Προς συζήτηση και ψήφιση η πρόταση ίδρυσης Δημοτικής Μουσικής Σχολής στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Προσπάθειες “θεμελίωσης” της Φιλαρμονικής

Την πρόθεση έναρξης των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας Δημοτικής Μουσικής Σχολής στο νησί, σε μία προσπάθεια στήριξης της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης γνωστοποιεί η Δημοτική Αρχή μέσω της σχετικής πρότασης που προωθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επί της οποίας θα κληθούν να ψηφίσουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις.

Η πολύμηνη αγωνία σχετικά με το μέλλον της, που εξακολουθεί να υφίσταται παρά τα βήματα προσωρινής “ανακούφισης” της ανησυχίας αρκετών οικογενειών, μουσικών και μικρών παιδιών, τα οποία και πραγματοποιήθηκαν, μετά από την ηχηρή αποχώρηση – παραίτηση της αρχιμουσικού Αλίς Λαμπάρς, μέσω της άφιξης του νέου μαέστρου, Βύρωνα Γουδέλη, ως φαίνεται, επιχειρείται να απαντηθεί οργανωμένα, μέσω της προσπάθειας που καθίσταται σαφές πως ξεκινά.

Το θέμα της αποδυνάμωσης της Ορχήστρας που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε σταθερά ένα “διαμάντι” μουσικού πολιτισμού στο νησί, καθώς επίσης, η αποχώρηση παιδιών, επειδή δεν πραγματοποιείται διδασκαλία του συνόλου των μουσικών οργάνων, από τα οποία συνθέτει την πλήρη εικόνα της η Φιλαρμονική, απασχόλησαν έντονα κι εξακολουθούν να απασχολούν κάθε ενδιαφερόμενη κι εμπλεκόμενη πλευρά, με την ανησυχία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σύρου δε, να έχει “πρωταγωνιστήσει” στον αγώνα άσκησης πίεσης προς τη Δημοτική Αρχή για την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης σχετικά με το μέλλον της.

Κατόπιν της γνωστοποίησης της πρόσκλησης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή, οπότε κι έχει προγραμματισθεί η συζήτηση του εν λόγω θέματος, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού αποδέχθηκε να ενημερώσει – μέσω της εφημερίδας - σχετικά με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως, τον τελευταίο λόγο έχει το δημοτικό συλλογικό όργανο, το οποίο και θα αποφασίσει για την έναρξη των προσπαθειών ίδρυσης Δημοτικής Μουσικής Σχολής, μεθαύριο, το απόγευμα.

Πρώτος στόχος η εξασφάλιση μουσικών

Δεδομένου ότι η προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας της Δημοτικής Μουσικής Σχολής – όπως θα εξηγήσει παρακάτω η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - απαιτεί και προϋποθέτει, ενέργειες, χρόνο και συστηματική προσπάθεια, η ίδια αναφέρθηκε αρχικά, στον πρώτο στόχο της Δημοτικής Αρχής για την υπόθεση της Φιλαρμονικής, που αφορά στην προσπάθεια εξασφάλισης μουσικών έως τον προσεχή Σεπτέμβριο. “Σε αυτό το κρίσιμο σημείο κορύφωσης πολλών και χρόνιων προβλημάτων προτεραιότητα του Δήμου μας είναι η ενίσχυση και στήριξη της Φιλαρμονικής” σχολίασε, εξηγώντας πως, “γι αυτόν τον λόγο, το έτος 2017 – 2018 η πρόθεση της Επιτροπής Πολιτισμού έπειτα από δύο συναντήσεις με το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Μουσικής είναι να δοθεί μία γενναία επιχορήγηση, με βάση τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε, σε μία κοινή προσπάθεια ώστε να είμαστε καθ΄ όλα έτοιμοι την έναρξη της νέας χρονιάς”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, πρώτο βήμα είναι “τον Σεπτέμβριο να εστιάσουμε στη διδασκαλία των παιδιών, δηλαδή τα μαθήματα”. Καθώς η εν λόγω ενέργεια θα έχει προσωρινό χαρακτήρα ως λύση, η κ. Μενδρινού τόνισε πως, “Είναι απολύτως κατανοητό ότι μία τόσο σημαντική δομή δεν πρέπει να στηρίζεται στις δυνάμεις του Συλλόγου ή ενός ανθρώπου όπως συνέβαινε με την περίπτωση της κ. Λαμπάρς, αλλά πρέπει να τεθούν στέρεες βάσεις για το μέλλον της”.

Προτού αναφερθεί στο σημαντικό βήμα προσπάθειας ίδρυσης της Δημοτικής Μουσικής Σχολής, επεσήμανε επιπλέον, πως, η απόκτηση μουσικών ως απαίτηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τη λειτουργία της Φιλαρμονικής, κάνοντας αναφορά στο ζήτημα των προσλήψεων εκ μέρους του Δήμου. “Είναι αντιληπτό από όλους ότι οι δυνατότητες προσλήψεων είναι πολύ συγκεκριμένες” υπογράμμισε, καθιστώντας σαφές πως, “πέραν της μετάταξης του κ. Γουδέλη και της επιχορήγησης του Συλλόγου, θα προχωρήσουμε και σε μία σύμβαση έργου με σκοπό την ετήσια κάλυψη των αναγκών της Φιλαρμονικής, όπως έχει γίνει αντίστοιχα και στην περίπτωση του θεάτρου”. Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως πρόσθεσε, αμέσως μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), “θα προχωρήσουμε σε τροποποίησή του μετά από συνεννόηση με τον κ. Αθανασίου ως προς τις οργανικές θέσεις της μονάδας Φιλαρμονικής”, με σκοπό σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “όποτε αρθεί η απαγόρευση των προσλήψεων να έχουμε τη δυνατότητα ως Δήμος να προκηρύξουμε θέσεις μουσικών”. Επίσης, η κ. Μενδρινού για το ίδιο ζήτημα, γνωστοποίησε πως, “θα γίνουν και προσπάθειες πρόσληψης μουσικού (ΙΔΟΧ 8μηνου) από το γραφείο προσωπικού”.

 

Λύσεις προσωρινές και οικονομική στήριξη

Κάνοντας μία σύντομη αναφορά για τη σημερινή πορεία της Φιλαρμονικής, η κ. Μενδρινού θέλησε να επισημάνει την παρουσία του νέου μαέστρου, Βύρωνα Γουδέλη, ο οποίος βρίσκεται δύο φορές την εβδομάδα στο νησί για τους σκοπούς της μπάντας, προκειμένου να υπενθυμίσει τη δραστηριότητα - που την παρούσα χρονική περίοδο - αναπτύσσεται. “Ο κ. Γουδέλης ήδη έχει ξεκινήσει μαθήματα σαξόφωνου, ενώ θα συνεχιστούν μέσω του Συλλόγου πλέον τα μαθήματα των κρουστών και να πούμε ότι μαθήματα φλάουτου ήδη πραγματοποιούνται” σημείωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά πως, “τον Σεπτέμβριο πιστεύω να έχουμε εξασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερους μουσικούς και με τη σύμβαση έργου που θα στηθεί και μέσω του Συλλόγου και μέσω ΙΔΟΧ 8μηνου που θα εξετάσει το γραφείο προσωπικού”.

Με φόντο τα τεράστια εμπόδια που συναντά η Φιλαρμονική τους τελευταίους μήνες, όπως αυτά έχουν απασχολήσει δημοσίως, η κ. Μενδρινού έκρινε ιδιαιτέρως σημαντικό να ευχαριστήσει μέσω της εφημερίδας μία συμπολίτισσά μας, η οποία καλύπτει σημαντικό οικονομικό κόστος για την παρουσία το μαέστρου στη Σύρο. “Έπειτα από την άδεια άνευ αποδοχών της κ. Αλίς Λαμπάρς, (διευκρινίζουμε ότι δεν έχει παραιτηθεί), σε συνεργασία με τον κ. Βύρωνα Γουδέλη προχωράμε τη διαδικασία μετάταξής του με βάση τη σχετική νομοθεσία, η οποία ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κ. Δέσποινα Παρασκευαΐδου, η οποία όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει καλύψει το οικονομικό κόστος πληρωμής του κ. Γουδέλη ώστε να έρχεται στο νησί μας και θα συνεχίσει την οικονομική κι ευγενική αυτή χορηγία της μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάταξής του στον Δήμο μας” δήλωσε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας πως, αν και η κ. Παρασκευαΐδου δεν επιθυμούσε η συμβολή της να καταστεί ευρέως γνωστή, ωστόσο, όπως σημείωσε, “εμείς οφείλουμε να την ευχαριστήσουμε για τη στήριξή της”.

 

Αρχικές κινήσεις για την ίδρυση Μουσικής Σχολής. “Ανοικτό” θέμα το κτιριακό

Επικεντρώνοντας την ενημέρωσής της στο βασικό θέμα της απόφασης ίδρυσης Δημοτικής Μουσικής Σχολής στη Σύρο, η κ. Μενδρινού υπήρξε συγκεκριμένη ως προς τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα από τη Δημοτική Αρχή. “Εξετάσαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα τη δημιουργία ενός Νομικού Προσώπου, το οποίο ίσως να μας έδινε την ευελιξία για προσλήψεις, αλλά αυτό δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα. Οπότε, καταλήξαμε - έπειτα και από εισήγηση του γραφείου Πολιτισμού προς την Εκτελεστική που πλέον “πηγαίνει” και στο δημοτικό συμβούλιο - στην ίδρυση και λειτουργία Δημοτικής Μουσικής Σχολής, για την οποία είναι πλέον αρμόδιοι μόνον οι Δήμοι”. Κατόπιν αυτών, τόνισε πως, “Ήδη έχει γίνει ένας προέλεγχος του χώρου που στεγάζεται η Φιλαρμονική μας από μέλος της αρμόδιας Επιτροπής της Περιφέρειας” και όπως γνωστοποίησε, διαπιστώνεται πως, “ο χώρος δεν πληροί τις προδιαγραφές” που προϋποθέτει μία Μουσική Σχολή. Οπότε, εξήγησε πως, “έπειτα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (σσ την Παρασκευή), η Τεχνική Υπηρεσία πρέπει να προχωρήσει στην εξεύρεση χώρου εγκατάστασης της Δημοτικής Μουσικής Σχολής με βάση τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στον χώρο και στη συνέχεια, να γίνει αυτοψία, εκπόνηση πρακτικού αυτοψίας από την αρμόδια Επιτροπή και να αποσταλεί στον Δήμο, επιβεβαιώνοντας ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις καταλληλότητας”.

Στην ερώτηση αν εκτιμά πως, θα δρομολογηθεί με ευκολία η συγκεκριμένη απαίτηση, διευκρίνισε πως, “Είναι πιο εφικτό, απ΄ ό,τι αν επιχειρούσαμε να δημιουργήσουμε ένα Ωδείο. Εκεί, οι απαιτήσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Οπότε πιστεύω, ότι μετά από έλεγχο της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεν είναι ανέφικτο να βρεθεί ο χώρος”. Έσπευσε να σημειώσει όμως, πως, “σίγουρα χρειάζεται χρόνος”, προσθέτοντας παράλληλα πως, ο Δήμος θα πρέπει να έχει δρομολογήσει τις ενέργειές του, “μετά το πρακτικό αυτοψίας, έως τις 31 Ιουλίου που είναι η ημερομηνία απόφασης χορήγησης άδειας ίδρυσης Δημοτικής Μουσικής Σχολής”, προκειμένου κατόπιν, η σχετική απόφαση να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

 

Τον Σεπτέμβριο δεν θα είμαστε έτοιμοι, αλλά θα βρισκόμαστε σε καλύτερο στάδιο”

Στην ερώτηση να προβεί σε εκτίμηση χρόνου σχετικά με την προώθηση της ίδρυσης Δημοτικής Μουσικής Σχολής, η κ. Μενδρινού υπήρξε συγκεκριμένη ως προς το ότι το αποτέλεσμα, αν υπάρξει, δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά από σήμερα. “Από άποψη χρόνου, σίγουρα τον Σεπτέμβριο δεν μπορούμε να πούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι, αλλά παρόλα αυτά, σίγουρα το 2017 θα είναι πολύ καλύτερο και με τη συνεργασία που έχουμε με τον Σύλλογο από άποψη έναρξης μαθημάτων και ενεργειών που θα μας εξασφαλίσουν όσο περισσότερους μουσικούς μπορούμε”. Άλλωστε, υποστήριξε ότι, “Εκεί είναι το πρόβλημα, στο να έχουμε μαθήματα και νέα παιδιά στη Φιλαρμονική” αφού σύμφωνα με όσα αναγνώρισε, “Έχουν φύγει πολλά παιδιά από τη Φιλαρμονική μας”.

 

Σκοπός η διδασκαλία σε όλα τα όργανα της μπάντας

Δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της μη πραγματοποίησης σήμερα διδασκαλίας και μαθημάτων αναφορικά με όλα τα μουσικά όργανα που συνθέτουν τη Φιλαρμονική, η κ. Μενδρινού υπογράμμισε πως, στόχος του Δήμου είναι η αλλαγή αυτών των δεδομένων. “Πρόθεσή μας είναι να εστιάσουμε αποκλειστικά στα μαθήματα διδασκαλίας μουσικών οργάνων που συνθέτουν την Ορχήστρα της Φιλαρμονικής κι όχι σε εκμάθηση άλλων μουσικών οργάνων” σημείωσε, λέγοντας πως αυτό, ως στόχος, πρέπει να είναι ξεκάθαρος, καθώς όπως πρόσθεσε, “Θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο θα τεθούν στέρεες βάσεις για την ιστορική Φιλαρμονική του Δήμου μας”. Ως εκ τούτου, όπως συμπλήρωσε, “Θα εστιάσουμε σε τόσους μουσικούς, όσα και τα όργανα που χρειάζεται για να βγει και η Ορχήστρα, αλλά όχι παραπάνω”.

Η ίδια, υπογράμμισε μάλιστα πως, μπορεί με τη δημιουργία της Δημοτικής Μουσικής Σχολής “να μη λυθούν τα προβλήματα προσλήψεων που έχουμε”, ωστόσο, σημείωσε πως, “είναι ξεκάθαρη η πρόθεση πλέον για αναβάθμιση της Φιλαρμονικής μας και είναι ξεκάθαρες οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ορθή λειτουργία της”. Σε αυτό τον άξονα, συμπλήρωσε ότι, “Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο και την προϊσταμένη του Τμήματος Μουσικής Εκπαίδευσης, κ. Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη και περιμένουμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου”. Από την πλευρά της, ευχήθηκε δε, να δρομολογηθούν οι προσπάθειες και να καρποφορήσουν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: “Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να προχωρήσουμε σε αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα νέο φυτώριο μουσικών καθώς είναι γεγονός ότι έχουν φύγει πολλά παιδιά από τη Φιλαρμονική μας. Οφείλουμε να αναζητήσουμε τρόπους ειδικά σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο που έχει “φθάσει” μία τόσο σημαντική δομή του Δήμου μας, που προάγει τον πολιτισμό του τόπου”. Μάλιστα, εξηγώντας πως, όταν γίνεται λόγος για τη Φιλαρμονική, επ΄ουδενί η δραστηριότητά της δεν πρέπει να ταυτίζεται αποκλειστικά και μόνο με τις καταστατικές υποχρεώσεις της περί παρουσίας σε εκδηλώσεις, έκλεισε την ενημέρωσή της, επαναλαμβάνοντας πως, στόχος είναι να πραγματοποιείται μουσικό έργο και διδασκαλία. “Για την παρουσία της Φιλαρμονικής σε εκδηλώσεις που έγιναν, καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες. Δεν πρέπει να εστιάσουμε όμως στην παρουσία της Φιλαρμονικής στις εκδηλώσεις, αλλά στα μαθήματα και στα νέα παιδιά που πρέπει να προσελκύσουμε. Γίνονται προσπάθειες κι ελπίζουμε να έχουν θετικό αποτέλεσμα”.

Ετικέτες: