Κατά πλειοψηφία η έγκριση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα των εκτελεσθεισών εργασιών στο δημοτικό γυμναστήριο Πευκακίων

Παρέλαβαν το κοκκινόχωμα...

Για αναδίπλωση της στάσης της, κατηγορήθηκε η Δημοτική Αρχή από αιρετά πρόσωπα

Επισήμως ενέκριναν τις εκτελεσθείσες εργασίες αποκατάστασης του δημοτικού γυμναστηρίου Πευκακίων οι δημοτικοί σύμβουλοι, με την κριτική ορισμένων μόνον αιρετών προσώπων να εστιάζεται στην αναδίπλωση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τις προ μηνών δημόσιες τοποθετήσεις της όσον αφορά στην απόδοση ευθυνών σε όσους φέρουν την ευθύνη για την τελική τοποθέτηση “ακατάλληλου” υλικού (κουρασάνι) στην επιφάνεια του σταδίου.

Με την κατά πλειοψηφία θετική ψήφο τους ουσιαστικά παρέλαβαν το περιβόητο “κοκκινόχωμα” όπως πολλάκις είχε σχολιαστεί σε δημόσιες συνεδριάσεις από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι επανειλημμένως είχαν δηλώσει την αγανάκτησή τους για τα σοβαρά προβλήματα που υπέμεναν, κυρίως κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, έως ότου αυτό απομακρύνθηκε με ευθύνη του εργολάβου.

Η σημερινή κατάσταση του δημοτικού γυμναστηρίου παραμένει χωρίς ουσιαστική απάντηση παρά την απαίτηση και το δίκαιο αίτημα των κατοίκων να υπάρξει ένα συνολικό έργο, μέσω της υλοποίησης του οποίου θα μπορούσε συνολικά η νεανική κοινότητα του νησιού να απολαύσει έναν χώρο άθλησης και αναψυχής. Ουδείς δεν πρέπει να παραβλέπει όμως, το κόστος που θα απαιτούσε ένα σχετικό έργο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, η συζήτηση του θέματος για την επισφράγιση της πληρωμής του εργολάβου πραγματοποιήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης, απουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπροσώπων των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Δεσμευθήκατε για απόδοση ευθυνών, κάνετε τα αντίθετα”

Ειδικότερα, η κριτική που εισέπραξε η Δημοτική Αρχή εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας προήλθε από τον δημοτικό σύμβουλο, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος καυτηρίασε την αλλαγή της κατεύθυνσης που η ίδια είχε δεσμευθεί δημόσια πως θα ακολουθούσε, η οποία σε προηγούμενη συνεδρίαση σχετικά με το θέμα, παρουσία κατοίκων της περιοχής είχε τονίσει πως θα αναζητήσει ευθύνες από τους αρμοδίους. Παρά τον στόμφο με τον οποίο είχαν εκφρασθεί αυτές οι αναφορές από πρόσωπα της δημοτικής πλειοψηφίας, πλέον η Δημοτική Αρχή θέτοντας προς έγκριση τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα των εκτελεσθεισών εργασιών, απέδειξε πως, “πήρε πίσω” τις δημόσιες τοποθετήσεις της περί αναζήτησης ευθυνών. “Ερχόμαστε να παραλάβουμε το έργο για το οποίο εσείς καλώς ή κακώς είχατε κάνει δηλώσεις ότι θα υπάρξουν κυρώσεις. Έχετε κάτι μπροστά σας; Είχατε πει θα κάνουμε ΕΔΕ κλπ. Έχετε κάνει κάτι;” σχολίασε αρχικά ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος στη δευτερολογία του εντείνοντας τον κριτικό τόνο του, έκανε λόγο για υποκριτική στάση της Δημοτικής Αρχής, με φόντο και την απουσία καμερών.

“Αυτό που ερχόμαστε σήμερα να κάνουμε και ουσιαστικά off camera είναι εσείς να αποδεχθείτε ότι το έργο τελικά καλώς έγινε;” σχολίασε παρακάτω, προσθέτοντας πως, με δεδομένη την αναδίπλωση της Δημοτικής Αρχής για το σοβαρό θέμα, εκτιμά πως, “όσα λέγατε (σσ. ως Δημοτική Αρχή) πριν από επτά μήνες ήταν για το θεαθήναι”.

“Νιώθω ότι μας κοροϊδεύετε” συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο, δηλώνοντας πως, ο ίδιος θα απέχει από την ψηφοφορία κι επισημαίνοντας πως, “μόνον η απομάκρυνση του κοκκινοχώματος δεν αρκεί” σε επίπεδο λύσης, βάσει των όσων αρχικά είχε δηλώσει πως θα πράξει η δημοτική πλειοψηφία. “Εγώ υποστηρίζω κ. Δήμαρχε πως αν φταίει κάποιος, πρέπει να το πει. Αν ήμουν για παράδειγμα εγώ υπεύθυνος, μακάρι να είχε γίνει ΕΔΕ χθες. Αν φταίει κάποιος να λογοδοτήσει” σχολίασε κατηγορηματικά, λέγοντας πως, “Εσείς κάποτε προτάσσατε το στήθος σας και ξαφνικά μας φέρατε τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα. Θα ήμουν υπέρ του να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”.

Θα έπρεπε να διερευνηθεί η υπόθεση. Δεν βλέπω πρόθεση”

Σε ανάλογο μήκος κύματος, καταψηφίζοντας μάλιστα την εισήγηση και γνωστοποιώντας πως, ως μέλος της Δημοτικής Αρχής η ίδια δεν γνώριζε πως, ο εργολάβος έχει πληρωθεί, η π. πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου άσκησε κριτική στη δημοτική πλειοψηφία. “Σε προηγούμενα συμβούλια που συζητήθηκε πάρα πολύ το θέμα είχαμε συμφωνήσει όλοι ότι δεν θα πληρωθεί αυτό το έργο και ότι θα προχωρήσουμε σε διερεύνηση να βρούμε ευθύνες κλπ γιατί το κοκκινόχωμα σηκώνεται κι έχουμε προβλήματα συνεχώς και προφανώς υπήρχε κακή εκτέλεση του έργου και αν δεν υπήρχε τέτοια, υπήρχε κακή μελέτη και θα έπρεπε αν αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτόν που πραγματοποίησε αυτήν τη μελέτη. Τίποτα από αυτά δεν έγινε” δήλωσε συγκεκριμένα, λέγοντας πως, από την πλευρά της, δεν στηρίζει τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. “Καταψηφίζω διότι παραμένω σταθερή στην άποψή μου και στο τί είχα εκφράσει σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ότι δηλαδή, θα έπρεπε να διερευνηθεί, διότι πρόκειται είτε για προφανή κακοτεχνία, είτε για κακή μελέτη για την οποία κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει. Δεν υπάρχει τέτοια διάθεση προφανώς. Δικαίωμά σας, εγώ δε συμμετέχω” ανέφερε η κ. Καζαντζάκη.

Στ. Γουσγουνέλης: “Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”

Την οπτική της Δημοτικής Αρχής θέλησε να παρουσιάσει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επιχειρώντας να αποδείξει πως, η στάση της δεν έχει διαφοροποιηθεί, αλλά πλέον δεν δύναται να υπάρξει άλλη τροπή από τη στιγμή της δημοπράτησης του έργου, καθώς αν και η ίδια δεν φέρει ευθύνη, αφού ήταν έργο της π. Δημοτικής θητείας, ωστόσο, σήμερα, δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά. “Πρόκειται για τον τελικό ανακεφαλαιωτικό πίνακα του συγκεκριμένου έργου. Την ιστορία τη γνωρίζουν όλοι. Υπήρχε μία μελέτη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και το έργο σχεδόν είχε εκτελεστεί όταν αναλάβαμε. Από εκεί και πέρα ο εργολάβος υλοποίησε και πραγματοποίησε τη μελέτη όπως είχε δημοπρατηθεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο κι έχει πληρωθεί ο λογαριασμός. Ο ΑΠΕ είναι ο τελικός. Από εκεί και πέρα δεν έχω κάτι να πω” σχολίασε σε πρώτο επίπεδο ο Σταύρος Γουσγουνέλης, εκφράζοντας την ενόχλησή του κυρίως για την κριτική που άσκησε ο κ. Βρούτσης, στον οποίο και θέλησε να απαντήσει. “Νομίζω ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου εδώ πέρα. Σε προηγούμενη συνεδρίαση είχαν ειπωθεί ονόματα, είχαν ειπωθεί διάφορα. Είχαμε καταλήξει στο ότι πρόκειται για μία κακή επιλογή υλικού. Μην ξαναλέμε τα ίδια. Συνολικά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε επιλέξει αυτό το υλικό, είχε δώσει εντολές η προηγούμενη τεχνική υπηρεσία να εκπονήσουν μία μελέτη για εφαρμογή αυτού του υλικού. Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε, δημοπρατήθηκε και από τη στιγμή που δημοπρατήθηκε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Έχουν σταλεί αναλύσει σε χημείο, έχει πιστοποιηθεί η ποιότητα του υλικού” εξήγησε ο αντιδήμαρχος, υποστηρίζοντας πως, οποιαδήποτε άλλη επιλογή αναζήτησης ευθυνών, δεν αποκλείεται να είχε επιβάρυνση για τους ίδιους τους δημότες.

“Ο εργολάβος αν δεν πληρωνόταν, θα δικαιωνόταν και θα πληρωνόταν εντόκως και δεν ξέρω από που θα τα δίναμε γιατί το έργο ήταν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και πάει λέγοντας. Όλοι κάνουμε τους κόκορες και μιλάμε για ευθύνες και ευθύνες και τελικά ο λαός πληρώνει τη ζημιά” υποστήριξε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως, “δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο”.

Ανταπαντώντας στον ίδιο, ο Γιάννης Βρούτσης έκλεισε το θέμα, προτρέποντας τον κ. Γουσγουνέλη και συνολικά τη Δημοτική Αρχή, να γνωστοποιήσουν τη στάση τους στους δημότες. “Να βγείτε και να πείτε στον κόσμο ότι παραλαμβάνεται το κοκκινόχωμα” ανέφερε ακριβώς ο σύμβουλος της μειοψηφίας, απέχοντας από την ψηφοφορία.

Πρέπει να σημειωθεί, πως αρνητικά ψήφισε και η Κίνηση Πολιτών Σύρου και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της, Παύλος Χρυσαφίδης, καθώς και η Μαρία Καζαντζάκη.