Δημοσιογραφική αποστολή, από την γερμανική δημόσια τηλεόραση και το κανάλι ARD, μετέβη στη Σύρο και συνομίλησε με τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, για τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Το ζήτημα του ΦΠΑ στη γερμανική τηλεόραση

Δηλώσεις, για την Γερμανική κρατική τηλεόραση, παραχώρησαν ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, σχετικά με τις επιπτώσεις του ΦΠΑ στα νησιά των Κυκλάδων και την πρωτεύουσά τους, η οποία ως αστικού τύπου κέντρο, δέχεται ίσως τις μεγαλύτερες συνέπειες από αυτή την αύξηση, μέσα σε όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο την τουριστική περίοδο.

Ανταποκριτές, εκ μέρους της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας και του καναλιού ARD (Κοινοπραξία Ραδιοτηλεοπτικών Ιδρυμάτων Δημοσίου Δικαίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας), μετέβησαν στη Σύρο, προκειμένου να μιλήσουν, με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματικότητας, όσον αφορά στον τρόπο, με τον οποίο εκλαμβάνεται η εξίσωση των ευνοϊκών φορολογικών συντελεστών, με αυτούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. η οποία σημειωτέον ξεκινά την εφαρμογή της από σήμερα, 1η Ιουνίου.

Σημειώνεται, πως το ARD απαρτίζεται από έντεκα ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς κρατιδίων, οι οποίοι εκπέμπουν όλοι μαζί το «Πρώτο Πρόγραμμα» και διάφορα περιφερειακά «Τρίτα Προγράμματα», ενώ η κοινοπραξία είναι και ιδιοκτήτρια της τηλεόρασης της Deutsche Welle (Ντόιτσε Βέλλε).

Εκτός από τις δηλώσεις του κ. Μαραγκού και του κ. Ρούσσου, οι οποίες θα προβληθούν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, η αποστολή του ARD συνομίλησε, τόσο με εκπροσώπους του χώρου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όσο και με απλούς πολίτες, σε μία προσπάθεια το ζήτημα να παρουσιαστεί απ’ όλες τις πλευρές. Παράλληλα, το εικονοληπτικό συνεργείο, μετέβη σε μερικά από τα χαρακτηριστικότερα σημεία του νησιού, προκειμένου να τραβήξει πλάνα αρχείου, τα οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική αναφορά του καναλιού στο νησί, αφού το ερωτηματολόγιό τους, τουλάχιστον προς τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, δεν περιορίστηκε αυστηρά στο ζήτημα του ΦΠΑ, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, που αφορούν στη Σύρο.

«Θα αντιπαλέψουμε και θα αντιταχθούμε με κάθε τρόπο»

Το πρωί της Τρίτης, η αποστολή του ARD συνάντησε τον δήμαρχο, κ. Μαραγκό στο αναπλασμένο τμήμα της παραλίας, στο κέντρο της Ερμούπολης, το οποίο αποτέλεσε και το φόντο των πλάνων.

Μετά το πέρας της συνέντευξής του από τον δημοσιογράφο της αποστολής, ο κ. Μαραγκός, σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», σημείωσε, ότι κλήθηκε να δώσει μία συνέντευξη για τη γερμανική δημόσια τηλεόραση «αναφορικά με τις επιπτώσεις, που θα υπάρξουν στο νησί, από την αύξηση του ΦΠΑ, οι οποίες, όπως φυσικά όλοι γνωρίζουμε, είναι τραγικές», τονίζοντας, πως «θα αντιπαλέψουμε και θα αντιταχθούμε με κάθε τρόπο, προκειμένου να ανατραπεί αυτό το καθεστώς και να επανέλθουμε στο προηγούμενο, αυτό των μειωμένων συντελεστών».

«Επίσης, έγινε μία εκτενής αναφορά, σχετικά με την προσπάθεια, την οποία καταβάλλει το νησί, προς την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης, τις δράσεις, τις ενέργειες, καθώς επίσης και τους στόχους. Ταυτόχρονα, έγινε μία αναλυτική ενημέρωση, σχετικά με το έργο της ανάπλασης, για το οποίο έδειξαν να είναι ενήμεροι και έτσι, έκαναν συγκεκριμένες ερωτήσεις», επεσήμανε.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης υποστήριξε, πως «θέλησαν να προβάλλουν στη γερμανική τηλεόραση τα προβλήματα μίας οικονομίας νησιωτικής, η οποία ωστόσο έχει και αστικά χαρακτηριστικά, όπως το νησί μας. Η Ερμούπολη είναι μία πόλη, όπου οι δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι μεγαλύτερες, όπως και στις υπόλοιπες αστικές περιοχές. Οι αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές έχουν κάποιους μηχανισμούς καλύτερους να ανταπεξέρχονται στην οικονομική κρίση. Με βάση αυτά, τους εξηγήσαμε το όραμά μας για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Σύρου και είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί αυτές οι προσπάθειες, οι οποίες καταβάλλονται από το νησί μας – από όλους ανεξαιρέτως τους φορείς και τον Δήμο – θα παρουσιαστούν σε πολλά εκατομμύρια Γερμανούς τηλεθεατές».

Παράλληλα, ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου, όσον αφορά στην προβολή του νησιού στη γερμανική αγορά, «σε ένα πνεύμα και κλίμα εξωστρέφειας», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την συνεργασία με γερμανική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο χώρο των media, προκειμένου το νησί να προβληθεί ως ιδανικός προορισμός για τους Γερμανούς ολυμπιονίκες. «Νομίζω, ότι και αυτή η αναφορά του νησιού μας στη μεγάλη δημόσια τηλεόραση, θα λειτουργήσει θετικά, με την έννοια, ότι πολλοί Γερμανοί, που μπορεί να μη γνώριζαν το νησί μας, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πολλά περισσότερα», υποστήριξε.

«Το κράτος δε θα έχει έσοδα από το μέτρο»

Στη συνέχεια, οι ανταποκριτές της γερμανικής τηλεόρασης, επισκέφτηκαν το κτίριο, όπου στεγάζεται το Επιμελητήριο Κυκλάδων, προκειμένου να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο, κ. Γιάννη Ρούσσο, σχετικά με το ίδιο ζήτημα.

Πριν την συνέντευξη, ο κ. Ρούσσος ενημέρωσε αναλυτικά την αποστολή του γερμανικού καναλιού, σε σχέση με τις δριμύτατες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων και τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, που επιφέρει η ραγδαία αύξηση του ΦΠΑ, με συγκεκριμένα παραδείγματα, βάσει των στοιχείων, που συγκεντρώνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, καθώς μία τόσο λεπτομερής αναφορά θα ήταν αδύνατον να γίνει, εντός του εξαιρετικά περιορισμένου τηλεοπτικού χρόνου.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα, «το γερμανικό κανάλι ARD επισκέφτηκε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το οποίο αναμένεται να αναπτύξει το θέμα της εφαρμογής της άρσης του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στη δεύτερη ομάδα νησιών, καθώς το ζήτημα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού, στο οποίο απευθύνεται».

Στο κομμάτι της βιντεοσκοπημένης συνέντευξης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση, σχετικά με τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό. Ο κ. Ρούσσος σημείωσε, πως με αυτή την εξέλιξη, τα νησιά γίνονται αμέσως λιγότερο ανταγωνιστικά, ενώ «αν συνυπολογίσουμε, ότι αυτή την περίοδο ελαχιστοποιούνται όλα τα υπόλοιπα “πλεονεκτήματα”, που μπορεί να υπάρχουν, βάσει της αρχής της νησιωτικότητας, και αντιθέτως έχουν δυσκολέψει οι οικονομικές συνθήκες στα νησιά, λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυξάνεται το κόστος μεταφοράς, έχουμε επιπρόσθετα προβλήματα στην υγεία, στη στελέχωση υπηρεσιών και μία μεγάλη σειρά προβλημάτων, αυτό πλέον, όχι μόνο μας καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικούς, αλλά δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό και την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων».

Στο ερώτημα, αναφορικά με την αντίδραση και τις ενέργειες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος, ο κ. Ρούσσος γνωστοποίησε, πως «το επιμελητήριο Κυκλάδων, συνεργαζόμενο με όλους τους φορείς, που ασχολούνται με αυτό το θέμα, θα φέρει στις 13 Ιουνίου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο μίας πολύ ενδιαφέρουσας συνάντησης, που πραγματοποιείται από την ευρωπαϊκή οικονομική επιτροπή, μαζί το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων, ξανά στο προσκήνιο το θέμα, με αφορμή την επικείμενη τροποποίηση του φορολογικού καθεστώτος, σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Ήδη ξεκίνησε μία διαδικασία και στις 25 του μήνα το συμβούλιο Ecofin, θα βάλει και πάλι το συγκεκριμένο θέμα στην ατζέντα του, εξετάζοντας και αυτές τις ιδιαιτερότητες, στις νησιωτικές περιοχές, όπου ισχύουν μειωμένοι συντελεστές. Και εκεί θα υπάρξουν ενέργειες, από πλευράς του Επιμελητηρίου, προκειμένου το θέμα να βρίσκεται στην επικαιρότητα διαρκώς».

Επιπλέον ανέφερε, πως «ετοιμάζονται και κάποιες κινήσεις τις επόμενες μέρες, προκειμένου, εφόσον η οδηγία, περί της αρχής της νησιωτικότητας, υφίσταται και υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μη σταματήσουμε μέχρι να επιτύχουμε την επάνοδό του, αφού η νησιωτικότητα και οι δυσκολίες, που τη διέπουν είναι μείζονος ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, η οποία και έχει τον μεγαλύτερο αριθμό νησιών σε όλη την Ευρώπη».

Όσον αφορά στην ερώτηση του δημοσιογράφου από το ARD, αν ο κ. Ρούσσος θεωρεί πως το μέτρο αυτό θα φέρει αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας, ο πρόεδρος σημείωσε, πως «είμαι κάθετα αρνητικός. Πιστεύω, ότι δεν θα έχει έσοδα το κράτος, αφού μειώνεται η κατανάλωση, ακόμη και για τους επισκέπτες και την αγοραστική δύναμη αυτών, εφόσον αυξάνονται οι τιμές. Ακόμη και στους επισκέπτες των κρουαζιεροπλοίων μειώνεται η δυνατότητα, ιδιαίτερα σε κρουαζιερόπλοια, που επισκέπτονται και άλλα κράτη».

Όπως εξήγησε, βάσει σύγκρισης των στοιχείων της πρώτης ομάδας νησιών, που υπέστησαν την εξίσωση του ΦΠΑ, από το τελευταίο τρίμηνο του 2014 – όταν ακόμη ίσχυαν οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές – με τα αντίστοιχα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2015 – μετά την άρση του ειδικού καθεστώτος – τα αποτελέσματα έδειξαν, πως το μέτρο δεν απέφερε καθόλου έσοδα. «Πιστεύουμε λοιπόν, ότι αν ο στόχος των δανειστών και της κυβέρνησης είναι τα έσοδα, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί και γι’ αυτό και θα κρατήσουμε το θέμα στην επιφάνεια. Θέλουμε να ελπίζουμε, ότι, εφόσον διαπιστώσουν οι δανειστές και ξεκαθαρίσει για όλους πλέον, πως, ακόμη και με περισσότερα νησιά στο νέο εξισωμένο φορολογικό καθεστώς, δεν θα υπάρχουν έσοδα, κάποια στιγμή θα το πάρουν πίσω», σημείωσε.

«Οικονομική ανοησία» η αύξηση του ΦΠΑ

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων των τοπικών φορέων στη γερμανική τηλεόραση, έρχονται μερικά εικοσιτετράωρα, μετά τη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, αποτελεί μέτρο οικονομικά «ανόητο», αλλά αναπόφευκτο, καθώς η υστέρηση εσόδων για το ελληνικό κράτος, δεν άφησε κάποια άλλη εναλλακτική.

Χαρακτηριστικά δήλωσε, πως «καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο υψηλό ποσοστό φόρων που πρέπει να καταβληθούν, αλλά δεν καταβάλλονται», ενώ διευκρίνισε ότι, όταν το κράτος δεν έχει άλλα φορολογικά έσοδα, δεν μένει παρά αυτό.

Αυτή η δήλωση του Γερμανού Υπ. Οικονομικών έρχεται να επιβεβαιώσει τις «φωνές» από το χώρο της επιχειρηματικότητας, οι οποίες τονίζουν, πως με μειωμένη αγοραστική δύναμη, ο καταναλωτής θα απέχει από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται ο ΦΠΑ προς τα κρατικά ταμεία, ενώ παράλληλα, εκτιμούν, πως αυτού του είδους τα μέτρα, αναμένεται να αυξήσουν την φοροδιαφυγή, ως μέσο επιβίωσης, αντί να αποτρέψουν τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία είναι και αυτά, που στην ουσία βλάπτουν την οικονομία.

Ιδιαίτερης σημασίας το ενδιαφέρον της γερμανικής τηλεόρασης

Όσον αφορά στο κατά πόσο θεωρεί, πως αυτή η αναφορά της γερμανικής τηλεόρασης στις απόψεις και την οπτική μίας νησιωτικής ελληνικής κοινωνίας, για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, τόνισε, πως «για να ξέρουμε αν θα υπάρξει αποτέλεσμα και ποιο θα είναι αυτό, θα πρέπει να δούμε καταρχήν το ρεπορτάζ, για να δούμε τι απ’ όλα αυτά που είπαμε “παίχτηκε”, ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, όσον αφορά στο αν θα ασκήσει κάποια επιρροή στο γερμανικό κοινό».

Όπως επεσήμανε, όμως, «και μόνο το γεγονός, ότι το κρατικό κανάλι της Γερμανίας, δείχνει ενδιαφέρον, με μία αποστολή, που έρχεται εδώ για να αναφερθεί στο ΦΠΑ, είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Μας ενδιαφέρουν άμεσα, όλες οι ενέργειες που γίνονται, προκειμένου το θέμα να κρατιέται στην επικαιρότητα».