Για τα νέα του καθήκοντα και τις πρώτες προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, μιλά ο νέος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φρ. Βακόνδιος

“Φρέσκια ματιά” στην Αντιδημαρχία

"Ευχαριστώ" του απερχόμενου Αντιδημάρχου προς τους συναδέλφους και τους συνεργάτες του, που συνέβαλαν στο έργο του κατά τη διάρκεια της θητείας του

Ο νέος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Βακόνδιος Φραγκίσκος, μίλησε στην εφημερίδα, σχετικά με τις ευθύνες, τις οποίες παραλαμβάνει από τον προκάτοχό του, κατόπιν της έκδοσης της απόφασης Δημάρχου για τον ορισμό Αντιδημάρχων, όπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Το ευθυνοφόρο “πόστο” της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών, που άπτεται άμεσα της αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών, είτε μέσω των αναπτυξιακών, είτε μέσω των βελτιωτικών έργων, αναλαμβάνει πλέον ο κ. Βακόνδιος, ένας νέος σε ηλικία δημοτικός σύμβουλος, τον οποίο, ωστόσο, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, είχε εξ αρχής αξιοποιήσει, τόσο στη θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, όσο και στην προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Ο κ. Μαραγκός σε προηγούμενες δηλώσεις του προς την εφημερίδα, είχε επισημάνει πως ο κ. Βακόνδιος αποτελεί ικανότατο στέλεχος της παράταξης, εξειδικευμένος στα ζητήματα της Τεχνικής Υπηρεσίας. Η εκτίμηση αυτή απορρέει από το γεγονός, ότι έχει ολοκληρώσει σπουδές ως μηχανικός δομικών έργων και πολιτικός μηχανικός, ενώ μεταξύ άλλων, έχει ασχοληθεί και με το κυκλοφοριακό ζήτημα, στο πλαίσιο πανεπιστημιακών εργασιών.

Συνεργασία με διάρκεια

Αναφορικά με την ανάθεση της ευθύνης λειτουργίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Βακόνδιος ευχαρίστησε αρχικά τον κ. Μαραγκό για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στο πρόσωπό του, ενώ τόνισε, πως αντιλαμβάνεται πλήρως, ότι η διατήρηση της άρτιας λειτουργίας της Τεχνικής Υπηρεσίας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση, για τη συνέχιση του αναπτυξιακού έργου του Δήμου, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

“Η αλήθεια είναι, πως η Τεχνική Υπηρεσία ασχολείται με την καθημερινότητα του πολίτη, ωστόσο, η αρμοδιότητά της φτάνει μέχρι και τα πολύ μεγάλα έργα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο, που με εμπιστεύθηκε σε αυτή τη θέση, καθώς επίσης και τον απερχόμενο Αντιδήμαρχο, Σταύρο Γουσγουνέλη”, ανέφερε ειδικότερα, σημειώνοντας, πως “το κλίμα εντός της Υπηρεσίας είναι άψογο”, σηματοδοτώντας, με αυτό τον τρόπο μία αγαστή συνεργασία του νέου πολιτικού προϊστάμενου με τους υπαλλήλους.

Πρώην και νυν Αντιδήμαρχος είχαν, όπως τόνισε, μία αγαστή και συνεχή συνεργασία, τόσο από τη θέση του κ. Βακόνδιου ως προέδρου της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, όσο και από τη θέση του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ενώ υπογράμμισε, πως αυτή η συνεργασία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, αφενός μεν, καθώς θα καταστεί αναγκαία η ενημέρωση του νέου Αντιδημάρχου για τα ανοικτά ζητήματα και τις υποχρεώσεις της Υπηρεσίας, ενώ αφετέρου, δεδομένου, ότι ο κ. Γουσγουνέλης ορίστηκε, ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας των θεμάτων πολεοδομικού σχεδιασμού και ελέγχου και αδειών δόμησης.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ειδική μνεία έκανε ο νέος Αντιδήμαρχος, σε ό,τι αφορά στα έργα που πραγματοποιήθηκαν στα σχολικά κτίρια, αλλά και στο έργο της ανάπλασης. “Δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για τα σχολεία. Παράλληλα, αγαστή υπήρξε και η συνεργασία μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, για την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης, ένα σημαντικότατο έργο για το νησί”, σημείωσε.

Προσπάθεια για ωρίμανση νέων έργων

Παρά το γεγονός, ότι η δημοτική αρχή, με την ανάληψη των καθηκόντων της το Σεπτέμβριο του 2014, έβγαλε από τα “συρτάρια” του Δήμου αρκετούς φακέλους έργων, οι οποίοι δεν είχαν αξιοποιηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξουν στο πρώτο μισό της θητείας σημαντικές εξελίξεις σε αναπτυξιακά έργα, η δραστηριότητα αυτή συνεχίζεται, τόσο με ήδη προγραμματισμένα έργα προς υλοποίηση, όσο και με υποβολή φακέλων στο πλαίσιο προγραμμάτων χρηματοδότησης, από πλευράς του Δήμου. Πρόκειται για επίσης μεγάλα έργα, όπως είναι η αναβάθμιση του κυττάρου του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), ή η κατασκευή του έργου επισκευής και επέκτασης του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα.

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, προέχουν ο διαγωνισμός για το έργο του Δημοτικού Σχολείου της Βάρης, αλλά και εν γένει οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα επισκευές στα σχολικά και δημοτικά κτίρια, ενώ στο μέλλον, σε συνεργασία και με το Τμήμα Προγραμματισμού, θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, για κάλυψη των κενών, που αφήνει η αντικειμενικά ελλιπής κρατική χρηματοδότηση, μέσα από την ωρίμανση φακέλων έργων από πλευράς της Υπηρεσίας, προκειμένου ο Δήμος να έχει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης χρηματοδοτικών εργαλείων, εθνικών και ευρωπαϊκών, προκειμένου να συνεχιστεί η αναβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας ζωής στη Σύρο. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βακόνδιο, “δεν είναι εύκολο, είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία, ωστόσο θα στοχεύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα”.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, σημείωσε, πως η συμμετοχή όλο και περισσότερων νέων ανθρώπων, όπως είναι και ο ίδιος, στα κοινά και κυρίως στην Αυτοδιοίκηση, φέρνει μία “φρέσκια” οπτική γωνία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ειδικότερα των χρόνιων, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει, πως, δεν είναι εξίσου απαραίτητη η πείρα, η εμπειρία και η τεχνογνωσία των παλαιότερων, δεδομένου, ότι λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά στη μεγάλη όρεξη για δουλειά, που διαθέτουν οι νεότεροι, για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος.

Συνεχίζω από νέα θέση”

Με μία ανοικτή, ευχαριστήρια επιστολή, επέλεξε να κλείσει τη θητεία του ως Αντιδήμαρχος, ο δημοτικός σύμβουλος, πλέον, κ. Σταύρος Γουσγουνέλης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, πολιτικούς και μη, σε αυτή την πορεία των 2,5 ετών, ενώ τόνισε, πως θα συνεχίσει να εργάζεται προς όφελος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Αναλυτικά, στο ευχαριστήριο του ο κ. Γουσγουνέλης, αναφέρει τα εξής:

“Μετά το πέρας της θητείας μου ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Σύρου Γιώργο Μαραγκό για την εμπιστοσύνη του και την άριστη συνεργασία μας αυτά τα 2,5 χρόνια, τους συνάδελφους Αντιδήμαρχους, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τους Δημοτικούς Συμβούλους για την στήριξη και βοήθεια τους .

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Δόμησης, τον αν. Διευθυντή κ. Παναγιώτη Καρακατσάνη, τους προϊσταμένους όλων των τμημάτων Δ. Διακοδημητρίου, Β. Κηπιρτίδου, Δ. Βουλγαρίδου, Ε. Σακελαρίου και όλους τους μηχανικούς που χωρίς την άριστη επιστημονική τους κατάρτιση και τη φιλότιμη δουλειά τους δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε όλα αυτά τα έργα που απολαμβάνουν ήδη οι συμπολίτες μας αλλά και αυτά που ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες τους και θα δούμε σύντομα να υλοποιούνται. Τελευταία και ξεχωριστά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προϊστάμενο κ. Σ. Μπούσια και τους υπαλλήλους του τμήματος Μικρών Έργων, τους ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς, αυτούς τους «μικρούς ήρωες» της καθημερινότητας μας αυτούς που κάνουν σχεδόν τα πάντα, καθαρίζουν, επισκευάζουν, κατασκευάζουν και στήνουν και τον εξοπλισμό για όλες τις εκδηλώσεις του δήμου.

Θα είμαι στην διάθεση όλων και οπουδήποτε μπορώ να βοηθήσω.

Σας ευχαριστώ όλους και συνεχίζω, από νέα θέση μετά την ανάληψη καθηκόντων ως Εντεταλμένος Σύμβουλος στην Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Ελέγχου και Αδειών Δόμησης). Μια θέση που απαιτεί σίγουρα λιγότερο χρόνο απασχόλησης, ειδικές γνώσεις και αρχές, αλλά εξίσου σημαντική για το νησί μας γνωρίζοντας τα πολεοδομικά προβλήματα που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Θα προσπαθήσω για ένα καλύτερο μέλλον στο νησί μας και θα αξιοποιήσω κάθε ευκαιρία σε αυτή την κατεύθυνση”.