Αναντίστοιχες, με τις υπογεγραμμένες αποφάσεις, οι δηλώσεις του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Η απευθείας ανάθεση που δεν ήταν… απευθείας

Σύμβαση με εταιρεία της Πάτρας συνήψε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, έπειτα από λήψη, κατόπιν ενημέρωσης του προέδρου του Δ.Σ., τριών μόλις προσφορών.

Στην εταιρεία του κ. Καραμπελιά Αθανάσιου, με έδρα την Πάτρα Αχαΐας, ανατέθηκαν οι εργασίες απομαγνητοφώνησης των πρακτικών των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για το έτος 2015 και το πρώτο εξάμηνο του έτους 2016, όπως ορίζει σχετική απόφαση του Δημάρχου, κ. Γιώργου Μαραγκού.

Παρά το γεγονός, ότι το κόστος για το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, έχει μειωθεί αισθητά, καθώς, αν και το ανώτατο όριο της δαπάνης για το έργο αυτό, ανερχόταν σε 16.000 περίπου ευρώ, ο ανάδοχος μειοδότησε με 6.300 ευρώ περίπου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ερωτήθηκε για αυτή την κίνηση του Δήμου, να αναθέσει τις εργασίες σε εταιρεία εκτός Σύρου, έδωσε απάντηση, που περισσότερα ερωτηματικά δημιούργησε, παρά κατήργησε.

«Δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση»

Το ζήτημα έφερε, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί, καθώς «είδαμε στη Δι@ύγεια, ότι έχετε δώσει με απευθείας ανάθεση την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών σε μία εταιρεία με έδρα την Πάτρα», αν μπορεί ο αρμόδιος να δικαιολογήσει «στους δημότες που μας παρακολουθούν αυτή σας την ενέργεια».

Στην απάντησή του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, υποστήριξε πως δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση, αλλά κάτι άλλο, του οποίου η περιγραφή, παραπέμπει σε άτυπο διαγωνισμό, ο οποίος ωστόσο, περιορίστηκε σε τρεις μόλις εταιρείες, μία από τη Σύρο, μία από την Αθήνα και μία από την Πάτρα.

«Για το ερώτημα του κ. Χρυσαφίδη για τις απομαγνητοφωνήσεις, δεν επρόκειτο περί απευθείας ανάθεσης, είχαμε ζητήσει προσφορές από τρεις εταιρείες, εγγράφως, το είχα υπογράψει εγώ προσωπικά ελήφθησαν οι προσφορές, επελέγη η φθηνότερη απ’ όλες και στη συνέχεια η υπηρεσία προχώρησε στη σύναψη της σύμβασης», σημείωσε ο πρόεδρος, ο οποίος στη συνέχεια, όταν ερωτήθηκε εκτός μικροφώνου, από τον κ. Χρυσαφίδη, σχετικά με το πού βρέθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία της Πάτρας και της ζητήθηκε προσφορά, αλλά και το λόγο, που δεν προτιμήθηκε Συριανή εταιρεία, ο κ. πρόεδρος απάντησε, πως «και από εδώ πήραμε προσφορά, και από την Αθήνα και από την Πάτρα. Έγινε έρευνα από το Γραφείο της Υπηρεσίας μου, ζητήθηκαν προσφορές και επελέγη η φθηνότερη. Μάλιστα, στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είχαμε βάλει το ποσό των 16.000 ευρώ ως ανώτερο, η φθηνότερη προσφορά ήταν 6.500 ευρώ, χονδρικά».

Όπως κατέληξε, «έχουμε έρθει σε συνεννόηση μαζί τους, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Αυτοαναίρεση και απόκρυψη μεγαλύτερων ζητημάτων

Πληθώρα ερωτημάτων δημιουργούνται από την απάντηση αυτή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος αρνούμενος τον χαρακτηρισμό «απευθείας ανάθεση», προφανώς για διασκέδαση των εντυπώσεων, έρχεται σε σύγκρουση με την 18746/2016 απόφαση Δημάρχου, περί των τεχνικών προδιαγραφών των εργασιών και η οποία λαμβάνεται υπόψιν στη σύμβαση με τον ανάδοχο, όπου ρητά αναγράφεται, ότι «η εκτέλεση των υπηρεσιών θα γίνει με απευθείας ανάθεση κατόπιν προσκόμισης οικονομικών προσφορών από τους ενδιαφερομένους και με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή», όπως επίσης και της 20400/2016 απόφασης Δημάρχου, όπου εγκρίνεται η «απ' ευθείας εκτέλεση των υπηρεσιών των ανωτέρω στην εταιρεία ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ για την εξυπηρέτηση της υπηρεσίας ως ανωτέρω».

Παράλληλα και παρά το γεγονός, πως όντως η κοστολόγηση υπηρεσιών εκ μέρους του αναδόχου, αποτελεί μία συμφέρουσα προσφορά για το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα, σε σχέση με το κόστος της ίδιας εργασίας, κατά τα προηγούμενα χρόνια, δεν αιτιολογείται ο συμβιβασμός της Υπηρεσίας, να ζητήσει μόνο τρεις προσφορές από εταιρείες, με έδρα, η κάθε μία σε διαφορετική πόλη, αντί να υπάρξει επικοινωνία με περισσότερες εταιρείες, της Σύρου, της πρωτεύουσας, της συμπρωτεύουσας, ακόμη και άλλων εταιρειών της Πάτρας, προκειμένου να διασφαλιστεί το χαμηλότερο κόστος, για την εργασία, γεγονός, που τείνει να δημιουργήσει ερωτήματα, για την ποιότητα και την έκταση της έρευνας, εκ μέρους του γραφείου της Υπηρεσίας, που επικαλείται ο πρόεδρος.

Είναι προφανές, ότι με ανεπαρκείς απαντήσεις και προσπάθειες ωραιοποίησης ορισμένων θεμάτων, η δημοτική αρχή επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από το μείζον ζήτημα, το οποίο δεν αφορά στο κόστος της υπηρεσίας, καθώς αυτό αντικειμενικά είναι χαμηλό, αλλά στο γεγονός, ότι ολοένα και περισσότερο, ο Δήμος στρέφεται σε αγορές εκτός Σύρου, για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός Σύρου έχουν ανατεθεί και οι προμήθειες που αφορούν στα καθαριστικά προϊόντα και λοιπά αναλώσιμα, που χρησιμοποιούνται από τους υπαλλήλους του Δήμου, όπως επίσης και τα κουτιά γάλα, που προβλέπεται να διανέμονται στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου.