Θετικές όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης για τη θέση στάθμευσης του Δημάρχου

Νόμιμη στάθμευση καθολικής αποδοχής

  • Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 23 Δεκ. 2016 - 1:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Εντέχνως και άκομψα σκηνοθετημένος ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης της Σύρου, σε ένα θέμα ελάσσονος σημασίας, το οποίο αφορά στη νομιμότητα ή μη της θέσης στάθμευσης του Δημάρχου, την στιγμή που ταλανίζουν το νησί ουσιαστικά προβλήματα, τα οποία χρήζουν ουσιαστικής ενασχόλησης και άμεσης επίλυσης.

Δεν τίθεται θέμα νομιμότητας για τη θέση στάθμευσης του Δημάρχου, σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει, όπως διευκρινίστηκε κατά τη χθεσινοβραδυνή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που έτυχε της καθολικής αποδοχής του συνόλου των δημοτικών συμβούλων.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον Δήμαρχο να παρέχει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις τόσο περί της νομιμότητας της θέσης όσο και περί των δικών του ενεργειών σχετικά με το θέμα και με τους επικεφαλής των παρατάξεων μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας να συνηγορούν υπέρ του.

Την συζήτηση προκάλεσε ερώτημα που τέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Μιχάλη Ζουλουφό, σχετικά με το εάν ενημερώνεται το σώμα για αποφάσεις που δεν εγκρίνονται ή καταρρίπτονται, σύμφωνα με την κοινωνική αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί για το εάν η θέση στάθμευσης του Δημάρχου είναι παράνομη.

Το ερώτημα αφορούσε στο εάν η σχετική απόφαση που είχε ληφθεί είναι παράνομη και εάν έχει καταπέσει αυτή η απόφαση.

Ο δημοτικό σύμβουλος έθεσε και το ερώτημα εάν θα υπάρξει ισονομία για όλες τις θέσεις στάθμευσης που παραχωρούνται, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «η ισονομία θα εφαρμοστεί σε όλους, ούτε μητροπολίτες, ούτε επίσκοποι, ούτε εισαγγελείς, ούτε ο δήμαρχος ή θα εφαρμοστεί, όπως εθιμοτυπικά αρμόζει σε κάποιους;».

Επιλογή η μη χρήση των νομίμων προνομίων

Στην απάντηση του ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, σχολίασε πως πρόκειται για «ένα θέμα ελάσσονος σημασίας, το οποίο δυστυχώς, με βάση τον τρόπο ανάδειξης του, από κύκλους, έχει καταστεί ζήτημα μείζονος σημασίας και ουσιαστικά ο τρόπος ανάδειξης του στην επιφάνεια ξεπερνάει τα όρια της κακοπιστίας, της κακοβουλίας και της συκοφαντίας προς το πρόσωπο του Δημάρχου. Αν είναι δυνατόν να λέμε ότι ο Δήμαρχος παρανομεί, δεν σέβεται του νόμους κ.λ.π. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να αμφισβητείται η δυνατότητα, το δικαίωμα ενός Δημάρχου, με ότι αυτό συνεπάγεται, να έχει μία θέση στάθμευσης κοντά στο Δημαρχείο».

Εξηγώντας τι ισχύει με βάση τον νόμο διευκρίνισε ότι «τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ορισμένοι αιρετοί δικαιούνται ορισμένων προνομίων θεσμοθετημένων, τα οποία έχουν ως στόχο να διευκολύνουν την επιτέλεση του έργου τους», όμως υπενθύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι αντιδήμαρχοι, από την αρχή της δημοτικής θητείας, δεν θέλησαν να κάνουν χρήση αυτών των προνομίων που τους δίνει ο νόμος, συμπληρώνοντας «όχι για να μας πει κανείς «μπράβο», συνειδησιακά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβάρυνση του Δήμου».

Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε κάποια από αυτά τα προνόμια, όπως ότι δικαιούνται βάση νόμου, να κάνουν χρήση υπηρεσιακού οχήματος και να έχουν πλήρη κάλυψη των καυσίμων, των ασφαλειών, των τελών, των συντηρήσεων, επισημαίνοντας ότι «από αυτά τα προνόμια εμείς κανέναν δεν αξιοποιήσαμε».

Στο ότι ο προκάτοχος του χρησιμοποιούσε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, αναγνώρισε ότι ήταν δικαίωμα του, καθώς ήταν νόμιμος, γνωστοποιώντας ότι το όχημα αυτό τώρα εξυπηρετεί ανάγκες της Κατ’ οίκον νοσηλείας και σημείωσε ότι «θέλησα να. χρησιμοποιώ το δικό μου αυτοκίνητο, να επιβαρύνομαι ο ίδιος με όλα τα κόστη του αυτοκινήτου».

Νόμιμη η θέση

Σε ότι αφορά στο θέμα της νομιμότητας που τέθηκε, ο Δήμαρχος απάντησε ότι «Η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, πήρε ομόφωνη απόφαση για την διάθεση μιας θέσης στάθμευσης για το ιδιωτικό μου όχημα. Με βάση την άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας και τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, δεν απαιτεί έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, επειδή πρόκειται για ιδιωτικό όχημα και σύμφωνα με τη νομοθεσία η Αποκεντρωμένη οφείλει να νομιμοποιεί αποφάσεις αντίστοιχες εφ’ όσον πρόκειται για υπηρεσιακά οχήματα».

Έκανε ειδική αναφορά στο έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας, σημείο το οποίο αποτελεί άποψη και της Νομικής Υπηρεσίας ότι «η προσωρινή παραχώρηση ορισμένων εκ των νομίμως υφιστάμενων χώρων στάθμευσης σε ορισμένες κατηγορίες χρηστών οχημάτων δεν αλλάζει την προσφορά στάθμευσης και επομένως δεν αποτελεί κυκλοφοριακή ρύθμιση (γι’ αυτό και δεν απαιτείται η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) και επαφίεται στην πρόθεση του εκάστοτε Δήμου, ανάλογα με τις ανάγκες του να τις παραχωρεί με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και την βέλτιστη λειτουργία του».

Το ίδιο σημειώνεται ότι ισχύει και για άλλες θέσεις, όπως των δικαστικών ή εισαγγελικών αρχών, απέναντι από το θέατρο Απόλλων, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την στάθμευση των ιδιωτικών τους αυτοκινήτων.

Για δε την απάντηση σε έγγραφο δημότη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η οποία αναφέρει ότι για το όχημα του Δημάρχου «για υπηρεσιακές ανάγκες, με ταυτόχρονη κατάργηση μίας θέσης στάθμευσης οχήματος πολιτών, παραπλεύρως του θεάτρου Απόλλων, δεν έχει εγκριθεί από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου».

Με τον Δήμαρχο να επαναλαμβάνει ότι «Δεν έχει δοθεί έγκριση γιατί δεν απαιτείται έγκριση γι’ αυτή την κατηγορία θέσης στάθμευσης, δηλαδή για ιδιωτικό και όχι υπηρεσιακό όχημα».

Συμπλήρωσε δε ότι ο Δήμαρχος δικαιούται και μόνιμου οδηγού, αποσπασμένου υπαλλήλου του Δήμου, σχολιάζοντας «Εμείς δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε τον Δήμο και βρισκόμαστε και απολογούμενοι».

Με αφορμή την διάσταση που έχει λάβει το θέμα, ο Γ. Μαραγκός έκανε λόγο για

«εμμονική προσπάθεια ανάδειξης αυτού του ανύπαρκτου ζητήματος», η οποία όπως είπε έχει αποκλειστικά ως στόχο να θίξει το ήθος και το κύρος, και την προσωπικότητα του.

Είπε χαρακτηριστικά πως «Είναι σαφές ότι οποιοσδήποτε έχει σχέση με τον δημόσιο βίο υπόκειται σε κριτική, αλλά θα πρέπει να ξέρουν και αυτοί οι εμμονικοί κύκλοι, με την στάση και την συμπεριφορά τους ότι εάν εξαντλούνται σε ανούσια, παραπλανητικά και άνευ λόγου και αξίας ζητήματα, όπως το συγκεκριμένο, ζημιώνονται περισσότερο οι ίδιοι από τον βαλλόμενο, τον οποίο επιχειρούν να πλήξουν».

Καθολική υποστήριξη

Στήριξη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης έλαβε σχετικά με το θέμα ο Δήμαρχος, όπως διατυπώθηκε και από τους δύο επικεφαλής, μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, ανάφερε ότι πείστηκε από τον Δήμαρχο, σημειώνοντας ότι «Αυτά όλα καλά ειπώθηκαν γιατί πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό».

Στην αναφορά δε σε όσους δικαιούνται ανάλογες θέσεις στάθμευσης, παρατήρησε ότι «είναι απαραίτητο, δικαιωματικά, κανένας από αυτούς να μην έχει, να έχει ο Δήμαρχος και μάλιστα κοντά στην υπηρεσία του. Επιβάλλεται αυτό».

Ανάλογη θετική αντιμετώπιση έτυχε το θέμα και από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος ανάφερε ότι «Είναι εύλογο, δεν είναι παράλογο να έχει ο Δήμαρχος μία θέση κοντά στο Δημαρχείο. Δεν μπορεί να τα ισοπεδώνουμε όλα. Πρέπει να υπηρετεί την πόλη. Έχουμε διαφωνήσει σε πάρα πολλά πράγματα, αλλά δεν μπορεί να χτυπάμε την ίδια την λειτουργία της πόλης μέσα από αυτό. Δεν μπορούμε να βάζουμε στην ίδια στάθμη τα προβλήματα τα ζωτικά, που έχουν να κάνουν με το μέλλον και την επιβίωση μας και να δαπανούμε την ενέργεια μας με τη θέση parking. Έντάξει, καλά είναι».