Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και ο πρόεδρός του, Γ. Ρούσσος αναφορικά με την προσπάθεια επαναφοράς του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στον νομό και συνολικά στο Ν. Αιγαίο

Σταθερός διεκδικητής του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

“Σωστή η χρονική στιγμή για να ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση και να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά τα νησιά” δηλώνει ο πρόεδρος

Τη “φωνή” του με την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου σχετικά με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ενώνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση δυναμικής διεκδίκησης και από μέρους τους, του αυτονόητου δικαιώματος των νησιών και μάλιστα στην παρούσα χρονική συγκυρία, προκειμένου να ομαλοποιηθεί προσεχώς η οικονομική κατάσταση και οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων μέσω των δηλώσεων του προέδρου του, Γιάννη Ρούσσου στην “Κοινή Γνώμη” τονίζει πως παραμένει σταθερά στην πρώτη γραμμή της πολύ σημαντικής “μάχης” για τα νησιά αναφορικά με τον ΦΠΑ, σημειώνοντας πως θα στηρίξει την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και της ΠΕΔ να θέσουν το σχετικό αίτημα προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της προσεχούς επίσκεψής του στο Ν. Αιγαίο και στη Ρόδο, ώστε το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ να επανέλθει.

Ο κ. Ρούσσος υπήρξε σαφής στις απαντήσεις του σχετικά τον χρόνο που επιλέγουν να εντείνουν τη συγκεκριμένη διεκδίκηση, υποστηρίζοντας και ο ίδιος τα σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα που έφεραν τα νησιά στην οικονομία και στο ΑΕΠ της χώρας, δεδομένης της τουριστικής επιτυχίας που κατέγραψαν τη φετινή σεζόν.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων τοποθετείται για τη στήριξη του συνόλου των επιχειρήσεων στο νησιώτικο χώρο και εκείνων που λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο, ενώ δίνει απαντήσεις σχετικά με τη δυνατότητα επαναφοράς του ειδικού καθεστώτος με απόφαση της κυβέρνησης, όταν άλλες φωνές κατά το παρελθόν, υποστήριζαν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Σημειώνεται πως τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, όσο και η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου θα πραγματοποιήσουν κοινή συνεδρίαση για το θέμα πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, την οποίαν θα παρακολουθήσει και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, όπως και άλλοι φορείς του Ν. Αιγαίου.

  • Γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου και της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου να συμπορευθούν δυναμικά στον αγώνα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Ποια είναι η τοποθέτησή σας αναφορικά με αυτήν την εξέλιξη και ποια θα είναι η στάση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με δεδομένο πως είναι ο κύριος “εκφραστής” των επιχειρήσεων του νομού;

“Καταρχήν το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη του κ. Χατζημάρκου να θέσει το θέμα της επαναφοράς του ΦΠΑ στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο τέλος Οκτωβρίου και μάλιστα να συγκαλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, δηλαδή τους εκπροσώπους των Δήμων όλου του Ν. Αιγαίου για να πάει από κοινού αυτή η πρόταση.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ως εκφραστής των επιχειρήσεων και της οικονομίας των νησιών των Κυκλάδων προφανώς θα είναι έτοιμο και θα συνταυτιστεί με αυτήν την πρωτοβουλία και με αυτήν την προσπάθεια να επανέλθει το καθεστώς.”.

  • Ισχυρό “όπλο” στην επιχειρηματολογία για την επαναφορά του ειδικού καθεστώτος αποτελεί η τουριστική επιτυχία των νησιών κατά τη φετινή περίοδο, καθώς κατέστη σαφές πως η χώρα ενισχύεται σημαντικά οικονομικά μέσω αυτής της εξέλιξης. Πώς κρίνετε αυτή τη συλλογιστική;

“Θέλω να πω ότι η σύνδεσή του με την προσφορά που έκανε το Νότιο Αιγαίο στην οικονομία με τις επιτυχίες του το φετινό καλοκαίρι είναι κάτι σημαντικό. Το να γίνει αυτός ο συνδυασμός της χρονικής στιγμής είναι σωστό. Διότι είναι τόσα τα έσοδα που συνέφερε το Νότιο Αιγαίο στο ΑΕΠ που το ποσό αυτό που θα διατεθεί για τη μείωση του ΦΠΑ είναι απειροελάχιστο συγκριτικά.”.

  • Ωστόσο, ο ΦΠΑ δεν αφορά μόνον τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ποια είναι η θέση σας γι αυτό, συνδυαστικά με το γεγονός πως πάρα πολλές επιχειρήσεις, μπορεί στο σύνολό τους όσες δραστηριοποιούνται στα νησιά, με την πανδημία να αντιμετώπισαν οριακές καταστάσεις από οικονομικής απόψεως;

“Η μείωση του ΦΠΑ όπως έχει εμφανιστεί δεν αφορά μόνον την ενίσχυση των επιχειρήσεων και μάλιστα του τουριστικού τομέα. Αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων και μάλιστα πρέπει να διευκρινίσω πως αυτός ο εφησυχασμός, αυτή η εντύπωση που έχει δοθεί ότι οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα είναι λάθος. Είναι λανθασμένη αυτή η συλλογιστική. Μιλώντας για τις Κυκλάδες που εκπροσωπεί το Επιμελητήριο, έχουν πάει πολύ καλά και ενδεχομένως κάποιες έκλεισαν και τις πληγές τους που άνοιξαν από την παρατεταμένη κρίση και κυρίως από την πανδημία. Υπάρχει όμως ένας μεγάλος αριθμός – και η πανδημία έφερε μεταβολές στα οικονομικά δεδομένα – οι οποίες συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Εμάς σαν Επιμελητήριο, ξεκάθαρα δεν μας απασχολεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μόνον το καλοκαίρι, αλλά αυτές οι οποίες δραστηριοποιούνται όλον τον χρόνο.”.

  • Το ειδικό καθεστώς θα βοηθήσει και στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας σημαντικά; Είναι κάτι που σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις των νησιών;

“Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει περί τις 4.000 – 5.000 επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται μόνον το καλοκαίρι που τα οικονομικά δεδομένα των νησιών είναι διαφορετικά. Όμως αυτές οι επιχειρήσεις οι οποίες χρειάζονται και τα νησιά μας για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών είναι σε πολύ δυσκολότερη κατάσταση. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι που δουλεύουν όλον τον χρόνο.

Άρα, το μέτρο της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα δώσει μεν ανακούφιση και στους πολίτες όλον τον χρόνο και προφανώς θα λειτουργήσει και ανταγωνιστικά γιατί ειδικά στο θέμα του τουρισμού υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Μπορεί να αναφερόμαστε στις Κυκλάδες και στο Ν. Αιγαίο, αλλά ο ΦΠΑ και το μειωμένο καθεστώς συζητείται να έρθει σε όλα τα νησιά της Ελλάδος. Παλιά ήταν μόνον στο Ν. Αιγαίο, αλλά τώρα θα πάει και στο Ιόνιο.

Πρέπει να σκεφτούμε τί διαφοροποίηση υπάρχει όταν έχουμε εξαιρετικά μειωμένους συντελεστές για παράδειγμα στη γειτονική Τουρκία που είναι ανταγωνιστική στο Ανατολικό Αιγαίο σε σχέση με τον ΦΠΑ που έχουν οι επιχειρήσεις μας στην Ελλάδα...

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων με όποια δυναμική έχει, θα παροτρύνει τις επιχειρήσεις – μέλη του να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλο όσο μπορούν, στον καταναλωτή για ωφεληθεί η τοπική κοινωνία και κατ΄ επέκταση το επόμενο καλοκαίρι και οι επισκέπτες, με τον ανταγωνισμό όπως ανέφερα προηγούμενα.”.

  • Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είχε απασχολήσει πολύ έντονα το Επιμελητήριο Κυκλάδων, δεδομένων των συνεπειών που “σήκωσαν” οι επιχειρήσεις και οι πολίτες στα νησιά. Από την αλλαγή του καθεστώτος, μέχρι και σήμερα, το Επιμελητήριο ποιες κινήσεις έκανε; Δώστε μας ένα γενικότερο πλαίσιο των ενεργειών σας.

“Θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα για την ευκαιρία που δίνει στο Επιμελητήριο να ακουστεί και θα ήθελα να ενημερώσω – όχι τα μέλη μου που το γνωρίζουν – αλλά τους πολίτες των Κυκλάδων ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πολυποίκιλη πρωτοβουλία.

Έχουμε κάνει περισσότερες από 25 κινήσεις – παρεμβάσεις, ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι σήμερα, με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις προκειμένου το Επιμελητήριο Κυκλάδων να πείσει ότι το μέτρο αυτό κακώς άλλαξε και πρέπει να επανέλθει.”.

  • Το Επιμελητήριο Κυκλάδων υποστήριζε τη δυνατότητα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την ίδια στιγμή που υπήρξαν φωνές που έλεγαν πως αυτή η δυνατότητα χάθηκε οριστικά. Σήμερα πώς σχολιάζετε τα παραπάνω;

“Ναι. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου που επιβεβαιώθηκε το Επιμελητήριο, το οποίο από την πρώτη στιγμή που πάρθηκε πίσω το μέτρο του ΦΠΑ, έλεγε ότι ανά πάσα στιγμή είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να το επαναφέρει. Σε αντίθεση με πολλές άλλες φωνές, οι οποίες έλεγαν ότι όχι δεν γίνεται πλέον και χάθηκε η ευκαιρία.

Επειδή πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον ευρωπαϊκό, θέλω να ενημερώσω ότι η υπάρχουσα οδηγία του ΦΠΑ που ρυθμίζει τα θέματα ΦΠΑ στην Ευρώπη έχει πρόβλεψη, ώστε τα κράτη μέλη να ορίζουν εκείνα – αφού το έχουν δηλώσει - τη διαφοροποίηση αυτή σε μερικές περιοχές.

Όμως το Επιμελητήριο έγκαιρα – και θέλω να πω ότι ήταν ο μοναδικός φορέας στη χώρα που έπραξε άμεσα – όταν ξεκίνησε η αλλαγή της οδηγίας του ΦΠΑ με χρονοβόρες διαδικασίες που έχουν τα Όργανα της Ευρώπης για να γίνει, εντόπισε και μάλιστα επί της προηγούμενης κυβέρνησης ότι δυστυχώς στη χώρα μας δεν είχε επισημανθεί, δεν είχε υπογραμμισθεί, δεν είχε μπει η δυνατότητα αυτή. Νέα οδηγία να εξαπλωθεί, να μπορούν τα κράτη – μέλη και κατ΄ επέκταση η χώρα μας να αλλάζουν ή να επαναφέρουν το μειωμένο καθεστώς.

Ευτυχώς στην αρχή αυτής της διακυβέρνησης αυτής της κυβέρνησης, το Επιμελητήριο πήρε μία πρωτοβουλία. Έφερε το θέμα στο INSULEUR που είναι το δίκτυο των νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρώπης, το οποίο επικοινώνησε μαζί με το Επιμελητήριο με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και με εντολή του, μέσω του Υπουργείου Οικονομίας έγινε άμεση παρέμβαση στις Βρυξέλλες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει μπει η επισήμανση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε ακόμη κι αν δεν γίνει τώρα και αλλάξει ο ΦΠΑ στην Ευρώπη, να μπορεί η χώρα να έχει τη δυνατότητα να το επαναφέρει.”.

  • Ουσιαστικά υπήρξε παρέμβαση για ένα εθνικό θέμα από πλευράς σας;

“Η πραγματικότητα είναι αυτή, τα χαρτιά και τα έγγραφα υπάρχουν. Τα δεδομένα αυτό λένε. Το σημαντικό είναι πως ακόμη κι αν δεν γινόταν αυτή η άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού, ο ΦΠΑ αλλάζει με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρώπης (Ecofin). Θα ήταν όμως άκομψο, ένα θέμα που έχει διαδικασίες και περνάει από τα Όργανα της Ευρώπης όπως η Κομισιόν, όπως το Ευρωκοινοβούλιο, να έχουν γίνει διαδικασίες τριών, τεσσάρων χρόνων, να μην έχουν γίνει επισημάνσεις και να έρθει σε δυσμενή κατάσταση ο τόπος και ο όποιος Υπουργός Οικονομικών, αν θέλει να στηρίξει αυτό το μέτρο για τη χώρα του, δηλαδή να μειοψηφήσει κατά την ώρα της τελικής έγκρισης του ΦΠΑ.

Ενώ τώρα, αυτήν τη στιγμή είναι εντάξει. Ευχόμαστε ως Επιμελητήριο να μη χρειαστεί να αλλάξει ο ΦΠΑ στην Ευρώπη και να παρέμβει η Ελλάδα για την αλλαγή. Αλλά εφόσον αυτό έχει γίνει και τρέχει για την επόμενη οδηγία να γίνει τώρα για να μπορέσει να το αποδεχθεί η κυβέρνηση. Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί την επαναφορά του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ, απλά το έχει αναβάλλει στο επόμενο χρονικό διάστημα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.”.

  • Ο Πρωθυπουργός θα ακούσει τεκμηριωμένα τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται τώρα να επανέλθει το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο πολύ σημαντικό αίτημα;

“Θεωρούμε, επειδή ο τουριστικός τομέας, η περιοχή μας είναι καταρχήν ο εκφραστής των τουριστικών δεδομένων της χώρας, ότι δεν θα πρέπει να περιμένει άλλο η κυβέρνηση και θα πρέπει να προχωρήσει ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά όσο γίνεται και στην επόμενη σεζόν να έχει λειτουργήσει ανταγωνιστικά. Γιατί όπως γνωρίζουμε οι προσφορές και τα πακέτα δεν δίνονται λίγο πριν το καλοκαίρι, τώρα χτίζονται. Άρα, η χρονική στιγμή για τον τουρισμό είναι τώρα, αν αυτό θέλουμε να υπολογιστεί στον ανταγωνισμό και να λειτουργήσει την επόμενη σεζόν.”.