Οι ανάγκες περιοχών της Σύρου μετουσιώνονται σε προτάσεις για το περιεχόμενο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2017

Ατζέντα δίχως τέλος...

Προτάσεις από τις Κοινότητες Ποσειδωνίας, Φοίνικα, Μάννα, Πάγου και Βάρης

Στη σύνταξη και διαμόρφωση των προτάσεών τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 προχώρησαν πέντε ακόμη Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Σύρου – Ερούπολης, με τα σχετικά αιτήματά τους για τη βελτίωση και αναβάθμιση των περιοχών τους να έχουν γνωστοποιηθεί ήδη στην Τεχνική Υπηρεσία για την περαιτέρω αξιολόγησή τους.

Βάσει του ρόλου τους, τα μικρά συλλογικά όργανα οφείλουν να συγκεντρώνουν και να καταγράφουν τις ανάγκες τους ετησίως προκειμένου να τις προωθούν στην αρμόδια Υπηρεσία με σκοπό τη συμπερίληψή τους στο τελικό πλάνο του Δήμου, το οποίο κι εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο με σκοπό να ικανοποιηθούν όσες εξ αυτών είναι εφικτό να “προχωρήσουν”.

Πολλάκις έχει γνωστοποιηθεί πως, τα μικρά έργα και οι παρεμβάσεις σε τεχνικό επίπεδο στο νησί πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες και αντοχές του Δήμου, γεγονός που όπως φαίνεται οδηγεί τις Κοινότητες να επαναλάβουν αρκετά εκ των αιτημάτων που δεν υλοποιήθηκαν κατά τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και δεν προβλέπεται να υλοποιηθούν ούτε φέτος στη νέα ατζέντα τους, αφού οι διαθέσιμοι πόροι είναι ελάχιστοι.

Οι πενιχρές χρηματοδοτήσεις που δέχεται ο Δήμος από τα κρατικά ταμεία, χρόνο με τον χρόνο εμφανίζουν σημαντικές μειώσεις, γεγονός που διαμορφώνει ένα ιδιαίτερο πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να “στριμωχτούν” οι σημαντικές ανάγκες των διάφορων περιοχών.

Βασικό κριτήριο σύμφωνα με το οποίο τα τοπικά συμβούλια προβαίνουν στην απαρίθμηση των αναγκών τους είναι η ασφάλεια των δημοτών και των επισκεπτών κι ως εκ τούτου το περιεχόμενο των προτάσεών τους, επικεντρώνεται σε βελτιώσεις οδικών δικτύων και οδοστρωμάτων καθώς επίσης και σε μικρά έργα υποδομών.

Τον κύκλο των αιτημάτων για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 “άνοιξε” η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης κατά την τελευταία συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζουν οι: Τοπική Κοινότητα Ποσειδωνίας, Δημοτική Κοινότητα Βάρης, Τοπική Κοινότητα Πάγου, Τοπική Κοινότητα Φοίνικα και Δημοτική Κοινότητα Μάννα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως, απομένουν ακόμη μερικές συνεδριάσεις Κοινοτήτων για την έγκριση των σχετικών εισηγήσεων που θα αφορούν σε ανάγκες των περιοχών αρμοδιότητάς τους.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες προτάσεις που έχουν καταγραφεί από τα διοικητικά συμβούλια των ανωτέρω Κοινοτήτων.

Η σκυτάλη στις ανάγκες της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας

Προσφάτως ιεράρχησε τις προτάσεις της η Τοπική Κοινότητα Ποσειδωνίας θέτοντας ως πρώτη ανάγκη την ασφαλτόστρωση του δρόμου της οδού Φετουρή από το ύψος της διασταύρωσης του επαρχιακού δρόμου “Ποσειδωνίας – Γαλησσά” μέχρι και την παραλία των Αγκαθωπών, επισημαίνοντας την ανάγκη πρότερης υπογείωσης των καταθλιπτικών αγωγών της αφαλάτωσης. Επιπλέον, σταθερό παραμένει το αίτημα των μελών της για αποκατάσταση του τοιχίου αντιστήριξης στην παραλία Φετουρή, αίτημα που διατηρείται από το 2012. Η Κοινότητα δίνει έμφαση και στην ανάγκη ασφαλτόστρωσης των οδ. Αγίου Πέτρου και Δον Λουκά Φρέρη που οδηγούν προς την εκκλησία “Άγιος Πέτρος” ενώ παράλληλα, ζητά την αποκατάσταση δρόμων στην περιοχή Αγρέλι καθώς και στην περιοχή Τούρλος. Ανάλογο αίτημα καταγράφει και για τη θέση Στεαστό καθώς έχει παρατηρηθεί καθίζηση και πρόκληση μεγάλων λακκουβών ενώ προτείνεται και το χτίσιμο προστατευτικού τοιχίου στην περιοχή Άδειατα.

Κατόπιν των πρώτων αιτημάτων, η Κοινότητα ζητά επιπλέον και την ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί προς το Εκκλησάκι Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην περιοχή του Μέγα Γιαλού και την επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην περιοχή, ανάγκη που καταγράφεται από το 2014. Συμπληρωματικά από την Τεχνική Υπηρεσία έχουν ζητηθεί αποκαταστάσεις και ασφαλτοστρώσεις αρκετών δρόμων που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, όπως μεταξύ άλλων και της οδού Παναγίας Ντελαγκράτσια που οδηγεί προς το Καθολικό Κοιμητήριο ενώ καταγράφονται και αιτήματα για την υπογείωση δικτύου ύδρευσης σε αρκετά σημεία. Μεταξύ άλλων, στον κατάλογο των 20 προτάσεων της Κοινότητας έχουν συμπεριληφθεί και το αίτημα διαπλάτυνσης του δρόμου κατά μήκος της παραλίας Βούλγαρη αλλά και το αίτημα βελτίωσης του δρόμου στην περιοχή Λιάπηδες Ποσειδωνίας (όπισθεν πρώην ταβέρνας Άσωτος Υιός), με ενδεικτικό προϋπολογισμό 25.000 ευρώ.

Αιτήματα δημοτών και γενικές προτάσεις από τη Δημοτική Κοινότητα Βάρης

Τις τρέχουσες ημέρες έλαβε την απόφασή της και η Δημοτική Κοινότητα Βάρης όπως άλλωστε ζητήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία που συγκεντρώνει τα αιτήματα για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου του Τεχνικού Προγράμματος του 2017. Ιεραρχώντας τις ανάγκες των περιοχών ευθύνης της Κοινότητας, το διοικητικό συμβούλιο κατέγραψε στην πρώτη θέση την ανάγκη αποκατάστασης της οδού που οδηγεί από το ύψος του Πεδίου Βολής έως και το παλαιό βενζινάδικο, κατά μήκος της οποίας παρατηρούνται τεράστια προβλήματα. Αμέσως μετά προχώρησε στην προώθηση του αιτήματος περί κατασκευής της σχάρας απορροής ομβρίων υδάτων στο δρόμο Μαντρωνιών αλλά και στο αίτημα περί ασφαλτόστρωσης της δημοτικής οδού Βάρης – Αζολίμνου. Πέραν αυτών, η Κοινότητα κατέγραψε μία σειρά αναγκών που σχετίζονται με επισκευές και βελτιώσεις δρόμων ενώ ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στην ανάγκη κατασκευής φορητής ή μόνιμης ράμπας πρόσβασης στην παραλία Αγίας Μαρίνας στην περιοχή του Μέγα Γιαλού καθώς και στη διαμόρφωση μονοπατιού της μικρής παραλίας στο ύψος της στάσης “Αγ. Μαρίνα” στα Λιαρωπά (Μέγα Γιαλού).

Από άποψη αναγκών τσιμεντόστρωσης έχουν αναφερθεί πολλά αιτήματα δημοτών ενώ προτείνονται οι ανάλογες εργασίες και για τον δρόμο νότια της “Αγίας Θέκλας” στον Μέγα Γιαλό.

Τη δική του βαρύτητα έχει και το αίτημα περί βελτίωσης της βατότητας του δημοτικού δρόμου στη θέση Ποταμιές, καθώς και η συντήρηση και επισκευή της οδ. Μέγα Αλεξάνδρου στην Φάμπρικα καθώς και η τσιμεντόστρωση της παρόδου Αγ. Μαρίνας στον Μέγα Γιαλό.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το αίτημα τοποθέτησης προστατευτικής μπάρας στη θέση στάθμευσης ΑΜΕΑ στον όρμο της Βάρης, ενώ ακολουθούν αιτήματα διάνοιξης δρόμων για συγκεκριμένες οικίες στον Μέγα Γιαλό.

Από το πλάνο της Κοινότητας δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η συντήρηση δημοτικών κτιρίων της ΔΚ Βάρης, καθώς όμως και η επισκευή στάσεων της παραλίας Βάρης και της παραλίας Λιαρωπά. Τέλος, προτείνεται και η τσιμεντόστρωση του δρόμου όπισθεν αλιευτικού καταφυγίου της Αζολίμνου.

Εννέα προτάσεις από την Τοπική Κοινότητα Φοίνικα

Τη δική της ατζέντα οργάνωσε για το 2017 και η Τοπική Κοινότητα Φοίνικα, με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να ιεραρχούν τις προτάσεις τους με άξονα την ασφάλεια των δημοτών και των επισκεπτών και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Ειδικότερα, τα αιτήματα έχουν ως ακολούθως: 1. Άρση επικινδυνότητας λόγω διάβρωσης και κατολίσθησης δρόμου σύνδεσης οικισμού Φοίνικα με τη ΖΟΕ - δρόμος προς Ατζικανόκαστρο (ασφαλτόστρωση, χτίσιμο τοιχίων (δρόμος προς πρώην χωματερή). 2. Διαπλάτυνση οδού στη θέση Πλακουράκια πλησίον ενοικιαζομένων δωματίων “Πλακουράκια”. 3. Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην περιοχή Άδειατα Βήσσα. 4. Ασφαλτόστρωση δρόμου περιοχής Σμπυράκι. 5. Τσιμεντόστρωση δρόμου στην περιοχή Υδραός του Φοίνικα. 6. Τσιμεντόστρωση της δημοτικής οδού προς την οικία της Μ.Κ. στην περιοχή Πλακουράκια. 7. Ανακατασκευή τοιχίου και διαπλάτυνση δρόμου στην περιοχή Σμπυράκι Φοίνικα. 8. Αποκατάσταση δρόμου “Φυλλαδάκια” και 9. Σύνταξη υδραυλικής μελέτης περιοχής Κάμπος Φοίνικα.

Τρία σημεία... από την Τοπική Κοινότητα Πάγου

Από την πλευρά της, η Τοπική Κοινότητα Πάγου περιορίζεται σε τρία αιτήματα προς την Τεχνική Υπηρεσία επιδιώκοντας την υλοποίησή τους κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αφού καταγράφονται ως προτεραιότητες για την περιοχή αρμοδιότητάς της. Πρώτο αίτημα αποτελεί η τσιμεντόστρωση του δρόμου από την επαρχιακή οδό Ποσειδωνίας (οικία Τζαναβάρη) προς την Παρακοπή (Κράλληδες), ενώ ακολουθεί η πρόταση που αφορά στην επισκευή του τοίχου αντιστήριξης του δημοτικού δρόμου Γαλήνης. Τέλος, επισημαίνεται στο πλάνο των προτάσεών της η ανάγκη διαγράμμισης της δημοτικής οδού Πάγου – Ποσειδωνίας προκειμένου να εξυπηρετούνται και να μετακινούνται με ασφάλεια οι οδηγοί, αφού θα διευκολύνονται να παραμένουν στην κατεύθυνσή τους.

Σαφής η ατζέντα από τη Δημοτική Κοινότητα του Μάννα

Συγκεκριμένες και σαφείς είναι οι προτάσεις εκ μέρους και της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα, οι οποίες ελήφθησαν ομόφωνα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Πιο αναλυτικά, οι τοπικοί σύμβουλοι για τις ανάγκες της περιοχής ζητούν πρωτίστως την οριοθέτηση, αποκατάσταση, αντιστήριξη και ασφαλτόστρωση του δρόμου Άνω Μάννα - Κήπος – Φανερωμένη καθώς επίσης και την ασφαλτόστρωση της ανώνυμης κοινοτικής οδού κάτω από το Κοινοτικό Κατάστημα της περιοχής με κατεύθυνση προς τις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Κυκλάδων. Επιπλέον, καταγράφουν ως προτάσεις τους την ανάδειξη, αποκατάσταση και περίφραξη του δημοτικού άλσους “Παράδεισος” καθώς επίσης και την αποκατάσταση – ασφαλτόστρωση του δημοτικού δρόμου Μεσσαριάς – Εργατικές Κατοικίες.

Πέμπτο αίτημά τους αποτελεί η οριοθέτηση, αποκατάσταση, αντιστήριξη και ασφαλτόστρωση του δρόμου Μάρμαρο προς τη θέση “Λαγκάδα – Μάννα” ενώ για τις συνολικές ανάγκες της Δημοτικής Κοινότητας και του οδικού δικτύου των περιοχών της, ζητείται η προμήθεια σκυροδέματος και πίσσας.

Ειδική μνεία γίνεται και για τις ανάγκες ηλεκτροφωτισμού της περιοχής, με τη Δημοτική Κοινότητα Μάννα να θέτει στο προσκήνιο το αίτημα τοποθέτησης στύλων σε διάφορα σημεία για την ενίσχυση και τη βελτίωση του δημοτικού φωτισμού. Στις λοιπές υπηρεσίες αναφέρει τον εξοπλισμό της παραλίας Αζολίμνου αφού είναι μία παραλία που έχει αυξημένη επισκεψιμότητα, ενώ τέλος, για τις εορταστικές χρονικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα η Κοινότητα αιτείται την προμήθεια εορταστικών φωτιστικών για τον στολισμό της περιοχής.