Ασφαλιστική πρόταση εταιρείας προωθήθηκε από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης στα σχολεία της Σύρου

Επισφαλής ενέργεια

  • Τετάρτη, 8 Μαρτίου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 8 Μαρ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Ασφαλιστικές προτάσεις ιδιωτικής εταιρείας εκθέτουν τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, καθώς τις προώθησε, ως διαμεσολαβητής, σε σχολεία της Σύρου, μέσω των συλλόγων γονέων, για την ασφάλιση μαθητών.

Γνωστή ασφαλιστική εταιρεία, επικαλούμενη συνεργασία με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, προώθησε έγγραφο ασφαλιστικής κάλυψης μαθητών, παρέχοντας ως δέλεαρ έναν χρόνο δωρεάν ασφάλειας.

Το εν λόγω έγγραφο, μέσω της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, προωθήθηκε στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, ώστε αυτοί να λάβουν και τις τελικές αποφάσεις, με τον Δήμο ουσιαστικά να αναλαμβάνει τον ρόλο του μεσάζοντα-προωθητή της εταιρείας.

Μία εκ των παραμέτρων που βαρύνει την θέση του Δήμου είναι η επαγγελματική ιδιότητα ως ασφαλιστικός σύμβουλος του δημοτικού συμβούλου και εντεταλμένου κοινωνικής μέριμνας και παιδείας, Απόστολου Ρουσσουνέλου, ο οποίος μετείχε στις συναντήσεις ενημέρωσης των συλλόγων γονέων.

Η επαγγελματική ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου θα έπρεπε να λειτουργήσει ανασταλτικά ως προς την παρουσία και την συμμετοχή του στην προώθηση της εταιρικής πρότασης, καθώς υπάρχει το ασυμβίβαστο ως αιρετός, το οποίο και ο ίδιος θα μπορούσε να επικαλεστεί προκειμένου να αποκλειστεί οιοσδήποτε συνειρμός επαγγελματικής εμπλοκής του.

Πέραν αυτού, η επίκληση εκ μέρους της εταιρείας του όρου «συνεργασία» με τον Δήμο, επιτρέπει την δημιουργία σκέψεων και αμφιβολιών επί της βάσης της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι εν λόγω ενέργειες.

Επί του θέματος απαντήσεις έδωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος ενημέρωσε ότι ο Δήμος αποδέχθηκε την πρόταση της εταιρείας να ενημερώσει τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων για την προσφορά ασφάλισης και πως ο ρόλος του περιορίστηκε αποκλειστικά στην γνωστοποίηση της δωρεάν παροχής.

Δήλωσε ρητά πως αυτό δεν συνιστά σε καμία περίπτωση «συνεργασία» και πως ο συγκεκριμένος όρος, τον οποίο χαρακτήρισε «ατυχή», χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά από την εταιρεία, καθώς δεν τίθεται θέμα συνεργασίας σε κανένα επίπεδο.

Επίσης, προβληματισμό, ως προς την σκοπιμότητα της, προκάλεσε και η απαίτηση συμπλήρωσης των στοιχείων των παιδιών που αρνούνται την ασφαλιστική κάλυψη, γεγονός για το οποίο ο Δήμαρχος διευκρίνισε πως επρόκειτο για πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων μόνο του σχολείου της Άνω Σύρου, ενέργεια την οποία χαρακτήρισε «άστοχη».

Απαίτηση διευκρινίσεων

Το θέμα ετέθη από τον συνδυασμό της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας «Κίνηση Πολιτών Σύρου» ως ερώτημα προς τους αρμόδιους, απαιτώντας απαντήσεις από τον Δήμαρχο, σχετικά με την διαπίστωση πως στα σχολεία της Σύρου παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν ασφάλισης των μαθητών, για ένα χρόνο, από συγκεκριμένη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, χωρίς ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει δώσει την έγκρισή του για μία τέτοια ενέργεια.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην επιστολή:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προωθητική ενέργεια της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ στα δημόσια σχολεία του νησιού.

Σε σχετικό έντυπο αναφέρεται ότι σε συνεργασία με το Δήμο προσφέρει ασφαλιστική πρόταση (που σας επισυνάπτω) και ζητά την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων αλλά ζητά ακόμη και στοιχεία από όσους δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της.

Γνωρίζουμε ότι ούτε στο Δημοτικό συμβούλιο ούτε στη Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή Παιδείας έχει συζητηθεί αυτή η ενέργεια.

Όμως, κατ΄ εντολή σας προφανώς, η Πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής Επιτροπής συνόδευσε τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Απόστολο Ρουσουνέλο (ασφαλιστικό σύμβουλο) και συναντήθηκαν με προεδρία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δημοσίων σχολείων του νησιού τους ενημέρωσαν και «προμοτάρισαν» το πρόγραμμα.

Επειδή η όλη προωθητική ενέργεια επικαλείται την συνεργασία του Δήμου για την εισπήδησή της στα σχολεία του νησιού όπου ήδη μοιράστηκαν σχετικά έντυπα σας ζητάμε να προβείτε άμεσα σε δήλωση σας με σχετικό δελτίο τύπου και να ενημερώσετε τόσο εμάς όσο και τους δημότες, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο σχετικά με

α) αν ο Δήμος όντως συνεργάζεται με την εν λόγω εταιρεία,

β) αν είναι σε γνώση σας οι ενέργειες τόσο της Προέδρου της Πρωτ. Επιτροπής Παιδείας όσο και του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης και εντεταλμένου κοινωνικής μέριμνας κ. Απ. Ρουσουνέλου και αν ναι

γ) να μας γνωρίσετε αν για τις ενέργειες σας αυτές έχετε ενημερώσει το αρμόδιο γραφείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Η απάντηση του Δήμου

«Σε συνέχεια της από 7 Μαρτίου 2017 επιστολής του κ. Παύλου Χρυσαφίδη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κίνησης Πολιτών Σύρου», η οποία δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ, με θέμα την προωθητική ενέργεια της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ» στα δημόσια σχολεία του νησιού, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας και κάθε ενδιαφερόμενο ότι η συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία (Ευρωπαϊκή Πίστη), στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής της ευθύνης, αποφάσισε το 2016-2017 να απευθυνθεί σε Δήμους των Κυκλάδων (Σύρος, Μύκονος, Πάρος), ασφαλίζοντας δωρεάν τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία- Δημοτικά Σχολεία). Η συγκεκριμένη εταιρεία επέλεξε τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και τον Δήμο Μυκόνου, διότι η παρουσία της στα συγκεκριμένα νησιά είναι αρκετά σημαντική, λόγω της συνεργασίας με το σύνολο των ασφαλιστικών γραφείων και διαμεσολαβητών των νησιών (Ευρεία Συνεργασία).

Σε πρώτο χρόνο, επικοινώνησε με το Γραφείο Δημάρχου για την γνωστοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης και την καταρχήν διατύπωση θετικής γνώμης του Δήμου, δεδομένου ότι η εταιρεία έθετε ως προϋπόθεση ενεργοποίησης του προγράμματος τη συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των μαθητών. Σε δεύτερο χρόνο, θα έπρεπε να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του κάθε σχολείου με εκπροσώπους του Δήμου (στην περίπτωσή μας του κ. Απόστολου Ρουσσουνέλου, Εντεταλμένου Συμβούλου Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας, της κας Ειρήνης Μαραγκού, Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης και του κ. Φραγκίσκου Βακόνδιου, Προέδρου της Δ.Ε.Π.), προκειμένου να ενημερώσουν για την πρόθεση της συγκεκριμένης εταιρίας, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησης της συνεργασίας, σύμφωνα πάντα με την απόφαση των γονέων και κηδεμόνων. Τη συνάντηση προκάλεσε η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, στο πλαίσιο γενικότερης ενημέρωσης των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων για τις διαδικασίες και τις αρμοδιότητες των δυο Επιτροπών του Δήμου που αφορούν στην Παιδεία, αίτημα που προϋπήρχε από τους ίδιους τους Συλλόγους, με γνώμονα την καλύτερη και αμεσότερη συνεργασία για το καλύτερο των παιδιών μας. Η εν λόγω διαδικασία πραγματοποιείται σε όλους τους δήμους της επικράτειας, που επιλέγει η ασφαλιστική εταιρεία, με τον ίδιο τρόπο.

Η παρουσία του κ. Απόστολου Ρουσσουνέλου σε αυτό το εγχείρημα κρίθηκε αναγκαία, πέραν του γεγονότος ότι εκτελεί χρέη Εντεταλμένου Συμβούλου Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας, όπως προαναφέρθηκε, και λόγω της επαγγελματικής του εμπειρίας και κατάρτισης στα ασφαλιστικά θέματα από το 1995. Επομένως, θα μπορούσε να διευκολύνει τη διαδικασία, επιλύοντας τυχόν απορίες που θα δημιουργούνταν στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, επισυνάπτουμε σχετική αλληλογραφία.

Κλείνοντας, τονίζουμε ότι ο Δήμος μας δεν επρόκειτο να επιβαρυνθεί με κανένα απολύτως κόστος, ενώ η ασφάλιση των παιδιών μας θα ήταν εντελώς δωρεάν για ένα έτος χωρίς καμία προϋπόθεση και απαίτηση. Μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς η ασφαλιστική κάλυψη θα έληγε αυτόματα, χωρίς καμία υποχρέωση από τους εμπλεκόμενους. Επομένως, είναι πραγματικά λυπηρό που η όλη προσφορά της εταιρίας προς τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού μας αντιμετωπίστηκε με έναν τρόπο φθηνού επικοινωνιακού εντυπωσιασμού από την δημοτική παράταξη «Κίνηση Πολιτών Σύρου», η οποία δε θεώρησε σκόπιμο να λάβει γνώση της επίσημης θέσης του Δήμου μας, αλλά κατά την προσφιλή της τακτική για μια ακόμη φορά επέλεξε να αναλωθεί σε ανούσιες επικοινωνιακές κορώνες και φωτοβολίδες».