Προβληματισμός και φόβοι του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών σχετικά με το έργο αναβάθμισης του αθλητικού χώρου εξαιτίας της Αρχαιολογίας

Απαισιοδοξία και διάλυση εργολαβίας για το στάδιο Πευκακίων

Μ. Αληφραγκής: Με ενδιαφέρει να μη μείνει εργοτάξιο στην πόλη για άλλα πενήντα χρόνια

Ανοικτά εξέφρασε την απαισιοδοξία του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής σχετικά με το έργο αναβάθμισης του σταδίου Πευκακίων, καθώς τα αρχαιολογικά ευρήματα στον χώρο, προκάλεσαν διακοπή των εργασιών έως ότου αποφασιστεί τίνι τρόπω και μέσα από ποιο κονδύλι θα υλοποιηθούν - πρωτίστως - οι απαραίτητες σωστικές εργασίες.

Η σχετική ενημέρωση και αναφορά επί του θέματος προκλήθηκε κατόπιν της σοβαρής ερώτησης του μέλους της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξη Αθανασίου αναφορικά με το αν υπάρχει σχεδιασμός για το νησί όσον αφορά τους αθλητικούς χώρους που χρειάζονται η νεολαία και οι Σύλλογοι, με αφορμή τη θετική εξέλιξη της δημιουργίας Αθλητικού Κέντρου στη Βάρη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, η συζήτηση έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με αφορμή την έγκριση του σχεδίου διακήρυξης για το έργο της Β΄ Κλειστής Αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου Ερμούπολης, στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν προβληματισμοί από κάθε πλευρά σχετικά με τις εξελίξεις που συνοδεύουν τους αθλητικούς χώρους της Σύρου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασίου ζήτησε να υπάρξει μία συνεργασία με την πλευρά της Περιφέρειας για να συζητηθεί διεξοδικά η υπόθεση αναβάθμισης των αθλητικών χώρων, θέμα για το οποίο ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε πως η σημερινή Διοίκηση διατηρεί την επαφή της, προβαίνοντας εν συνεχεία, σε αναλυτική πληροφόρηση για την υπόθεση των Πευκακίων. Εκφράζοντας την ανησυχία του πως το έργο δεν θα προχωρήσει, γνωστοποίησε πως στο πλάνο του Δήμου είναι η διάλυση της εργολαβίας, ώστε να μην προκληθούν οικονομικές επιβαρύνσεις από τη στιγμή που χωρίς υπαιτιότητα ο εργολάβος δεν μπορεί να υλοποιήσει τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, ενώ υπογράμμισε με εμφανή αγωνία, τον φόβο του, ώστε το πολυσυζητημένο στάδιο, να μη μείνει εργοτάξιο για πολλές ακόμη δεκαετίες.

Μεταξύ άλλων, άφησε εμμέσως ανοικτό το ενδεχόμενο ο συγκεκριμένος χώρος να μη λειτουργήσει τελικώς σαν αθλητική υποδομή, επαναλαμβάνοντας ως θετική εξέλιξη τη δημιουργία στίβου στη Βάρη.

Εκτός των ανωτέρω, οι απαντήσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών επεκτάθηκαν και στο ζήτημα του τρόπου διαχείρισης όλων των νέων αθλητικών χώρων που υλοποιεί η Περιφερειακή Αρχή στην περιφέρεια της Σύρου, ζήτημα για το οποίο ανέφερε τον προβληματισμό του και ο κ. Αθανασίου.

Επιβεβλημένη η συζήτηση για τον σχεδιασμό σχετικά με αθλητικούς χώρους

Σαφής στην τοποθέτηση – ερώτησή του, ο Αλέξης Αθανασίου ζήτησε πληροφόρηση για τους αθλητικούς χώρους της Σύρου, σημειώνοντας πως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν τον σχεδιασμό του Δήμου αναφορικά με ένα σημαντικό θέμα, όπως η δυνατότητα άθλησης των νέων στο νησί.

“Θέλω να ανοίξουμε μία συζήτηση για το τί γίνεται με τους αθλητικούς χώρους στη Σύρο. Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας στο οποίο διαβάσαμε με χαρά ότι η διαβαθμιδική σύμβαση που είχε υπογραφεί από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο προχωρά για να δημιουργηθεί ένας στίβος 200 μ. στη Βάρη. Από την άλλη πλευρά έχουμε το θέμα με τα Πευκάκια που δεν ξέρουμε που θα καταλήξει και δεν ξέρω αν τελικά πρέπει να διαλυθεί ή να μην διαλυθεί η εργολαβία γιατί φοβάμαι μήπως αρχίσει ο εργολάβος και ζητά πράγματα, αν τυχόν υπάρχει μπλοκάρισμα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το να φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή δύο στίβοι φτιάχνονται στη Σύρο, μπορεί να είναι καλό, μπορεί να είναι και κακό” σχολίασε αρχικά το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, ζητώντας παράλληλα να γνωστοποιήσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος τον σχεδιασμό για το νησί.

“Θέλω να μας πείτε ποιος είναι ο σχεδιασμός για το νησί, ο οποίος πρέπει να προχωρήσει χωρίς παραταξιακές διαφωνίες και αν τελικά όλο αυτό θα οδηγήσει σε κακό, καθώς τελικά ο δημότης θα κληθεί να τα λειτουργήσει (σσ. τα γήπεδα)” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Αναζήτηση του τρόπου κάλυψης των σωστικών εργασιών

Ξεκάθαρος από την πλευρά του, ο Μηνάς Αληφραγκής τοποθετήθηκε για το θέμα του μπλοκαρισμένου έργου του σταδίου Πευκακίων, δηλώνοντας την απαισιοδοξία του σχετικά με το αν αυτό, θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

“Για το θέμα των Πευκακίων προσωπικά ποτέ δεν έχω δηλώσει ότι είμαι αισιόδοξος” σημείωσε αρχικά, γνωστοποιώντας πως πραγματοποιεί επαφές προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των σωστικών εργασιών σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα.

“Έχω τις επαφές σχεδόν δύο φορές την εβδομάδα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Κυκλάδων προκειμένου να “σπρώξω” τα πράγματα, αλλά οι ρυθμοί όπως όλοι γνωρίζετε από την εμπειρία σας είναι πάρα πολύ αργοί στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ακόμη είμαστε στο στάδιο να στέλνουμε επιστολές και να κάνουμε επαφές για να δούμε από ποιο κονδύλι θα γίνει το έργο των σωστικών ανασκαφών” ανέφερε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως, “η σύμβαση που είχε υπογραφεί παλαιότερα προέβλεπε πως πρώτα πρέπει να εξαντληθούν τα χρήματα του Δήμου και σε δεύτερο χρόνο τα χρήματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού” αφού το έργο χρηματοδοτείται και από τις δύο πλευρές.

Σκεφτόμαστε τη διάλυση της σημερινής εργολαβίας”

Με φόντο την ανωτέρω κατάσταση, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εξήγησε πως ο Δήμος επεξεργάζεται να προβεί στη διάλυση της εργολαβίας για το στάδιο, φοβούμενος μήπως υπάρξουν κυρώσεις και άρα, πρόστιμα για το δημοτικό ταμείο, στην περίπτωση που επικαλεστεί ζημία ο εργολάβος.

“Ο εργολάβος αυτή τη στιγμή έχει κάνει τις καθαιρέσεις που μας επέτρεψε να κάνουμε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, δηλαδή τις καθαιρέσεις των επικίνδυνων κτισμάτων” ανέφερε, τονίζοντας ξεκάθαρα πως, “σκεφτόμαστε τη διάλυση της σημερινής εργολαβίας, γιατί όσο περνά ο καιρός και δεν εκτελείται το έργο και ρήτρες θα έχουμε και εν πάση περιπτώσει, θα δημιουργηθούν προβλήματα”. Μάλιστα, στην περίπτωση που δρομολογηθούν οι εργασίες για τα ευρήματα και διαπιστωθεί πως μπορεί να προχωρήσει το έργο αναβάθμισης του σταδίου, τότε, σημείωσε πως, “θα πρέπει να δούμε πώς θα κάνουμε μία επαναδημοπράτηση και θα εξετάσουμε πώς θα το χειριστούμε”. Ωστόσο, επανέλαβε πως, “Είμαι απαισιόδοξος γι αυτό το έργο. Δεν πρόκειται να προχωρήσει”.

Να αξιοποιηθεί πάση θυσία καθώς είναι δίπλα στο κέντρο

Σε συνέχεια των προαναφερθέντων, ο κ. Αληφραγκής τόνισε πως παράλληλα θα πρέπει ο Δήμος να εξετάσει με ποιον τρόπο τα Πευκάκια δεν θα έχουν ένα εργοτάξιο για πολλά ακόμη χρόνια, πολλώ δε μάλλον επειδή αυτός ο χώρος βρίσκεται πλησίον της Ερμούπολης και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Αν και δεν ανέφερε εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης, ωστόσο, εύλογα θα μπορούσε να επισημάνει κάποιος πως στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το έργο, θα μπορούσε να διαμορφωθεί ακόμη και σαν χώρος στάθμευσης.

“Προσωπικά το άγχος μου αυτήν τη στιγμή και το λέω ειλικρινά – από τη στιγμή που η Περιφέρεια προχωρά τον στίβο στη Βάρη – δεν είναι τόσο αν θα γίνει ένας ακόμη στίβος στα Πευκάκια. Εμένα με ενδιαφέρει να μην παραμείνει ένα εργοτάξιο για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Να μη μείνει ένα εργοτάξιο μέσα στο κέντρο της πόλης” ανέφερε σε απόλυτο τόνο, σχολιάζοντας επιπλέον τα εξής: “Μακάρι να βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα και να κάνουμε έναν αρχαιολογικό επισκέψιμο χώρο που θα αναβαθμίσει το νησί. Το θέμα είναι να μην μείνει ένα εργοτάξιο και πολύ φοβάμαι ότι εκεί θα καταλήξουμε. Σε αυτό το θέμα θέλω να είμαι ξεκάθαρος”.

Χειροκρότησε την εξέλιξη του Αθλητικού Κέντρου στη Βάρη

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του για τα Πευκάκια, ο Μηνάς Αληφραγκής χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου στη Βάρη, στις εγκαταστάσεις του οποίου προβλέπεται μεταξύ άλλων και στίβος 200 μ..

“Όσον αφορά τη συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια, νομίζω ότι καλά κάνουμε και προχωράμε γιατί θα δημιουργηθεί ένας στίβος στη Βάρη. Έχουμε τους Συλλόγους, τους Δρομείς κι έχουμε αθλητές στους οποίους αυτό το Αθλητικό Κέντρο θα δώσει μία διέξοδο” σχολίασε κατηγορηματικά.

Γεωλογική μελέτη για το γήπεδο Άνω Σύρου

Εν συνεχεία, καθώς η συζήτηση “άνοιξε” γενικά για τους αθλητικούς χώρους, ο ίδιος αναφέρθηκε στο γήπεδο της Άνω Σύρου, το οποίο έπειτα από κατολισθήσεις βράχων, παραμένει με λουκέτο.

“Για το γήπεδο της Άνω Σύρου θα προχωρήσουμε σε μία γεωλογική μελέτη. Βγαίνει ένα κόστος προϋπολογισμού γύρω στις 18.000 ευρώ ώστε να εξετάσουμε τί χρειάζεται αυτό το γήπεδο για να γίνει ασφαλές” ανέφερε σαν πρώτο βήμα του Δήμου, συμπληρώνοντας πως, “σε δεύτερο χρόνο συζητάμε για τη χρήση του”.

Μάλιστα, επαναλαμβάνοντας πως, είναι σημαντικό ο Δήμος να εκπονήσει πρώτα τη συγκεκριμένη μελέτη, εξήγησε πως, το περιεχόμενό της θα υποδείξει επί της ουσίας τί συμφέρει να γίνει αυτός ο αθλητικός χώρος.

“Ας έχουμε τη μελέτη στα χέρια μας γιατί ενδεχομένως η μελέτη αποκατάστασης των πρανών, μπορεί να δείξει ένα έργο πολύ μεγάλο, της τάξεως του 1 εκ. ευρώ. Τότε θα πρέπει να πάρουμε μία απόφαση - αν θέλετε και στο πλαίσιο μίας δια-παραταξιακής συμφωνίας -, ώστε να μη λειτουργήσει σαν γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά σαν ένας πολιτιστικός χώρος, ο οποίος μπορεί να διαμορφωθεί απλά και με λίγα χρήματα” δήλωσε κατηγορηματικά.

Αποκέντρωση και διαχείριση

Τέλος, ο Μηνάς Αληφραγκής τοποθετήθηκε για το ζήτημα της διαχείρισης όλων αυτών των γηπέδων, θέμα που πολλάκις έχει τεθεί με τη μορφή ερωτημάτων σε δημόσιες συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων.

“Συμφωνώ ως έναν βαθμό με τον κ. Αθανασίου ότι το εύκολο είναι να γίνει ένα έργο, αλλά το πιο σημαντικό είναι να το στηρίξουμε. Βρίσκουμε κάποιες χρηματοδοτήσεις, γίνονται τα έργα, αλλά το θέμα παραμένει η συντήρηση” σχολίασε, σημειώνοντας ακόμη πως, “Γι αυτά (σσ. τα γήπεδα) που είναι εκτός πόλης, όπως για παράδειγμα το Αθλητικό Κέντρο που θα γίνει στη Βάρη, μπορούμε να το δώσουμε στο Τοπικό Συμβούλιο – ενδεχομένως – ώστε να το λειτουργεί. Όπως υπάρχει μία σκέψη για το γήπεδο στα Καμίνια, να δοθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων”.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “πρέπει να υπάρχει μία αποκέντρωση και σε αυτό το θέμα”, εξηγώντας πως, “δεν χρειάζεται να λειτουργεί τα πάντα ο Δήμος”.

Σε ανάλογο τόνο σχολίασε σύντομα και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, υποστηρίζοντας τα εξής: “Αυτό ίσως απουσιάζει από το νησί μας. Θα έπρεπε να έχουμε σε επίπεδο Δήμου και σε επίπεδο νησιού έναν ενιαίο σχεδιασμό για τις δραστηριότητες και για το πώς θα αποκεντρωθούν από την Ερμούπολη”.

Πολλά χρήματα για συντηρήσεις στο ΑΚΔΕ

Στον επίλογο της συζήτησης, ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε πως προχωρούν οι διαδικασίες για τα έργα σχετικά με τις βελτιώσεις στις αίθουσες μπάσκετ και βόλεϊ στο Αθλητικό Κέντρο Ερμούπολης, ενώ παράλληλα, επιχειρείται και η λήψη νέων χρηματοδοτήσεων για τα γήπεδα τένις. Ωστόσο, σχολίασε πως εξ αρχής από την πλευρά του, υπήρχε ο προβληματισμός αν με τα χρήματα που δαπανώνται, θα μπορούσε να δημιουργηθεί από μηδενικής βάσεως ένα Αθλητικό Κέντρο σύγχρονο και λειτουργικό για τη νεολαία της Σύρου.

“Αυτή τη στιγμή το Αθλητικό Κέντρο υπάρχει. Υπάρχει το γήπεδο του βόλεϊ, το γήπεδο του μπάσκετ, τα γήπεδα τένις που θα προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Είναι μία ευκαιρία, αυτό το Αθλητικό Κέντρο να το αναβαθμίσουμε ώστε για τα επόμενα 20 – 30 χρόνια να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας” ανέφερε αρχικά, υπογραμμίζοντας εμμέσως πως η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την προσπάθεια για τις συγκεκριμένες υποδομές, η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία, τουλάχιστον για την Α΄ και Β΄ Κλειστή Αίθουσα.

“Είχα τη σκέψη αν όλα αυτά τα χρήματα που ρίχνουμε, θα έπρεπε να τα αξιοποιούσαμε για να κάνουμε εξ αρχής ένα σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, το οποίο θα ήταν και πιο λειτουργικό” γνωστοποίησε, καταθέτοντας το δίλημμά του και παρατηρώντας τέλος πως, σήμερα, οι όποιες εργασίες γίνονται είναι επισκευές. “Επισκευές κάνουμε που σε λίγο, μετά από κάποια χρόνια πάλι προβλήματα θα έχουμε στους χώρους αυτούς” δήλωσε, κλείνοντας τη συζήτηση.