Παρέμβαση της μείζονος μειοψηφίας για τη στάση της Δημοτικής Αρχής και την “κατάργηση” συλλογικών οργάνων με φόντο την απουσία αποφάσεων για τα κολωνάκια

“Δεν μπορεί ο Δήμος να παρανομεί”

Τη συστηματική απαξίωση συλλογικών οργάνων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής κατήγγειλε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου με αφορμή την απουσία λήψης αποφάσεων από τη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης σχετικά με το πλήθος των κολωνακίων που έχουν κατακλύσει το ιστορικό κέντρο.

Η πρόσφατη ενέργεια τοποθέτησης εύκαμπτων εμποδίων στην περιοχή Νησάκι για τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης δικύκλων αποτέλεσε το “όχημα” για να επαναφέρει στο προσκήνιο ο κ. Γιαλόγλου τον αυθαίρετο τρόπο βάσει του οποίου ενεργεί η Δημοτική Αρχή σε συγκεκριμένα ζητήματα, στηλιτεύοντας παράλληλα, την απουσία ουσιαστικής απάντησης εκ μέρους της, όσον αφορά στο σαφές ερώτημά του, αν η αρμόδια Κοινότητα έχει αποφασίσει σχετικά με την τοποθέτηση πλαστικών κολωνακίων, προκειμένου αυτά να υφίστανται σήμερα, όπου, έχουν ήδη τοποθετηθεί.

“Για την ταμπακιέρα τίποτα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος στην προχθεσινή συνεδρίαση του σώματος, αναδεικνύοντας πως, η Δημοτική Αρχή προβαίνει στην απαξίωση συλλογικών οργάνων κι επισφραγίζοντας τα λεγόμενά του μάλιστα, με δεδομένη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από το 2015, να εκχωρήσει μία ατζέντα αρμοδιοτήτων που άπτονται της ρύθμισης ήπιων κυκλοφοριακών ζητημάτων στη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, απόφαση, την οποία η Δημοτική Αρχή – όπως επανέλαβε - παραβλέπει.

Συνολικά η συζήτηση του θέματος προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Σαφής ερώτηση βάσει της απόφασης εκχώρησης αρμοδιοτήτων

Ειδικότερα, ο κ. Γιαλόγλου σε προηγούμενη συνεδρίαση - απουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών – είχε αιτηθεί να λάβει εγγράφως απάντηση σχετικά με το αν έχει αποφασίσει η Κοινότητα της Ερμούπολης για την τοποθέτηση του πλήθους των κολωνακίων που έχουν τοποθετηθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου χρονικού διαστήματος στην πόλη. “Με ποια απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης έχουν τοποθετηθεί στην πόλη σε διάφορα σημεία κολωνάκια, κίτρινες διαγραμμίσεις κλπ” σημείωσε ο ίδιος υπενθυμίζοντας την παρέμβασή του και προσθέτοντας παράλληλα πως, “Βέβαια βλέπω τώρα ότι γίνονται και άλλες κυκλοφοριακού τύπου ρυθμίσεις και παρεμβάσεις” κάνοντας μνεία στη θέση Νησάκι και τις αλλαγές που έχουν επέλθει περιμετρικά της κεντρικής νησίδας.

Προτού προβεί στον σχολιασμό του αναφορικά με την απάντηση που έλαβε εγγράφως, προχώρησε στην ανάγνωση της απόφασης του συμβουλίου, με την οποία το σώμα είχε αναθέσει στην Κοινότητα Ερμούπολης την αρμοδιότητα ρύθμισης ορισμένων - ήπιου ύφους - κυκλοφοριακών ζητημάτων. “Με την υπ. Αριθμ. 114/2015 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες επί κυκλοφοριακών – συγκοινωνιακών θεμάτων στην Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης” βάσει της οποίας όπως πρόσθεσε, τα μέλη της θα αποφασίζουν για τις “τοποθετήσεις κίτρινων διαγραμμίσεων, κολωνακίων, χορηγήσεις θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ, μπάρες πεζοδρόμων, κλείσιμο δημοτικών οδών για περιορισμένο χρονικό διάστημα, τοποθετήσεις πινακίδων κοκ”.

Περί ανέμων... η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του και προκειμένου να αναδείξει το γεγονός πως η απάντηση της Δημοτικής Αρχής κινείται εκτός πλαισίου και δεν αφορά στην ουσία της ερώτησης, διάβασε το περιεχόμενο της, καταγγέλλοντας ακολούθως την τακτική της, να τοποθετείται περί ανέμων και υδάτων σε σοβαρά θέματα. Αυτούσιο το περιεχόμενο της τοποθέτησης της Δημοτικής Αρχής έχει ως εξής: “Αρχή του Δήμου είναι να μην τοποθετηθεί κολωνάκια παρεμπόδισης ή κίτρινη διαγράμμιση σε σημεία που ούτως ή άλλως απαγορεύεται από τον ΚΟΚ. Επειδή όμως η παραβίαση του ΚΟΚ σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί μείζονα προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων (μη διέλευση μικρολεωφορείων, κορεσμός της κυκλοφορίας για πολύ ώρα κλπ) που βλέπουμε καθημερινώς, ο Δήμος προβαίνει στην τοποθέτηση πλαστικών στηλών παρεμπόδισης ώστε να εμποδίζεται η στάση ή στάθμευση στα συγκεκριμένα σημεία. Η εγκατάσταση των στηλών παρεμπόδισης είναι μη μόνιμη και μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα και να επανέλθει ο χώρος στην προτέρα κατάσταση”.

Φοβάμαι για τη νομιμότητα πολλών πραγμάτων”

Καυστικός στον σχολιασμό του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην απάντηση που έλαβε, επέκτεινε την κριτική του, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για τη γενικότερη στάση της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στην τήρηση της νομιμότητας και σε άλλα θέματα. “Η απάντηση που έλαβα θεωρώ ότι εμπαίζει εμάς αλλά και δευτερευόντως τους δημότες. Εάν αυτή είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής πολύ φοβούμαι για τη νομιμότητα πολλών πραγμάτων που πράττονται εδώ μέσα. “Στην ερώτηση τί κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω” είναι η απάντηση.

Για την ταμπακιέρα τίποτα. Εγώ αυτό που διαβάζω είναι ότι, “κύριε εμείς παρανομούμε, αγνοούμε τα καθ΄ ύλην αρμόδια συλλογικά όργανα και κάνουμε του κεφαλιού μας”. Θέλω να ξέρω με ποιες αποφάσεις;” τόνισε ο κ. Γιαλόγλου, συμπληρώνοντας πως, “αν συνεχίσουμε αυτό το βιολί γινόμαστε εμείς το παράδειγμα ώστε ο κάθε δημότης να παρανομεί πλέον. Είναι δυνατόν; Και είναι δυνατόν μετά από έναν μήνα να παίρνω αυτήν την απάντηση; Και για την ουσία του ερωτήματος τίποτα; Εντάξει ήμαρτον. Έχουμε καταργήσει ένα σωρό συλλογικά όργανα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος έτσι και σας το λέω με αγάπη. Δεν μπορεί ο Δήμος να είναι το παράδειγμα προς αποφυγή”. Κατέληξε δε, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα σχετικά με τη στάση των δημοτών, αν οι ίδιοι “παραδειγματίζονται” από τη συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής. “Ο κάθε δημότης δηλαδή τί θα κάνει; Θα κάνει του κεφαλιού του αν ο Δήμος παρανομεί. Θέτω το ζήτημα ως καταγγελία” υποστήριξε τέλος, σημειώνοντας δε, πως, η Δημοτική Αρχή έχει προβεί και σε “αφαίρεση πινακίδων πλησίον της πλατείας”.

Στην πεπατημένη... η νέα απάντηση της Δημοτικής Αρχής

Εμφανώς ενοχλημένος ο αντιδήμαρχος, Σταύρος Γουσγουνέλης από τον σχολιασμό της μείζονος αντιπολίτευσης, θέλησε να ανεβάσει τους τόνους, αποφεύγοντας όμως να απαντήσει επί της ουσίας.

“Με το καλημέρα είδα τον κ. Γιαλόγλου να δίνει ένα ρεσιτάλ και να παίρνει η μπάλα τους πάντες και τα πάντα και όλα τα συλλογικά όργανα. Αν έχετε κάποιο παράδειγμα άλλου συλλογικού οργάνου που έχει πρόβλημα να μας το πείτε να μη γενικολογούμε. Όσον αφορά τα περιβόητα κολωνάκια στη διάταξη που διαβάσατε αναφέρεται ξεκάθαρα ότι παίρνει απόφαση η Δημοτική Κοινότητα σε περίπτωση που γίνει κίτρινη διαγράμμιση ώστε να απαγορευθεί η στάθμευση” δήλωσε εκθέτοντας το δικό του σκεπτικό και συνέχισε, υποστηρίζοντας πως, “Εμείς βάλαμε κάποια κολωνάκια διευκόλυνσης των mini bus κυρίως, καθώς είμαστε μάρτυρες του τί γίνεται όλο τον χρόνο και μάλιστα σε σημεία που ήδη απαγορεύεται η στάθμευση”.

Αναφορικά με το ζήτημα της απομάκρυνσης πινακίδων σήμανσης του ΚΟΚ στην πλατεία Μιαούλη, ο αντιδήμαρχος υπεραμύνθηκε του ορθού χαρακτήρα των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, ισχυριζόμενος πως, “Εσείς (σσ. π. Δημοτική Αρχή) αυθαίρετα είχατε βάλει πινακίδες κάτω στην πλατεία κι επιτέλους είδαμε τη μελέτη και αυτό που ίσχυε στην απόφαση και βάλαμε τις σωστές. Δεν έχουμε κάνει κάτι που να μην είναι εγκεκριμένο”.

Απόφαση Λιμενικού Ταμείο για το Νησάκι

Σχετικά με τις ανάλογες κινήσεις τοποθέτησης κολωνακίων στη θέση Νησάκι, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, υπήρξε συγκεκριμένος, υπογραμμίζοντας πως, το διοικητικό συμβούλιο έχει αποφασίσει σχετικά, ενώ σε δική της απόφαση έχει προβεί και η Λιμενική Αρχή Σύρου. “Έχουμε πάρει απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κι έχει βγει και κανονιστική απόφαση από το Λιμεναρχείο για να γίνουν χώροι στάθμευσης δικύκλων εκατέρωθεν της κεντρικής νησίδας στην περιοχή Νησάκι” δήλωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας δε, πως, “Και στο δελτίο Τύπου εξηγήσαμε ότι προβλέπεται από τον ΚΟΚ να τοποθετούνται κολωνάκια εύκαμπτα” η παρουσία των οποίων υποστήριξε πως, προκύπτει προκειμένου “να διευκολύνονται και να προφυλάσσονται οι συμπολίτες μας από τυχόν επιβολή προστίμου”. “Όντως υπάρχει απόφαση του ΔΣ και κανονιστική από το Λιμεναρχείο και γι αυτό προβήκαμε σε αυτήν την ενέργεια” κατέληξε ο κ. Κοσμάς αναφερόμενος στην περίπτωση της θέσης Νησάκι.