Έως 31 Αυγούστου το περιθώριο απομάκρυνσης των οικοδομικών και άλλων υλικών από τμήμα του πολιτιστικού χώρου “Μάνος Ελευθερίου” (πρώην λατομείο Καραβέλα)

Τέλος στην αυθαίρετη κατάληψη χώρου

Λίγα 24ωρα απομένουν έως τη συμπλήρωση του χρονικού περιθωρίου που είχε δώσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε όσους είχαν προβεί σε αυθαίρετη κατάληψη δημοτικού τμήματος που γειτνιάζει με τον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου”, προκειμένου να απομακρύνουν τα οικοδομικά και άλλα υλικά που είχαν εναποθέσει εδώ και μήνες, προτού προβεί σε περαιτέρω ενέργειες για την προάσπιση του συναυλιακού χώρου.

Με απόφασή της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν γνωμοδότησης και της Επιτροπής Πολιτισμού είχε ενημερώσει από τις 25/5/2016 τους άμεσα ενδιαφερόμενους ιδιώτες – εργολάβους σχετικά με το ότι πρέπει να απομακρύνουν άμεσα τα υλικά που τοποθέτησαν χωρίς τη λήψη άδειας ή κάποιας απόφασης μίσθωσης χώρου, με πρώτιστο μέλημα της δημοτικής πλευράς τη διαφύλαξη του πολιτιστικού χώρου, στον οποίο και διεξάγεται μεγάλο κομμάτι του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου κάθε καλοκαίρι και δη, συναυλίες με σημαντικούς καλλιτέχνες.

 

Περιορισμός οχλούσας δραστηριότητας ή έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής

Ειδικότερα, με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου θέλησε να βάλει τέλος στην αυθαίρετη κατάληψη χώρου που γειτνιάζει με τον - αυστηρώς - συναυλιακό χώρο του πρώην λατομείου Καραβέλα, στον άξονα διατήρησης καθαρού του χώρου, αλλά και σταδιακής ανάδειξής του ως αυστηρά πολιτιστικού χώρου. Η παράνομη κι αυθαίρετη εναπόθεση οικοδομικών κι άλλων υλικών ως φαίνεται φθάνει στο τέλος της, αφού η αρμόδια Επιτροπή είχε υπερψηφίσει ομόφωνα την πρόταση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη, δηλαδή να εκκενωθεί άμεσα ο χώρος έως και την 31η Αυγούστου. Σήμερα, όπως εξηγεί ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, “Ένας εξ αυτών των εργολάβων έχει απομακρύνει τα υλικά, αλλά παραμένουν μέσα στον χώρο διάφορα άλλα από άλλους εργολάβους”. Όπως προσθέτει ακολούθως, εάν έως και το τέλος του τρέχοντος μήνα δεν αφαιρεθούν όλα τα υλικά όπως απαιτείται και ζητήθηκε σχετικά εκ μέρους του Δήμου, τότε η Οικονομική Επιτροπή “θέτει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση έκδοσης πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής”. Πρακτικά αυτό θα σημάνει την “κατάσχεση” των υλικών, προκειμένου μετά από τις κατάλληλες ενέργειες του Δήμου να μπορέσει να ενοικιαστεί τμήμα του πολιτιστικού χώρου, στην περίπτωση που ένα τέτοιο σενάριο είναι εφικτό και δεν εμποδίζει τη διεξαγωγή του πολιτιστικού – συναυλιακού έργου.

“Δυνατότητα μίσθωσης με δημοπρασία δύο τμημάτων του ευρύτερου οικοπέδου προβλέπεται αφού πρωτίστως εκκενωθεί ο χώρος” συμπλήρωσε κατηγορηματικά ο κ. Παπαμανώλης, τονίζοντας πως, αυτή θα είναι μία απόφαση που θα προκύψει στην περίπτωση που θελήσει το δημοτικό συμβούλιο.

Ο ίδιος δε, απάντησε κατηγορηματικά στην ερώτηση αν έχουν υπάρξει σχετικά αιτήματα για μίσθωση χώρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον” προβαίνοντας παράλληλα σε διευκρινίσεις αναφορικά με την ενδεχόμενη ικανοποίηση τέτοιων αιτημάτων.

“Υπάρχει αλληλογραφία με την Επιτροπή Πολιτισμού ώστε ο χώρος να παραμείνει καθαρός. Μιλάμε πάντα για τον συναυλιακό χώρο” τόνισε, σημειώνοντας πως, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα κινείται στην κατεύθυνση “του περιορισμού της οχλούσας δραστηριότητας και όχι στην επέκτασή της”.

Στόχος η συνολική αναβάθμισή του

Στις ανωτέρω ενέργειες προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή βάσει και της γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας προκειμένου να προασπιστεί σε κάθε περίπτωση το όφελος του Δήμου. Επί του θέματος, κλήθηκε να τοποθετηθεί και η αρμόδια αντιδήμαρχος, Θωμαή Μενδρινού η οποία διευκρίνισε πως, “Από τη στιγμή που η όποια παραχώρηση ακολουθήσει, δεν δημιουργεί πρόβλημα στον συναυλιακό χώρο, τότε δεν μας βρίσκει κάθετα αντίθετους”. Ωστόσο, πρόσθεσε πως, “Θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί εξ ολοκλήρου ο χώρος και να μην υπάρχει καμία άλλη παρέμβαση” εξηγώντας ταυτόχρονα, πως επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι να αναδειχθεί και να διαμορφωθεί συνολικά ο χώρος, ως χώρος πολιτισμού, κάτι που θα σημάνει τη συνολική αναβάθμισή του. “Είναι ένας από τους βασικούς χώρους πολιτισμού που φέρει και το όνομα του Μάνου Ελευθερίου, ο οποίος βρίσκεται στις προτεραιότητές μας. Σίγουρα θα πρέπει να εκπονηθεί μία μελέτη ώστε να μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό μετά από την υλοποίηση ενός συνολικού έργου” εξήγησε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως, η επιθυμία ανάδειξής του “προσκρούει” στο οικονομικό κομμάτι, αφού η οποιαδήποτε παρέμβαση θα απαιτήσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. “Για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου χρειάζεται εκτός της μελέτης και η εξασφάλιση χρηματοδότησης που είναι το βασικό πρόβλημα. Πρέπει να γίνει ουσιαστικά ένας χώρος πολιτισμού, πόσο μάλλον όταν αυτός ο χώρος φέρει και το όνομα του Μάνου Ελευθερίου” σχολίασε η αντιδήμαρχος, καταλήγοντας πως, μέχρι σήμερα είναι εφικτές μόνον “μικρές παρεμβάσεις βελτίωσης της εικόνας του, οι οποίες όμως δεν επαρκούν και δεν είναι ουσιαστικές για τον συγκεκριμένο χώρο”.

Κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί πως, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, η οποία στις προτάσεις της για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 έχει προτείνει τη συνολική αναβάθμιση του χώρου καθώς και του δρόμου που οδηγεί σε αυτόν.

Αποθήκη... για εξοπλισμό παιδικών χαρών

Στο πλαίσιο ενός δίκαιου σχολιασμού δεν θα πρέπει να παραληφθεί η αναφορά στο ότι γειτνιάζων χώρος του συναυλιακού τμήματος έχει μετατραπεί σε “αποθήκη” για τα παιχνίδια των παιδικών χαρών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τους ακατάλληλους χώρους έως και τη λήψη της σχετικής πιστοποίησης. Ευθύνη φέρει σαφώς η Δημοτική Αρχή, καθώς “αν και προσωρινή η παραμονή του εξοπλισμού των παιδικών χαρών στον συγκεκριμένο χώρο έως ότου κάποια από αυτά πεταχθούν ή συντηρηθούν” όπως τόνισε ο κ. Παπαμανώλης, ωστόσο δεν παύει η παραμονή τους να ενισχύει μία αντιαισθητική εικόνα, παρόμοια με εκείνη που δημιουργείται από την ύπαρξη οικοδομικών υλικών.