Αύξηση αφίξεων τον Ιούνιο στη Σύρο

  • Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2016 - 22:30
  • /   Eνημέρωση: 6 Ιουλ. 2016 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Οριακή άνοδο κατέγραψε η επισκεψιμότητα στη Σύρο τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Λιμεναρχείου, σχετικά με την κίνηση επιβατών και οχημάτων, συγκριτικά με τις τιμές των δύο προηγούμενων ετών για την αντίστοιχη περίοδο.

Αύξηση των ποσοστών ακτοπλοϊκών αφίξεων, αλλά και την άνοδο του αριθμού επιβατών κρουαζιέρας, που υποδέχθηκε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων κατά τον προηγούμενο μήνα, παρά την γενικευμένη πτώση που παρουσιάζουν γειτονικοί προορισμοί, κατ’ εξοχήν τουριστικοί.

Στην σχετική ενημέρωση από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, αναφέρεται πως «παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, καθώς και λοιπούς ανασταλτικούς παράγοντες που αντιμετωπίζει η τουριστική αγορά σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, τα στοιχεία επισκεψιμότητας στο νησί μας, για την περίοδο 01/01/2016 – 30/06/2016, ήταν αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη».

Επί των θετικών προσήμων επισκεψιμότητας της Σύρου επιχαίρει η δημοτική αρχή, κρίνοντας πως αυτά τα θετικά στοιχεία ακολουθούν τις ανοδικές τιμές που καταγράφηκαν από τον μαθητικό τουρισμό την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, κατά την περίοδο του Πάσχα, όπως και το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, προκύπτοντας από τις «στοχευμένες ενέργειες τουριστικής προώθησης και προβολής».

Αναλόγως, αναφέρεται και στον κατά πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιβατών κρουαζιέρας την ίδια περίοδο, που οι αριθμοί της Σύρου υπολείπονται κατά αρκετές χιλιάδες των μεγάλων γειτονικών προορισμών κρουαζιέρας, κρίνοντας πως η εν λόγω αύξηση «αντανακλά την προσπάθεια που καταβάλλουν ο Δήμος, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται στον τομέα της κρουαζιέρας».

Οι αφίξεις με αριθμούς

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Σύρου, παρουσιάστηκε για τον μήνα Ιούνιο 2016, αύξηση σε επιβάτες και οχήματα 9% και 37,5% αντίστοιχα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015 και 12,9% και 42,4% αντίστοιχα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός επιβατών για τον Ιούνιο, το 2014 ήταν 27.111, το 2015 ήταν 28.076, ενώ φέτος ανήλθαν σε 30.604.

Σε ότι αφορά στον αριθμό των αποβιβασθέντων οχημάτων, για τον ίδιο μήνα, το 2014 ήταν 1.798, το 2015 ήταν 1.863, ενώ φέτος ανήλθαν σε 2.560.

Με υψηλά ποσοστά εμφανίζεται και ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας, που φέτος παρουσιάζει αύξηση κατά 923% έναντι του 2014 και 821% έναντι του 2015.

Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 458 αποβιβασθέντες επιβάτες το 2014, 515 επιβάτες το 2015 και 4.227 επιβάτες το 2016.

Οι αριθμοί ανθούν σε φθίνουσα αγορά

Μπορεί τα στοιχεία και οι αριθμοί να εμφανίζουν αύξηση της επιβατηγού κίνησης, όμως ανεστραμμένη είναι η γενική εικόνα των εσόδων των τοπικών επιχειρήσεων, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία της αγοράς.

Και πως αλλιώς, όταν η γενικευμένη οικονομική αδυναμία της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας, περιορίζει τα μέγιστα την αγοραστική και καταναλωτική τους δύναμη.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής υπήρξε η αναγνώριση αυτών των αρνητικών δεδομένων, που επηρεάζουν την τοπική αγορά καθώς αναφέρει ότι «Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξαιτίας της οποίας έχει τρωθεί σημαντικά αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, κυρίως, επισκεπτών, καθώς και του γεγονότος της πρόσφατης αύξησης του ΦΠΑ στο νησί μας, εκτιμούμε ότι η αύξηση της επισκεψιμότητας ενδεχομένως να μην είναι ευθέως ανάλογη της αύξησης των εσόδων ορισμένων επιχειρήσεων του νησιού μας».

Έναντι αυτών των αρνητικών δεδομένων, η δημοτική αρχή επιλέγει την πολιτική ρητορεία παροχής διαβεβαιώσεων ότι, όπως αναφέρει, «θα συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος και αποφασιστικότητα την προσπάθεια περαιτέρω προβολής της Σύρου, προκειμένου το επόμενο διάστημα τα θετικά αυτά αποτελέσματα να παρουσιάσουν συνέχεια και περαιτέρω βελτίωση».

Για δε την λοιπή θερινή περίοδο, επισημάνσεις γίνονται εκ μέρους του Δήμου προς τους επιχειρηματίες, σχετικά με το επίπεδο των υπηρεσιών τους, καθώς σημειώνεται πως «παρά την γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, ότι οι εκτιμήσεις επισκεψιμότητας Ιουλίου – Αυγούστου 2016, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, είναι ιδιαιτέρως θετικές για τη Σύρο και καλούμε τους επιχειρηματίες του νησιού μας να επιδείξουν την ανάλογη ετοιμότητα, ώστε το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του νησιού μας να παραμείνει υψηλό».