Διατήρηση της εκκρεμότητας δεκαετιών για τις παραχωρήσεις χρήσης κοινόχρηστων χώρων από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης

Παραχωρήσεις για «ψηφοθηρικά ρουσφέτια»

Κραυγαλέες περιπτώσεις παραχώρησης σε επιχειρήσεις της Σύρου για χρήση πλατειών, πεζόδρομων και γενικά κοινόχρηστων χώρων, χωρίς καμία χωροταξική νομιμοποίηση, αλλά απλώς με την συνέχιση ισχύος παλαιών κανονιστικών αποφάσεων.

Διαιωνίζονται οι θολές πρακτικές που επί χρόνια ακολουθούνται από τους δημοτικούς άρχοντες σχετικά με τις παραχωρήσεις χρήσεων κοινόχρηστων χώρων,

Μέσω των οποίων δίνονται περιθώρια ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς λόγους.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η κριτική της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, με σχετικό σχολιασμό από τον επικεφαλής της, Παύλο Χρυσαφίδη, ο οποίος και έθεσε σχετικό ερώτημα προς αρμοδίους αντιδημάρχους Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών, σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράτυπες παραχωρήσεις.

Ασαφείς και γενικόλογες οι απαντήσεις που δόθηκαν τόσο από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Παπαμανώλη, όσο και από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλη, ενώ αμφότεροι παραδέχθηκαν τη συνέχιση της πρακτικής που επί δεκαετίες ακολουθείται, για παραχωρήσεις με κανονιστικές, ελλείψει χωροταξικού.

Η υποστηρικτική γραμμή των αποφάσεων τους σχετικών αδειοδοτήσεων κινήθηκε στη χρήση κανονιστικών αποφάσεων, ως συνέχιση μιας γενικευμένης αταξίας που υφίσταται στην πόλη, λόγω απουσίας ενός ενιαίου χωροταξικού κανονισμού.

Αδειοδοτήσεις «κατά το δοκούν»

Σύμφωνα με έγγραφα της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου από το 2015, αλλά και το 2016, προτείνεται αλλά και ζητείται από το Τμήμα Προγραμματισμού και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών να υπάρξει εισήγηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής των όρων και των προϋποθέσεων για την παραχώρηση χρήσης πλατειών, πεζόδρομων και άλλων κοινοχρήστων χώρων, σε καταστήματα, περίπτερα και λοιπές χρήσης για όλη τη διοικητική περιφέρεια του Δήμου και να εκδοθεί η σχετική κανονιστική απόφαση.

Εκ μέρους του επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλου Χρυσαφίδη, ζητήθηκε από τους αρμόδιους πολιτικούς προϊσταμένους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να υπάρξει ενημέρωση για το τι έχουν πράξει μέχρι σήμερα σχετικά με το θέμα.

«Ως πότε η υπηρεσία της οποίας ηγείστε θα δίνει άδειες χωρίς να προβλέπεται στη χωροθέτηση και πως δίνονται οι συγκεκριμένοι χώροι, αφού δεν προβλέπεται στο χωροταξικό της περιοχής ή δεν υπάρχει καν χωροταξικό;», ήταν η ερώτηση που απηύθυνε ο κ. Χρυσαφίδης, συμπληρώνοντας πως δεν προτίθεται να αναφερθεί σε προσωπικές ενέργειες των αρμοδίων για να μην θιγούν πολίτες.

Η μη αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που υπάρχουν αιτιολογήθηκε από το ότι μόνος υπαίτιος είναι η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία, που όπως σημείωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος «προφανώς διατηρείται αυτή την εκκρεμότητα, όπως και οι προηγούμενοι επί 30 σχεδόν χρόνια, όταν η τελευταία χωροθέτηση της Α και Β Ζώνης είχε γίνει επί Δημαρχίας Πιταούλη, παρά τις πιέσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας, όταν κάθε χρόνο καταθέτει και ένα έγγραφο».

Το συμπέρασμα που λογικά συνήγαγε ο ερωτών δημοτικός Σύμβουλος είναι ότι η εκκρεμότητα αυτή διατηρείται «Προφανώς για ψηφοθηρικά ρουσφέτια», καθώς όπως σημείωσε «Αυτό το θέλουν όλοι οι δημοτικοί άρχοντες και όλες οι δημοτικές αρχές χωρίς να προχωρούν στη χωροθέτηση και άλλους ευνοούν και άλλους όχι. Εν τέλει έστω και χωρίς απόφαση χωροθέτησης γιατί δεν ζητάτε τη γνώμη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και πράττετε κατά το δοκούν».

Με κανονιστικές αποφάσεις

Παρά του ότι παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων είναι αρμοδιότητας της Τεχνικής Υπηρεσίας, απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε έδωσε αρχικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν τα δύο έγγραφα ερωτήματα που κατέθεσε προς την αρμόδια υπηρεσία τελικά έλαβαν απάντηση.

Ο αντιδήμαρχος απάντησε υπεραμυνόμενος της λογικής ότι η ανυπαρξία κανονισμού παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων καλύπτεται από κανονιστικές αποφάσεις, πολλές από τις οποίες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.

Όπως είπε «Το ότι δεν βρήκαμε, αλλά ούτε έχουμε φτιάξει κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων, δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται κανονιστικές αποφάσεις πριν την παραχώρηση. Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι που παραχωρούνται σήμερα, όταν πρωτοπαραχωρήθηκαν λήφθηκαν κανονιστικές αποφάσεις και πέρασαν από τα αρμόδια όργανα. Για τους χώρους που δεν υπάρχει μεταβολή στο καθεστώς παραχώρησης υπάρχει στο αρχείο του Δήμου μία κανονιστική απόφαση, η οποία ορίζει τον χώρο προς παραχώρηση».

Τουλάχιστον παραδέχτηκε την ανάγκη δημιουργίας κανονισμού, αναγνωρίζοντας ότι με αυτόν θα μπει τάξη, χωρίς όμως να αποδέχεται την ύπαρξη παρανομίας στις μέχρι τώρα παραχωρήσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Δεν λέω ότι δεν πρέπει να φτιάξουμε κανονισμό κοινοχρήστων χώρων, γιατί αυτός θα βάλει μία τάξη. Δεν σημαίνει όμως ότι οι παραχωρήσεις που γίνονταν μέχρι τώρα γίνονταν παράνομα. Έχουν περάσει στη δημαρχιακή επιτροπή των προηγούμενων δήμων, προ Καλλικράτη, όταν πρωτοέγινε η παραχώρηση. Εκτός εάν έγινε μία αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου χωρίς άδειες, η οποία δεν έχει καταγγελθεί και δεν έχει εντοπιστεί από εμάς».

«Εν καιρώ» ο νέος κανονισμός

Χωρίς καμία σαφή δέσμευση για τον χρόνο δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου κανονισμού, απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης, ο οποίος αρκέστηκε σε μία λιγόλογη και αόριστη αναφορά.

Όπως είπε «Με το νέο χωροταξικό, θα μπορούν όλα να είναι σε έναν κανονισμό, όμως αυτό έχει αρκετή εργασία, την οποία έχει ξεκινήσει η Τεχνική Υπηρεσία με μία υπάλληλο να ασχολείται με αυτό. Βέβαια έχει πάρα πολύ χρόνο γιατί αυτό γίνεται παράλληλα με άλλα καθήκοντα, οπότε δεν μπορώ να πω σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό θα το δούμε εν καιρώ. Πιστεύω μέχρι το τέλος του έτους ή αρχή του επόμενου να μπορέσουμε να έχουμε έναν κανονισμό ολοκληρωμένο».