Ανοικτά θέματα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου και σχετική ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών για τον προγραμματισμό παρεμβάσεων

Σχολικό κουδούνι με εκκρεμότητες

Σε εξέλιξη οι τελικές εργασίες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και στο γήπεδο του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου

Ταυτόχρονα με την έναρξη του σχολικού έτους 2016 – 2017 θα προωθηθούν οι τελικές εργασίες του έργου της κατασκευής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου, με τις εκτιμήσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών να “δίνουν” ως χρονικό όριο ολοκλήρωσής του, το τέλος Σεπτεμβρίου, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την έγκαιρη υλοποίηση των υπολειπόμενων εργασιών και ειδικότερα, προτού οι μαθητές να περνούσαν το σχολικό “κατώφλι”.

Το σημαντικό έργο που αναμένεται να φθάσει στο τέλος του άμεσα, μοιραία “πρωταγωνιστεί” στη συνολική αναφορά κι ενημέρωση του αντιδημάρχου, Σταύρου Γουσγουνέλη σχετικά με τις τεράστιες ανάγκες και τα ανοικτά ζητήματα που καταγράφονται για το σύνολο των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο, αφού αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες παρεμβάσεις των τελευταίων ετών.

Η παλαιότητα των κτιρίων που στεγάζονται και λειτουργούν οι σχολικές μονάδες του νησιού θέτει στην πρώτη γραμμή την ανάγκη εξασφάλισης υψηλών χρηματοδοτήσεων προκειμένου να επουλωθούν βασικές “πληγές”, με τον αντιδήμαρχο να απαντά σχετικά με το αν υπάρχει προγραμματισμός από τη Δημοτική Αρχή για τη διαχείριση κι αξιοποίηση ορισμένων πόρων που έχουν περιέλθει στα ταμεία του Δήμου, με σκοπό τη βελτίωση των σχολείων.

Στο γενικότερο πλαίσιο, πρέπει να τονισθεί πως είναι πολύτιμη και η στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε επίπεδο οικονομικής στήριξης των Δήμων κι εν προκειμένω του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για τον οποίο κι εξασφάλισε περί τα 278 χιλ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν εργασίες στα σχολεία.

Στο δημοτικό προσκήνιο πάντως, παραμένουν ανοικτά σημαντικά θέματα για τα σχολεία, όπως μεταξύ άλλων η ανάγκη κατασκευής τουαλετών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, όπως και η νέα ένσταση του αναδόχου του έργου ενεργειακής αναβάθμισης τριών σχολικών κτιρίων της Σύρου.

 

Τροποποίηση μελέτης για το Δημοτικό της Άνω Σύρου. Παράλληλα, μάθημα κι εργασίες

Αν και ο κύριος όγκος των προγραμματισμένων εργασιών στο πλαίσιο του έργου της κατασκευής της νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για το Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου έχει υλοποιηθεί, ωστόσο απομένουν κάποιες τελικές παρεμβάσεις σύμφωνα με το πλάνο τροποποίησης της μελέτης, το οποίο και αναμένεται να λάβει έγκριση απόψε από το δημοτικό συμβούλιο. “Ουσιαστικά γίνεται η τυπική διαδικασία της έγκρισης κάποιων εργασιών για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο. Προτείνουμε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις για ένα καλύτερο αποτέλεσμα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος απαντώντας καταφατικά στην ερώτηση αν οι εν λόγω εργασίες προβλέπεται πως θα προωθηθούν παράλληλα με τις πρώτες σχολικές ημέρες. “Θα υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση σε όλη τη διαδικασία, αλλά πιστεύω εντός του μήνα να ολοκληρωθεί το έργο” τόνισε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, οι τροποποιήσεις έχουν ξεκάθαρο στόχο “ένα καλύτερο αποτέλεσμα”. Βάσει και των όσων καλούνται να εγκρίνουν σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι τροποποιήσεις αφορούν στο δάπεδο του γηπέδου καλαθοσφαίρισης για το οποίο η Δημοτική Αρχή προτείνει να είναι βιομηχανικό και να μην κατασκευαστεί με ασφαλτικό υλικό. Σύμφωνα με την αιτιολόγηση της συγκεκριμένης αλλαγής, καθίσταται σαφές πως, “η εμπειρία έχει δείξει ότι με ασφαλτικό υλικό θα είναι αδύνατη η έντεχνη κατασκευή του δαπέδου”, σύμφωνα και με τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στα γήπεδα τένις του αθλητικού κέντρου. Πέραν αυτής της αλλαγής, προτείνονται ακόμη να υλοποιηθούν “αρμολογήματα όψεων τοίχων αύλειου χώρου σχολείου, κλίμακα στο πατάρι των βοηθητικών χώρων, υγρομόνωση στέγης, ψευδοροφή αίθουσας, ηλεκτρικοί πίνακες, ηλεκτρική εγκατάσταση” καθώς και να τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα και να υπάρξει παρέμβαση για την καλύτερη δυνατότητα ύδρευσης του κτιρίου.

Δεδομένου ότι η Δημοτική Αρχή προτείνει μία σειρά από σημαντικές τροποποιήσεις που απαιτούν χρόνο, ο κ Γουσγουνέλης διευκρίνισε πως, οι σχετικές εργασίες λόγω της έναρξης του σχολικού έτους την επόμενη εβδομάδα, “έχουν ξεκινήσει ήδη πριν την απόφαση του συμβουλίου προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση”. Μάλιστα, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, “Έχουν δοθεί οδηγίες από την επίβλεψη και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αντίρρηση από το δημοτικό συμβούλιο για την βελτίωση του αποτελέσματος του έργου”.

Απαντώντας καταφατικά και στην ερώτηση αν θα συμπέσει ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών με τις πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς, ο κ. Γουσγουνέλης έκλεισε το θέμα, λέγοντας πως, “Αν χρειαστεί, οι εργασίες θα γίνονται και τις ώρες που λειτουργεί το σχολείο, όμως δεν είναι εργασίες που προκαλούν θόρυβο. Προσπάθειά μας θα είναι από την πρώτη εβδομάδα έναρξης να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα. Διαφορετικά, το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου”.

 

Επιβεβλημένη η δημιουργία νέων τουαλετών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Σοβαρό θέμα που απασχολεί τη σχολική κοινότητα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης είναι η κατάσταση των τουαλετών προκειμένου οι μαθητές να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα και με ασφάλεια. “Χρειάζεται να υπάρξει τροποποίηση κι εργασίες στα WC του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Υπάρχει σοβαρό θέματα” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Γουσγουνέλης, κατατάσσοντας το συγκεκριμένο αίτημα εκ μέρους της σχολικής κοινότητας πολύ υψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων για τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Για την υλοποίηση ενός έργου που θα βελτίωνε την κατάσταση, ο ίδιος σημείωσε πως, “παρατηρείται γενικότερα καθυστέρηση εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών σε επίπεδο συμβασιοποίησης κάθε έργου”. Ωστόσο όπως πρόσθεσε, κατά πάσα πιθανότητα και βάσει των διαθέσιμων πόρων που έχει στα ταμεία του για τα σχολεία ο Δήμος, “ίσως να μη μπορούν να γίνουν όλες οι τουαλέτες φέτος”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “εξετάζουν οι μηχανικοί του Δήμου, πώς μπορεί να διαμορφωθεί ο χώρος καθώς λόγω κόστους, ίσως κατασκευαστούν οι μισές φέτος και οι υπόλοιπες του χρόνου με επόμενο έργο”.  Κληθείς να προσδιορίσει τον χρόνο που εκτιμά πως θα μπορέσει να προχωρήσει ένα σχετικό έργο, ο κ. Γουσγουνέλης επεσήμανε πως, “ίσως τέλος του τρέχοντος έτους, του 2016”.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεκινά η χρονιά και όλα είναι έτοιμα”

Κληθείς να ενημερώσει σχετικά με την υλοποίηση εργασιών φρεσκαρίσματος των σχολείων όπως βαψίματος εσωτερικών χώρων ή ήπιων συντηρήσεων, ο αντιδήμαρχος γνωστοποίησε πως επί της ουσίας ξεκινά το σχολικό έτος, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη προετοιμασία εκ μέρους του Δήμου.

Επειδή στο νησί μας, το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις και οι ίδιοι εργάτες που θα έκαναν τα βαψίματα στα σχολεία, είναι εκείνοι που διεκπεραίωσαν το πρακτικό κομμάτι των εκδηλώσεων, δεν έχουν γίνει πολλά” σχολίασε σχετικά, τονίζοντας ωστόσο πως, “έχουν ξεκινήσει οι περισσότερο αναγκαίες εργασίες” αλλά και σημειώνοντας πως, εντός του επόμενου διαστήματος θα εντατικοποιηθούν οι παρεμβάσεις. “Έχουμε λίγες ημέρες μπροστά μας και βέβαια και τα Σαββατοκύριακα καθ΄ όλη τη χρονιά θα γίνονται εργασίες” δήλωσε, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως, “Ο Δήμος δεν σταματά καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους να κάνει εργασίες και συντηρήσεις”. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, “Οποτεδήποτε ζητηθεί κάτι από τις Διευθύνσεις των σχολείων, προσπαθούμε ώστε το αίτημα να ικανοποιείται αμέσως είτε από κάποιο συνεργείο του Δήμου, είτε από συνεργείο με το οποίο υπάρχει εργολαβία”.

Γνωστοποίησε μάλιστα πως, ήδη “υπογράφεται η νέα σύμβαση για επισκευές και συντηρήσεις που θα “τρέξει” όλο τον χρόνο”, προσθέτοντας πως, στα σχολεία υπάρχει κι έλεγχος για τις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Καταλήγοντας στη συγκεκριμένη αναφορά του, υποστήριξε πως, “με την έναρξη του σχολικού έτους, πιστεύω πως δεν θα συναντήσουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Όλα τα θέματα είναι αδύνατον να λυθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Από την καθημερινή λειτουργία των σχολείων προκύπτουν πολλά. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι ξεκινά η χρονιά και τα έχουμε όλα έτοιμα. Είμαστε όμως εδώ ώστε να καλύπτουμε τα αιτήματα δίνοντας έμφαση σε θέματα ασφάλειας”.

 

Χορηγία για τη βελτίωση παιδικού σταθμού. Αξιοποίηση χρημάτων από την ΠΝΑΙ

Πέραν των εργασιών συντήρησης με πόρους του Δήμου, προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων ή χορηγιών μέσω των οποίων μπορεί να ωφεληθεί σε πρακτικό επίπεδο κάποιο σχολείο του νησιού.  Όπως γνωστοποίησε ο κ. Γουσγουνέλης, “Φέτος δώσαμε έμφαση στον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη (πλησίον 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης). Θα ανακοινωθεί προσεχώς κάποια χορηγία από μεγάλη αλυσίδα με καταστήματα επίπλων” τόνισε, την οποία και αξιοποίησε η δημοτική πλευρά προκειμένου να “ντύσει” με τον απαραίτητο εξοπλισμό τον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό. “Ο Δήμος έβαψε τις αίθουσες ώστε να τοποθετηθούν τα καινούργια έπιπλα” ανέφερε επιγραμματικά ο κ. Γουσγουνέλης, λέγοντας παρακάτω πως, “Οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιάζεται προσπαθούμε να την αξιοποιούμε υπέρ των παιδιών”. Έκανε λόγο μάλιστα για αντικατάσταση δαπέδων σε παιδικούς σταθμούς, τα οποία επεσήμανε πως ήδη τοποθετούνται, ενώ σημείωσε ότι, κατόπιν επισκευής εξοπλισμού των παιδικών χαρών, κάποια παιχνίδια αναμένεται να “ντύσουν” τις δομές των παιδικών σταθμών. Στο περιθώριο της παρούσας αναφοράς, κρίνεται επιβεβλημένη η σημείωση που αφορά στην κάκιστη κατάσταση που βρίσκεται ο χώρος που γειτνιάζει με την αυλή της δομής στην οδό Κ. Μαρούλη, καθώς όπως διαπιστώνεται από το φωτογραφικό υλικό, εντός αυτού και σε απόσταση αναπνοής από τον χώρο παιχνιδιού των παιδιών βρίσκονται σακούλες απορριμμάτων, ξύλινες παλέτες και γενικότερα σκουπίδια.

Σχετικά με τη σημαντική οικονομική βοήθεια που προέρχεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο ίδιος τόνισε πως, αυτά τα χρήματα “ανέρχονται σε 278 χιλ. ευρώ και προβλέπεται να αξιοποιηθούν για σημαντικές εργασίες στα σχολεία, όπως αντικαταστάσεις κουφωμάτων κλπ”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “είναι ένα ποσόν που δεν θα αφορά σε απλές συντηρήσεις” τόνισε πως, “σχετικές παρεμβάσεις δεν θα μπορούσε μόνος του να υλοποιήσει ο Δήμος”. Γνωστοποίησε τέλος, πως, για το πλάνο των παρεμβάσεων “ολοκληρώνει ο αρμόδιος μηχανικός τη μελέτη και μετά ακολουθεί η διαδικασία της ανάθεσης που απαιτεί χρόνο. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε” σχολίασε ο ίδιος.

 

Επιστολή στο Υπ. Παιδείας για την καθαριότητα των σχολείων

Τη φετινή έναρξη της σχολικής χρονιάς θα συνοδεύσει η αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών, αφού όπως είχε αναφέρει η εφημερίδα προσφάτως, αναμένεται ακόμη η έκδοση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων σχετικά με: α. Τον προσδιορισμό της οικονομικής δαπάνης που θα διατεθεί στις Σχολικές Επιτροπές καθώς και β. Τον ορισμό του φορέα διαχείρισης της χρηματοδότησης και καταβολής αυτής στις Σχολικές Επιτροπές.

Αναφορικά με το σοβαρό ζήτημα της μέριμνας και της φροντίδας για ένα καθαρό σχολικό περιβάλλον προέβη σε παρέμβαση προς το Υπουργείο Παιδείας ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός. Μεταξύ άλλων στην επιστολή του, σημείωσε τα ακόλουθα: “Σε λίγες ημέρες, αναμένουμε και την έλευση των μαθητών σε χώρους, όπου θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η γενική καθαριότητα και να έχουν εξασφαλιστεί για αυτούς οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Οι Δήμοι πανελλαδικώς καλούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέχρι να δοθεί στις Σχολικές Επιτροπές η έγκριση για τις προσλήψεις, να αντιμετωπίσουν το μείζον πρόβλημα της καθαριότητας των σχολικών κτιρίων της περιοχής τους και να καλύψουν το κενό που δημιουργείται χωρίς να αποτελεί αρμοδιότητά τους. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, παρόλο που είναι πρόθυμος να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της καθαριότητας των σχολικών κτιρίων, δεν διαθέτει αφενός την οικονομική δυνατότητα να προσλάβει έκτακτο προσωπικό και αφετέρου την επάρκεια σε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται. Ως εκ τούτου, αιτούμαστε και παρακαλούμε για την άμεση και έγκαιρη επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος, καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης των προβλεπόμενων Υπουργικών Αποφάσεων, προκειμένου να ξεκινήσει η σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα”.

 

Νέα ένσταση αναδόχου

Στο πλαίσιο των θεμάτων που σχετίζονται με τα σχολικά κτίρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και τα έργα ή τις παρεμβάσεις αναβάθμισής τους, αξίζει να αναφερθεί εν συντομία πως, απόψε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται για μία ακόμη φορά το σώμα να απασχοληθεί με ένσταση του αναδόχου που είχε αναλάβει το έργο ενεργειακής αναβάθμισης τριών σχολείων στη Σύρο.

Η πολυσυζητημένη ιστορία της ταλαιπωρίας και των καθυστερήσεων που συνάντησε ο Δήμος από την εξέλιξη... της συγκεκριμένης εργολαβίας, θα “πρωταγωνιστήσει” εκ νέου σε δημόσια συνεδρίαση, με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να αφορά στην απόρριψη της ένστασης στην οποία προέβη ο ίδιος, εξαιτίας της δημοτικής απόφασης επιβολής ποινικών ρητρών. Υπενθυμίζεται μόνον, πως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είχε δεχθεί και κριτική – ιδιαιτέρως έντονη – καθώς στον ανάδοχο είχε επιβληθεί ένα μικρό πρόστιμο, αναντοίστιχο των συνεπειών που “υπέμεινε” ο Δήμος. Το ποσό για τις ποινικές ρήτρες δεν υπερέβαινε τα 15.000 ευρώ.