Εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης και η σχετική δαπάνη για την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

«Στόχος το καλοκαίρι να έχουμε την ανάπλαση»

Τους όρους διακήρυξης, αλλά και τη σχετική δαπάνη, για την ανάπλαση της πλατείας του Φοίνικα ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Κοινότητας, δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις, όσον αφορά στην πορεία του έργου έως και το καλοκαίρι.

Το έργο πνοής και πάγιο αίτημα των κατοίκων και φορέων της περιοχής, η ανάπλαση της πλατείας του Φοίνικα, μπαίνει στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του, μετά και την έγκριση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Το έργο, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από το ΠΔΕ, με 100.000 ευρώ, ενώ θα συμμετάσχει και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, με 24.000 ευρώ από ίδιους πόρους.

Στη συνεδρίαση, το παρόν έδωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φοίνικα, κ. Γιώργος Περρής και το μέλος του συμβουλίου, κ. Ρόζα Ξανθάκη, οι οποίοι ενημερώθηκαν, σχετικά με την παρούσα εξέλιξη, αλλά και για τις μελλοντικές διαδικασίες, οι οποίες πρόκειται να ακολουθήσουν.

Υλοποίηση εντός των θερινών μηνών

Την εισήγηση έκανε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΔΛΤ, κ. Ειρηναίος Ζερβός, ο οποίος γνωστοποίησε, πως την Παρασκευή δόθηκε η έγκριση για την τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού του φορέα για το τρέχον έτος, αναλύοντας τα ποσά χρηματοδότησης από ΠΔΕ και Ταμείο αντίστοιχα.

Ο κ. Ζερβός ενημέρωσε επίσης, πως η δημοσίευση της διακήρυξης αρμοδίως αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους, ενώ ο ανάδοχος θα ανακοινωθεί εντός του πρώτου μήνα του 2017. Παράλληλα υπενθύμισε, ότι ο χρόνος περαίωσης του έργου είναι 4 μήνες και ξεκινά από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία θα ακολουθήσει σε δύο περίπου μήνες από την ολοκλήρωση της δημοπράτησης.

Σχετικά με το χρονικό διάστημα αυτό, ο υπεύθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΔΛΤ, τόνισε, πως λόγω των αλλαγών, που έχουν προκύψει, βάσει του νέου νόμου περί ανάθεσης δημοσίων έργων, οι διαδικασίες έχουν γίνει περισσότερο περίπλοκες. Σημείωσε, πως από την ημερομηνία δημοπράτησης έως την παραλαβή των τευχών κατακύρωσης απαιτείται χρονικό διάστημα 20 ημερών, από την λήψη των τευχών έως την έγκριση της κατακύρωσης από την αποκεντρωμένη μεσολαβούν κατ’ ελάχιστον ακόμη 20 ημέρες, ενώ και για την υπογραφή της σύμβασης επίσης υπάρχει χρονικό πλαίσιο 20 ημερών. «Καταλαβαίνετε, ότι αν βάλουμε το ένα πίσω απ’ το άλλο, χωρίς να υπολογίζουμε κάποια άλλη καθυστέρηση, είναι περίπου 60 ημέρες, είναι οι δύο μήνες που προείπα», επεσήμανε ο κ. Ζερβός, αναφέροντας, πως έπειτα από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ξεκινά η περίοδος υλοποίησης.

Κατόπιν σχετικού ερωτήματος από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, διευκρίνισε, πως στην πρώτη φάση των 4 μηνών, οι εργασίες θα αφορούν στις διαμορφώσεις, όπως τα επίπεδα, τις καθαιρέσεις, τις στάθμες, υδραυλικές-ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, παγκάκια, πεζοδρόμια κλπ. Σε επόμενο στάδιο, εκτιμάται πως θα προστεθούν οι αισθητικές παρεμβάσεις, όπως τα ξύλινα δάπεδα. Αναφορικά με τα φωτιστικά σώματα, σημειώθηκε, πως προσωρινά, μετά το πέρας του έργου, θα εγκατασταθούν τα ήδη υπάρχοντα, ενώ νέα σώματα, είναι πιθανόν να ενταχθούν σε μία γενικότερη ανανέωση του ηλεκτροφωτισμού στην περιοχή.

«Στόχος μας είναι, μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε την ανάπλαση. Δεδομένων, πάντα, των καθυστερήσεων και μίας ρεαλιστικής προσέγγισης των διαδικασιών», τόνισε ο κ.  Ζερβός, εξηγώντας, ότι «υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία συμβασιοποίησης, πολύ μεγάλος χρόνος. Είναι αστάθμητος παράγων, δεν μπορούμε να το καθορίσουμε, διότι για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις. Οι ενστάσεις με τον καινούριο νόμο, προβλέπουν και προδικαστική προσφυγή ακόμη».

«Πονοκέφαλος» ο προγραμματισμός εκδηλώσεων

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τη δυνατότητα, να καθυστερήσει η φάση υλοποίησης του έργου, και πιο συγκεκριμένα μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι εκδηλώσεις, που κάθε χρόνο φιλοξενεί ο Φοίνικας, αλλά και οι νέες, τις οποίες έχει σκοπό να εντάξει ο Δήμος και έχουν ως πυρήνα την πλατεία.

Όπως υπογράμμισαν, τόσο ο κ. Ζερβός, όσο και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Δημήτρης Κοσμάς, αν και δίνεται από το νόμο η σχετική δυνατότητα και μία τέτοια αναβολή μπορεί να υπάρξει σε συνεννόηση με το τοπικό συμβούλιο, η πιο συμφέρουσα για όλους λύση, θα ήταν η υλοποίηση να ξεκινήσει άμεσα, παρά την όποια όχληση δημιουργηθεί μέσα στην θερινή τουριστική περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Ζερβός, «επειδή υπάρχει μία πολιτική κατάσταση ρευστή, καλό είναι τα κονδύλια που προέρχονται από εθνικούς πόρους να απορροφώνται γρήγορα. Να δώσουμε πρώτη προτεραιότητα ακόμη κι αν το καλοκαίρι υπάρχει μία δυσκολία, ακόμη κι αν ακυρωθούν στην έσχατη των περιπτώσεων εκδηλώσεις – ως πάρκινγκ χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή έτσι κι αλλιώς – δεν θα ενοχλήσουμε και κανέναν επί της ουσίας, αν εξαιρέσουμε τις εκδηλώσεις που είναι ένα πρόβλημα», επαναλαμβάνοντας, ότι θα πρέπει να δοθεί «μέγιστη προτεραιότητα, ακόμη κι αν υπάρχει όχληση καλοκαιρινή».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον τεχνικά αρμόδιο επί του θέματος, το καλοκαίρι προσφέρεται για την καλύτερη και ταχύτερη υλοποίηση, λόγω καλού καιρού, ήρεμων θαλασσών και βέλτιστων θερμοκρασιών.  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, επαναλαμβάνοντας τα λεγόμενα του κ. Ζερβού περί ρευστής πολιτικής κατάστασης και ανάγκη άμεσης εκμετάλλευσης των εθνικών κονδυλίων, τόνισε για ακόμη μία φορά, πως αυτή, αλλά και άλλες, αντίστοιχες καταστάσεις, δεν εξαρτώνται απόλυτα από τις προθέσεις του Λιμενικού Ταμείου, καθώς η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και οι αστάθμητοι παράγοντες καθυστερήσεων, ενδέχεται να συμβάλλουν σε καθυστερήσεις, χωρίς, ωστόσο να υπάρχει ευθύνη των τοπικών φορέων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα, συμφώνησαν στα παραπάνω, αναφέροντας, πως ενδεχομένως να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις, σχετικά με την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, προκειμένου αφενός να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πολιτιστική και όχι μόνο ζωή στο χωριό και αφετέρου να διευκολυνθεί και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη περαίωση του έργου.