Αποδοχή των αιτημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπειού Σύρου από τη Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου με φόντο τις ανάγκες της περιοχής

Ζητούν αναβάθμιση του οικισμού

Τα ανοικτά ζητήματα συντήρησης και ανάδειξης του οικισμού του Επισκοπειού στις πλαγιές του πευκόφυτου λόφου που έχει αναπτυχθεί, έρχονται στο προσκήνιο σταδιακά, με αφορμή τα σχετικά αιτήματα που απέστειλε προς την αρμόδια Δημοτική Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής.

Η συζήτηση και αποδοχή μίας σειράς λογικών αιτημάτων εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου που έχει στην ευθύνη της τον συγκεκριμένο οικισμό υπήρξε αναμενόμενη, καθώς η περιοχή παρουσιάζει αρκετές “ανοικτές” ανάγκες που σχετίζονται όχι μόνον με ζητήματα ασφάλειας των κατοίκων, αλλά και με θέματα συντήρησης του ξεχωριστού χαρακτήρα του Επισκοπειού.

Κρίνεται επιβεβλημένη η διευκρίνιση όσον αφορά στον γνωμοδοτικό χαρακτήρα των αποφάσεων της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου όπως και των υπόλοιπων Κοινοτήτων, καθώς η ικανοποίηση των αιτημάτων στην πράξη, αποφασίζεται από το ανώτατο συλλογικό όργανο του Δήμου, το δημοτικό συμβούλιο με άξονα και το οριστικό πλάνο του Τεχνικού Προγράμματος για το τρέχον, αλλά κυρίως για το επόμενο έτος.

 

Παρεμβάσεις για την ασφάλεια πολιτών και την ομαλή μετακίνηση εντός οικισμού

Ωστόσο, το έμπρακτο ενδιαφέρον της, η αρμόδια Κοινότητα το αποδεικνύει σε πρώτο επίπεδο με την έγκριση μίας σειράς προτάσεων που αποφάσισε να προτείνει για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 μέσω σχετικής γνωμοδότησής της, η οποία απεστάλη στην Τεχνική Υπηρεσία. Αξίζει να αναφερθεί πως, από το σύνολο των 21 προτάσεων της συγκεκριμένης Κοινότητας οι 10 εξ αυτών συνδέονται με τις ανάγκες του οικισμού του Επισκοπειού. Όπως σημειώνεται στην πρόσφατη απόφαση, η Κοινότητα γνωμοδοτεί θετικά για την ένταξη έργων στο Τεχνικό Πρόγραμμα τα οποία συνδέονται με ανάγκες βελτίωσης δρόμων και δημοτικών οδών στην καρδιά του οικισμού και αφορούν σε τσιμεντοστρώσεις και διαπλατύνσεις, ενώ συμπεριλαμβάνεται το αίτημα αποκατάστασης του καλντεριμιού στην περιοχή (στενό Κρίνου), αλλά μεταξύ άλλων και η ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί από τη Μεσσαριά προς τα Μάλλια και το Επισκοπειό. Σύμφωνα με την απόφαση της Κοινότητας σχετικά με το έγγραφο του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπειού, αναφέρεται πως δίδεται έμφαση και στη βελτίωση της οδού που κατευθύνεται προς τον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία με δεδομένη και την επισκεψιμότητα που καταγράφεται ενώ παράλληλα, ως μία ακόμη ανάγκη, έχει προταθεί η αποκατάσταση μαρμάρινων σκαλοπατιών που έχουν υποστεί φθορές προς τον συγκεκριμένο ναό, καθώς όμως και η πλακόστρωση του δημοτικού πεζόδρομου περιμετρικά της πλατείας (πλησίον του ναού).

Στο πλαίσιο της βελτίωσης των δρόμων και των δημοτικών οδών, η Κοινότητα γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά και για το αίτημα διαπλάτυνσης του δρόμου πλησίον Παναγίας Επισκοπιάνης, μετά και την θετική θέση στο θέμα από την Καθολική Επισκοπή Σύρου για παραχώρηση γης. Σχετικά με το θέμα δε, η Κοινότητα ζητά την τοπογραφική αποτύπωση του δρόμου, ώστε να υποβληθεί επίσημα το αίτημα στην Καθολική Επισκοπή.

Από το συνολικό πλάνο της μέριμνας για τον οικισμό, δεν λείπει και η αναφορά στο αίτημα τοποθέτησης καθρεπτών σε επικίνδυνα σημεία και στροφές, με ένα εξ αυτών να αφορά τη δεξιά στροφή, εκατό μέτρα μετά το εκκλησάκι της Παναγίας της Μητρότητας, καθώς όμως και στην τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών στην ευθεία πριν την Παναγία Αμαλλιανή, στο δρόμο Μεσσαριά προς Επισκοπειό.

 

Επιβεβλημένη η τοποθέτηση νέων πυροσβεστικών κρουνών

Από τα βασικά θέματα που απασχολούν τον πευκόφυτο λόφο και άρα, τους κατοίκους της περιοχής και του οικισμού είναι η αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών. Τα πρόσφατα γεγονότα μάλιστα που απείλησαν και κατοικίες δεν αφήνουν καθόλου αδιάφορους τους δημότες και ειδικότερα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του Επισκοπειού, τα οποία αιτήθηκαν την τοποθέτηση νέων πυροσβεστικών κρουνών για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Σύμφωνα με το σχετικό αίτημά τους, θεωρούν επιβεβλημένη την όσο το δυνατόν συντομότερη τοποθέτησή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του χωριού, προκειμένου για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δυνάμεων που επιχειρούν σε κάθε περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Το εν λόγω αίτημα τυγχάνει της ουσιαστικής στήριξης των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, αφού το Επισκοπειό αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές του νησιού που φημίζεται για το όμορφο τοπίο της.

Δεν θα πρέπει να μη γίνει αναφορά μάλιστα και στους πολλούς εθελοντές που σπεύδουν κάθε φορά να συνδράμουν στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών έχοντας ως πρώτιστο μέλημά τους, την προστασία του περιβάλλοντος, εκτός από την προστασία των ιδιωτικών περιουσιών.

Τονίζεται τέλος, πως το σχετικό αίτημα απευθύνεται και προς τη ΔΕΥΑΣ, αρμόδια για την εξασφάλιση και τοποθέτηση των πυροσβεστικών κρουνών.