Δυσοίωνα τα μηνύματα για το μέλλον και την αποκατάσταση του σταδίου, που αναμένει η αθλητική κοινότητα της Σύρου

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για το στάδιο Πευκακίων

Τομές από την Αρχαιολογία και στον κυρίως χώρο για να αποφασιστεί αν θα “παροπλιστεί” συνολικά ή όχι

Ανέφικτο σενάριο μοιάζει να αποτελεί πλέον η αποκατάσταση του σταδίου Πευκακίων προς όφελος της αθλητικής και ειδικότερα της στιβικής κοινότητας της Σύρου, αφού η Αρχαιολογία προβλέπεται να προχωρήσει σε τομές για τυχόν διαπιστώσεις ευρημάτων ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας και στον κυρίως χώρο.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά προχθές το μεσημέρι, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, στο οποίο και συζητήθηκε το σοβαρό θέμα του τί μέλλει γενέσθαι με τον πολυσυζητημένο αθλητικό χώρο, μετά από τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα που προέκυψαν πριν από περίπου ένα χρόνο από ανασκαφικές και σωστικές εργασίες στον τοίχο του σταδίου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος στη συνέχεια, έδωσε απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με τις εξελίξεις που συνοδεύουν την πολυσυζητημένη υπόθεση.

Συγκεκριμένα, το αίτημα της Δημοτικής Αρχής, αφορά στο να της γνωστοποιήσει η πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και των αρμόδιων οργάνων, αν θα μπορέσει να απομείνει τμήμα του σταδίου για αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ή όχι. Στην περίπτωση που αυτό καταστεί εφικτό, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να πάρει πολιτική απόφαση για τον τρόπο ανάπλασης, αφού το αρχικό σενάριο της συνολικής αποκατάστασης και της λειτουργίας ως σταδίου, εγκαταλείπεται για πάντα, δεδομένου πως ένα μέρος του χώρου θα αποκλειστεί για τα ήδη καταγεγραμμένα αρχαιολογικά ευρήματα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, καθίσταται ξεκάθαρο πως ο αθλητικός χώρος θα παραμείνει με “λουκέτο” τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ανατροπή και νέες ανασκαφές

Μιλώντας για το περιεχόμενο της συζήτησης στο Τοπικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, ο αντιδήμαρχος υπήρξε σαφής ως προς το γεγονός πως παρούσας της Αρχαιολογίας, παύει προς το παρόν κάθε ελπίδα άμεσης αποκατάστασης του χώρου.

“Χθες συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων και πέρασε σαν θέμα η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Αφού έγιναν οι σωστικές ανασκαφές, προφανώς έκαναν μία εισήγηση στο Τοπικό Συμβούλιο σχετικά με το κατά πόσον μπορεί να γίνει στον υπόλοιπο χώρο το γήπεδο, το στάδιο ή δεν μπορεί να γίνει ή ακόμη κι αν θα συνεχιστούν οι σωστικές ανασκαφές και στον κυρίως χώρο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου. Κάναμε παράσταση από την πλευρά μας, εξηγήσαμε πως έχουν τα πράγματα και τι ζητάμε εμείς για τον χώρο”, ανέφερε σε πρώτο επίπεδο ο Μηνάς Αληφραγκής, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “αυτό που εμείς ζητάμε είναι να οριοθετηθεί ο χώρος που μπορούμε να εκτελέσουμε το έργο το δημόσιο, το δικό μας”.

Ερωτηθείς για την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και για το τι προβλέπεται να κάνει, γνωστοποίησε τα ακόλουθα: “Ακούστηκαν κάποιες απόψεις. Ότι δηλαδή ενδεχομένως να επεκταθούν οι ανασκαφές και προς το εσωτερικό του γηπέδου”.

Διευκρίνισε δε, πως, “οι ανασκαφές σίγουρα θα συνεχιστούν στο εξωτερικό μέρος του τοίχου που είναι το ρωμαϊκό τοίχος. Κι αυτό με σκοπό να αναδειχθεί και να φύγει ο παλιός περίβολος. Κατά πόσον θα αποφασίσει το Τοπικό Συμβούλιο να γίνουν οι ανασκαφές μέσα στο στάδιο ή να γίνει χωροθέτηση που ζητάμε, θα το γνωρίζουμε μετά την απόφαση που θα μας γνωστοποιηθεί”.

Στα παραπάνω, πρόσθεσε μάλιστα πως ειπώθηκε ότι τομές θα γίνουν και εντός του γηπέδου, για να εξετάσει το Υπουργείο αν θα συνεχιστούν εργασίες ανασκαφής και στον εσωτερικό χώρο.

“Επίσης, ακούστηκε ότι μάλλον θα πρέπει να γίνουν και δοκιμαστικές τομές στον κυρίως χώρο του σταδίου. Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι τομές δείξουν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τότε, αυτός ο χώρος, δεν θα αξιοποιηθεί”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανοιχτά” όλα τα σενάρια

Από τα παραπάνω, προκύπτει συμπερασματικά πως μένουν πλέον “ανοικτά” όλα τα σενάρια για το μέλλον του χώρου. “Με τα νέα δεδομένα και τη διατήρηση ενός τμήματος ως χώρου επισκέψιμου, το τμήμα που απομένει, περιορίζεται. Άρα, δεν “βγαίνει” σε καμία περίπτωση το στάδιο που μελετούσαμε ως αρχικό σενάριο”, πρόσθεσε ο κ. Αληφραγκής, επαναλαμβάνοντας όμως πως, “σε κάθε περίπτωση, εμείς ζητήσαμε να μας πουν σε ποιον χώρο μπορούμε να εκτελέσουμε ένα έργο”.

Ερωτηθείς αν δεδομένου πως δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί ένα μεγάλο στάδιο με προδιαγραφές κατάλληλες για τη νεολαία, τις προπονήσεις και τους αγώνες της, υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο για αξιοποίηση του χώρου με άλλους τρόπους, υπήρξε σαφής:

“Η προοπτική μας ήταν για το στάδιο των Πευκακίων. Αφού μας απαντήσουν για το ποιος είναι ακριβώς ο χώρος που απομένει, η Τεχνική Υπηρεσία θα εξετάσει τι μπορεί να γίνει, αν μπορεί να υλοποιηθεί το έργο του σταδίου ή να υπάρξει μία εναλλακτική πρόταση. Όλο αυτό σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή γιατί είναι ουσιαστικά πολιτική η απόφαση για το τι μπορεί να γίνει ο χώρος. Αν δεν πάρουμε πρώτα την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα κινηθούμε”, ξεκαθάρισε σε κάθε περίπτωση.

Ακόμη, για το σενάριο ανάπτυξης θέσεων στάθμευσης στον χώρο, ο κ. Αληφραγκής υπήρξε συγκεκριμένος. “Αν δεν γίνει στάδιο, θα μπορούσαν να εξετασθούν διάφορα σενάρια. Ένας χώρος πρασίνου, με ένα γηπεδάκι του μπάσκετ ή ένας χώρος αναψυχής. Θα τα δούμε όλα όσα τεθούν στο τραπέζι. Πολλές είναι οι σκέψεις, αλλά είμαστε σε πολύ πρώιμο σημείο σήμερα. Θα πρέπει να παρθεί πολιτική απόφαση”.

Άγνωστος ο χρόνος απαντήσεων

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με το πότε θα έχει απαντήσεις σχετικά με τον χρόνο που θα γνωστοποιήσει τις προθέσεις του το Υπουργείο Πολιτισμού, ο ίδιος ανέφερε τα εξής: “Εξετάστηκε το θέμα μας. Πιστεύω θα έχουμε μία απόφαση. Τον χρόνο της απάντησης δεν μας τον έχουν πει κι ενδεχομένως να καθυστερήσει γιατί το Τοπικό Συμβούλιο είχε να συνεδριάσει από τις 13 Φεβρουαρίου και είχαν συγκεντρωθεί πάρα πολλά θέματα (250). Συσσωρεύθηκαν πολλά θέματα και δεν ξέρω πότε θα έχουμε την απάντηση που περιμένουμε.”.