Απόφαση συγκρότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη “ανοίγει” τον δρόμο για την ουσιαστική εξέταση της προσφυγής των υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τον ΟΕΥ

Αντίστροφη μέτρηση για την “ένσταση”

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ουσιαστική εξέταση της ένστασης του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, του οποίου η γνωμοδότηση απαιτείται προκειμένου να αποφανθεί επί της τελικής έγκρισής του ή μη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ).

Η σύσταση του προσωρινού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η “θητεία” του οποίου θα διαρκέσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 εκκρεμούσε ως γεγονός μέχρι πρότινος, διατηρώντας στον “πάγο” δεκάδες υποθέσεις που πρέπει να εξετασθούν. Μία σοβαρή εξ αυτών και η υπόθεση τη ειδικής διοικητικής προσφυγής που είχαν καταθέσει οι υπάλληλοι – μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου στην ΑΔΑ το καλοκαίρι, αναφορικά με το περιεχόμενο του νέου ΟΕΥ που αφορά στον τρόπο λειτουργίας – προσεχώς – των δημοτικών υπηρεσιών και τις θέσεις των υπαλλήλων.

Απαραίτητη προϋπόθεση η γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου

Ειδικότερα, το οπλοστάσιο της πλευράς των εργαζομένων είχε αναλυθεί εκτενώς εντός του δημοτικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης προ μηνών, από την πρόεδρο του Σωματείου, το οποίο εν συνεχεία μετουσιώθηκε σε έγγραφη ειδική διοικητική προσφυγή κατά της υπ’ αρ. 262/22.06.2016 (Α.Δ.Α.: 65ΔΜΩΗΟ-52Χ) απόφασης δημοτικού συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, που κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη (13 Ιουλίου). Δεδομένου ότι η εξέταση της εν λόγω προσφυγής, απαιτούσε κι εξακολουθεί να προϋποθέτει τη θετική γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου - την οποία και δεν είχε λάβει τότε αφού δεν είχε συσταθεί -, ήρθε μοιραία στο προσκήνιο η απορριπτική απόφαση εκ μέρους της ΑΔΑ, για την οποία η “Κοινή Γνώμη” είχε κάνει σχετική αναφορά στο φύλλο της 15ης Σεπτεμβρίου.

Σήμερα και με δεδομένη πλέον την ανάρτηση της απόφασης σύστασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου στη Διαύγεια (26/9) του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, Νίκου Θεοδωρίδη, η πλευρά των εργαζομένων εκτιμά πως, αν και χρονοβόρες οι διαδικασίες λειτουργίας του, βάσει και του όγκου των υποθέσεων που έχουν συσσωρευθεί προς εξέταση, ωστόσο δεν αποκλείεται έως το τέλος Δεκεμβρίου, να έχει εκδοθεί η σχετική γνωμοδότηση, όταν εξεταστεί ο ΟΕΥ και οι σχετικές ενστάσεις που περιλαμβάνονται στο σκεπτικό της προσφυγής.

Αισιοδοξία για τον χρόνο εξέτασης του ΟΕΥ

Σε λιτές δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Αλεξανδρής υπενθύμισε πως “Εμείς είχαμε κάνει την προσφυγή για να μην χάσουμε την προβλεπόμενη προθεσμία και για να είμαστε κατοχυρωμένοι για τις ενέργειές μας”. Όπως πρόσθεσε, “Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι έπρεπε να εξετασθεί πρώτα από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο” αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως, η αρχική απορριπτική απόφαση που είχε τυπικό χαρακτήρα εκ μέρους της Αποκεντρωμένης, ήταν αναμενόμενη.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε ακολούθως, “Ο Οργανισμός πρέπει να προχωρήσει” επισημαίνοντας μάλιστα πως, “ήδη μετά το πρώτο εξάμηνο του 2013 έπρεπε να είχε προχωρήσει προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα και με τα άτομα από τα Νομικά Πρόσωπα. Για εμάς ο Οργανισμός είναι κάτι που επείγει” επανέλαβε αρκετές φορές στην τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησε η εφημερίδα με τον ίδιο, εκτιμώντας μάλιστα πως, “Πιστεύω ότι θα είναι στις προτεραιότητες του Υπηρεσιακού Συμβουλίου το να προωθήσει τον Οργανισμό” αλλά και πως έως το τέλος του έτους “θεωρώ ότι θα έχει εξετασθεί”.

Υποστήριξε μάλιστα πιο συγκεκριμένα ότι, “Υπάρχει πρόβλημα καθώς έχουμε τις συγχωνεύσεις των δύο Νομικών Προσώπων και υπάρχουν άτομα δημοσίου δικαίου που είναι σε προσωποπαγείς θέσεις και τα πράγματα είναι πάρα πολύ ρευστά” απαντώντας στη συνέχεια τί μέλλει γενέσθαι αν οι ενστάσεις γίνουν δεκτές από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. “Στην περίπτωση που το Υπηρεσιακό έχει αντιρρήσεις – ενστάσεις για τον ΟΕΥ, τότε ο Οργανισμός επιστρέφει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο και μετά από διορθώσεις, αφού ψηφισθεί, αποστέλλεται για έγκριση στην Αποκεντρωμένη.

Στο σενάριο που απορριφθούν οι διαφωνίες του Σωματείου, τότε απλώς ο Οργανισμός οδεύει για τελική και οριστική έγκριση κι εφαρμογή. Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ο γραμματέας του Σωματείου επεσήμανε πως, “Εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε και αυτό που πιστεύαμε, το κάναμε. Ενεργήσαμε βάσει των αξόνων που είχαμε και κυρίως επειδή ανοίγει ένα σχήμα, ο Οργανισμός, με τη δημιουργία νέων τμημάτων, ενώ οι θέσεις μειώνονται. Αυτό το θίξαμε όπως και πολλά ακόμη ζητήματα και ειδικότερα το πώς αξιολογείται ο κάθε εργαζόμενος και τί δυνατότητα έχει να πάρει κάποια θέση στη διοικητική ιεραρχία του Δήμου”.

“Πιστεύω θα δώσουν προτεραιότητα στο να εξετασθεί η ένστασή μας και να προχωρήσει ο Οργανισμός μετά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου” επανέλαβε ο κ. Αλεξανδρής ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Η απόφαση σύστασης

Με την ανάρτηση της απόφασης στην ιστοσελίδα της Διαύγεια στις 26 Σεπτεμβρίου γίνεται γνωστή η απόφαση του κ. Θεοδωρίδη για τη “Σύσταση – Συγκρότηση Κοινού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. εποπτείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το περιεχόμενο αυτής, “Αποφασίζουμε: 1. Συστήνουμε στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου πενταμελές Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων των Ν.Π.Δ.Δ. της χωρικής της αρμοδιότητας, αρμόδιο για όλο το προσωπικό των Ν.Π.Δ.Δ. εποπτείας της, αποτελούμενο από τους κάτωθι: I. Τρεις (3) μόνιμους υπαλλήλους και τους αναπληρωτές αυτών, που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης, έχουν τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης, υπάγονται στην αρμοδιότητα του Κοινού Υπηρεσιακού Συμβουλίου και υπηρετούν στην έδρα του. Αν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν υπάλληλοι των εν λόγω Ν.Π.Δ.Δ. με τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις για να οριστούν ως μέλη του Κοινού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ορίζονται υπάλληλοι από άλλη δημόσια υπηρεσία ή Ν.Π.Δ.Δ., οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. II. Δύο (2) αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων και τους αναπληρωτές αυτών, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί από τις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων. 2. Εισηγητές στο Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκτός αν είναι μέλη του Κοινού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ορίζονται οι Προϊστάμενοι των οικείων υπηρεσιών προσωπικού των ΝΠΔΔ με αναπληρωτές αυτούς που νομίμως τους αναπληρώνουν στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. 3. Γραμματέας του Κοινού Υπηρεσιακού Συμβουλίου και αναπληρωτής του ορίζονται υπάλληλοι των εποπτευόμενων ΝΠΔΔ κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ με βαθμό τουλάχιστον Γ ’. 4. Η θητεία των τακτικών μη αιρετών μελών του Κοινού Υπηρεσιακού Συμβουλίου που συγκροτείται με τις διατάξεις του παρόντος λήγει με την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων Διευθύνσεων που επιλέγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4369/2016, ενώ των αιρετών εκπροσώπων των μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων των ΝΠΔΔ εποπτείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016. 5. Όταν το Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο κρίνει θέματα προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αντί των δύο αιρετών εκπροσώπων των μονίμων υπαλλήλων μετέχουν οι δύο αιρετοί εκπρόσωποι του προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. 6. Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”.