Διευκρινίσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», τον Αλιευτικό Σύλλογο και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Ποσειδωνίας για τα συμβάντα της 6ης Αυγούστου

Δημόσιες απολογίες

Σε διευκρινήσεις, ευχαριστίες, αλλά και απολογίες, προχώρησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, για τη διοργάνωση της εκδήλωσης του τραβήγματος της πεζότρατας, που, από αμέλεια, κατέληξε στην πρόκληση δύο εστιών πυρκαγιάς το βράδυ του Σαββάτου, 6 Αυγούστου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», ως διοργανωτής φορέας, καθώς επίσης και ο Φυσιολατρικός και Αθλητικός Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων Ποσειδωνίας Σύρου, ως συμμετέχων φορέας, δεν είχαν μέχρι στιγμής προβεί σε δημόσια τοποθέτηση, ωστόσο εκ μέρους της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, ο Πρόεδρος, κ. Δημήτρης Νταλαχάνης, είχε προχωρήσει σε δηλώσεις, οι οποίες φιλοξενήθηκαν στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, τη Δευτέρα, 8 Αυγούστου.

Δημόσια συγγνώμη για ατυχείς χαρακτηρισμούς

Δεδομένου, ότι ως πρώτη αντίδραση στο συμβάν, ο κ. Νταλαχάνης, είχε προχωρήσει σε άτεγκτη κριτική, προέβη σε νέα δήλωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα, σχετικά με τις δηλώσεις μου, για την πυρκαγιά, που προκλήθηκε το Σάββατο, στις Αγκαθωπές και το Κόμητο και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη, ηλεκτρονικά, αλλά και στο φύλλο της Δευτέρας.

Κατ’ αρχάς, όπως κατέθεσα και στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας της ρίψης των φωτοβολίδων. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να γνωρίζω ποια ήταν η εξαρχής πορεία τους, παρά μόνο, ότι τελικά, αυτές κατέληξαν στη στεριά.

Η κατάθεσή μου περιορίστηκε σε περιγραφή των γεγονότων, μετά την πρόκληση των δύο εστιών πυρκαγιάς.

Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα, ότι οι φωτοβολίδες αυτές, παρ’ ότι ρίχτηκαν με κατεύθυνση προς το ανοιχτό πέλαγος, λόγω του ότι ήταν ληγμένες, πιθανότατα δε λειτούργησε ο μηχανισμός επιβράδυνσής τους (αλεξίπτωτο), με αποτέλεσμα αυτές να παρασυρθούν από τον αέρα, προς τα συγκεκριμένα σημεία.

Επ’ουδενί δεν πέρασε από το μυαλό μου και δεν υπονόησα, ότι υπήρχε δόλος για αυτή την ενέργεια από τους εμπλεκόμενους. Αδιαμφισβήτητα ήταν ένα ατυχές γεγονός, το οποίο θα μπορούσε να συμβεί στον καθέναν από εμάς.

Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δήλωσή μου, περί ανίκητης βλακείας, χαρακτηρισμός, ο οποίος δεν ταιριάζει σε ανθρώπους τίμιους, οικογενειάρχες και κυρίους, που δεν είχαν καμία απολύτως πρόθεση να προκαλέσουν κακό. Οι δικές μου σχέσεις μαζί τους, όπως και με τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου των Αλιέων, ήταν, είναι και θα παραμείνουν, ελπίζω, πάρα πολύ καλές.

Επίσης, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, για τυχόν παραλείψεις μου, ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, καθώς ως συμμετέχοντας στην εκδήλωση, δεν γνώριζα, πως φέτος θα πραγματοποιούνταν ρίψη φωτοβολίδων και βεγγαλικών, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν φρόντισα να πληροφορηθώ επί τούτου.

Από την πρώτη στιγμή, που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, τόσο εγώ, όσο και δεκάδες εθελοντές, βρεθήκαμε από την παραλία και την άμμο, πάνω στο βουνό και τους ασπάλαθους, κρατώντας κλαδιά στα χέρια και προσπαθώντας να σβήσουμε τη φωτιά. Ανάμεσα στους εθελοντές ήταν – προς τιμήν τους – αυτοί, που από αμέλεια την προκάλεσαν, όπως και τα άλλα μέλη του Συλλόγου Αλιέων, οι οποίοι βοήθησαν το μέγιστο δυνατό. Γι’ αυτό και μόνο τους ευχαριστώ και κάνω παράκληση σε όλους, που με αφορμή αυτό, έστησαν λαϊκά δικαστήρια, είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε συζητήσεις τους εντός της κοινωνίας μας, να σταματήσουν την ανθρωποφαγία. Οι άνθρωποι αυτοί, ούτε εμπρηστές είναι, ούτε εγκληματίες. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να τους στήνουμε στα 5 μέτρα και να τους πυροβολούμε, ή να θέλουμε να τους κρεμάσουμε στην πλατεία του χωριού προς παραδειγματισμό, ή να τους μεταχειριζόμαστε ως δράστες και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Η δικαιοσύνη σίγουρα θα κάνει τη δουλειά της. Πέραν τούτου, όμως, έχουν ήδη τιμωρηθεί από το πώς νιώθουν μέσα τους, πόσο μάλλον, για κάτι που δεν είχαν πρόθεση να προκαλέσουν.

Ας είναι αυτά τα γεγονότα αφορμή, ώστε όλοι μας, Δημοτική Αρχή, Σύλλογοι και πολίτες, να αναλογιστούμε τις ευθύνες που μας βαραίνουν και να προσπαθήσουμε από δω και πέρα, να είμαστε πιο προσεκτικοί, τόσο στο σχεδιασμό τέτοιου είδους εκδηλώσεων, όσο - και το αναφέρω ως το πιο σημαντικό – στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και χαρακτηρίζουμε ανθρώπους ελαφρά τη καρδία.

Να ευχηθώ, τέλος, αυτό το γεγονός, να είναι το τελευταίο τέτοιου είδους που θα βιώσουμε στο μέλλον.»

«Ατυχής ρίψη ληγμένης φωτοβολίδας»

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, ο διοργανωτής φορέας του τραβήγματος της πεζότρατας, αναφέρει:

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «ο Ποσειδών» μετά από μια επιτυχημένη και πλούσια πορεία δεκαέξι και πλέον ετών, έχει συμβάλλει σε διάφορους τομείς του Πολιτισμού μας και στην αναβίωση και προβολή εθίμων του τόπου μας.  Όμως φέτος ένα ατυχές και απρόβλεπτο γεγονός μας ανάγκασε στην διακοπή της εκδήλωσης στην παραλία των Αγκαθωπών.

Το  Δ.Σ του Συλλόγου αισθάνεται την ανάγκη να πληροφορήσει τους κατοίκους  και επισκέπτες της περιοχής για το ατυχές γεγονός πρόκλησης πυρκαγιάς που συνέβη το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 στην περιοχή των Αγκαθωπών, προς αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη και ενταγμένη στο πρόγραμμα, «Σύρος Πολιτισμός 2016» εκδήλωση «Το τράβηγμα πεζότρατας και το ψήσιμο της σαρδέλας» στην παραλία των Αγκαθωπών με την συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Τοπικού Συμβουλίου Ποσειδωνίας και του Συλλόγου των Ερασιτεχνών Αλιέων Ποσειδωνίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σύλλογος των Ερασιτεχνών Αλιέων, όπως κάθε χρόνο συμμετείχε με βάρκες, κάνοντας χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων, για δημιουργία εφέ στην εκδήλωση. Δυστυχώς μια ατυχής και όχι εσκεμμένη ρήψη ληγμένης φωτοβολίδας, έγινε η αιτία πυρκαγιάς στην αρχή εντός του οικισμού της Ποσειδωνίας περιοχή «Πλατουλό» και στην συνέχεια επεκτάθηκε προς το βουνό «Τούρλος – Κόμητο» και προς τα «τρία Λαγγόνια», όπου και έγινε ολική κατάσβεση, χωρίς ιδιαίτερες ζημιές, πλην χορτολιβαδικής έκτασης από ξερά χόρτα και άγριους θάμνους.

Κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς τα περισσότερα μέλη του Συλλόγου των Ερασιτεχνών Αλιέων αλλά και πλήθος νέων ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή της εκδήλωσης, με παρότρυνση μου προσωπική, βρέθηκαν στο σημείο της πυρκαγιάς, συμβάλλοντας στην κατάσβεση, με μοναδικό όπλο κλαδιά από πικροδάφνες και ελιές. Ο λόγος της μη άμεσης διάλυσης της εκδήλωσης, κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων, σκοπό είχε να μην δυσχεράνει την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων και υδροφόρων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που θα συνέβαινε εάν αποχωρούσαν μαζικά οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, μέσω της ίδιας οδού.

Ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ποσειδωνίας και υπεύθυνος της εκδήλωσης και εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε  Δημόσια για την άμεση  ανταπόκριση την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ιδιαιτέρως: τον Διοικητή Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων Νοτίου Αιγαίου και υπολοίπων αξιωματικών και υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, των εθελοντών, των κατοίκων της περιοχής, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, την Ελληνική Αστυνομία και τον Σύλλογο Κυνηγών Σύρου. Επίσης τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ποσειδωνίας, που από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς βρέθηκαν, στο σημείο της πυρκαγιάς καθώς και υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου και ειδικά της καθαριότητας με τον αντίστοιχο Αντιδήμαρχο και μέλος Πολιτικής Προστασίας που με υδροφόρες του Δήμου συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.»

Απολογία για την αναστάτωση

Τέλος, ο Φυσιολατρικός και Αθλητικός Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων Ποσειδωνίας Σύρου, μέλη του οποίου ομολόγησαν την ευθύνη, για το συμβάν, λόγω αμέλειας, σημειώνει τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου θέλει να ζητήσει δημόσια «συγνώμη» για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε από το ατύχημα, μετά την ρίψη των δύο φωτοβολίδων από εθελοντές  μέλη του Συλλόγου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πεζότρατας στην περιοχή «Αγκαθωπές» Σύρου.

Το αποτέλεσμα, μετά την κατάσβεση της φωτιάς, στην οποία συμμετείχαν μέχρι τέλους τα μέλη μας, έδειξε ότι, ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί και καταστροφές οικιών, εξαιτίας της πυρκαγιάς που αθέλητα προκλήθηκε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα σταθεί δίπλα στα μέλη του, που εξαιτίας μιας άτυχης στιγμής βρέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την ακύρωση της προγραμματισμένης για τις 27 Αυγούστου ετήσιας εκδήλωσής του “Ουζοπερίπτωση”».