Οικονομικά βαρίδια του παρελθόντος απειλούν τον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Φορτώνει οφειλές το ΚΕΚ Φερεκύδης

  • Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 17 Φεβ. 2017 - 0:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Εκ νέου ήρθε στην επιφάνεια το θέμα που επί σειρά ετών «στοιχειώνει» τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και αφορά στη δημοτική επιχείρηση του ΚΕΚ Φερεκύδης, με το μεγάλο ύψος οφειλών που «κληρονόμησε» τόσο στην προηγούμενη όσο και στη νυν δημοτική αρχή, αλλά και της αδιαφανούς διαχείρισης με την οποία βαρύνεται η ιστορία του νομικού προσώπου. 

Εξ αφορμής της συζήτησης του θέματος σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στον οποίο αποφάσισε να προχωρήσει η δημοτική αρχή Σύρου-Ερμούπολης για την καταβολή των παλαιών οφειλών προς τους εργαζόμενους του ΚΕΚ Φερεκύδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, έθεσαν ερώτημα για την εξέλιξη διερεύνησης της πολύχρονης και επιβαρυντικής οικονομικά για τον Δήμο, υπόθεσης.

Σαφώς και κανείς εκ των δημοτικών συμβούλων δεν εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση για την πληρωμή των πρώην εργαζομένων του ΚΕΚ, οι οποίοι είχαν προσφύγει δικαστικά, όπως άλλωστε διαφάνηκε και από την ομόφωνα θετική τους ψήφο, καθώς ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ο οποίος αποφασίστηκε θα είναι επ’ ωφελεία του Δήμου.

Οι οικονομικές απαιτήσεις των τριών εργαζομένων, κατόπιν της δικαστικής του δικαίωσης, όπως και άλλων δύο, για τους οποίους αναμένονται ανάλογες αποφάσεις, θα ικανοποιηθούν από τον Δήμο, ανοίγοντας όμως το θέμα της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο για το σύνολο των οικονομικών εκκρεμοτήτων του παρελθόντος που επιβάρυναν μέχρι στιγμή και θα επιβαρύνουν και στο μέλλον τον Δήμο.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους συμβούλους της ελάσσονος μειοψηφίας σχετικά με την εξέλιξη της εκκαθάρισης της πρώην δημοτικής επιχείρησης, τελούν σε άμεση συνάρτηση με το θέμα των οικονομικών απαιτήσεων των πρώην εργαζομένων, καθώς θα κληθεί ο Δήμος να αντιμετωπίσει μία μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Πέραν αυτού, η παράμετρος που μετ’ επιτάσεως τέθηκε εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας ήταν τόσο η καθυστέρηση που παρατηρείται στην διαδικασία εκκαθάρισης της πρώην δημοτικής επιχείρησης όσο και στην απόδοση ευθυνών.

Ερωτήματα για την πορεία της εκκαθάρισης

Για την πολύκροτη υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Παύλος Χρυσαφίδης, ζήτησε να μάθει την πορεία της εκκαθάρισης του ΚΕΚ και αν ελέγχθηκαν οι «μαύρες σακούλες» που είχαν βρεθεί γεμάτες με οικονομικά στοιχεία, όπως προ διετίας είχε επικοινωνηθεί εκ της δημοτικής πλειοψηφίας.

Επίσης, εάν έχουν εκδοθεί άλλες καταδικαστικές αποφάσεις σχετικά με το ΚΕΚ για τον Δήμο, όπως και η αγωγή του ίδιου του Δημάρχου για την υπόθεση, διότι όπως χαρακτηριστικά είπε, τείνει να γίνει μυθιστόρημα.

Πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο το οποίο τελεί υπό εκκαθάριση χωρίς όμως να υπάρχουν εκκαθαριστές, οι οποίοι και θα ξεκαθαρίσουν το οικονομικό τοπίο, διότι πέραν των μισθολογικών απαιτήσεων των πρώην εργαζομένων, υπάρχουν οφειλές προς προμηθευτές, όπως και προς το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες βέβαια επιβαρύνονται και με τα ανάλογα πρόστιμα.

«Πάγωσε» ο έλεγχος από την αρμόδια δημοτική επιτροπή

Συμπληρωματικά στο ερώτημα, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνός Στρογγύλης, υπενθύμισε ότι η δημοτική αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της είχε προχωρήσει στη σύσταση ομάδας ελέγχου και διαφάνειας, το έργο της οποίας ήταν η διερεύνηση θεμάτων διαχείρισης και κακοδιαχείρισης νομικών προσώπων του Δήμου.

Έθεσε το ερώτημα εάν μπορεί να υπάρξει ενημέρωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής σχετικά με τα ευρήματα αυτών των ελέγχων, εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους του για την οικονομική αιμορραγία που θα υποστεί ο Δήμος από τις οφειλές του παρελθόντος.

Επ’ αυτού, ο κ. Στρογγύλης επεσήμανε την τεράστια ευθύνη των δημοτικών συμβούλων όσον αφορά στον έλεγχο της παρατηρούμενης κακοδιαχείρισης των νομικών προσώπων του Δήμου, ένα εκ των οποίων είναι και το ΚΕΚ Φερεκύδης.

Ο έλεγχος που ανέλαβε η δημοτική αρχή να διεξάγει και η απόδοση ευθυνών σε όσα άτομα επέδειξαν ανεπάρκεια στη διαχείριση οδηγώντας στην αρνητική για τον Δήμος οικονομική εξέλιξη των οφειλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο κ. Στρογγύλης έκανε λόγο για «μαϊμού» τιμολόγια που είχαν κοπεί από εκπαιδευτές προς επιχειρηματίες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τριγωνική συναλλαγή της ΔΕΠΕΔΑΣ όσον αφορά, όπως είπε το ραδιοτηλεοπτικό μέρος της επιχείρησης, που ούτε επ’ αυτού όπως σημείωσε, επιρρίπτοντας ευθέως μομφή κωλυσιεργίας προς τον Δήμο, δεν γίνεται διαχειριστικός έλεγχος, όταν ήταν μέτοχος και η συγκεκριμένη εταιρεία στο ΚΕΚ Φερεκύδης.

Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι «με τον τρόπο που διοικούμε θα ζημιωθεί το δημόσιο ταμείο ακόμα περισσότερο».

Ειδική αναφορά έκανε και στην υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με την αρμοδιότητα που έχουν τα δημοτικά συμβούλια για τον έλεγχο αυτών των νομικών προσώπων των Δήμων, τα Διοικητικά Συμβούλια των οποίων είναι επιλογή της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Όπως σχετικά ανάφερε, ο διαχειριστικός έλεγχος ο οποίος πρέπει να είναι τακτικός πρέπει να γίνεται από 2 ελεγκτές, οι οποίοι επιλέγονται και διορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο στην αρχή κάθε οικονομικού έτους.

Βάσει αυτών έθεσε το ερώτημα εάν, τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η δημοτική αρχή, έχει αντιληφθεί το οικονομικό «άνοιγμα» που θα δημιουργηθεί από τις διάφορες οικονομικές απαιτήσεις που θα ακολουθήσουν.

Αναζητούνται ορκωτοί λογιστές

Απαντήσεις κλήθηκε να δώσει επί του θέματος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, ενημερώνοντας περί των συνεχών παραιτήσεων των ορκωτών λογιστών και επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο από την πλευρά του Δήμου είναι να βρεθεί ο ορκωτός λογιστής που θα δεχθεί να προχωρήσει την υπόθεση εκκαθάρισης του ΚΕΚ.

Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ.Ο.Υ., ο πρώτος εκκαθαριστής ανέλαβε την υπόθεση το 2007 και η φορολογική προθεσμία για το κλείσιμο της εκκαθάρισης έχει παρέλθει εδώ και χρόνια, οπότε οι εταιρείες ορκωτών λογιστών προκειμένου να αναλάβουν την εκκαθάριση ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν στη διάθεση του Δήμου ώστε να τους παρασχεθούν.

Κατά τη διάρκεια δε της συζήτησης του θέματος γνωστοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο πως όσον αφορά σε μέρος του αρχείου του ΚΕΚ Φερεκύδης, που βρέθηκε σε αποθηκευτικό χώρο μέσα σε μαύρες σακούλες, υπήρξε η πλήρης καταγραφή των στοιχείων και διενεργήθηκε ένας πρώτος έλεγχος από ορκωτό λογιστή.

Παράθεση οικονομικών στοιχείων

Καθώς συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα των οφειλών του ΚΕΚ προς του εργαζομένους, ο κ. Παπαμανώλης ενημέρωσε ότι το συνολικό ποσό των οφειλών ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ποσό ιδιαιτέρως σημαντικό, στο οποίο εάν προστεθούν και οι απαιτήσεις του Δημοσίου από το ΚΕΚ, συνιστά εξέλιξη, που όπως είχε επισημάνει και ο πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, θα κλονίσει τον προϋπολογισμό του Δήμου, οπότε το συμφέρον του Δήμου είναι οι καταβολές να γίνουν σταδιακά, αναλόγως των δυνατοτήτων του.

Σε ότι αφορά στους τόκους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και τις οφειλές από δικαστικές αποφάσεις, υπήρξε ακριβής ενημέρωση επί των οικονομικών στοιχείων από τον αντιδήμαρχο, για τις «μαύρες τρύπες» του παρελθόντος όπως τις χαρακτήρισε.

Συγκεκριμένα, 30.000 ευρώ από δικαστική δικαίωση εταιρείας για δημοτικό έργο στη Λαλακιά, αναγκάζοντας τον Δήμο να πληρώσει περίπου 18.000 ευρώ σε τόκους και άλλα τόσα για διαφορά λογαριασμού έργου πριν το 2010.

Επίσης, ποσό αρκετών χιλιάδων ευρώ για έργο διατήρησης αυθαιρέτου μέχρι το 2014.

Η Δ.Ο.Υ. κράτησε από τον Δήμο περί τις 15.000 ευρώ από φόρους και πρόστιμα της ΔΕΚΕΣΕ και λοιπών δημοτικών επιχειρήσεων.

Απόφαση του ΙΚΑ για 7.000 ευρώ για εργαζόμενη στην πολεοδομία το 2011.

Επίσης απόφαση του ΙΚΑ, 8.000 ευρώ για τον παιδικό σταθμό του Βήσσα για την περίοδο 2011-2014.

Οφειλές χρόνων προς την ΑΕΠΙ της τάξης των 15.000 ευρώ.

Οι καταβολές αυτών των ποσών αθροίζονται περίπου στις 75.000-80.000 ευρώ.

Εκτός των απαιτήσεων του πρώην προσωπικού του ΚΕΚ Φερεκύδης, προστίθενται και οι οφειλές του προς το δημόσιο, οι οποίες δεν έχουν ακόμα χρεωθεί στον Δήμο, αλλά το ποσό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Εάν σε όλα τα προαναφερόμενα προστεθούν και οι οφειλές της ΡΕΔΗΣΕ προς το ΙΚΑ, τότε το σύνολο φτάνει στις 600.000 ευρώ, δίνοντας ο κ. Παπαμανώλης την οικονομική εικόνα για τα «βαρίδια του παρελθόντος», όπως είπε.

Ζητούμενο η απόδοση ευθυνών

Απαντήσεις δεν δόθηκαν σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων και το έργο της δημοτικής επιτροπής διαφάνειας που δημιουργήθηκε, οπότε το εύλογο ερώτημα που γεννάται κατόπιν των συγκεκριμένων αναφορών και τέθηκε από τον Κ. Στρογγύλη, είναι για το εάν φέρει κανείς τελικώς της ευθύνη από τα Διοικητικά Συμβούλια που διοίκησαν αυτά τα νομικά πρόσωπα ή από τα δημοτικά συμβούλια που όφειλαν να ασκήσουν τους ελέγχους και εάν αυτές οι ευθύνες θα αναζητηθούν.

Έκλεισε δε με την επισήμανση ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η καταστροφική πορεία, που ακολουθήθηκε και σε διευρυμένο πολιτικό επίπεδο στη χώρα, με την ύπαρξη πολιτικής πρωτοβουλίας εκ μέρους πρωτίστως από τους Δήμους, για την εξασφάλιση της διαφάνειας μέσω του ελέγχου και της απόδοσης ευθυνών.