Ενημέρωση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, Απ. Ρουσσουνέλου για την προσπάθεια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Δημιουργία Κέντρου Κοινότητας

Τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας που ανήκουν στις κατηγορίες των κοινωνικά ευπαθών ομάδων με σκοπό την καταγραφή των αναγκών τους και κατ΄ επέκταση την εξυπηρέτησή τους επιδιώκει να αξιοποιήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μέσω της προσπάθειας της Κοινωνικής Υπηρεσίας για τη δημιουργία Κέντρου Κοινότητας στο νησί.

Η νέα δομή που προωθείται από το κεντρικό κράτος και θα στηριχθεί σε επίπεδο προσλήψεων επιστημονικού προσωπικού από ευρωπαϊκά κονδύλια, αναμένεται να οργανώσει τη γνώση των “ανοικτών” κοινωνικών αναγκών που διαθέτουν οι Δήμοι, βοηθώντας τις ευπαθείς ομάδες να τύχουν της απαραίτητης στήριξης μέσω των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών στον κάθε τόπο.

Αναφορικά με τη δυνατότητα που δίδεται πανελλαδικά, μίλησε στην εφημερίδα ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για κοινωνικά θέματα, Απόστολος Ρουσσουνέλος, γνωστοποιώντας πως, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας επί της ουσίας οργανώνονται τα μητρώα που διατηρεί ήδη ο Δήμος και σχετίζονται με τις υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες, τονίζοντας κυρίως όμως, πως, αναμένεται η λύση σε θέμα πρόσληψης κοινωνικών λειτουργών.
 

Δυνατότητα πρόσληψης Κοινωνικών Λειτουργών

“Τα Κέντρα Κοινότητας ουσιαστικά θα μας λύσουν τα χέρια στο κομμάτι των προσλήψεων διότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να προσλάβουμε κάποια άτομα και έχουμε μείνει στην Κοινωνική Υπηρεσία χωρίς κοινωνικό λειτουργό” σχολίασε εξ αρχής ο κ. Ρουσσουνέλος, θίγοντας το βασικό πρόβλημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς από την αποχώρηση της τελευταίας κοινωνικής λειτουργού τον περασμένο Σεπτέμβριο, έως και σήμερα, η δημοτική πλευρά δεν έχει καταφέρει να καλύψει τα σημαντικά επιστημονικά κενά.

“Άμεσα όταν δημιουργήσουμε τα Κέντρα Κοινότητας θα μας δίνεται η δυνατότητα να προσλάβουμε δύο άτομα αυτής της επιστημονικής ειδικότητας, για όσο διάστημα θα διαρκέσει το συγκεκριμένο κοινωνικό πρόγραμμα” συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως, η απουσία κοινωνικών λειτουργών στον Δήμο, εμποδίζει σημαντικά το προβλεπόμενο κοινωνικό έργο που πρέπει να παράγεται.

Εστιάζοντας στην ουσία της δημιουργίας και λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας στη Σύρο, ο ίδιος κατέστησε σαφές πως, πρόκειται “για μία δομή, στην οποία θα μπορεί να προσέρχεται ο κάθε πολίτης από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ώστε να αναφέρει το δικό του πρόβλημα σε επίπεδο σίτισης ή οικονομικής αδυναμίας κλπ και αυτό να καταγράφεται προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισής του”.

Σχετικά με το θέμα της καταγραφής του συνόλου των σχετικών στοιχείων στη Σύρο, ο ίδιος εξήγησε πως, η πλευρά του Δήμου “είναι προετοιμασμένη”, καθώς, έχει γνώση των δεδομένων λόγω της λειτουργίας κοινωνικών προγραμμάτων, παροχής συσσιτίων κλπ. “Όλα αυτά τα στοιχεία εμείς στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ήδη τα έχουμε. Το θετικό με τα Κέντρα Κοινότητας είναι πως θα υπάρχει ένα μητρώο των πολιτών για τις ανάγκες που έχουν. Εμείς αυτά τα στοιχεία όπως προανέφερα, τα γνωρίζουμε μέσα από τα προγράμματα ΤΕΒΑ, Ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα και μέσα από τα συσσίτια του Δήμου. Πλέον όμως, γίνεται πιο οργανωμένη η λειτουργία, αφού αυτά τα δεδομένα θα τα στέλνουμε και προς το Υπουργείο” πρόσθεσε ο κ. Ρουσσουνέλος, λέγοντας πως, “η πλευρά της Κοινωνικής Υπηρεσίας και η αρμόδια προϊσταμένη έχει κάνει εξαιρετική δουλειά προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τη δημιουργία του Κέντρου Κοινότητας όταν δοθεί η δυνατότητα με “εντολή” του κεντρικού κράτους”. Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, πρόσθεσε πως, “Η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν θα χρειαστεί να στεγαστεί σε διαφορετικό χώρο, αφού θα λειτουργεί εντός του κτιρίου της Κοινωνικής Υπηρεσίας”. Ο Απόστολος Ρουσσουνέλος, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, εξέφρασε πολλές φορές την ικανοποίησή του για το γεγονός πως, θα δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης κοινωνικών λειτουργών.

Μία νέα δομή “One Stop Shop”

Στη γενικότερη ενημέρωση επί του θέματος, είχε προβεί κατά το πρόσφατο παρελθόν η συνεργάτιδα της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εύη Κάιλα, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), προαναγγέλλοντας τη λειτουργία της δομής.

“Τα κέντρα κοινότητας είναι μία νέα δομή, αυτό που θα λέγαμε one stop shop, ένα σημείο όπου ο δικαιούχος θα καταγράφεται, θα λέει το πρόβλημά του και θα μπορεί να λάβει πληροφορίες σε θέματα κοινωνικής προστασίας, εφ όλης της ύλης. Πρόκειται για την πρώτη επαφή του δικαιούχου με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, για τη βοήθεια προς τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων που δεν είναι όλες στελεχωμένες επαρκώς και δεν μπορούν να “τρέξουν” όλα τα ολοκληρωμένα προγράμματα διασύνδεσης με όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας” ανέφερε η κ. Κάιλα, εξηγώντας πως, “Τα Κέντρα Κοινότητας θα λειτουργούν ως δομές υποδοχής, καταγραφής και διασύνδεσης των πολιτών, θα παραπέμπουν τους δημότες σε κοινωνικά προγράμματα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, θα συντονίζουν τις δράσεις κοινωνικής ένταξης και θα παρακολουθούν την πορεία των ωφελούμενων”.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας, διευκρινίστηκε πως, η λειτουργία τους δεν θα αντικαταστήσει τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, ενώ τονίστηκε πως, δεν θα επιλύουν με ίδια μέσα τα προβλήματα όσων προσέρχονται σε αυτά και σαφώς δεν θα ασκούν έλεγχο στους Δήμους.

Σχετικά με τη δυνατότητα που υπάρχει σε επίπεδο αξιοποίησής τους, σημειώθηκε πως, δικαιούχοι “θα είναι οι Δήμοι και οι φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από αυτούς, ενώ ωφελούμενοι θα είναι όλοι όσοι ζουν στον Δήμο, με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τα άτομα που βρίσκονται σε φτώχεια, που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου και έχουν το καθεστώς του δικαιούμενου νόμιμης προστασίας”.

Ειδικότητες εργαζομένων

Αναφορικά και με το φλέγον ζήτημα της πρόσληψης κοινωνικών λειτουργών στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ρουσσουνέλος, πρέπει να σημειωθεί πως, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας, γνωστοποιήθηκε ότι “οι δυνητικές ειδικότητες εργαζομένων στα Κέντρα Κοινότητας είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και σχολικοί ψυχολόγοι, απόφοιτοι κοινωνικών επιστημών, νοσηλευτές, πτυχιούχοι οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων και μεσολαβητές για τους ρομά”.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος, πως το κεντρικό κράτος και τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομίας κι Εργασίας τα οποία και διαχειρίζονται το νέο ΕΣΠΑ, θα προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, για τις οποίες ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος επεσήμανε πως ενημερώνεται συστηματικά η Κοινωνική Υπηρεσία.

Σημειώνεται πως, προς το παρόν δεν είναι εφικτή η αναφορά του χρόνου κατά τον οποίο το Κέντρο Κοινότητας θα λειτουργήσει, ωστόσο σε νεότερη εξέλιξη θα ενημερώσει ο κ. Ρουσσουνέλος σε δημόσια συνεδρίαση.