Εισαγγελική διερεύνηση του θέματος επικινδυνότητας του 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ερμούπολης

Στην κρίση του εισαγγελέα

  • Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, 2016 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 2 Νοε. 2016 - 23:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Στη δικαιοδοσία του εισαγγελέα έχει περάσει πλέον η διερεύνηση του θέματος σχετικά με την επικινδυνότητα ή μη του κτιρίου του 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, μετά την εμπλοκή που προκάλεσαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις που προέκυψαν με φόντο το κληροδότημα του Ισιδώρειου στο οποίο ανήκει κτιριακά το εν λόγω σχολείο.

Το Ισιδώρειο, είναι κληροδότημα που σε κάθε περίπτωση σχετίζεται με τον Δήμο, γεγονός που φαίνεται να λησμονείται όταν έχει αναχθεί σε μέσον άσκησης πολεμικής μεταξύ της προέδρου του Διοικητικού του Συμβουλίου, που κατέλαβε αυτή τη θέση βάσει της ιδιότητας της ως δημοτικής συμβούλου και του Δημάρχου, με αφορμή την κάλυψη της δαπάνης των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης της σχολικής μονάδας.

Έκαστη εκ των εμπλεκομένων πλευρών προβάλλει τις δικές τις αιτιάσεις προς την άλλη σε ότι αφορά στο μέγεθος των δαπανών των απαραίτητων για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου εργασιών και ποιον τελικώς αυτές επιβαρύνουν, με άλλοτε σοβαρή και άλλοτε αστεία έως ακόμα και ανόητη χρησιμοποίηση κάθε τύπου δικαιολογιών, σε ένα συνεχές παιχνίδι προκλήσεων και αντιπαραθέσεων.

Καθώς το ζητούμενο και η ουσία του προβλήματος αφορά σαφώς και κατηγορηματικώς την ασφάλεια των μαθητών που φοιτούν στο εν λόγω σχολείο και το πως αυτή θα μπορεί να διασφαλιστεί εξαιτίας της κάκιστης κατάστασης του κτιρίου, το οποίο αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα στατικότητας, κανείς δεν νομιμοποιείται και στο όνομα της όποιας μικροπολιτικής σκοπιμότητας, να προβαίνει σε κινήσεις πρόκλησης εντυπώσεων, όταν το θέμα αφορά μικρά παιδιά.

Επανειλημμένως το θέμα έχει απασχολήσει είτε το Δημοτικό Συμβούλιο με εκτενή συζήτηση, είτε τον τοπικό τύπο με εμπεριστατωμένες αναλύσεις, είτε ακόμα και την τοπική κοινωνία με χρησιμοποίηση ευτελών μέσων δημιουργίας εντυπώσεων, όλα σε ανάλωση γύρω από την αλληλομετάθεση ευθυνών και με ζητούμενο την κάλυψη του σχετικού κόστους συντήρησης του σχολείου.

Σε κάθε περίπτωση και πέραν της τυπικής υποχρέωσης των αρμοδίων φορέων, η δυσμενής οικονομική κατάσταση, που δεν επιτρέπει την ανάληψη της ευθύνης επισκευής και συντήρησης του σχολείου από έναν μόνο φορέα επιβάλλει την από κοινού σύμπραξη Δήμου, Περιφέρειας και Ισιδώρειου για την επίτευξη της επισκευαστικής παρέμβασης που απαιτείται.

Περιορισμένη η οικονομική δυνατότητα του Δήμου

Στην μόλις προ μηνός εκτενέστατη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, όλους τους μετέχοντες στη συζήτηση απασχόλησε το οικονομικό σκέλος του προβλήματος και ποιός τελικά νομιμοποιείται και σε ποιό βαθμό να αναλάβει το κόστος αποκατάστασης.

Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε η τοποθέτηση εκ μέρους των γονέων, που εξέφρασαν, πέραν των λογιστικών αλλά και πολιτικών υπολογισμών, την αγωνία τους για την ασφάλεια των 88 παιδιών και 13 εκπαιδευτικών, που βρίσκονται καθημερινά στο σχολείο.

Με μοναδικό μέλημα την ασφάλεια των μαθητών, σαφώς εκ του νόμου τίθεται η προϋπόθεση “ότι η επισκευή ή συντήρηση, θα έχει αποκλειστικό σκοπό...την πρόληψη καταστάσεων επικίνδυνων για την σωματική ακεραιότητα και την υγεία των μαθητών”.

Βεβαίως και δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν με μία μόνο παρέμβαση προβλήματα που επί χρόνια επιφόρτιζαν το σχολείο και με την μη ουσιαστική τους αντιμετώπιση επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο την κατάσταση.

Ο Δήμος δήλωσε σαφώς ότι αδυνατεί οικονομικώς να ανταπεξέλθει στο σύνολο της δαπάνης επισκευών, που ανέρχεται σε περίπου 170.000 ευρώ, βάσει των προβλημάτων άμεσης αντιμετώπισης, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Τεχνική Υπηρεσία.

Από το συνολικό ποσό των 330.000 ευρώ που διαθέτει ο Δήμος για την κάλυψη των σχολικών αναγκών, αυτό το ποσό θα πρέπει να κατανεμηθεί στο σύνολο των 31 σχολείων ολόκληρου του νησιού, γεγονός που αναλογικά περιορίζει την οικονομική συνεισφορά του σε μόλις 13.000 ευρώ ανά σχολείο.

Ειδικά για το 3ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, λόγω της σαθρότητας στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, όπως από όλους τους εμπλεκόμενους αναφέρθηκε, ο Δήμος, όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αύξησε στο διπλάσιο την οικονομική του συμμετοχή, βάσει της οικονομικής του δυνατότητας, όντας και υπεύθυνος για την συντήρηση των σχολικών μονάδων.

Οφείλει το Ισιδώρειο να διατηρεί το ακίνητο σε καλή κατάσταση

Από την πλευρά του το Ισιδώρειο, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το ακίνητο, μπορεί να μετέχει οικονομικά στις εργασίες επισκευής, όταν βάσει των σχετικών γνωμοδοτήσεων των αρμοδίων οργάνων, ως ιδιοκτήτης μισθωμένου διδακτηρίου οφείλει να διατηρεί αυτό σε καλή κατάσταση μεριμνώντας για την συντήρηση του, η οποία θα γίνει από ίδιους πόρους.

Και όπως από τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου είχε επισημανθεί “Τελικά, για πόσο ακόμα το 3ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ερμούπολης θα είναι έρμαιο του ειδικού καθεστώτος στέγασής του σε οίκημα του Ισιδωρείου Ιδρύματος, το οποίο παρά το όποιο κοινωφελές του έργο και τις καλές του προθέσεις, δεν είναι μέχρι στιγμής σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως εκμισθωτής;”.

Για όσα δε, δια στόματος της προέδρου του, αναφέρθηκαν σε σχέση με τα οικονομικά του Ιδρύματος, που παρουσιάζονται ελλειμματικά και πως το αποθεματικό που διαθέτει είναι αυτό που επιτρέπει την καταβολή των τρεχουσών του υποχρεώσεων, θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των υψηλών μισθολογικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων του.

Άλλωστε ανάλογη επισήμανση για έτερο κληροδότημα γίνεται σε απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου σε ότι αφορά αμοιβές προσωπικού και ασφαλιστικές εισφορές πρέπει αυτές να εναρμονίζονται με την εκτέλεση του σκοπού του, μέχρι την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας του Ιδρύματος.

Σε ανάλογη περίπτωση εκ μέρους της Αποκεντρωμένης ζητείται πλήρης αναφορά των αναγκών που να δικαιολογούν την πλήρους ωραρίου απασχόληση του προσωπικού, όπως επίσης και την δικαιολόγηση εκ μέρους της διοίκησης του του ύψους της αμοιβής του υφιστάμενου προσωπικού για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του προς το Ίδρυμα.

Πρακτική που αναμένεται να ακολουθηθεί και για το Ισιδώρειο ώστε να έχει τουλάχιστον τη δυνατότητα να μετέχει στα κόστη συντήρησης του Ιδρύματος.

Προς επίρρωση δε των όσων υποστηρίζονται για προσπάθεια αποφυγής ανάληψης μέρους του κόστους, είναι τα όσα καταλογίζουν στην πρόεδρο του τα τρία από τα πέντε μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, όταν αναφέρουν ότι “Και ακόμα χειρότερα, εμφανιζόμεθα να αναζητούμε, με κάθε μέσο και με δυσεξήγητη επιμονή, άλλοθι, για να μη συμβάλει και το Ίδρυμα στις δαπάνες για την αναγκαία επισκευή του, ενώ θα έπρεπε, αν πράγματι αγαπάμε ειλικρινά τα παιδιά και ενδιαφερόμαστε γι’ αυτά, να αναζητούσαμε το αντίθετο”.

Στον εισαγγελέα

Η δημοτική παράταξη της Κίνησης Πολιτών Σύρου, που εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους Δημοτικούς συμβούλους Παύλο Χρυσαφίδη και Κομνηνό Στρογγύλη, προχώρησε στην κατάθεση του σχετικού φακέλλου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, προκειμένου να επιληφθεί άμεσα του θέματος ώστε να δρομολογηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο η αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων που παρουσιάζει το σχολείο του Ισιδώρειου.

Άλλωστε επρόκειτο για μία κίνηση που είχε προαναγγελθεί από τον Κ. Χρυσαφίδη, στη συζήτηση του επίμαχου θέματος κατά τη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου, του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκ μέρους της Κίνησης πολιτών προσκομίστηκαν στον εισαγγελέα τόσο το από 27-9-2016 έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ερμούπολης όσο και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης της 30-9-2016 του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ετέθη το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, κατά την οποία, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται “τέθηκε επί τάπητος το μείζον θέμα καταλληλότητας ή μη των εγκαταστάσεων του 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ερμούπολης”.

Στο έγγραφο της Κίνησης Πολιτών, προς τον εισαγγελέα σημειώνεται ο λόγος που ώθησε στο αίτημα εισαγγελικής διερεύνησης του θέματος, καθώς όπως σημειώνεται “Η μη σαφής απάντηση στο ερώτημα αν είναι κατάλληλο ή όχι για την ασφάλεια των παιδιών και νηπίων το κτίριο και η αποφυγή να συμπεριληφθεί στην απόφαση το να σταλεί τεχνικό κλιμάκιο για τη διαπίστωση του μεγέθους και της σοβαρότητας των καταγγελιών, μας ωθεί να σας ενημερώσουμε σχετικά κοινοποιώντας σας τα σχετικά έγγραφα. Σας εκφράζουμε με την ενέργεια μας αυτή την αγωνία μας και τον προβληματισμό μας και σας παρακαλούμε, αν κρίνετε ότι πρέπει να ενεργήσετε κατά τις αρμοδιότητες σας, να το πράξετε το συντομότερο δυνατόν”.

Να αρθεί κάθε κίνδυνος για την ασφάλεια των παιδιών”

Την επιλογή προώθησης του θέματος στον εισαγγελέα, κλήθηκε από την εφημερίδα να σχολιάσει ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών, Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος εστίασε στο θέμα επικινδυνότητας του σχολείου, καθώς το μείζον είναι η ασφάλεια των μαθητών.

Όπως ανέφερε “Το θέμα ασφάλειας των μαθητών και νηπίων του 3ου δημοτικού σχολείου μετά από αίτημα του Συλλόγου τέθηκε ως κατεπείγον και ΕΗΔ στο Δημοτικό συμβούλιο παρουσία δεκάδων γονέων και παιδιών.
Τα όσα ακούστηκαν ξεπερνούν κάθε φαντασία για το σε τι κατάσταση βρίσκεται το συγκεκριμένο σχολείο που οι μεγαλύτεροι γνωρίζουμε ότι ήταν προσωρινή λύση μέχρι να επισκευαστεί το κανονικό 3ο και προφανώς σαν προσωρινή λύση είχε ανεγερθεί. Ακατάλληλα κουφώματα, ρωγμές σε κολόνες,αποσαθρωμένοι σοβάδες και εισροή υδάτων από το ταβάνι και άλλα πολλά περιέγραψαν γονείς και δάσκαλοι. Τέθηκε μάλιστα και θέμα στατικής επάρκειας. Πιστεύω ότι όσα ειπώθηκαν δεν είναι υπερβολικά και είναι αληθή”.
Για το εάν αυτή η κίνηση από μέρους του ήταν η ύστατη ακολουθώντας προτάσεις του που είχαν προηγηθεί, απάντησε ότι “Ζήτησα από τον κ. Δήμαρχο στην απόφαση να συμπεριληφθεί παράγραφος που να αναφέρει αποστολή τεχνικού ασφαλείας που μαζί με τον υπεύθυνο ασφαλείας του σχολείου (υποθέτω ότι υπάρχει και στα σχολεία) να καταγράψουν τις ζημιές και να πιστοποιήσουν το πρόβλημα όπου υπάρχει. Ένοιωσα πολύ άσχημα όταν αντέκρουσε την πρόταση μου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ότι καλό είναι να μη γίνει αυτό γιατί κάπως έτσι έκλεισε και το πρώην σχολείο.

Εναπομείναντες δε (δεν γνωρίζω αν ήταν δάσκαλοι και γονείς, είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι) συμφώνησαν με τον κ. Γουσγουνέλη ακυρώνοντας όλα όσα με αγωνία μας εξέθεταν οι προλαλήσαντες εκπρόσωποι του σχολείου”.
Καθώς υπήρξε θετική ψήφος από μέρους του στο Δημοτικό Συμβούλιο, του ζητήθηκε να αιτιολογήσει την κίνηση προς τον εισαγγελέα, για την οποία διευκρίνισε πως “Παρά την απόρριψη του αιτήματος μας ψηφίσαμε θετικά μεν στην χρηματοδότηση επισκευών γενικά αλλά δεν πειστήκαμε ότι αυτές θα γίνουν ώστε να αρθεί κάθε κίνδυνος για την ασφάλεια των παιδιών και πάντα σύμφωνα με όσα οι ίδιοι γονείς και δάσκαλοι εξέθεσαν.
Περιμέναμε λοιπόν την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και μόλις κατέστη εφικτό τα υποβάλαμε στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου ,στην Δ/ση Πρωτοβάθμιας και στον κ. Εισαγγελέα με την παράκληση ότι αν κρίνουν ότι πρέπει να συμβάλουν με τις αρμοδιότητες τους στην επίλυση των εκτεθέντων προβλημάτων να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν”.