Τα θέματα της παραλίας του Φοίνικα στο τραπέζι του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

«Να κάνουμε το Φοίνικα προσιτό»

Στη συνεδρίαση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου-Κύθνου-Κέας-Σερίφου, συμμετείχε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητα του Φοίνικα, προκειμένου να θέσει τα ζητήματα που αφορούν στο χωριό και να ζητήσει τη συνδρομή του ΔΛΤ, ώστε η παραλία του Φοίνικα, να αναβαθμιστεί περαιτέρω.

Κατόπιν της ευχάριστης εξέλιξης, αναφορικά με την χρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Φοίνικα της Σύρου, ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ο πρόεδρος της μικρής, αλλά και αεικίνητης κοινότητας του χωριού, κ. Γιώργος Περρής, συμμετείχε στη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητηθούν περαιτέρω βελτιώσεις στην παράκτια ζώνη, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της.

Κινήσεις για βελτίωση της οργανωμένης στάθμευσης

Αρχικά, ο κ. Περρής ξεκίνησε την τοποθέτησή του, ευχαριστώντας τα μέλη του ΔΛΤ, για τις ενέργειές τους, προς την κατεύθυνση της ένταξης του έργου της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας, θέτοντάς το έτσι σε τροχιά υλοποίησης.

Κατόπιν των ευχαριστιών, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις σημαντικές βελτιώσεις, οι οποίες έγιναν το καλοκαίρι του 2016, όσον αφορά στην οργάνωση της στάθμευσης στο χωριό, μέσα από εθελοντικές ενέργειες των πολιτών, ζητώντας την συνδρομή του ΔΛΤ και της Λιμενικής Αρχής, ο επικεφαλής της οποίας είναι μέλος του Δ.Σ., έτσι ώστε αυτές να ενισχυθούν και να υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Περρής, έως και πριν ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου, «όλος ο παραλιακός δρόμος, σχεδόν από το OLYMPIA έως πάνω στο Ψαχνό, ήταν γεμάτος αυτοκίνητα», αναγκάζοντας έτσι τους υπεύθυνους της Τοπικής Κοινότητας, κατόπιν σχετικής απόφασης του οργάνου, να υπάρξει προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και αποτροπής των οδηγών, από το να αφήνουν στο σκιερό, κατά τις απογευματινές ώρες, σημείο και να κατευθύνουν τα οχήματά τους στους ελεύθερους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, προκειμένου να διευκολύνεται η διέλευση, τόσο των διερχόμενων αυτοκινήτων, όσο και των πεζών, οι οποίοι κατεβαίνουν από το συγκεκριμένο δρόμο προς την παραλία του Φοίνικα, κάτι, που εν μέρει επιτεύχθηκε, με διακριτικότητα.

Εξήγησε, ότι με τη βοήθεια των μελών της Τοπικής Κοινότητας και κατοίκων του Φοίνικα, ενημερώνονταν οι οδηγοί, είτε κατ’ ιδίαν ώστε να προτιμήσουν τους νόμιμους χώρους στάθμευσης, είτε μέσω τοποθέτησης ενημερωτικών φυλλαδίων, ενώ με τη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τοποθετήθηκαν σχετικές ενημερωτικές πινακίδες.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, ήταν ο δρόμος που οδηγεί στο Ψαχνό να «αδειάσει» ουσιαστικά από τα αυτοκίνητα, ενώ και οι υπεύθυνοι να λάβουν τα θετικά σχόλια κατοίκων και παραθεριστών, χωρίς να υπάρξει καμία μείωση στην επισκεψιμότητα του χωριού.

Παρ’ όλα αυτά, στο απόγειο της τουριστικής σεζόν παρατηρήθηκε μία έξαρση του φαινομένου, από το απόγευμα και έως τις βραδινές ώρες.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η δράση της Τοπικής Κοινότητας, για την ομαλή διέλευση των οχημάτων από τους παραλιακούς δρόμους του Φοίνικα, ο κ. Περρής ζήτησε τη βοήθεια και εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να γίνει οδοσήμανση, όχι μόνο με πινακίδες, αλλά και διαβάσεις.

Εξυπηρέτηση ΑμεΑ και οικογενειών

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα, απηύθυνε αίτημα προς το Λιμενικό Ταμείο, ώστε και αυτή η παραλία να αποκτήσει την ειδική ράμπα καθόδου στην παραλία, για Άτομα με Αναπηρία, η οποία ωστόσο, αναμένεται να εξυπηρετήσει ακόμη περισσότερες ομάδες λουομένων.

«Έχουμε κάνει μία πρώτη επαφή με το μηχανικό του Λιμενικού Ταμείου, για μία πλατφόρμα ΑμεΑ. Έχουμε βρει περίπου πού μπορεί να τοποθετηθεί έχουμε κανονίσει κάποια ραντεβού και θέλουμε να επιμείνουμε σε αυτό, έτσι ώστε το 2017, να διαθέτουμε μία πλατφόρμα για ΑμεΑ. Φυσικά θα χρησιμοποιηθούν και από τους ανθρώπους με προβλήματα, αλλά και από τις οικογένειες που κατεβάζουν με καροτσάκι τα παιδιά στην αμμουδιά. Αυτό που έχουμε διαπιστώσει τον τελευταίο καιρό στο Φοίνικα, είναι ότι μαζεύει αρκετές οικογένειες. Αυτό θα θέλαμε να το στηρίξουμε και ίσως να στοχεύσουμε σαν χωριό, σαν παραλία σε δράσεις, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ώστε ο κόσμος να κατέβει οικογενειακώς στη θάλασσα», τόνισε.

Από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου, ο επικεφαλής της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Ειρηναίος Ζερβός, σημείωσε, ότι έχουν γίνει σχετικές μετρήσεις στο αρχικό σημείο που είχε υποδειχτεί, το οποίο ωστόσο αποδείχτηκε μάλλον ακατάλληλο, εξηγώντας, ότι από τη στιγμή που αυτό θα βρεθεί, θα χρειαστεί προμέτρηση και έπειτα οι διαδικασίες για την ανάθεση και εγκατάστασή της ράμπας. Επεσήμανε δε, πως οι διαδικασίες φαίνεται να είναι «κολλημένες» λόγω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου περί των δημόσιων έργων, ενώ διαβεβαίωσε, πως η σχετική χρηματοδότηση ήδη υπάρχει, με δυνατότητα προσαύξησής της αν απαιτηθεί, στον προϋπολογισμό του ΔΛΤ για το 2017.

Ένα ακόμη αίτημα του προέδρου του Φοίνικα, αφορούσε στην νομιμοποίηση και αποκατάσταση της ράμπας/γέφυρας στην παραλιακή ζώνη του Φοίνικα, η οποία βρίσκεται επίσης στην περιοχή Ψαχνό. «Αυτή είναι διαβρωμένη έχει χαλάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και θα πρέπει να αποκατασταθεί. Δεν ξέρω σε ποιο στάδιο ακριβώς είμαστε σε αυτό, για να καταφέρουμε να τη διορθώσουμε. Πρέπει να διορθωθεί σύντομα. Θα θέλαμε και αυτό το κομμάτι να διορθωθεί, για να τραβήξουμε τον κόσμο στην παραλία μας», ανέφερε κατά τη συνεδρίαση.

Τέλος, ο κ. Περρής ζήτησε από το Λιμενικό Ταμείο και την παρέμβασή του προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε να προστατευθούν τα αρμυρίκια της παραλίας, από τους έντονους νότιους ανέμους, αλλά και οι λουόμενοι, προτείνοντας ίσως την κατασκευή προστατευτικού τοιχίου, μία πρόταση που ωστόσο δε φάνηκε να συγκεντρώνει θετικά σχόλια, καθώς δεν εκτιμήθηκε πως θα έδινε λύση, ενώ θα αφαιρούσε σημαντικό διαθέσιμο χώρο στην ήδη μικρή παραλία.

Πρόσω ολοταχώς για Γαλάζια Σημαία

Τέλος, ο πρόεδρος του Φοίνικα αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Τοπικής Κοινότητας, προκειμένου το καλοκαίρι του 2017 η παραλία του Φοίνικα να τιμηθεί με την Γαλάζια Σημαία, αφού φέτος δεν κατάφερε να την πάρει λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Περρής, ο ίδιος προχώρησε σε δειγματοληψίες νερού από την παραλία, τις οποίες και απέστειλε στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, προς αξιολόγηση, με τα αποτελέσματα να δείχνουν τα νερά του Φοίνικα κατάλληλα για υποβολή προς βράβευση της παραλίας με Γαλάζια Σημαία. Παράλληλα, κλιμάκιο από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, διαχειριστής φορέας του προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών, έχει ήδη μεταβεί στην παραλία του Φοίνικα για αποτύπωση και φωτογράφισή της, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, για την βράβευσή του το 2017.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τ.Κ., εντός του μηνός Δεκεμβρίου, αναμένεται να συμπληρωθούν, με τη βοήθεια του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά, που φαίνεται να είναι περισσότερο έμπειρος στο θέμα, τα απαραίτητα έντυπα για την υποψηφιότητα.

Όπως τόνισε κλείνοντας ο κ. Περρής, «ζητάμε μικρές παρεμβάσεις στην αμμουδιά του Φοίνικα, να την κάνουμε ακόμη πιο προσιτή, πιο ανθρώπινη, για τον κόσμο και κυρίως για τις οικογένειες».