Η ΔΕΥΑΣ για το έργο ύδρευσης

αναβαθμίζει τους οικισμούς Ποσειδωνίας
  • Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, 2016 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 14 Οκτ. 2016 - 7:37

Μετά την ολοκλήρωση των νέων δικτύων ύδρευσης στους οικισμούς της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, ένα ακόμα έργο της ΔΕΥΑΣ έρχεται να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Πρόκειται για το έργο με τον διακριτικό τίτλο ΄΄Βελτίωση και επέκταση δικτύου ύδρευσης οικισμών πρώην Δήμου Ποσειδωνίας (Β΄ φάση)΄΄, το οποίο με χθεσινή Απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτ. Αιγαίου εντάχθηκε στο Π.Ε.Π. ΄΄Νότιο Αιγαίο΄΄ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020. Αφορά την αντικατάσταση και συμπλήρωση όλων των δικτύων ύδρευσης των δημοτικών διαμερισμάτων Ποσειδωνίας και Φοίνικα, δηλαδή τους οικισμούς Ποσειδωνίας, Φοίνικα, Βήσσα, Αδειάτων, Μέγα Γιαλού (Ποσειδωνίας) και Αμπέλας.

Ο προϋπολογισμός του έργου που θα δημοπρατηθεί τους προσεχείς μήνες είναι 1.980.000 €, πλέον ΦΠΑ και εκτός των νέων δικτύων διανομής νερού, περιλαμβάνει και τους αγωγούς μεταφοράς νερού από τις αφαλατώσεις των Αγκαθωπών στις δεξαμενές της Μπαμπούνας, της Κονιζοπής των Αδειάτων από τις οποίες εξυπηρετούνται οι παραπάνω οικισμοί. Η έναρξη των εργασιών προβλέπεται να γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και το έργο θα έχει διάρκεια 18 μηνών. Θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε οι επί μέρους κλάδοι να εκτελούνται ανάλογα με τις τουριστικές περιόδους, με την ανάγκη ύπαρξης παρακαμπτηρίων οδών αλλά και της συνεχούς και αδιάλειπτης υδροδότησης όλων των κατοίκων.

Το όφελος από την ένταξη στο ΕΣΠΑ και την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου είναι τεράστιο για τις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθεί αφού θα αναβαθμίσει την ποιότητα νερού στη βρύση του καταναλωτή, θα βελτιωθούν οι πιέσεις, θα περιορισθούν οι ζημιές και οι διαρροές και γενικά θα βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα των προσφερόμενων από τη ΔΕΥΑΣ υπηρεσιών στον τομέα της ύδρευσης. Ταυτόχρονα, με τη δρομολόγηση αυτού του έργου, η προσοχή και η χρηματοδότηση από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΣ θα στραφεί προς άλλους οικισμούς του νησιού (π.χ. Πάγος, Γαλησσάς, Κίνι, Απάνω Μεριά) όπου παρόμοιας φύσεως προβλήματα και αντικαταστάσεις δικτύων θα επιταχυνθούν και θα βελτιώσουν και εκεί γρηγορότερα τις υποδομές. Ήδη πιστώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την υπογείωση των καταθλιτικών αγωγών των μονάδων αφαλάτωσης στο δρόμο των Αγκαθωπών, με πρόσφατη τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος της ΔΕΥΑΣ, μεταφέρονται σε έργα στο Γαλησσά και την Αζόλιμνο.

Η ΔΕΥΑΣ, στέκεται και αφουγκράζεται καθημερινά τα προβλήματα και τις ανάγκες των καταναλωτών της και με μικρές, μεσαίες και μεγάλες παρεμβάσεις φροντίζει προγραμματισμένα για την αντιμετώπισή τους. Με την αποδεδειγμένη εμπειρία που διαθέτει σε μεγάλα και συγχρηματοδοτούμενα έργα θα φέρει σε πέρας κι αυτό το μεγάλο έργο. Στόχος αποτελεί η ολοκληρωτική επίλυση του προβλήματος σε επίπεδο νησιού, διαθέτοντας παντού άριστης ποιότητας νερό. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι το νησί μας συγκαταλέγεται στα πλέον άνυδρα νησιά του Αιγαίου που οι ανάγκες της ύδρευσης εξυπηρετούνται σχεδόν εξολοκλήρου από την αφαλάτωση.