Παραγωγή video clip μουσικού συγκροτήματος ως μέσον προβολής της Σύρου

Χρηματοδότηση μετά μουσικής

Η απουσία σχεδιασμού και οι ευκαιριακές ενέργειες σε ότι αφορά στην τουριστική προώθηση της Σύρου, οδηγούν σε αποφάσεις ευτελών επιλογών και αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας.

Σε μία περίοδο όπου έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι πόροι της αυτοδιοίκησης, χωρίς να επιτρέπουν ούτε τη στοιχειώδη στελέχωση βασικών της υπηρεσιών, λόγω μη δυνατότητας κάλυψης της μισθοδοσίας επιπλέον υπαλλήλων, το δημοτικό χρήμα ρέει άφθονο σε προωθητικές ενέργειες μειωμένης αισθητικής και αμφιβόλου ωφέλειας.

Σε μία τέτοια λογική δείχνει να κινείται η δημοτική αρχή Σύρου-Ερμούπολης, η οποία προωθεί ανάλογες επιλογές, είτε με την χρηματοδότηση τηλεοπτικών παρουσιάσεων είτε με την οικονομική κάλυψη κινηματογράφησης τραγουδιών, αμφότερα ιδιαιτέρως χαμηλού επιπέδου.

Η επιζητούμενη τουριστική προβολή του νησιού μέσω ανάλογων ενεργειών, όχι μόνο δεν συνάδει με το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο που διαθέτει η Σύρος και το οποίο υπερήφανα επιθυμεί να προωθήσει για την προσέκλυση επισκεπτών, αλλά αντιθέτως μειώνει στο ελάχιστο αυτή την εικόνα, θέτοντας την υπό πλήρη αμφισβήτηση με τις παρούσες επιλογές.

Πιστά και απαρέγκλιτα στο επιχειρησιακό τουριστικό πλάνο που της προωθήθηκε δωρεάν δρα η δημοτική πλειοψηφία, με επιλογές τριτοδεύτερης πολιτιστικής, αισθητικής και ποιοτικής αξίας, όπως αυτό όριζε.

Με υπόβαθρο τον λαϊκισμό, επιλέγονται δράσεις ευτελών θεαμάτων του συρμού για να προβληθεί το νησί, επιφέροντας μία πολιτιστική υποβάθμιση που δεν του αρμόζει, καθώς μέσω των στοιχείων αυτών που προάγουν την υποκουλτούρα υποτιμάται η καθιερωμένη του πολιτιστική αξία.

Δαπάνη για video clip

Ως μέσον προβολής η δημοτική αρχή επέλεξε την χρηματοδότηση δημιουργίας οπτικοακουστικού υλικού (video clip) ενός τραγουδιού του μουσικού συγκροτήματος Kings.

Η ενέργεια αυτή περιλαμβάνεται στο σύνολο των δράσεων τουριστικής προβολής της Σύρου και κοστολογήθηκε 6.000 ευρώ, με επιπλέον 1.000 ευρώ για τη «φιλοξενία, σίτιση και μεταφορά δημοσιογράφων-φορέων-προσωπικοτήτων» που εμπλέκονται με την συγκεκριμένη προώθηση.

Εκ μέρους της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου υπήρξε θετική γνωμοδότηση για τις συνολικά 7.000 ευρώ, με το θέμα να συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει και η τελική ψήφιση του.

Χωρίς να έχει γίνει καμία αναφορά στα στοιχεία αυτού του τραγουδιού, καθώς δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε η μουσική ούτε οι στίχοι του, προωθείται η χρηματοδότηση της κινηματογράφησης του, αρκούμενος ο Δήμος ότι αυτή θα γίνει στο νησί, προβάλλοντας σημεία της Σύρου.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση εάν πρόκειται για νέο τραγούδι, με σχετικές αναφορές στη Σύρο, με το ανάλογο ύφος των τραγουδιών του συγκροτήματος, που άδουν «…Σφηνάκι δροσερό, και άσπρο πάτο, όλη θα σε πιω μέχρι να πέσω κάτω…» ή «…Ποιότητα ανωτάτη ομορφιά που βγάζει μάτι, το μπικίνι σου καυτό και έγκλημα διαπράττει και πάνω στο μπικίνι σου εγώ θα κάνω πάρτυ…».

Να αναφερθεί ότι επιπλέον 1.400 ευρώ θα κοστίσει η παρουσία του εν λόγω συγκροτήματος στα εγκαίνια του έργου της ανάπλασης στις 13 Μαΐου.

Τηλεοπτική παρουσία

Ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση δίνεται εκ μέρους της δημοτικής αρχής στην τηλεοπτική παρουσία της Σύρου μέσω των εκπομπών «Αποκαλυπτικά» με παρουσιαστή τον Μένιο Φουρθιώτη και «Bravo Ρούλα» με παρουσιάστρια την Ρούλα Κορομηλά.

Πρόκειται για δύο εκπομπές τα νούμερα τηλεθέασης των οποίων δεν είναι και από τα υψηλότερα που καταγράφονται στην ελληνική τηλεόραση, χωρίς να σχολιαστεί εκ νέου το επίπεδο του περιεχομένου τους.

Χαρακτηριστικά τα νούμερα τηλεθέασης όπως αυτά καταγράφηκαν στις δύο τελευταίες εκπομπές, με την εκπομπή «Αποκαλυπτικά» να καταγράφει 11,6% και 19%, ενώ το «Bravo Ρούλα» να συγκεντρώνει 12,7%, και 13,6% των προτιμήσεων του τηλεοπτικού κοινού.

Τα νούμερα αυτά διαψεύδουν την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, όταν υποστήριζε σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» ότι «Έχουμε και τα στοιχεία της τηλεθέασης των εκπομπών, που είναι πολύ υψηλά».

Το ποσό των 20.000 ευρώ που πρόκειται να δοθεί για την προβολή της Σύρου μέσω των συγκεκριμένων εκπομπών μπορεί να μην έχει λάβει ακόμη την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως ο Δήμαρχος ακυρώνοντας τον ρόλο του θεσμικού οργάνου, κατά την παρουσία του στη δεύτερη εκπομπή, το Σάββατο 7 Μαΐου, ενημέρωσε πως η εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά αναμένεται στη Σύρο στις 25 Μαΐου.

Η στάση των δημοτικών συμβούλων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, καθώς σε μία πρώτη αναφορά που είχε γίνει σχετικά με τις προαναφερόμενες ενέργειες είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις εκ μέρους της μειοψηφίας.

Σαφώς και εκ μέρους της δημοτικής πλειοψηφίας πρόκειται να υπάρξει επιχειρηματολογία υπέρ της αναγκαιότητας των συγκεκριμένων δράσεων, καθώς αποτελούν ευκαιρίες προβολής του νησιού, όπως επανειλημένως έχει υποστηριχθεί από τον ίδιο τον Δήμαρχο, αλλά και από δηλώσεις της αντιδημάρχου Πολιτισμού.

Η ίδια η αντιδήμαρχος, όταν κλήθηκε από την εφημερίδα να καταθέσει τις απόψεις της επί του θέματος, είχε υποστηρίξει ότι «Δεν θεωρώ ότι υποβαθμίζεται το κομμάτι του πολιτισμού, αντιθέτως, είναι μία ευκαιρία για εμάς να παρουσιάσουμε αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία έχει το νησί μας και πόσο μάλλον στο κομμάτι του πολιτισμού».

Βέβαια, δεν εξηγείται πως μέσω ανόμοιων πολιτιστικών μεγεθών μπορεί να υποστηριχθεί μία τέτοια προβολή.

Παράλληλα, αυτό που αναμένεται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η επιβεβαίωση της ύπαρξης οργάνωσης για τις συγκεκριμένες δράσεις, με την κατάθεση των σχετικών στοιχείων, που να ανταποκρίνονται σε πραγματικούς αριθμούς και φυσικά τα προσδοκώμενα οφέλη, που βάσει στοιχείων και μετρήσεων θα προκύψουν.