Σε νέα χέρια η Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών, με απόφαση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του τον απερχόμενο Αντιδήμαρχο, Σ. Γουσγουνέλη

Παράδοση σκυτάλης

Νέο πρόσωπο στην Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης, έφερε η απόφαση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, ενώ σχετικές ανακατατάξεις αναμένονται και στο πλαίσιο του ορισμού των μελών των Δημοτικών Επιτροπών, που θα πραγματοποιηθεί σε ειδική συνεδρίαση την προσεχή Κυριακή.

Η λήξη της θητείας των Αντιδημάρχων και των Δημοτικών Επιτροπών, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για τη λειτουργία των ΟΤΑ (πρόγραμμα Καλλικράτης), έφερε ήπιας μορφής ανακατατάξεις στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με την παράδοση της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών στον δημοτικό σύμβουλο και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Φραγκίσκο Βακόνδιο.

Η απόφαση για την αποχώρηση του απερχόμενου Αντιδημάρχου, κ. Σταύρου Γουσγουνέλη, ήταν σχεδόν προειλημμένη, δεδομένου, ότι είχε εκφράσει, τόσο κατ’ ιδίαν στο Δήμαρχο, όσο και με δημόσιες δηλώσεις του, την επιθυμία του να αποχωρήσει, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Η “αλλαγή σκυτάλης” πραγματοποιήθηκε σε ευχάριστο κλίμα, ενώ και ο Δήμαρχος, με δημόσια δήλωσή του ευχαρίστησε τον κ. Γουσγουνέλη, για την προσφορά του από αυτή τη θέση ευθύνης, σε ό,τι αφορά στα αναπτυξιακά μικρά και μεγάλα έργα, που πραγματοποιήθηκαν, από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής τον Σεπτέμβριο του 2014 έως και σήμερα.

Παράλληλα, προγραμματίστηκε και η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά την οποία αναμένεται να οριστούν, για το δεύτερο μισό της θητείας, τα μέλη του Προεδρείου του Δ.Σ., όπως επίσης τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Παραμένουν οι υπόλοιποι Αντιδήμαρχοι

Από τις σχετικές αποφάσεις του Δημάρχου, με τις οποίες ορίζονται, μετά το πέρας του πρώτου μισού της θητείας, οι Αντιδήμαρχοι, αλλά και οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, διαπιστώνεται, πως οι υπόλοιπες Αντιδημαρχίες θα μείνουν στα ίδια χέρια και ως εκ τούτου Αντιδήμαρχοι παραμένουν ο κ. Αλέξης Αθανασίου, αρμόδιος για την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων και Εξυπηρέτησης Πολίτη, ο κ. Γιώργος Παπαμανώλης, αρμόδιος για την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, ο κ. Μάριος Βουτσίνος, αρμόδιος ποπτεία και ευθύνη λειτουργίας της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας και η κ. Θωμαή Μενδρινού, αρμόδια για την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όσον αφορά στον νέο, πλέον, Αντιδήμαρχο, κ. Φραγκίσκο Βακόνδιο, ο Δήμαρχος μεταβιβάζει τις καθ’ ύλην αρμοδιότητες, του προκατόχου του, ήτοι την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης, την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού και Τ.Π.Ε., την εποπτεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου, την ευθύνη λειτουργίας του λατομείου αδρανών υλικών στην περιοχή Βούλια και την ευθύνη λειτουργίας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Αντίστοιχα, αναφορικά με τον ορισμό των εντεταλμένων Δημοτικών Συμβούλων, ο Δήμαρχος με απόφασή του, διατηρεί αρμόδιο για την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας των θεμάτων αθλητισμού, τον δημοτικό σύμβουλο, κ. Γουλιέλμο Πρίντεζη, αρμόδιο για την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας των θεμάτων κοινωνικής μέριμνας και παιδείας, τον κ. Απόστολο Ρουσσουνέλο, ενώ ο πρώην Αντιδήμαρχος, κ. Γουσγουνέλης, αναλαμβάνει ευθύνη εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, αρμόδιου για την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας των θεμάτων πολεοδομικού σχεδιασμού και ελέγχου και αδειών δόμησης.

 

Αδιαμφισβήτητη η προσφορά του π. Αντιδημάρχου”

Με τη σηματοδότηση της έναρξης του δεύτερου μισού της θητείας της δημοτικής αρχής, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, με ανοιχτή επιστολή του, ευχαρίστησε θερμά όλους, “όσοι από θέσεις ευθύνης, ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο, απαιτητικό και ευθυνοφόρο έργο του Δήμου μας, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Οι άνθρωποι αυτοί, κάτω από δύσκολες συνθήκες, πίστεψαν, ενστερνίστηκαν και συστρατεύτηκαν απροσχημάτιστα πίσω από τον κοινό μας στόχο αυτόν της ανάπτυξης και προαγωγής του νησιού μας”.

Στην ίδια επιστολή, από καρδιάς ευχαρίστησε και τον απερχόμενο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης, κ. Γουσγουνέλη, “ο οποίος αναλαμβάνει πλέον χρέη Εντεταλμένου Συμβούλου, σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα για το νησί μας, αυτόν του Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Ελέγχου και Αδειών Δόμησης, για την καθοριστική συμβολή του όλο το προηγούμενο διάστημα, στη προώθηση του δημοτικού μας έργου, στον τομέα ευθύνης του”.

Πιο συγκεκριμένα, “για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2017 ο Δήμος μας, δια μέσου των Τεχνικών Υπηρεσιών του, ολοκλήρωσε πολλά και σημαντικά έργα υποδομής, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας, ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, και παρά τον άμεσο κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων, εξαιτίας σοβαρών καθυστερήσεων που είχαν διαπιστωθεί στην ωρίμανση και δημοπράτησή τους, αλλά και της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας το 2015, ελαχιστοποιήσαμε την απώλεια κοινοτικών πόρων. Παράλληλα, προχωρήσαμε στο σχεδιασμό και στην ωρίμανση νέων έργων όπως και στην εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων και μελετών για έργα τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια ακούγαμε ή είχε ανάγκη το νησί μας και σίγουρα δεν είχαμε τη προοπτική να τα δούμε, να υλοποιούνται”, επισημαίνει ο κ. Μαραγκός, ενώ επανέλαβε, πως τόσο, σε έργα που ήδη έχουν υλοποιηθεί, όσο και σε έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα, “η συμβολή του Σταύρου Γουσγουνέλη και των αρμοδίων υπηρεσιών, υπό την καθοδήγησή του, ήταν αδιαμφισβήτητη και καθοριστική”.

Επιπλέον, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο Δήμαρχος τόνισε, ότι “ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον κ. Γουσγουνέλη, για τα όσα προσέφερε, που δεν ήταν λίγα, αλλά αντίθετα πάρα πολλά, μέσα από πολύ εποικοδομητική, στενή και αγαστή συνεργασία που είχαμε”.

Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό, ο κ. Γουσγουνέλης είχε γνωστοποιήσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από την Αντιδημαρχία, την οποία και σεβάστηκε και ως εκ τούτου, “ως φυσική εξέλιξη, ήρθε και η ανάληψη της Αντιδημαρχίας από τον κ. Φραγκίσκο Βακόνδιο, ο οποίος είναι ένα εξαιρετικό στέλεχος, ένας μηχανικός πολύ καταρτισμένος και συγκροτημένος, ενώ είναι και γνώστης των ζητημάτων της Τεχνικής Υπηρεσίας, τόσο σε τεχνικό όσο και σε νομικό επίπεδο”.

 

Ζυμώσεις” και για τον ορισμό μελών Δημοτικών Επιτροπών

Δεδομένου, ότι η κείμενη νομοθεσία υπαγορεύει, με τη συμπλήρωση 2,5 ετών της θητείας, τον επαναπροσδιορισμό των προσώπων, αιρετών και μη, τα οποία βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στο Δήμο, στις Δημοτικές Επιτροπές και τα Δημοτικά Νομικά Πρόσωπά, η αρχή γίνεται με τον προγραμματισμό ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά την οποία το Σώμα θα κληθεί να ορίσει τα μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, όπως και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, για το δεύτερο μισό της δημοτικής θητείας.

“Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία συνεννόησης, συνεργασίας και διαβούλευσης με τα μέλη της δημοτικής μας παράταξης, ώστε με βάση τις ιδιαιτερότητες, το καθηκοντολόγιο και τις αρμοδιότητες, τόσο του Προεδρείου, όσο και των Επιτροπών, να προτείνουμε τα καταλληλότερα μέλη, που διαθέτει η παράταξή μας και νομίζω, στην ίδια διαδικασία βρίσκονται και οι παρατάξεις της μειοψηφίας, καθώς, αφενός στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιπρόεδρος, προέρχεται από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ενώ ο Γραμματέας από παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας και αφετέρου, στις δημοτικές επιτροπές υπάρχουν στελέχη απ’ όλες τις παρατάξεις”, τόνισε κλείνοντας ο Δήμαρχος.

Αναλυτικά αυτούσια η προσωπική επιστολή του Δημάρχου:

"Μετά την πάροδο των πρώτων δυόμιση ετών, της δημοτικής μας θητείας στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, διάστημα κατά το οποίο η δημοτική αρχή προχώρησε στην υλοποίηση έργων και δράσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών με βάση το όραμα, τους στόχους και τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει έναντι των δημοτών του νησιού μας, βάσει της κείμενης νομοθεσίας προχωρούμε στον επαναπροσδιορισμό των προσώπων, αιρετών και μη, τα οποία θα κληθούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο Δήμο, στις Επιτροπές και τα Δημοτικά Νομικά Πρόσωπά και να σηκώσουν το βάρος υλοποίησης του δημοτικού έργου, για το δεύτερο ήμισυ της δημοτικής μας θητείας.

Στο σημείο αυτό, ως Δήμαρχος, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους, από θέσεις ευθύνης, ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο, απαιτητικό και ευθυνοφόρο έργο του Δήμου μας, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Οι άνθρωποι αυτοί, κάτω από δύσκολες συνθήκες, πίστεψαν, ενστερνίστηκαν και συστρατεύτηκαν απροσχημάτιστα πίσω από τον κοινό μας στόχο αυτόν της ανάπτυξης και προαγωγής του νησιού μας.

Ειδικότερα, κληθήκαμε σε ένα κλίμα σύμπνοιας και ομοψυχίας να αντιπαρατεθούμε με τα προβλήματα του νησιού μας και να ανταπεξέλθουμε σε σημαντικές προκλήσεις μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικής κρίσης, με δραματικές περικοπές πόρων από το κεντρικό κράτος και με έντονο το στοιχείο της αβεβαιότητας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Η αυλαία του νέου ξεκινήματος για το υπόλοιπο της δημοτικής μας θητείας, μας βρίσκει ενωμένους, δυνατούς και αποφασισμένους να συνεχίζουμε αταλάντευτα με το ίδιο σθένος και επιμονή, την υλοποίηση όσων έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους συμπολίτες και το νησί μας.

Στο σημείο αυτό, χωρίς τη παραμικρή πρόθεση διάκρισης απέναντι σε πρόσωπα και στελέχη της δημοτικής μας παράταξης, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς τον απερχόμενο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης, Σταύρο Γουσγουνέλη, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον χρέη Εντεταλμένου Συμβούλου, σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα για το νησί μας, αυτόν του Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Ελέγχου και Αδειών Δόμησης, για την καθοριστική συμβολή του όλο το προηγούμενο διάστημα, στη προώθηση του δημοτικού μας έργου, στον τομέα ευθύνης του.

Πιο συγκεκριμένα, για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2017 ο Δήμος μας, δια μέσου των Τεχνικών Υπηρεσιών του, ολοκλήρωσε πολλά και σημαντικά έργα υποδομής, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας, ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, και παρά τον άμεσο κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων, εξαιτίας σοβαρών καθυστερήσεων που είχαν διαπιστωθεί στην ωρίμανση και δημοπράτησή τους, αλλά και της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας το 2015, ελαχιστοποιήσαμε την απώλεια κοινοτικών πόρων.

Παράλληλα, προχωρήσαμε στο σχεδιασμό και στην ωρίμανση νέων έργων όπως και στην εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων και μελετών για έργα τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια ακούγαμε ή είχε ανάγκη το νησί μας και σίγουρα δεν είχαμε τη προοπτική να τα δούμε, να υλοποιούνται.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά κρίνουμε σκόπιμο αναφοράς, την έναρξη δημοπράτησης εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, του έργου κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βάρης, προϋπολογισμού 2,5εκ. ευρώ, τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ στη θέση «Κοράκι», προϋπολογισμού 6εκ. ευρώ, και τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, την πλήρη και απόλυτη ωρίμανση του έργου αναβάθμισης του αεροδρομίου μας, προϋπολογισμού 2,3εκ. ευρώ, σε επίπεδο εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων και μελετών, την ένταξη και χρηματοδότηση, σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΣ και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, του έργου αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης Φοίνικα και Ποσειδωνίας, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ και την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ασφαλείας του λιμένα της Ερμούπολης, για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας προϋπολογισμού 1,2εκ. ευρώ, καθώς και άλλα σημαντικά έργα.

Για όλα τα παραπάνω καθώς και για άλλα έργα και παρεμβάσεις μικρότερης εμβέλειας, που θα υλοποιηθούν σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του νησιού μας το επόμενο διάστημα, η συμβολή του Σταύρου Γουσγουνέλη και των αρμοδίων υπηρεσιών, υπό την καθοδήγησή του, ήταν αδιαμφισβήτητη και καθοριστική.

Τόσο ο ίδιος προσωπικά, ως Δήμαρχος, όσο και το σύνολο των στελεχών της δημοτικής αρχής, έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι και κατά το υπολειπόμενο διάστημα της δημοτικής μας θητείας, θα αντιπαραταχθούμε με σθένος και αποφασιστικότητα στα προβλήματα του νησιού μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία, δύναμη και αντοχή, ώστε με πίστη και επιμονή να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων".