Εντάχθηκε στο Ε.Π. Περιφέρειας Ν. Αιγαίου το έργο του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

  • Τετάρτη, 24 Αυγούστου, 2016 - 17:08

Με την με αριθμ. 3576/16-08-2016 απόφαση ένταξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εντάχθηκε η πράξη «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σύρου – Ερμούπολης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020» κατόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης.

Η δημιουργία του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για την υποδοχή και ενημέρωση πολιτών που ανήκουν  σε ευπαθείς ομάδες  του πληθυσμού, έχει ως σκοπό τη διασύνδεσή τους µε υπηρεσίες – δομές καθώς και την υποστήριξή τους µε στόχο  την εργασιακή και κοινωνική (επαν)ένταξη, µέσω της παροχής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου μας, το οποίο θα εποπτεύεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης,  θα παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

Α) Υποδοχή - Ενημέρωση  - Υποστήριξη των πολιτών

Β) Συνεργασία µε Υπηρεσίες και Δομές

Γ) Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Το Κέντρο µέσω παραπομπών θα διασυνδέει τα ωφελούμενα άτομα -  πολίτες του  Δήμου µε επιμέρους φορείς και υπηρεσίες (υπηρεσίες ΟΤΑ, δημόσιες υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών  τους.

Το Κέντρο Κοινότητας θα στεγαστεί στον πρώτο όροφο του κτηρίου, όπου  στεγάζεται και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή  προκειμένου να  εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους του Δήμου.

 

 

Η εγκατάσταση του Κέντρου Κοινότητας στο κτήριο αυτό, δίπλα στα Γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας αλλά σε διακριτό χώρο από αυτά, είναι ιδιαιτέρως συμφέρουσα για τους  πολίτες, δεδομένου ότι,  λόγω  της  εξωστρέφειας που έχει ήδη  αναπτυχθεί εκ  μέρους  της  Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, πολίτες ανήκοντες  σε ευπαθείς ομάδες  του πληθυσμού προσεγγίζουν καθημερινώς το κτήριο αυτό.

Το Κέντρο θα στελεχωθεί µε δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς, εκ των  οποίων  ο/η  ένας/µία θα  διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία στην επιστημονική υποστήριξη και υλοποίηση  δράσεων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες καθώς και στη συμβουλευτική ευπαθών κοινωνικών ομάδων.  Επίσης προβλέπεται η στελέχωση του  Κέντρου Κοινότητας µε ένα επιπλέον άτομο που θα απασχολείται µε τη διανομή τροφίμων.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης υποστηρίζοντας συνειδητά δράσεις που αφορούν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης, συνδράμει με  κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου οι εν λόγω πολίτες να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους για καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2016, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία του.