Ονοματοθεσία ανώνυμης οδού και μετονομασία υφιστάμενης που εξυπηρετεί τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Οδός Μάρκου Βαμβακάρη

Πρόταση της Επιτροπής Ονοματοθεσιών του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και ομόφωνη γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου

Σε μία ακόμη συμβολική κίνηση αναγνώρισης του πολύτιμου έργου που άφησε πίσω του ο μεγάλος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αποφασίζοντας σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την ονοματοθεσία ανώνυμης οδού, καθώς και με τη μετονομασία υφιστάμενης, με το όνομά του.

Η εν λόγω πρόταση έρχεται σε συνέχεια και της προετοιμασίας που γίνεται για την οργάνωση και σταδιακή καθιέρωση του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στη Σύρο, με φόντο το οποίο, οι αρμόδιοι και το σύνολο των εμπλεκομένων επιχειρούν την προβολή του νησιού με έναν αξιόλογο τρόπο.

Περισσεύει να αναφερθεί, ότι το όνομα του σπουδαίου ρεμπέτη έχει συνδεθεί άρρηκτα με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά κυρίως με τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, στον οποίο εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί και το μικρό μουσείο αφιερωμένο στη ζωή, στο μουσικό έργο του και γενικότερα στην πορεία του.

Στο περιθώριο της παρούσας αναφοράς, κρίνεται επιβεβλημένο να σημειωθεί πως, αν και η οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο οι σχετικές πινακίδες έχουν τοποθετηθεί ήδη σε κεντρικά σημεία της οδού, με τις σχετικές ενέργειες εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής να “δείχνουν” ότι δεν δίδεται η πρέπουσα βαρύτητα στη λειτουργία του συλλογικού οργάνου.

Μικρή ένδειξη αναγνώρισης του σπουδαίου έργου του”

Ειδικότερα, η πρόταση επί της οποίας αποφασίζει σήμερα το σώμα του δημοτικού συμβουλίου στις έξι το απόγευμα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση, τέθηκε πρωτίστως ως θέμα στη σύγκλιση των μελών της Επιτροπής Ονοματοθεσιών του Δήμου, με τον πρόεδρό της και αντιδήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου να προχωρά στη σχετική εισήγηση, μετά και την ομόφωνη γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου. “Η Επιτροπή αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολή του Συριανού καλλιτέχνη Μάρκου Βαμβακάρη, του πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού και της λαϊκής μας παράδοσης καθώς και τη μεγάλη προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, της Ελλάδας και τη διεθνή αναγνώρισή του, αποφασίζει όπως προβεί στην ονοματοθεσία της οδού στη Λαλακιά, από (σσ. το ύψος) των Φρερ έως όμως και το πάνω τέρμα στον Βορνά με την ονοματοθεσία “Οδός Μάρκου Βαμβακάρη””, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αθανασίου, ενώ στο περιεχόμενο της ίδιας απόφασης διευκρινίζεται πως, η πρόταση της Κοινότητας που έκανε λόγο για ονοματοθεσία σε λεωφόρο Μάρκου Βαμβακάρη, δεν είναι εφικτή δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος δρόμος “δεν πληροί τις προδιαγραφές ως λεωφόρος, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Τμήματος Μικρών Έργων, Συντήρησης Δημοτικών Κτιρίων, Οδών και Γενικών Καθηκόντων”.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αθανασίου τεκμηριώνοντας τη συγκεκριμένη πρόταση, πρόσθεσε πως, αυτή προκύπτει κι “ενόψει του 1ου Ρεμπέτικου Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας εντός ολίγων ημερών” και αποτελεί “μία μικρή ένδειξη τιμής για το έργο και τη μεγάλη προσφορά του Συριανού διεθνούς φήμης αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Μάρκου Βαμβακάρη”. Όπως κατέληξε, “είναι χρέος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η ονοματοθεσία του δρόμου σε Οδό Μάρκου Βαμβακάρη, ενός δρόμου που ενώνει την παλαιά πόλη με τη νέα” ενώ δίνει παράλληλα έμφαση “στη διαχρονική καλλιτεχνική αξία του Μάρκου Βαμβακάρη, η οποία μπορεί να εκφράσει την ενότητα αυτή στο πανελλήνιο”.

Η πρόταση

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Αθανασίου πρότεινε όπως η Επιτροπή Ονοματοθεσιών εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την εξής πρόταση που αναπτύσσεται σε δύο μέρη: α. Την ονοματοθεσία της ανώνυμης οδού (Λαλακιά τμήμα Άνω Σύρου), από τη συμβολή με την οδό Α. Κάργα και Α. Παπανδρέου μέχρι τη συμβολή με την οδό Εθνικής Αντίστασης σε “Οδό Μάρκου Βαμβακάρη” και

β. Τη μετονομασία της οδού Εθνικής Αντιστάσεως από την ανωτέρω συμβολή έως και το κάτω τέρμα της Άνω Σύρου και της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου από το κάτω τέρμα έως Βορνά (πάνω τέρμα Άνω Σύρου) σε “Οδό Μάρκου Βαμβακάρη”.

Πρέπει να διευκρινισθεί πως, η μετονομασία προκύπτει αναγκαστικά λόγω της λειτουργίας του ενιαίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καθώς σύμφωνα με όσα προβλέπει ο “Καλλικράτης”, τα οποία κι επισήμανε με τη σειρά του εντός της συνεδρίασης και το μέλος της Επιτροπής, Δημήτρης Κοσμάς, “δεν ενδείκνυται να υπάρχουν διπλές ονομασίες στις οδούς (σσ. ενιαίες), μετά τη σύσταση του ενιαίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.