίκων Κέντρου

“To έργο της ανάπλασης δεν είναι περαιωμένο”

Στη συγκέντρωση διαδικτυακών υπογραφών με σκοπό την επανατοποθέτηση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στο παραλιακό τμήμα της Ερμούπολης προχωρά ο Σύλλογος Κατοίκων Κέντρου Ερμούπολης, κατόπιν απόφασης που έλαβε, εκδίδοντας παράλληλα και σχετικό ψήφισμα.

Στο περιεχόμενό του, τα μέλη του Συλλόγου έρχονται να ενώσουν τη φωνή τους με το σύνολο των παρόμοιων αιτημάτων που έχουν διατυπωθεί δημοσίως έως και σήμερα, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος της ιστορικής μνήμης, αποκαθιστώντας την μάλιστα, μέσω των απαραίτητων ενεργειών, αλλά και προ(σ)καλώντας... την, προκειμένου όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν “να μη φανεί ανιστόρητη και μικρόψυχη”.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες άξιες λόγου παρεμβάσεις του συγκεκριμένου Συλλόγου, μετά από την ανάδειξη και συγκρότηση των μελών του ΔΣ του, η οποία έρχεται να ασκήσει πίεση στη δημοτική πλευρά, καθώς όπως επισημαίνεται στο ψήφισμά του, η απουσία του μνημείου που είναι αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση, αναδεικνύει πως, “το έργο της ανάπλασης, δεν μπορεί να θεωρηθεί περαιωμένο”.

Υπενθυμίζεται μόνον πως, σε πρόσφατη ενημέρωσή του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, γνωστοποίησε ότι, οι διαδικασίες επανατοποθέτησης θα “τρέξουν”, αμέσως μετά την έγκριση τροποποίησης της απόφασης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο της οποίας προβλέφθηκε χρηματικό ποσόν για τις σχετικές εργασίες.

Να σημειωθεί πως, ήδη η απόφαση έγκρισης από την Αποκεντρωμένη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της “Διαύγεια” από την προηγούμενη εβδομάδα.

Tο ψήφισμα

Αυτούσιο το ψήφισμα που εξέδωσαν τα μέλη του Συλλόγου Κατοίκων Κέντρου Ερμούπολης έχει ως ακολούθως: “Ο Σύλλογος Κατοίκων Κέντρου Ερμούπολης, καλεί τους δημότες της Σύρου να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του για την επανατοποθέτηση του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία της Ερμούπολης.
Για τους κατοίκους του κέντρου το έργο της ανάπλασης της παραλίας δε θεωρείται περαιωμένο αν δεν επανατοποθετηθεί το μνημείο στην αρχική του θέση, επειδή αυτό αποτελεί Σύμβολο ενότητας, θυσιών, αγώνων και αντίστασης σε κάθε μορφή φασισμού.
Η Δημοτική Αρχή, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της, μας έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν έχει καμιά διάθεση αποκατάστασης της ιστορίας τους τόπου μας με την επανατοποθέτηση του μνημείου, ενώ οι δικαιολογίες που κατά καιρούς προβάλλονται από διάφορους δημοτικούς συμβούλους, (ότι τάχα εμποδίζει την τουριστική ανάπτυξη του τόπου ή ότι ο Μιαούλης δεν μπορεί να βλέπει τα οπίσθια της Νίκης), κατ’ εμάς, θεωρούνται τουλάχιστον γελοίες.
Ακόμη και η ένταξη της αποκατάστασης του μνημείου στον προϋπολογισμό του Λιμενικού Ταμείου Σύρου δεν σημαίνει τίποτα το χειροπιαστό. Τροποποιήσεις προϋπολογισμών, πάγωμα και απεντάξεις έργων μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή.
Αντί να γίνεται κατατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε δραστηριότητες αμφιβόλου ποιότητας και νομιμότητας, θα έπρεπε η επανατοποθέτηση του μνημείου να είναι άμεσης προτεραιότητας για μια δημοτική αρχή που σέβεται τον εαυτό της και την ιστορία αυτού του τόπου. Το οφείλουμε στους 8.500 νεκρούς κατά τη διάρκεια της κατοχής. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που αντιστάθηκαν σε κάθε μορφής φασισμό. Το οφείλουμε στους ανάπηρους πολέμου. Το οφείλουμε εντέλει στην ιστορία αυτού του τόπου. Η δημοτική αρχή ας μη φανεί για μια ακόμη φορά ανιστόρητη και μικρόψυχη και ας αποκαταστήσει άμεσα το μνημείο. Γι’ αυτό καλούμε τους δημότες της Σύρου να συμμετάσχουν με την υπογραφή τους ηλεκτρονικά, ώστε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας στη δημοτική αρχή”.