Ενημέρωση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Φρ. Βακόνδιου για τις αλλαγές στην ατζέντα της κρουαζιέρας στη Σύρο

Σημαντικές ακυρώσεις προσεγγίσεων

Αισιόδοξος ο δήμαρχος στις γενικές δηλώσεις του στο δημοτικό συμβούλιο

“Πλήγμα” για τη Σύρο χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τις ακυρώσεις των προγραμματισμένων αφίξεων μεγάλων κρουαζιερόπλοιων που θα κατέπλεαν στο λιμάνι της Ερμούπολης φέτος το καλοκαίρι, ζητώντας σχετική ενημέρωση από την πλευρά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου του Δήμου, η αλλαγή δρομολογίου του GOLDEN IRIS, το οποίο δεν αφίχθη στο λιμάνι της Ερμούπολης την Τετάρτη 22 Ιουνίου, καθώς και οι ακυρώσεις της εταιρείας Etstur η οποία αντικατέστησε το κρουαζιερόπλοιο AEGEAN PARADISE, το οποίο είχε ανακοινωθεί πως θα προσέγγιζε την πρωτεύουσα των Κυκλάδων 16 φορές την τρέχουσα σεζόν, αποτέλεσαν περιεχόμενο παρέμβασης εκ μέρους του Ανδρέα Γιαλόγλου, καθώς βάσει απλών μαθηματικών, αυτή η εξέλιξη μοιραία θα σημάνει την απώλεια επισκεπτών κι εν γένει οφέλους για το νησί.

Σε σαφή ενημέρωση προχώρησε ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Φραγκίσκος Βακόνδιος, παραθέτοντας μάλιστα και στοιχεία για τις πρώτες αφίξεις στο πεδίο της κρουαζιέρας στη Σύρο κατά τη φετινή σεζόν, περιορίζοντας την αναφορά του σε ρεαλιστικό τόνο, ενώ σε εκτιμήσεις ιδιαιτέρως αισιόδοξες, παρά τις αρνητικές εξελίξεις των ακυρώσεων, προέβη ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός.

“Πλήγμα για τη Σύρο οι ακυρώσεις”

Το θέμα “άνοιξε” ο κ. Γιαλόγλου προχωρώντας σε σχετικό ερώτημα παρουσία του συνόλου σχεδόν των αιρετών, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του για την πορεία του θαλάσσιου τουρισμού κι εν προκειμένω της κρουαζιέρας στη Σύρο για το έτος 2016. “Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για την ακύρωση της προσέγγισης του κρουαζιερόπλοιου GOLDEN IRIS και συνάμα για το ότι άλλες 16 προσεγγίσεις ακυρώνονται” σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως, “Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα για την κρουαζιέρα μας και θα ήθελα να μας ενημερώσετε για το τί συμβαίνει και τί εικόνα έχουμε”.

Αλλαγή δρομολογίου και απώλεια περί των εννέα προσεγγίσεων

Πάντοτε ενημερωμένος για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, ο κ. Βακόνδιος γνωστοποίησε τις πληροφορίες του σχετικά με τις ακυρώσεις προγραμματισμένων αφίξεων, δηλώνοντας ταυτόχρονα, πως, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου έρχεται σε επικοινωνία με τα πρακτορεία και τις εταιρείες, προκειμένου να έχει γνώση των πραγμάτων που συνδέονται με την κρουαζιέρα στο νησί. “Για το GOLDEN IRIS που αναφέρατε κ. Γιαλόγλου, να πω ότι πραγματικά είναι επιλογή της εταιρείας να αλλάξει προορισμό. Σήμερα επικοινωνήσαμε και με την πράκτορα και ούτε εκείνη γνώριζε κάτι επιπλέον σχετικά με τον λόγο. Ήταν το μοναδικό λιμάνι όπου θα διανυκτέρευε το πλοίο και μάλλον αποφάσισαν να αλλάξουν” σημείωσε, αναδεικνύοντας παράλληλα πως η συγκεκριμένη απώλεια της προσέγγισης ήταν σημαντική αφού η παραμονή του στο λιμάνι της Ερμούπολης θα άγγιζε τις 24 ώρες. Πρόσθεσε δε, πως, το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο “Σε άλλα λιμάνια ήταν αρόδου”, τονίζοντας πως, στην αλλαγή του δρομολογίου του προσέγγισε ανοικτά άλλον προορισμό, “παραμένοντας αρόδου”.

“Εμείς θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε και με την εταιρεία να δούμε αν υπάρχει κάποιο παράπονο ή οτιδήποτε άλλο. Πάντως, από πλευράς μας, δεν υπάρχει κάποια ευθύνη” διευκρίνισε ευθύς αμέσως, λέγοντας πως, “Οι υπηρεσίες πραγματικά είναι ίδιες και πράγματι το κρουαζιερόπλοιο είχε επισκεφθεί αρκετές φορές το λιμάνι μας”.

Αναφορικά με το ζήτημα των ακυρώσεων αρκετών δρομολογίων εκ μέρους της γνωστής εταιρείας Etstur, ο ίδιος θέλησε να βάλει τα πράγματα στη σωστή βάση, εξηγώντας πως, δεν χάνεται ο συνολικός αριθμός προσεγγίσεων, αλλά περίπου οι μισές από τις προγραμματισμένες για πολύ συγκεκριμένο λόγο. “Όντως πέρυσι για πρώτη φορά η εταιρεία Etstur επισκέφθηκε το λιμάνι μας έξι φορές με καλό επίπεδο τουριστών. Έφερε κοντά στους 4.300 επιβάτες. Αυτή η εταιρεία για φέτος, αρχικά ανακοίνωσε 17 προσεγγίσεις, απλά το ένα πλοίο το αντικατέστησε και τελικά θα πραγματοποιηθούν 8 ή 9 προσεγγίσεις” σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως, “Δεν ακυρώθηκαν όλες, απλά άλλαξε το πλοίο. Οι μισές περίπου θα γίνουν με διαφορετικό κρουαζιερόπλοιο”.

Θετική πορεία αφίξεων τον Ιούνιο

Ο κ. Βακόνδιος έκανε επιγραμματική μνεία στη γενικότερη πτωτική πορεία της κρουαζιέρας στη χώρα και στα ελληνικά λιμάνια που αναπτύσσεται ο θαλάσσιος τουρισμός, επικαλούμενος γνωστές δηλώσεις προσώπων που κινούνται επιχειρηματικά στον χώρο και τονίζοντας πως, η απώλεια των επιβατών δεν αποκλείεται να αγγίξει το 1 εκατομμύριο. “Είναι πολύ σημαντική πτώση για τη χώρα μας. Από εκεί και πέρα εμείς, πιστεύουμε ότι δεν θα επηρεαστούμε τόσο πολύ” ανέφερε, ενημερώνοντας το σώμα και για τα στοιχεία αφίξεων του Ιουνίου. “Να πούμε ότι ο Ιούνιος ήταν μακράν ο καλύτερος Ιούνιος όλων των τελευταίων ετών καθώς μέχρι στιγμής έχουμε 2.820 αφίξεις ενώ πέρυσι ήταν 500 και πρόπερσι 458, το 2013 ήταν 680, το 2012 ήταν 3.000 και αντίστοιχα και ο Μάιος ήταν πάλι πολύ ψηλά”.

Πιστεύω θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα ή σε καλύτερα”

Με ανάλογη αναφορά ξεκίνησε τη δήλωσή του ο δήμαρχος κάνοντας μνεία στην ανησυχία που επικρατεί στον χώρο της κρουαζιέρας σε επίπεδο χώρας, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του για την πορεία της Σύρου κι εκτιμώντας πως, ο απολογισμός θα είναι θετικός. Αυτούσια η δήλωσή του έχει ως ακολούθως: “Η φετινή χρονιά για την κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο που μας ενδιαφέρει, είναι μία δύσκολη χρονιά. Μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι θα υπάρξει μία πτώση στην κρουαζιέρα, στον αριθμό επιβατών της τάξης του 20-25%. Αυτό προς το παρόν και με βάση τις εκτιμήσεις που κάνουμε για το νησί μας, για τη φετινή χρονιά, για τη Σύρο, νομίζω ότι δεν θα μας αγγίξει κι ευελπιστώ ότι στο επόμενο διάστημα από τις ήδη κλεισμένες αφίξεις, αλλά κι αυτές που ενδεχομένως προκύψουν απρόοπτα λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών, η Σύρος κάνοντας ταμείο στο κομμάτι της κρουαζιέρας, θα είναι στα ίδια επίπεδα ή ενδεχομένως και σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι, τη στιγμή μάλιστα, που άλλα γειτονικά νησιά και όχι μόνο, που θεωρούνται προορισμοί κρουαζιέρας, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Άρα, ας περιμένουμε να κλείσει η χρονιά και να κάνουμε συνολικά ταμείο αξιολογώντας την πορεία της κρουαζιέρας”.